2019. szeptember 1., vasárnap

2019/20 Grand Prix sorozat

Szerettem volna egy bejegyzét írni a felnőttek Grand Prix sorozatáról még akkor, amikor közzétették a versenyzők listáját júniusban, úgyhogy...jobb később, mint soha :) Igyekszem majd akkor, amikor közeledünk a GP versenyekhez, külön bejegyzést is írni az egyes GP versenyekről, ez inkább csak egy általánosabb kitekintés, milyen kilátásokra lehet számítani majd a Grand Prix szezonban - egyelőre a nélkül, hogy láttuk volna már idén a versenyzőket.

A felnőttek GP szezonja az alábbiak szerint fog kinézni:

  1. Skate America (Las Vegas, USA), október 18-20.
  2. Skate Canada (Kelowna, Kanada), október 25-27.
  3. Internationalux de France (Grenoble, Franciaország), november 1-3.
  4. Cup of China (Chongqing, Kína), november 8-10.
  5. Rostelecom Cup (Moszkva, Oroszország), november 15-17.
  6. NHK Trophy (Sapporo, Japán), november 22-24.
  7. Grand Prix Döntő (Torino, Olaszország), december 4-7.


Nők

Versenyzők listája itt.

Szerintem az elmúlt évek egyik legérdekesebb női GP szezonja előtt állunk. Régebben - legalább a játék kedvéért -  talán mindegyik GP versenyre adni mertem volna egy tippet a dobogós helyezéseket illetően, ez idén biztos, hogy kimarad, mert lesznek olyan versenyek, amelyek megjósolhatatlanok, legalábbis most, még a szezon elején biztosan azok. Ennek oka, hogy sok új versenyzővel találkozhatunk, akik tavaly még nem versenyeztek a szeniorok között, és akik potenciálisan nagyon jó eredményekre lehetnek majd képesek. Eközben a tavalyi év felnőtt legjobbjaitól is sokat lehet várni. A technikai szint, már ami az ugrásokat illeti, folyamatosan emelkedik a nőknél, és most lesz az első GP szezon, amikor nemcsak tripla Axel(eke)t, hanem négyfordulatos ugrásokat is fogunk már látni. A technikai szint emelkedése pedig óhatatlanul sok rizikót foglal magában, ami több hibázáshoz is vezethet, különösen a szezon elején, amikor a versenyzők nincsenek még a csúcsformájukban. Ezért is lehetetlen megjósolni, mit is várhatunk a nőknél.

A felnőttek között debütál a három Tutberidze-tanítvány, Trusova, Kostornaya és Shcherbakova is; indul Zagitova, Medvedeva, és Tuktamysheva is, hogy a többi oroszt, az EB-bajnok Samodurovát, Konstantinovát, vagy a magának még egy esélyt adó Sotskovát ne is említsem. Nagy kérdés lesz, hogy Trusova vagy Shcherbakova mennyire fogja tudni technikailag kivitelezni a potenciálisan magas pontszámú programjaikat; mennyit fejlődtek tavaly óta, és milyenek lesznek a komponenseik első szenior szezonjukban? További kérdés, hogy meggyógyult-e Kostornaya a sérüléséből, ha igen, mennyiben fog tudni beleszólni a többiek versenyébe? Okoz-e Tursynbaeva a GP szezonban is némi meglepetést (ami talán már nem is lesz annyira meglepetés a vilgábajnoki ezüstérme után)? Szóval: hány Eteri tanítvány veszi sikerrel a GP akadályokat és ki kerülhet közülük a Döntőbe? Medvedeva az elmúlt két GP Döntőben nem volt ott, ezúttal sikerül-e bejutnia? Megpróbálkozik-e a GP szezonban a négyfordulatos Salchow-val? (a legújabb hírek szerint még nem sikerült megugrania edzésen sem az ugrást). Tuktamysheva olyan versenyképes lesz-e mint tavaly, stabil lesz-e a tripla Axelje? És a sok kérdést lehetne folytatni sokáig, csak az oroszokra vonatkozóan.

