2019. szeptember 2., hétfő

Elindult a junior Grand Prix szezon - JGP Courchevel + JGP Lake Placid

Elkezdődött a juniorok Grand Prix szezonja, ami hét állomásból áll október elejéig, és amely a Grand Prix Döntővel fejeződik be decemberben. Ebből kettő verseny már le is ment, ezért ezekről fogok most kicsit írni, de előtte nézzük meg, hogy néz ki a JGP versenynaptár, illetve röviden arról, mik az idei technikai követelmények a rövid programban/ritmus táncban:
  1. JGP Franciaország (Courchevel), augusztus 21-24. 
  2. JGP Egyesült Államok (Lake Placid, NY), augusztus 28-31. (+párosok)
  3. JGP Lettország (Riga), szeptember 5-8.
  4. JGP Oroszország (Cseljabinszk), szeptember 11-14. (+ párosok)
  5. JGP Lengyelország (Gdansk), szeptember 18-21. (+párosok)
  6. JGP Horvátország (Zágráb), szeptember 25-28. (+párosok)
  7. JGP Olaszország (Egna), október 2-5.
  8. Grand Prix Döntő (Torino, Olaszország), december 5-8.
A 2019/20-as év technikai követelményeiről a rövid programokban a 2018-as speciális rendelkezések és technikai szabályok 611-es szabály 3. pontja szól, ezt csak röviden foglalom össze:

  • Junior Fiúk: dupla vagy tripla Axel, dupla vagy tripla Loop, tripla-dupla vagy tripla-tripla kombináció (a szóló ugrás/2A nem szerepelhet benne), beugrós ülőforgás, mérlegforgás max. egy lábváltással, egy kombinációs forgás + egy lépéssor.
  • Junior Lányok: dupla Axel, dupla vagy tripla Loop, dupla-dupla, tripla-dupla vagy tripla-tripla kombináció (a szóló ugrás/2A nem szerepelhet benne), beugrós ülőforgás, hátrahajlós, vagy oldalthajlós mérglegforgás lábváltás nélkül, kombinációs forgás + egy lépéssor.
  • Párosok: dupla vagy tripla Flipes/Lutzos pörgetett emelés, dupla Loop vagy dupla Axel szóló ugrás, lasszó emelés, kidobós ugrás ami dupla vagy tripla Toe-loop vagy Flip lehet, szóló forgás kombináció, halálforgás hátra befelé + egy lépéssor.
  • Jégtánc: a zene musical vagy operetta + egy plusz ritmus (pl. keringő, polka, swing foxtrot, stb.), egy rövid emelés, egy átlós vagy középvonalas lépéssor, egy twizzle sor, és tea time foxtrot kötelező tánc.
JGP Courchevel

Az első versenyen mutatkozott be a juniorok között Eteri Tutberidze legújabb üdvköskéje, Kamila Valieva. Kamila megtartotta a  rövid programját, ami szerintem a tavalyi szezonban jobban meg volt koreografálva, idénre túl hektikus lett a program, és amit Valieva egyelőre nem tud úgy kivitelezni, mint tavaly. A rövid programban a 3. helyen állt, miután esett a 3Lz-ból és így nem volt kombinációja. A kűrben azonban jobban korcsolyázott, és sikerült neki a négyfordulatos toe-loop és öt tripla, bár a 3F-ből elesett. A toe-loop egyébként nem volt egy rossz négyfordulatos, bár semmiképp sem az a minőségi szint, amire +4 vagy +5 GOE-t lehetne adni. Köszönhetően a nagyon magas technikai pontszámnak, nemcsak az ugrásainak, de a kitűnő forgásainak is, és a magas komponenseknek is, megnyerte a versenyt. 

