2019. szeptember 11., szerda

JGP Riga + Orosz tesztkorcsolyázás

JGP Riga

A hétvégén volt az junior Világkupa harmadik megmérettetése, amire Rigában került sor. Ezúttal a jégtánc figyelemmel követésére nem jutott sok időm sajnos, egyrészt munka miatt, másrészt mert a szabad táncok ütköztek az orosz tesztkorcsolyázással, így a figyelmemet aztán ez utóbbi kötötte le. Ezért erre csak röviden térek ki:
Khudaiberdieva/Filatov nagyon szoros küzdelemben, három tizeddel győzött a grúz színekben induló és pár, Kazakova/Reviya előtt, akikkel egyébként egy edzői csapatban edzenek. Az oroszok nyerték meg a ritmustáncot, a szabad táncban viszont fordult a helyezés és a grúzok lettek az elsők egy nagyon jól elkészített, Linkin Park zenéjére futott tánccal. A bronzérmet a szintén orosz Tyutyunina/Shustitskiy kettős szerezte meg. Kedves Katicáék két GP versenyt tudtak le egy héten belül, úgyhogy nem jutott sok idejük a programok tökéletesítésére, azonban a ritmustáncban jobb pontokat kaptak, mint New Yorkban, és bár a szabad táncban kicsit jobban futottak múlt héten, összességében sikerült majdnem olyan jó pontokat szerezni, végül négy párt megelőzve a 15. helyen végeztek.

Jégtánc dobogó
forrás: ISU

Nők

A női verseny nagyon érdekesen alakult. A rövid programot követően a két Tutberzide-tanítvány, Usacheva és Khromykh volt az élen. Khromyh rövid programja ezúttal jobban sikerült, mint Courchevelben, amikor a 3Lo-ja nem sikerült nagyon szépen, de ennek ellenére itt csak egy ponttal kapott többet, mint a francia versenyen. Gyakorlatilag annak is köszönhetően, hogy Courchevelben ugyanazokat a komponenseket megkapta, mint itt. Egyébként mindketten a program második felében ugrották meg a kombinációjukat (Usacheva Lutzosat, míg Khromykh Flipeset). A harmadik helyen a koreai Haein Lee állt, akinek szintén Lutzos kombinációja a program első felében volt. 
A kűrben aztán fordult a kocka. Haein Lee egy abszolút tökéletesen megfutott előadással, egy nagyon jól megkoreografált és felépített programmal győzött a kűrben, és nyerte meg, 2012 után először az első koreai junior GP aranyérmet. Ez a lány szerintem a legtehetségesebb junior koreai versenyző jelenleg, akire érdemes lesz figyelni a jövőben. Csak nyolc évesen, 2013-ban kezdett el korcsolyázni, és ilyen rövid idő alatt ért el el olyan szintre, hogy tudja a legnehezebb triplákat is, mindezt tökéletes technikával (a kűrben két tripla Lutz és egy tripla Flipje van). Nagyon jó második pontszámban is emellett. Usacheva esett a 3Lz-eu-3S kombinációból és a Salchowját, valamint egy Toe-Loopját hiányosnak is minősítették. A rövid programból hozott előnyével és a legmagasabb komponenseivel viszont így is meg tudta szerezni az ezüstérmet. Kromykh ezúttal is több hibát csinált a kűrben, amivel a dobogoról és lecsúszott és ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy a a 3. és egy negyedik helyével nem lesz majd ott a Döntőben. A bronzérmet a japán Rino Matsuike szerezte meg egy jól sikerült kűrrel benne, jó ugrásokkal és remek korcsolyázótudással.