A japán csapat is erős nevekkel áll rajthoz a GP szezonban: Kihira, Sakamoto, Miyahara, Higuchi, Mihara, Shiraiwa, Yamashita, Yokoi, Honda GP-résztvevők. Velük kapcsolatosan is sok kérdés merül fel és kíváncsi vagyok, mire lehet tőlük majd számítani a szezon első felében. Wakaba a saját nyári formájához képest is gyengébb volt egy hazai versenyen, a Gensan kupán, amit betegség is hátráltatott; a kűrtől vissza is lépett. Egyelőre annyit tudni, hogy nagyban edzi a tripla Axelt, ugyanakkor a többi triplája sem igazán stabil. Mai Mihara GP részvétele kérdéses az egészségügyi állapota miatt, bár a legutóbbi hírek arról szólnak, hogy újra edzésbe állt, és a súlyát kezdi visszanyerni, tehát lehet, hogy a GP versenyeken már láthatju majd őt. Mako Yamashita hónapok óta nem tud leszúrt ugrásokat edzeni sérülés miatt. Kérdéses lesz Miyahara formája is. A legnagyobb esélyes természetesen Rika Kihira lesz; rendkívül anyagerős programokat tervez idén, és nemcsak tripla Axelt, hanem négyfordulatos Salchow-ot is tervez a kűrben. Sokat lehet várni Kaoritól is, esetleg látunk-e tripla Axel próbálkozást tőle, vagy csak később a szezonban? 

Bemutatkozik majd a felnőtt GP szezonban Yelim Kim és Young You is a koreai csapatból (mindketten a Skate Canadán vesznek majd részt), illetve a tavalyi junior VB bronzérmese, az amerikai Ting Cui is. Az amerikaiaktól Bradie Tennell érhet oda dobogóra vagy annak közelébe a GP versenyeken, de láthatjuk majd a visszatérő Karen Chent is.

Medvedeva mindkét GP versenyén Trusovával fog találkozni (Skate Canada, Rostelecom Cup) Kanadában Rika Kihira is versenyezni fog; míg Zagitova Kostornayával fog versenyezni mindkét GP versenyén (IdF, NHK Trophy), a japán verseny lesz Kihira második GP indulása egyben. Lesznek olyan versenyzők, akik egymás utáni GP versenyen vesznek majd részt, így Tennell már a második versenyen, a Skate Canadán letudja a GP szezont, Miyahara az egymás utáni orosz és kínai GP-ken vesz majd részt, csakúgy, mint a kínai Hongyi Chen.

Az idei GP versenyeken számtalan versenyző lesz, aki odaérhet majd a dobogóra, úgyhogy nagyon kíváncsian várom majd, kik lesznek az idei legjobbak és kiknek sikerül majd bejutni a Döntőbe. A harc mindenképp óriási lesz.