Valieva négyfordulatos toe-loopja
forrás: tumblr

A dobogóra felért Maia Khromykh is, aki szintén a Tutberidze csapatot erősíti már. A rövid programban 1. helyen állt, bár a 3Lo-ja nem volt annyira tiszta. A kűrben aztán rengeteg hibát vétett, de még így is, egy hajszállal, de dobogón tudott maradni. Szerintem ő túlságosan magas pontokat kapott, különösen a második pontszámára; a rövid programban a koreai Seoyeong Winek kellett volna vezetnie, míg a kűrben Nana Arakinak kellett volna előznie az orosz lányt és megszereznie a bronzérmet. Egyébként nekem nagyon tetszett Wi mellett, Nana Araki Joe Hisaishi Nautica kűrje, és különösen Tomoe Kawabata programjai (Strauss: Kék Duna Keringő rövid program, Shigeru Umebayashi rendkívül letisztult és érdekes kűrzenéje gyönyörű koreográfiával), utóbbinak egyébként kompozícióban szerintem messze magasan a legjobb volt ezen a versenyen.

Kawabata gyönyörű dupla Axelja, nehezített belemenetellel
forrás: tumblr

A fiúknál a japán Yuma Kagiyama meggyőző fölénnyel nyerte a versenyt. Stabil 3A-ja van és 4T-je, melyeket a kűrben is megcsinált, bár a Lutza élhibás, a panel sem ítélte ezúttal tisztának (amúgy a Flipjét sem). Szerintem kérdéses, érdemes-e bent tartani a Lutzot a rövid programban, ha gyakran élhibásnak ítélik majd. Korához képest nagyon jó korcsolyázótudása van, erős forgásokkal, lépéssorokkal, amikre jó szinteket is kap. A bronzérmet a kanadai Aleksa Rakic szerezte, akinek nincsen tripla Axelja, de a többi elemét szolidan megcsinálta. Akit nagyon kedveltem, az a 9. helyről ezüstéremre felkapaszkodó, Veronika Danieko tanítvány Andrei Kutovoi, aki csupán 13 éves, de hallattan érettséggel interpretál a korához képest és képes meghallani a zenét (ezt Ted Barton is kiemelte, amivel nagyon egyet tudtam érteni). Tripla Axelja neki sincs még. Remélem, hogy a következő években szépen fejlődni fog, kíváncsian fogom követni a karrierjét.

Rakic, Kagiyama és Kutovoi a dobogón
forrás: gettyimages

Andrei Kutovoi a kűrben
forrás: tumblr

A jégtáncban egész szoros küzdelem alakult ki Shanaeva/Naryzhny és a francia Demougeot/le Mercier kettős között, melyet végül az oroszok nyertek, szerintem egy nehéz és jól előadott szabad tánccal. A dobogó alsó fokára a szintén orosz Katashinskaia/Vaskovich került fel. A 4. helyen az a kanadai Bronsard/Bouaraguia végzett, akinek a Bowie szabad tánca nagyon tetszett és ami a 3. legjobb helyezést kapta a versenyen. Ez egy nem szokványos zeneválasztás, jó koreográfiával, amiben ki is tudták korcsolyázni a zenét. 

Bronsard/Bouaraguia szabad tánc
forrás: tumblr

Jégtáncban Villő és Danyil a 8. helyen végeztek (RD videó), ami egy jó bemutatkozás volt az új edzővel. A lányoknál pedig Schermann Regina (SP/FS) volt a hazai induló, aki a 23. végzett. A rövid programban szépen sikerült a 3Lo, a kombinációnál viszont elvették a második ugrását (dupla toe-loop) és az Axel sem volt hibátlan. A kűrben aztán a program második felében jött a legtöbb hiba (Regina elmondása szerint a rendkívül magasan fekvő, így más levegőjű helyszín kihatott az állóképességére a program második felében). Ha sikerülnek az ugrásai, végezhet majd sokkal előrébb is.

Videók:
  • Nők: 1. Kamila Valieva SP/FS, 2. Seoyeong Wi SP/FS, 3. Maia Khromykh SP/FS, 4. Nana Araki SP/FS, 5. Tomoe Kawabata SP/FS
  • Férfiak: 1. Yuma Kagiyama SP/FS, 2. Aleksa Rakic SP/FS, 3. Andrei Kutovoi SP/FS
  • Jégtánc: 1. Elizaveta Shanaeva / Devid Naryzhny RD/FD, 2. Loicia Demougeot / Theo Le Mercier RD/FD, 3. Ekaterina Katashinskaia / Aleksandr Vaskovich RD/FD, bónusz: Emmy Bronsard / Aissa Bouaraguia FD
A teljes eredmény elérhető itt.