Haein a kűrben
forrás: tumblr

Említést érdemel még Ekaterina Kurakova, aki orosz színekből váltott lengyel színekre és emiatt egy szezont is ki kellett hagynia. Az országváltás alatt Brian Orserhez ment el edzeni (egyébként egy privát szponzorral), úgyhogy ezek miatt, ha jól számolom, két és fél éve nem láttuk őt nemzetközi versenyen. Ekaterina egy tünemény a jégen, hihetetlen egyéniséggel, jó előadó és mentálisan is erős versenyző. Remélem, sokat fogjuk még őt idén látni (korára tekintettel senior versenyeken is). :)

Ekaterina :)
forrás: tumblr

Férfiak

A fiúknál a két japán aranyat követően ezúttal orosz győzelem született Andrei Mozalevnek köszönhetően. Mozalev elég meggyőző fölénnyel nyerte a versenyt, köszönhetően a tiszta rövid programjának és a kűrjében a két tiszta négyfordulatos Toe-loopnak, két tripla Axelnek (bár a második nem sikerült úgy, ezért nem tudta rátenni a kombinációt). Őszintén szólva, sok mindent nem tudok kiemelni a korcsolyázásból: kiegyensúlyozottan futott, de nem igazán vannak maradandó programjai, elég üresek, és valahogy korcsolyázótudásban, vagy előadásban se éreztem benne különlegeset (mint például Kutovoi esetében). 
Az ezüstérmet a koreai Sihyeong Lee szerezte, akinek ugyan nincsen négyfordulatosa, de tripla Axelja igen, és egyébként elég jó pontokat kapott komponensekben is (mondjuk nem Mozalevhez viszonyítva...). Az mindenképpen biztató, hogy a koreaiaknak a fiúk terén is van igen ígéretes utánpótlásuk. A bronzérmet az Eteri-tanítvány Daniil Samsonov szerezte meg, akinek ez volt a bemutatkozása a junior GP-n. A rövid programban két elemben rontott (Axel és a kombináció) így csak a 4. helyen állt, és a kűrben is este a Lutz-ot, mind a quadrát, mind a triplát, de az Axelben is hibázott. Nála azt lehetett látni, hogy - egyébként Eteri tanítványokra oly' jellemzően - végigkapkodta a koreográfiát, amiben egyébként sok felismerhető rész volt korábbi Tutberidze/Gleikhengauz programokból, és messze van még a korcsolyázásban a legjobb junioroktól. Ami egy, az első versenyén részt vevő korcsolyázónál természetesen nem is baj! De ez a fiú úgy el volt szontyolodva a kiss and cry-ban, hogy azt szinte rossz volt nézni. A második pontszámra egyébként túlzóan magas pontokat kapott, egyébként ezek nélkül is bőven dobogós lett volna, mivel...
...Joseph Phan állt a 3. helyen a rövid program után, de aztán a Beethoven Piano Concert 5 kűrjében sok mindent rontott, így jelentősen hátracsúszott. Joseph-nek nagyon szép korcsolyázótudása van, szépen interpretál és ez a program kifejezetten eltalált neki. De ahhoz sikerülnie kell majd elemeknek is. Joseph júniusban még csakis Loopokat gyakorolhatott egy, a bal térde miatti sérülés következtében, talán ezért is volt most ez a gyengébb forma.
A 4. Andrew Torgashev lett, aki idén mindkét programját (Bloodstream és Tosca kűr) magának koreografálta, és mindkét program nagyon szépen sikerült, amit látszik, hogy elő is tud adni. A hibái ellenére a legmagasabb pontszámot kapta PCS-ben a kűrben, azt hiszem megérdemelten.

Lee, Mozalev és a pici Samsonov a dobogón
forrás: gettyimages

Videók:

  • Nők: 1. Haein Lee SP/FS 2. Daria Usacheva SP/FS 3. Rino Matsuike SP/FS
  • Férfiak: 1. Andrei Mozalev SP/FS 2. Sihyeong Lee SP/FS 3. Daniil Samsonov SP/FS 4. Andrew Torgashev SP/FS
  • Jégtánc: 1. Elizaveta Khudaiberdieva/Andrey Filatov RD/FD 2. Kazakova/Reviya RD/FD 3.Tyutyunina/Shustitskiy RD/FD (szerzői okok miatt letilva)
A teljes eredmény elérhető itt.

