2019. augusztus 14., szerda

Nyári ez meg az :)

Nyakunkon a korcsolya szezon, hamarosan kezdődnek a junior világkupa versenyek (juhé!), de addig is egy rövid összefoglalót szeretnék írni, mi minden történt eddig a nyáron a felnőtt versenyzők háza táján. Legalábbis néhány fontosabb eseményre kitérve.

Show szezon

Mint mindig, ezúttal is sok show-n vettek részt a korcsolyázók, például volt Stars on Ice Kanadában és az USA-ban, Fantasy on Ice Japánban, majd sok más egyéb japán show is, például Dreams on Ice, The Ice stb, emellett Yuna Kim is megtartotta az All That Skate Show-t Koreában (amelyben előadott két új programot, a Dark Eyes-t és az Issues-t).
Az amerikai SOI idén is nagyon kevés nézőt vonzott, talán csak a kaliforniai állomáson voltak még többen, de valahogy sem a produkciókba nem fordítanak annyit anyagilag, se nem vonzza a nézőket a jelenlegi amerikai korcsolyázók úgy, hogy sok néző elmenjen ezekre az eseményekre.
Ezzel szemben a Fantasy on Ice-ra jegyet kapni már-már lehetetetlen volt a hatalmas érdeklődés miatt. A show elsőszámú sztárja természetesen Yuzuru Hanyu volt, aki mind a négy állomáson fellépett (Makuhari, szülővárosa Sendai, Kobe és Toyama), és két új programot mutatott be, a Crystal Memories-t, és a Masquerade-et. Az előbbi egy nagyon szép, lírai program, ami úgy illik a stílusához; de a Masquerade is illik hozzá, ami viszont egy teljesen más jellegű, intenzív program. A FaOI-on egyébként minden héten megpróbálkozott a négyfordulatos Lutz-al, amit a kobei állomáson sikeresen meg is ugrott. Toyamában egyébként a nézők beszámolói alapján a négyfordulatos Flipet is megpróbálta, de erről nem készült hivatalos felvétel (a szurkolók által készített videók pedig Japánban tilosak és ott be is tartják a nézők ezt a szigorú szabályt). 
A Fantasy on Ice-on egyébként nagyon jó volt a felhozatal, a hazaiak részéről Shizuka Arakawa, Rika Kihira, Satoko Miyahara, Kaori Sakamoto, Mai Mihara, Akiko Suzuki, Miki Ando és Nobunari Oda is részt vett, a külföldi fellépők közül pedig többek között Plushenko, Lambiel, Buttle, Weir, Virtue/Moir, Zagitova, Medvedeva, Tuktamysheva, Cappellini/LaNotte és Volosozhar/Trankov voltak ott, emellett Javier Fernandez nemcsak maga, hanem a Flamenco on Ice produkció keretében több spanyol korcsolyázóval és művésszel együtt mutatott be egy külön részt a show-n belül. Idén is volt egy meghívott előadó, ezúttal ToshI, a nemzetközileg is híres X Japan glam rock együttes énekese, akivel Yuzu idei show programjaiban is énekelt. A teljes FaOI show Makuhariból itt megtekinthető.

Új programok

A show-kon jó páran bemutatták már az új programjaikat, amiken aztán még az őszig - illetve a szezon folyamán - nagyban fognak csiszolni. Ezért sokszor ilyen korán a szezonban, kisebb pályán, sötét világítással, nyári formában előadott programokat még nehéz érdemben elemezni.