JGP Lake Placid

A nőknél nagy fölénnyel nyert a 13 éves Alysa Liu, aki Valievához hasonlóan idén debütált a juniorok mezőnyében. Alysa a Don't Rain on my Parade rövid programját nagyon szépen megfutotta, szerintem ez egy jobban sikerült programja, mint a kűrje. Az biztos, hogy fiatal kora ellenére már most nagyon jó előadó, és egyébként korához képest jó korcsolyázókészséggel, forgásokkal is rendelkezik. A kűrben aztán sokan voltak kíváncsiak, milyen elemeket mutat majd be. Végül tervezett egy négyfordulatos Lutzot, és két tripla Axelt, valamint további hat triplát. A tripla Axel-dupla toe-loop kombinációt megugrotta csakúgy, mint a Lutz-ot, és a többi triplát, de a szóló 3A-ból elesett. És itt most meg ki kell térnem valamire.
A protokoll szerint csupán a szóló 3A-t minősítette le a technikai panel, a többi ugrásával szerintük nem volt probléma. Alysa triplái közül több is hiányos volt, míg a négyfordulatos Lutz-nál az elejéből is a végéből is hiányzott annyi, hogy azzal jó esetben kicsivel több, mint három fordulatot tett meg a levegőben. 

Alysa "quad" Lutz


Amikor Alysa a leszúró lábát felemelte a jégről, a teste már 180 fokkal a levegőben volt, és érkezésnél több, mint negyed fordulatot tett meg a jégen. Ez ugyanannyi pontot ér a mai bíráskodás alapján, mint az, aki minimális prerotációt alkalmaz, és hiány nélkül érkezik a jégre. Ennek abszolút jelentősége van, mert nagyon nem mindegy, hogy egy fél, vagy annál is több fordulatot valaki a levegőben, vagy még a jégen tesz meg, és egy ugrás tisztaságán javítani rendkívül hosszú időbe telik (vagy valakinek sosem sikerül megtanulnia).

Szemléltetésként, hogy mi a különbség egy 4Lz indítása között: bal oldalt egy példa, aminek az elejéből szinte semmi lecsalás nincsen, míg jobb oldalt Alysáé, aminek az elejéből 180 fok hiányzik (ráadásul nem is egészen leszúrással, inkább élből ugorja el az ugrást):

forrás: @corszk1220

Tavaly Trusova 4Lz-a legalább hiányosnak volt minősítve a legelső próbálkozáskor (Litván JGP), idén úgy tűnik, még lazább a téren a bíráskodás. Úgy gondolom - és ezt már kifejtettem - hogy ha hagyják, hogy ugyanolyan pontokat adjanak egy elemre, ami erősen hiányos és egy olyanra, ami tiszta, az nem fog ösztönzően hatni arra, hogy csak olyan ugrásokkal próbálkozzanak a versenyzők, amivel valóban képesek tiszta ugrásokra. Akkor, amikor fél, vagy egy pontokon is múlnak érmek, aranyérmek (mint azt már az idei JGP versenyeken is láthattuk), nagyon nem mindegy, hogyan értékel a technikai és a bírói panel, főleg egy négyfordulatos esetében, amivel a legtöbb pontot lehet kaszálni. Másfél évtizede a protokollok nyilvánosak, így a korcsolyázók is pontosan láthatják már, milyen elemekben kell még fejlődniük, ezért a tényleges, jó minőségű fejlődést kellene ösztönözni, nem pedig a mennyiséget.

A kritika nem Liu irányába szól, hanem a tényről, hogy a rendszer hagyja elhihetni, hogy semmi probléma sincs ezzel az ugrással. Annyi mindenesetre biztos, hogy egy négyfordulatosnak vett ugrással sokkal több pontot összeszedni, mint egy hasonló (pl. lecsalt, hiányos, élhibás) triplával és ezért is kellene különösen ügyelni ezeknek az ugrásoknak az értékelésénél.