Orosz tesztverseny

Az orosz tesztversenyről többet szerettem volna írni, de erre most nincsen sajnos időm, ezért csak röviden térek ki a látottakra. Jelenleg még nem lehet komolyan értékelni az egyes programokat, azokat majd csak első igazi megmérettetéseken lehet majd amúgy is látni, hogy milyenek is lesznek, illetve hogy hogyan fejlődnek versenyről versenyre. Így leginkább az első benyomásaimat írnám le ezekkel kapcsolatosan. Az is előfordulhat majd, hogy jelenleg egy program nem igazán tetszik, de majd a szezon folyamán annyit fejlődik, benne maga a korcsolyázó is, hogy ez a vélemény majd változik.

Nők:

Alina Zagitova (SP: Me Voy Yasmine Levine-től/FS: Cleopatra (The Feeling Begins/Lawrence of Arabia Overture/Ramses) részére, tavalyhoz eltérően kevésbé ismert dalokból álló programokra fog idén futni. A kűr nekem jobban tetszik, úgy látom, hogy Alina felszabadultabban korcsolyázik benne, a rövid programban egyelőre nagyobb kihívásnak tűnik majd átadni a zenét (ami nekem nem annyira tetszik, elég egysíkú). A programban több olyan rész van, amiben jobban kitartja a mozdulatokat (például van olyan spirál amit másodpercekig is, ellentétben tavallyal...). Az ugrásai jelenleg nagyon jók, jobb formában van, mint tavaly.

Evgenia Medvedeva (SP: Exogenesis: Symphony part III a Muse-tól/FS: Egy Gésa Emlékiratai film zenéje). A rövid program kidolgozottabb, a kűrben sok még az üres rész de nagyon biztatónak néz ki az is. A korcsolyázótudása nagyon sokat fejlődött. A rövid programba visszatette a Lutz-ot szóló ugrásnak, a kűrben is két Lutz-ot tesz majd be (azok egyelőre viszont még mindig erősen élhibásak). Az látszik, hogy még nincsen túl jó formában, ez Orser tanítványaira amúgy is jellemző a szezon legelején.

Sofia Samodurova (SP: Bamboleo a Gipsy Kings-től/FS: El Tango de Roxanne). A stílusához való programok, de egyelőre róla is az mondható el, hogy nincsen még túl jó formában és ezt nem csak az ugrásaira érteni. Idén biztos, hogy nagyon nehéz dolga lesz az Európa-bajnoki címvédőnek...

Stanislava Konstantinova (SP: February Leonid Levashkevich-től/FS: Moulin Rouge) A rövid program szerintem nagyon szép, a zeneválasztás és a program is jó, de a kűr is illik hozzá. Amennyit kritizáltam tavaly, idénre úgy tűnik fejlődött abban, hogy a felsőtestét, a fejét és a karjait sem görcsösen használja. A korcsolyázótudása eleve jó. Az ugrásai nem tűnnek túl stabilnak egyelőre.

Elizaveta Tuktamysheva (SP: Oblivion Astor Piazzolától/FS: Caravan/Utt Da Zay/Bei Mir Bist Du Schön) Nagyon nagy kár, hogy a Mishin team tetszését nem nyerte el a Drumming Song (Florence + The Machine) zeneválasztása a rövid programhoz, ezért a zenét lecserélték egy Astor Piazzola műre, ami sokkal lagymatagabb választás. A koreográfiát viszont meghagyták, bár valószínűleg egyszerűsítettek rajta, lecsupaszították. Sajnos elég üres programjai vannak. Az ugrásai viszont kifogástalanok. A rövid programba bekerült a 3F-3T kombináció, és a tripla Axeljei rendkívül könnyedek.