A teljesség igénye nélkül néhány program a nagyobb nevek közül:
  • Medvedeva rövid programja az Exogenesis: Symphony pt. 3 a Muse-tól, Averbukh koreografálásában, a kűr pedig az egy Gésa Emlékiratai c. film zenéje, amit Shae-Lynn Bourne készített el neki (először koreografált neki). 
  • Zagitova rövid programja a Me Voy c. dal Yasmine Levintől, amiben új stílust céloz meg és elsőre úgy tűnik, ígéretesebb program lesz mint előző rövid programjai (remélhetőleg több ideje lesz majd kitartani benne az elemeket és nem lesz teletűzdelve annyi átmenettel, hogy ne jusson semmi ideje sem az interpretációra és előadásra). A kűrje pedig a Cleopatra címet viseli, többek között a The Feeling Begins Peter Gabrieltől, a Lawrence of Arabia és a Ramses zenéi lesznek benne, a koreográfiákat pedig Gleikhengauz készítette.
  • Rika Kihira rövid programja a Breakfast in Baghdad szintén Bourne koreografálásában, ez egy jazzes, bossa novás darab, ami más mint amit eddig láttunk tőle. A kűrje pedig az International Angel of Peace címet viseli, amiben a világ vallásait egyesíti és ehhez használnak fel több különböző zenéket a programban, a koreográfia Benoit Richaud műve. A kűrben egyébként terve szerint bele fogja tenni a négyfordulatos Salchow-ot, és két tripla Axel is lesz benne.
  • Kaori Sakamoto rövid programja a No Roots lesz Alicia Mertontól (Shae-Lynn Bourne) és a kűrje Matrix (Richaud). Kaori a 3A-t gyakorolja, de még nem megy neki annyira az ugrás.
  • Satoko Miyahara egyiptomi diszkót mutat be a rövid programban, a kűrje pedig Schindler listája lesz. Egyébként ő is gyakorolja a 3A-t, és a 4T-t is, de mivel neki sok a hiányos ugrása,  így kérdéses, hogy egyáltalán meg tudja-e próbálni majd valamelyik ugrást versenyen.
A sort még lehetne folytatni. A férfiak közül:
  • Mikhail Kolyada a Scorpions Wind of Change c. dalára korcsolyázik a rövid programban, a kűrje pedig Charlie Chaplin lesz.
  • Boyang Jin egy kínai hazai versenyen már bemutatta a programjait, a rövid programja a First Light a Cinematic Pop előadásában, a kűrje pedig Luca D'Alberto olasz előadó két dalából készített program.
  • Shoma Uno rövid programja egy korábbi gálaszámából lett elkészítve, ez a Great Spirit Armin van Buurentől, ami egy nagyon dinamikus, diszkós dal. Igazából nem tudom mennyire fog működni versenyprogramként.
  • Végül Nathan Chen rövid programja Aznavour La Boheme c. dala lesz, ami szerintem nagyon kifinomult interpretációt igénylő mű, kűrje pedig ha minden igaz, akkor a Rocket Man és a Bennie and the Jets Elton John dalok, feldolgozásban.
A párosok közül eddig kevesen jelentették be a programjaikat, de a minap bemutatkozott a kanadaiak új párja, Ilyushechkina/Bilodeau (SP). Egyébként talán a legjobban eddig Boikova és Kozlovski kűrválasztása keltette fel a figyelmemet, ami egy James Bond program lesz majd.
Jégtáncban a ritmustánc zenéje musical vagy operetta lehet a szezonban, a pattern dance pedig finnstep a szenioroknál (tea-time foxtrot a junioroknál). Smart/Diaz már kétszer is bemutatta programjait ezen a nyáron, a Grease RD itt megnézhető.

Edzőváltások, visszavonulások...és visszatérések!

A tavalyi nyári szezonhoz képest idén kevesebb a nagy hír, ami várható volt, hiszen olimpia után több a visszavonulással, edzőváltással kapcsolatos változás, emellett ISU Kongresszus is van, amikor sok, nagyobb horderejű szabályváltozással jár. De azért idén is volt néhány érdekes hír. 