A nők versenyében az ezüstérmes Yeonjeong Park lett, míg a 4. helyen Seoyeon Ji (nem összekeverendő a courcheveli ezüstérmes Seoyeong Wivel) végzett. A két JGP verseny alapján is már látható, ami egyébként az elmúlt szezonokban is körvonalazódott, hogy a koreai utánpótlás rendkívül erős, és rengeteg lány képes stabilan hozni, amit tudnak. Összehasonlításképpen, jelenleg a japán lányokról ez nem annyira mondható el.
A bronzérmes Anastasia Tarakanova lett, aki a kűrben a Frida c. film zenéjére összeszedte magát, azonban a rövid programban esett a tripla Lutzból és nem volt kombinációja. Kérdéses, hogy a bronzéremmel fog-e majd egy második JGP versenyt kapni, tekintettel arra, mennyi orosz lánynak van esélye a későbbi JGP-helyekre. Tarakanova egyébként sokat nőtt, és bár derekasan küzdött a kűrben, muszáj jobban alkalmazkodnia az új adottságaihoz (pl. a testtartása elég rossz).

Park, Liu és Tarakanova a dobogón
forrás: gettyimages

A fiúk versenyében kérdés volt, hogy újra japán arany lesz-e, vagy Gogolevnek sikerül-e megnyernie az első JGP versenyét, úgy, mint tavaly. Nos, Shun Sato jött, első JGP versenyén vett részt, és meg is nyerte azt! Shunról azt kell tudni, hogy már tavaly is bőven el kellett volna junior GP versenyekre küldeni, amit a japán szövetség nem tett meg. A hazai junior bajnokságon fél ponttal lemaradva lett ezüstérmes, így a junior VB-n sem indították. Jelenleg az egész junior mezőnyben a legnehezebb technikával rendelkezik (két négyfordulatos Toe-loop, egy négyfordulatos Salchow és két tripla Axel a kűrben!). A rövid programja nagyon szépen sikerült, a kűr bemelegítése során viszont semmi nem akart neki összejönni. Végül összekapta magát, és bár voltak hibái, így is magabiztosan nyerte meg a versenyt. Shun sokat fejlődött tavaly óta, az ugrásai magasabbak, a forgásai jobbak lettek, jobban használja az éleket és a felsőtestét, ezúttal a szinteket is megkapta (tavaly még rengetegszer küzdött 1-es, 2-es szintekkel). Kíváncsian várom, hogy egy olyan keményebb mezőnyben, mint a horvát JGP, mire lesz majd képes.

Az ezüstérmes Stephen Gogolev lett, akinek egy orosz matrózdalra készített rövid programja még jól sikerült, ám a kűrben se a tripla Axel, se az egyetlen négyfordulatosa (egy Salchow) nem sikerült, emellett más hibák is voltak a programban, mint például a beugrós kombinációs forgása a végén, így a kűrben csak 5. lett. A kűrben egyébként két bíró a kosztümje miatt pontlevonásra voksolt (vélhetően a tréning(szerű) felsőnek a forgások és a lépések közben fellibbenése miatt), de a többség nem szavazott pontlevonásra.
Nemcsak ő, és Ted Barton, hanem mindenki meg volt lepődve a pontján, azt hittem, hogy nem fog dobogóra kerülni majd, de köszönhetően a jó magas második pontszámának, sikerült megőriznie a 2. helyét (egyébként két pontra lett volna a 4. helytől). Stephen egyrészt nagyon sokat nőtt tavaly óta, kb. 8 centit, és május óta Arutunyan edzi, így ezek mind közrejátszanak a jelenlegi formájához.

A bronzérmes a Mishin tanítvány Gleb Lutfullin lett, míg a 4. helyezett az amerikai színekben versenyző Ilia Malinin, aki az 1999-es GPF és 4CC győztes Tatiana Malinina fia (és akit az édesanyja edz). Ő is JGP debütáns, még csak 14 éves, így kíváncsi leszek az ő fejlődésére is a következő szezonokban.