Anna Shcherbakova (SP: Perfume: The Story of a Murderer film zenéje/FS: A Tűzmadár Igor Stravinsky-től). A rövid program témája, maga a film nagyon lesújtó, meghökkentő, bár ez a programban nem igazán köszön vissza. A zene maga szép, de a program hozzá nem túl különleges. A Tűzmadár kűrben tervez egy 4Lz-ot, és ha azt meg tudja ugrani a többi elemével együtt, akkor a legfényesebb érmekért lesz majd küzdelemben. A kűrje egyébként Eric Satie gyönyörű zenéjével indul, és a program közepén vált át Tűzmadárba, egy roppant ötletes kosztüm váltással együtt. A jéghideg kékből lesz hirtelen tűzpiros!

Anna Shcherbakova kosztüm váltása a kűrben
forrás: tumblr

Alexandra Trusova (SP: Peer Gynt/FS: Trónok Harca zene) Trusova példája jól mutatja, hogy már szezon elején milyen jó formában vannak az Eteri tanítványok, a másik, hogy Trusova különösen jó formában van. A kűrben három darab négyfordulatost tervez (4Lz és két 4T, egy kombinációban) és ha ezeket mind meg tudja ugrani majd a többi elemével együtt, nincsen szerintem az a komponens szám, vagy kicsit több GOE amivel le lehetne majd őt győzni (összehasonlításképpen, 20 ponttal magasabb a bázis pontszáma mint például Zagitováé). És ez független attól, hogy a programokban alig van koreográfia...egy-egy szúrós tekintet itt, karmozdulat ott, de semmi egyéb.

Alena Kostornaya (SP: The Departure/November Max Richertől/FS: Twilight film zenéje) Kostornaya programjai idén olyanok, mintha neki már elfogytak volna a jó ötletek...a tavalyi rövid programját megtartotta, ami azért is lehet, mert sérüléssel bajlódott sokáig. A Twilight pedig egy gyenge választás egy olyan kaliberű tehetségnek, mint ő, aki a csillagokat is le tudná korcsolyázni ha olyan zenéket és programokat kapna. Egyelőre 2A-t látunk csak tőle, de edzi a tripla Axelt is, kérdés, látjuk-e majd idén tőle.

Az összes női rövid program elérhető itt, a kűrök pedig itt.

Férfiak:

A férfiak közül meglepően tetszett a Mishin-tanítvány Makar Ignatov (SP: In This Shirt a The Irrepressibles-től/FS: Troy filmzene) programjai, amik illenek hozzá és nagyon szépen is sikerült bemutatnia itt pket. Ha stabilan tud majd versenyezni idén, láthatunk tőle jó eredményeket. Egyébként van négyfordulatos Toe-Loopja és Salchowja is.

A junior VB-ezüstéremes Roman Savosin (SP: Besszarábiai Cigány Tánc/FS: Csajkovszkij 2. zongoraversenye) mind a két programja szerintem nagyon jók idén, teljesen más stílusúak, de mind a kettő már most "késznek" tűnik amit elég jól is be tudott mutatni. A kűr különösen tetszik, ha majd sikerült megcsinálnia tisztán a programot, ez az egyike lehet a legjobb orosz kűröknek (egyébként Morozov koreografálta).

Mikhail Kolyada (SP: Diga Diga Doo a Big Dad Voodoo Daddy-től/FS: Charlie Chaplin) nemrég cserélte le a Scorpions Wind of Change rövid programját egy, a kűr zenéjéhez/hangulatához valamelyest hasonló zenére. A rövid program egyelőre meggyőzőbbnek tűnik a kűrnél, utóbbi egyébként egy gálaszámából lett kűrré koreografálva. Bár korai még kijelenteni, egyelőre Keegan Messing, de Javi Fernandez is meggyőzőbb Chaplin volt...
A rövid programban két négyfordulatost is tervez majd a szezon során (itt csak egy volt), a kűrben egyelőre voltak hibák az ugrások tekintetében.