Az idei nyár egyik nagyobb híre mindenképp az volt, hogy Shoma Uno szakított az edzőivel és egyben koreográfusával, Mihoko Higuchival, illetve Machiko Yamadával, akik végigkísérték eddigi pályafutását. A változás igényéhez az vezethetett, hogy a tavalyi évben Shoma ugrásai instabillá váltak, se a 4S, se a 4F nem ment úgy, mint korábban, a 4Lo-val már meg sem próbálkozott idén; a rövid programmal - amelyben csak egy négyfordulatos ugrás volt - az egész szezonban szenvedett, de a kűrben is rendre voltak hibái. A világbajnokságon pedig végül leszorult a dobogóról, ami egy hazai versenyen csalódást keltő eredmény. A programjai emellett egysíkúakká váltak, hiába készültek új zenékre, de koreográfiáiban és ahogy Shoma korcsolyázott rájuk, sok újat nem mutatott. Mihoko Higuchi nagyon "anyáskodó" edzőnek tűnt vele, aki mellett Shoma szerintem nem sok mindenben volt önálló - és tekintve, hogy Yuzun kívül csak Shoma lenne képes arra, hogy nagyobb versenyekről is érmet vigyen haza Japánnak, kérdés, hogy ebben a változásban mennyire van benne a japán szövetség keze és mennyire önálló döntés volt a részéről. Mindenesetre Shoma egyelőre úgy tűnik, hogy edző nélkül csinálja végig a következő szezont, marad a Chukyo Egyetem pályáján, és csak Takeshi Honda fogja segíteni az ugrásokban. Az edző kiválasztását nem szeretné elsietni, olyan top edzőt szeretne akivel gyakorolni és stabilizálni tudja a négyfordulatosokat. Sok választása nincsen a világon. Mindenesetre több helyre is elmegy e nyáron edzőtáborba; egy hónapot töltött a Tutberidze csapattal oroszországi edzőtáborban, nyilván azért, hogy megnézze, milyen módszerekkel készülnek ők, hogy ennyire stabilak az ugrásaik (legalábbis a lányoké...). Aztán az egy hónap idő után illedelmesen, de diplomatikusan visszautasította, hogy hosszabb távon is Tutberidzével edzzen a jövőben. Szeptemberben úgy néz ki, Lambiellel is készül majd edzőtáborban, most augusztusban pedig David Wilsonnal koreografáltatja meg a kűrjét. 
Mindenképpen rizikós szerintem ilyen szinten edző nélkül készülni, de meglátjuk majd, mi sül ki belőle, és hogy végül ki lesz majd az új edzője.

Az oroszok háza táján edzőt váltott Sotskova, aki otthagyta Buyanovát és Sokolovskaya fogja edzeni a jövőben. Tarasova/Morozov Floridába helyezte át a bázisát, ahol Zueva edzi őket, Nina Mozer csak időről időre utazik ki hozzájuk. Arutunyanéknál egyrészt Marin Honda úgy döntött, hogy félig fog csak nála edzeni, egyébként sok időt tölt majd Japánban is, ahol Takeshi Honda fogja felügyelni az ugrásait. Sajnos nem vagyok túl optimista, hogy ezzel a félig itt-félig ott edzéssel stabil szezonja lesz Marinnak...
A másik hír pedig, hogy Eunsoo Lim otthagyta Arutunyanékat, ami nem meglepő, azok után, hogyan kezelte a VB-n a tanítványai, Lim és Bell között kialakult helyzetet az edző. Arutunyan a minap azt nyilatkozta, hogy "egy pályán mindig feszültség van", és ha ez így van, nekem úgy tűnik nem igazán tudta megoldani a feszültség csökkentést, ami leginkább azért az edző felelőssége elsősorban. Gyakran úgy tűnik, hogy ha probléma van a tanítványával, akkor a felelősséget Arutunyan próbálja a korcsolyázóra, vagy annak családjára hárítani (ld. Mao Asada esetét, Chen olimpiai szereplését, és most Limet). Lehet, hogy azzal amiért Amerikában edzősködik jó rég óta, és pár hete megkapta az amerikai állampolgárságot is, kénytelen az amerikai versenyzője érdekeit sokkal jobban szem előtt tartani.
Sajnálom, mert Lim nagyon tehetséges lány, az egyik legígéretesebb feltörekvő fiatal, és kérdéses mi lesz a sorsa ha Koreában marad.