Legjobban várt verseny: Mindegyik, nem tudok egyet, vagy kettőt kiemelni

Férfiak

Versenyzők listája itt

A férfiak mezőnyében olyan sok új arc nem lesz a GP szezonban, mint a nőknél, de náluk is izgalmas versenyek, és meglepetések lehetnek majd.
A szabályoknak megfelelően a VB első három helyezettje nem találkozhat a Grand Prix Döntőig, Yuzuru Hanyu a Skate Canadán és az NHK Trophy-n, Nathan Chen a Skate Americán és az IdF-en, míg Vincent Zhou a Rostelecom Kupán és a Cup of Chinán fog majd indulni (ez a szabály amúgy természetesen a többi szakágra is igaz). A 4-5-6. helyezettek közül Shoma Uno a francia versenyen Chennel, az orosz GP-n Zhou-val fog találkozni, Boyang Jin Amerikában Chennel és Kínában Zhou-val, míg Mikhail Kolyada mindkét versenyén – csakúgy, mint tavaly – Yuzuru Hanyuval versenyzik majd. Tavaly közülük nem mindenki került be a Döntőbe, illetve visszalépés is történt; Boyang Jin elmondása szerint nehezebb időszakon ment keresztül és az őszi szezon során elmaradt a tőle elvárható eredménytől, emiatt nem került be a Döntőbe. Mikhail Kolyada szintén formán kívül versenyzett, és egyik GP versenyén sem tudott a dobogóra felállni. Yuzu pedig az orosz versenyen szenvedett - megint - a jobb bokája olyan súlyos sérülést, hogy bár elindult a kűrben, és meg is nyerte a versenyt, de a Döntőtől kénytelen volt visszalépni.
Az idei szezonban egyrészt nagyon remélem, hogy ezúttal végig tudja csinálni Yuzu a GP szezont sérülés nélkül és két év kihagyás után láthatjuk majd újra a Döntőben. Az elmúlt két évben a verseny színvonala nem volt olyan, mint amikor ő is versenyzett, és sorozatban négyszer nyerte meg azt. Ő a GP szezon alatt néhány héten belül képes sokat fejlődni és a GP Döntőn már kimagasló formába szokott lendülni. Egyelőre nem tudni, milyen program összeállítással készült, mely új elemeket tervezi idén bemutatni; sőt egyelőre a programzenéit is homály fedi, miután idén kivételesen elmaradt a torontói nyílt edzése, melyen a média képviselőinek fel szokta tárni a következő szezonra kitűzött céljait és bejelenti a zeneválasztásait. Arra tekintettel viszont, hogy tavaly is csak a fél szezonban versenyzett, és bőven van még potenciál a programjaiban, amiket tökéletesíteni tud, nem lenne meglepő, ha megtartaná a programjait (vagy legalább az egyiket).
Ami a többieket illeti, egyrészt kérdéses lesz az edző nélkül készülő Shoma formája, akinek a programjait ráadásul elég későn koreografálták meg, a kűrjét alig két hete készítette el neki David Wilson. Chen helyzete nem változik, ami a felkészülését illeti és valószínűleg hasonló szinten tud majd versenyezni, mint tavaly ősszel. Bár Arutunyan nemrég nyilatkozta, hogy szerinte nehezebb dolga lesz Chennek mint tavaly, és ő örülne neki, ha Chen miahamarabb visszatérne Kaliforniába (ez lehet, hogy a félévkor meg is fog történni). Vincent Zhou nem szokott erősen kezdeni a szezon első felében, és ősszel egyetemre is jár majd, emiatt többet kell utaznia a pályára és kevesebb jégideje lesz majd, kérdéses, hogy ez milyen kihatással lesz majd a formájára a GP szezonban. Jinnek a Skate Americán talán nehezebb dolga lesz, mint a kínai versenyen, a mezőny miatt és amiatt is, mert az amerikai verseny lesz az első GP verseny és ő is lassabban kezdő korcsolyázók közé tartozik. Kolyada szerintem jobb versenyeket kapott, egyébként ő kifejezetten örült neki, hogy ezúttal nem kell hazai versenyen megmutatnia magát, ami számára sok nyomással járt tavaly.
Jó eredményekre lehet képes egy formában levő Junhwan Cha, bár nem tudni, hogy vannak-e cipőproblémái, esetleges sérülései, és tud-e olyan sikeres lenni mint tavaly amikor a GP Döntőben is érmet szerzett; rajta kívül még páran, pl. Keegan Messing és Matteo Rizzo is képes lehet jó eredményre.
A GP szezonban végül találkozhatunk majd olyan versenyzőkkel, akik először vesznek részt Világkupa-versenyen. Koshiro Shimada (SA, NHK Trophy), a junior világbajnoki ezüstérmes Roman Savosin (SA, CoC), Camden Pulkinen (SC, CoC), a junior világbajnok Tomoki Hiwatashi (IdF, NHK), Anton Shulepov (aki egyébként nem tartozik a legfiatalabbak közé a 23 évével - IdF/NHK), Chih-i Tsao (CoC) és Conrad Orzel (NHK). Dmitriev a japán versenyt visszamondta, miután a nyár eleji orrműtétéből még nem épült fel teljesen.
Legjobban várt verseny: Skate Canada, NHK Trophy 

Párosok

Versenyzők listája itt.