Sergei Voronov (SP: Somebody To Love a Queen-től/FS: I Belong to You a Muse-tól) elvitte a show-t a tesztkorcsolyázáson, és megmutatta a maga 31 évével, hogy hogyan lehet kihozni magából a legtöbbet és megmutatni hogy kell előadni a programokat teljes átéléssel. Mind a két programban sikerült ez neki. Lehet, hogy nem a legbonyolultabb programjai vannak, de amit tud, azt is megmutatta. Remélem, hogy a szezon során ugyanígy fog tudni korcsolyázni (ha nem jobban!).

Andrei Lazukin a programjait nem jelentette be még azt hiszem, de a rövid programban egy vidámabb swinges stílusú dalt választott, a kűrben pedig a Rodrigo Concierto de Aranjuez (II Adagio) zenéjét választotta. A programok szerintem jók, de még ő sincsen túl jó formában, nehezen bírta a kűrben az ugrásokat, szerintem az állóképesség hiánya miatt is.

Dmitri Aliev (SP: Je Dors Sur Des Roses a Mozart Rock Operából/FS: Sound of Silence a Disturbed-től) is alaposan küszködött az állóképesség hiányától a kűrben de a rövid programban is sokat hibázott. A rövid programja szerintem nem hozzá illik, ő sokkal jobb, nehezebb, érdekesebb stb. zenére is képes lenne korcsolyázni, és ez a Mozart Rock Opera jól elcsépelt programmá vált az elmúlt években...A kűrje jobban illik hozzá, azt a programot jobban ki fogja tudni korcsolyázni, ha meglesznek benne az elemek (remélem így lesz, hajrá Dima!).

Alexander Samarin (SP: Blues For Klook/FS: ?) jaj. A rövid programját csak olyan szívdöglesztő korcsolyázással lehet előadni mint amilyen Takahashi vagy Sui/Han Blues for Klookja volt, de sajnos Samarin nem ez a kategória. Nem tehet róla, de ő is egy teljesen technikai korcsolyázó, akinek egyszerűen nincsen érzéke a zene kifejezéséhez, az előadáshoz, ami egy ilyen programnál lehengerlőnek kell(ene) lennie. Úgyhogy a rövid program emiatt is meglepő választás. Mivel a finom mozdulatok kifejezésére sincsen érzéke, a kűrben viszont nem csoda hát, hogy (megint) egy olyan zenét válaszottak, ami brutális, hangos, csúnya, vad...nem jó értelemben. Őszintén szólva nehéz volt végignéznem a kűrjét, amiben koszorúzás, ugrásra rákészülés volt, és "előadásként" sok kézkalimpálás. Az ugrásai pedig nem jó technikájúak, lecsal belőlük és hiányosak, és nem is szépek. 
Sajnálom, hogy egy ilyen kritika maradt a végére. :(

A rövid programok itt, a kűrök pedig itt érhetőek el.

A párosok közül és a jégtáncosok közül nem néztem meg mindenkit. A jégtáncban Stepanova/Bukin hiányzott a tesztversenyről, a párosoknál pedig Zabiiako/Enbert.
Sinitsina/Katsalapov szerintem évről évre jobb, és az idei programjaik is nagyon bíztatóak. Zagorsiék programja volt talán a legeredetibb (bár a kosztümjeik nem a legjobbak...). A párosoknál Tarasova/Morozov Boleroja nagyon tetszik, technikájuk hihetetlenül kimunkált és precíz, magas minőségű, de a zene kifejezésében is egyre nagyobb közöttük a hangsúly és egyre jobbak bennük. A kárjük Ti Amo Umberto Tozzitól. Boiikova/Kozlovskitől a James Bond kűrt vártam, ennek ellenére a rövid programjuk (My Way André Rieu-tól) nagyon-nagyon tetszik, szerintem már most nagyon jó program.
És zárásként: jó újra látni a visszatérő Ksenia Stolbovát, és remélem, hogy az idei szezonban többször fogjuk őt látni versenyezni!

A párosok rövid programjai elérhetőek itt, a kűrök pedig itt.

A jégtáncosok rövid tánca itt, a szabad tánca itt elérhető.

~ BB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...