Nem teljesen edzőváltás, de mindenképpen változás, hogy Lee Barkell edző otthagyta a torontói Cricket Clubot és visszament régi klubjába, a Granite-ba, ahova magával vitte Gabrielle Dalemant (Gogolevet nem, de a juniorokról majd külön posztban írok).

Ha már a japán csapatnál tartunk, más téma és egy sajnálatos hír, hogy Mai Mihara fiatalkori reumatológiai artritiszben szenved, ami egy ízületi gyulladásos, ritka, autoimmun betegség. Sok fájdalommal, és sokszor étvágytalansággal is jár. Ezzel már évek óta küzd, amit eddig jól kordában tudott tartani, a nyáron viszont a Fantasy on Ice után nagyon lefogyott, és le kellett mondania a The Ice-on való részvételt, visszalépett a Gensan nyári hazai versenytől is, és a legfrissebb hírek szerint lehet, hogy a Lombardia Trophy-n sem fog indulni. Mielőbbi jobbulást Mainak, nagyon jó lenne, ha hamarosan újult erővel és egészségesebben tudna visszatérni. :(

Ami az idei visszavonulókat illeti, az EB után ugye hivatalosan is búcsút mondott a versenysportnak Javier Fernandez, de utoljára láttuk idén Alexander Majorovot és a be nem teljesedett ígéretet, Maxim Kovtunt is. A nőknél Osmond hivatalosan is bejelentette visszavonulását, mint ahogy Anna Pogorilaya, Soyoun Park, Polina Tsurskaya, Larkyn Austman, Broklee Han is. Pogorilaya annyit szenvedett a sérüléseivel, hogy nála egyáltalán nem lehetett bízni a visszatérésben. Tsurskayáért különösen fáj a szívem, aki nemcsak nagy ígéretnek számított, de az orosz női felhozatal feneketlen tengerében neki kiemelkedően jó korcsolyázótudása, és jó ugrótechnikája volt, a csodálatos, késleltetett rotációjú 3Lz-a nagyon fog hiányozni. Az utóbbi években sajnos betegségek, sérülések hátráltatták, és ebben a hihetetlenül erős női mezőnyben már nem tudott kiegyensúlyozottan versenyezni, ami az alapfeltétele, hogy valaki egyáltalán szóba kerülhessen az orosz mezőnyben. A jövőben a tanulmányaira fog koncentrálni, egy nagyon érett, okos lányról van szó, úgyhogy biztos más területen is sikeres lesz.


Tsurskaya 3Lz-3T még junior GP-ről

Osmond visszavonulása sem meglepő, de szintén sajnálom, mert az elmúlt évek messze legtehetségesebb kanadai korcsolyázója volt, és nagy űrt hagy maga után ebben a gyenge hazai mezőnyben...

Vannak aztán olyan korcsolyázók, akik hivatalosan még nem jelentették be a karrierjük végét, de szerintem biztosan nem fogjuk már őket látni versenyezni, ilyen Radionova, Wagner, Nagasu és minden bizonnyal Kostner, vagy a Shibutani testvérek is. 

Ami viszont mindenképp jó hír, hogy azon a bizonyos kínai hazai versenyen, amelyen Jin is indult, Han Yan is részt vett, és ez volt az első versenye a Téli Olimpia óta. Hiányzott a szép korcsolyázótudása, a remek tripla Axelja, remélem, hogy sikeres lesz a visszatérése. A másik pedig, hogy a minap kiadta a francia szövetség Andrei Novoselovot, aki így Ksenia Stolbovával új orosz párost alkotnak és akiket már a szeptember eleji tesztkorcsolyázáson is láthatunk majd.

Majd külön kitérek a Grand Prix (Világkupa) szezonra is, illetve a junior versenyzőkre, akik jövő hét végén már el is kezdik a GP szezont. Egyelőre itt zárom soraimat. :) Addig is szép nyarat kívánok!

*

~BlackBlades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...