A párosoknál talán már tippelni is mernék egyes dobogókra, persze lehet, hogy itt is történnek majd meglepetések, nem várt rossz forma, vagy épp javulás, ami felboríthatja a sorrendet (esetleg sérülés, de ez remélem senkinél nem lesz).
A Skate Canadán Zabiiako/Enbert, Peng/Jin és talán Cain/Leduc érhet oda a dobogóra, a Skate Canadán a fő esélyes Tarasova/Morozov, a dobogós helyekért lehet harcban Boikova/Kozlovskii és Moore-Towers/Marinaro. Egyébként ez lesz az első GP versenye az új kanadai párosnak, Ilyushechkina/Bilodeau-nak, a kínai Tang/Yangnak és az amerikai párosnak, Calalang/Johnsonnak  is. A francia GP-n James/Cipres és Zabiiako/Enbert mindenképp dobogó esélyesek, de a harmadik helyért talán nagyobb csatát lehet majd látni, odaérhet az újonc Mishina/Galliamov, Cain/LeDuc vagy Pavliuchenko/Khodykin is. A Cup of China lesz Sui/Han első GP versenye, és velük kapcsolatosan is nagyon remélem, hogy ezúttal nagyobb sérülés nélkül fogják tudni végigcsinálni a szezont, közte a GP sorozatot is, hiszen tavaly kénytelenek voltak egész ősszel távol lenni a versenyektől, és nagyon hiányoztak a mezőnyből a GP versenyeken is. Rajtuk kívül a kínai GP-n Peng/Jin és Della Monica/Guarise érhet a dobogóra. A Rostelecom Kupán Tarasova/Morozov, Boikova/Kozlovskii éremesélyesek, és még nincs bejelentve a harmadik orosz páros, de az se kizárt, hogy azon a versenyen teljes orosz dobogó legyen majd. Az NHK Trophy-n pedig Sui/Han, James/Cipres és Della Monica/Guarise érhet fel a dobogóra.

Legjobban várt verseny: Skate Canada, NHK Trophy

Jégtánc

Versenyzők listája itt.

A jégtáncban eddig nem igazán tudták Papadakis/Cizeront megközelíteni, és az állóvizet akkor sem kavarták fel mások, amikor a tavalyi GP szezonban a franciák csak egy GP versenyen részt, a GP Döntőt így kihagyták - az EB-n, és a VB-n nagy fölénnyel nyertek. Az idei szezonban a legfrissebb hírek szerint a Fame (Hírnév) c. musical zenéire fogják a szabad táncukat futni, tehát úgy tűnik, az elmúlt évekhez képest mást stílust láthatunk majd tőlük. Kérdéses, hogy lesz-e olyan, aki a GP szezonban meg tudja-e majd közelíteni őket, vagy marad a nagy távolság köztük és a többi pár között? 
Papadakisék egyébként a francia GP-n Chock/Bates párral találkozik, ott a dobogóra még az olaszok, Guignard/Fabbri férhet fel; a második versenyükön, az NHK Trophy-n pedig Stepanova/Bukinnal találkoznak majd (az lesz az olaszok második GP versenye is egyben). Chockék egyébként két egymást követő GP versenyen indulnak majd (IdF, CoC), csakúgy, Hubbell/Donohue (SA, és SC, így már nagyon korán letudják a GP szezont), és mint Sinitsina/Katsalapov (CoC, Rostelecom), akik ha kiegyensúlyozottan szerepelnek majd, nagyon jó pontokra lehet majd tőlük számítani. 
Azzal, hogy Weaver/Poje bejelentette, hogy nem indulnak a GP szezonban (ami egyben kérdésessé teszi, hogy látjuk-e őket valaha még versenyezni), így Gilles/Poirier a kanadiak elsőszámú párosává nőheti ki magát, akik éremesélyesek lesznek a versenyeiken. Kíváncsi leszek azonban, hogy a GP szezon újoncai, Fournier Beaudry/Sorensen (Skate America, Cup of China) és a 2019-es junior világbajnok kettős, Lajoie/Lagha (Skate Canada, Rostelecom) hogyan fognak versenyezni a GP szezonban. Újonc lesz még egyébként a GP sorozatban a kínai Chen/Sun (SA, CoC), valamint a junior VB bronzérmes orosz kettős, Shevchenko/Eremenko, akik az NHK Trophy-n mutatkoznak majd be.

Legjobban várt verseny: Rostelecom Cup, NHK Trophy

*

A GP szezon kezdetéig még bő másfél hónap van, úgyhogy ezek egyelőre csak előzetes kilátások a részemről. Addig még hátra van sok Challenger verseny, amik majd két hét múlva kezdődnek el, így a korcsolyázók egyes programjaiba majd a GP versenyek előtt is már kaphatunk betekintést.

Egyelőre csak a szeniorokat érintettem, de a junioroknál már második hete folynak a Grand Prix versenyek. A következő bejegyzésemben tehát a junior GP versenyekről fogok írni, először majd az első kettőről.

~BB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...