Gogolev, Sato és Lutfullin a dobogón
forrás: gettyimages

A párosok versenyében fölényes orosz dobogó született, a tavalyi junior VB-ezüstérmes Panfilova/Rylov szerezte meg az aranyérmet, akik minden szempontból szenior érettek, csak a szóló tripla ugrás hiányzik még a programjaikból (egyelőre dupla Salchow van a kűrben). De junior szinten egyelőre úgy tűnik, kiemelkednek a mezőnyből. Az ezüstérmes Akhanteva/Kolesov lett, míg a bronzérmes Pepeleva/Pleshov.


Panfilova/Rylov kidobós 3Lo
forrás: tumblr

A jégtáncban az amerikai Nguyen/Kolesnik meggyőző fölénnyel nyerte a versenyt. Nekem tetszettek a programjaik, szerintem már a komolyabb Rachmaninov zongoraversenyt is képesek voltak jól, éretten előadni. Az ezüstérmet az orosz Davis/Smolkin kettős nyerte, akik idén már Amerikában edzenek Shpilband és Camerlengo irányításával és egyelőre meggyőző a fejlődésük (Davis egyébként Eteri Tutberidze lánya, aki harmadfokú halláskárosultságban szenved, ez egyébként a korcsolyázásukon egyáltalán nem látható/érezhető). A bronzérmet a cseh testvérpár, Taschlerova/Taschler szerezte.
Akit még meg tudtam nézni, és nagyon tetszettek, az az új japán páros, Yoshida/Nishiyama. Ők mindössze fél éve korcsolyáznak együtt, miután Nishiyama a torontoi Cricket Clubban edzett egyénizőként, de néhány hónapja megpróbálkozott a jégtánccal is, és valószínűleg ennél fog maradni (nyáron még nevezve volt egyénizőként is néhány versenyre, melyekről visszalépett). Ezen a versenyen, ami a nemzetközi debütálásuk volt, a 6. helyen végeztek, remek korcsolyázótudásuk van, már most szépen összhangban is korcsolyáznak. Ha ilyen rövid idő alatt ilyen szintre eljutottak, akkor azt hiszem elég bizakodónak lehet lenni a jövőjük illetően és talán abban is lehet reménykedni, hogy a pekingi olimpiára lehetne majd Japánnak egy egész jó jégtánc párosa.

Yoshida/Nishiyama ritmustánc
forrás: tumblr

A magyarok részéről jégtáncban Kedves Katica és Fedor Sharonov a 12. helyen végzett (RD/FD videó), akiknek ez volt az első JGP részvételük. A nőknél Láng Júlia (SP/FS videó) a 10. helyen végzett, miután a rövid programban, és a kűrben is többet hibázott. Ha meg tudja csinálni az elemeit tisztábban, akkor biztosan előrébb tud majd lépni a következő versenyen, mert a programjai anyagerősek. Katicáékat már a következő versenyen, a rigai JPG-n láthatjuk újra, míg Julcsit majd két hét múlva, az orosz GP-n.

Videók:

  • Nők: 1. Alysa Liu SP/FS 2. Yeonjeong Park SP/FS 3. Anastasia Tarakanova SP/FS
  • Férfiak: 1. Shun Sato SP/FS 2. Stephen Gogolev SP/FS 3. Gleb Lutfullin SP/FS
  • Párosok: 1. Panfilova/Rylov SP/FS 2. Akhanteva/Koleshov SP/FS 3. Pepeleva/Pleshov SP/FS
  • Jégtánc: Nguyen/Kolesnik RD/FD 2. Davis/Smolkin RD/FD 3. Taschlerova/Taschler RD/FD + bónusz: Yoshida/Nishiyama RD/FD
A teljes eredmény elérhető itt.

*

A legközelebbi bejegyzésemben majd a rigai JGP-ről, és az orosz tesztversenyről írok. A rá következő héten pedig az első kettő  Challenger versenyről, az Autumn Classic-ról és a Lombardia Trophy-ról. :)

~BB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...