2020. november 19., csütörtök

Grand Prix versenyek, orosz kupasorozat 4. fordulója


Grand Prix versenyek - Skate America és Cup of China

Az idei Grand Prix-sorozat merőben eltérő, mint az eddigiek. Nem is igazán lehet sorozatnak nevezni, inkább egy-egy világkupa versenyről van szó, hiszen a tervezett 6 versenyből csak négy kerül megtartásra, miután a Skate Canada törlése után a franciaországi versenyt sem tartják meg. A Grand Prix versenyeken azon vehetnek idén részt, akik vagy a rendező ország versenyzői (és az adott országban edzenek), vagy más országot képviselnek, de a rendező országban edzenek, illetve akik a rendező országgal azonos földrajzi régióban edzenek. Így, hogy teljesen más kritériumok alapján rendezik meg a versenyeket, és nem a legerősebb korcsolyázók léphetnek fel, szűkül a verseny. Emellett a bírák is a rendező ország döntnökei közül kerülnek ki, tehát gyakorlatilag nemzetközi helyett inkább egy hazai versenyről van szó. A Grand Prix Döntőt már biztos nem Kínában rendezik meg, kérdéses, hogy egyáltalán megtartják-e, egyelőre még a Döntőbe kerülés kritériumai sincsenek lefektetve.

Ilyen feltételek mellett került megrendezésre az első Grand Prix verseny, a Skate America Las Vegas-ban.  A nők versenyében Mariah Bell és Bradie Tennell csatáját lehetett leginkább várni, amit igazolt is az eredmény, miután Bell kevéssel, alig 2 pont különbséggel megnyerte a versenyt Tennell előtt. Mariah ABBA kűrjénél rosszabb Shae-Lynn Bourne programot nem is láttam, pedig úgy tudom Bourne Kaliforniában él és az Arutunyan csapat egy részének tavasszal is rendelkezésre álltak a pályák, amelyeken Bourne személyesen koregrafálta a programot neki és Nathan Chennek is. A kompozíció, kevés átmenet, szórakoztató jellegű de nem átütő stílus és a teljesen össze nem illő zenevágás miatt gondolom úgy, hogy ez a kanadai koreográfus egyik leggyengébb produktuma az elmúlt évekből...de Nathan Chen programjai sem fogtak meg, a rövid programja leginkább mariachi-ra épülő, mexikói zene, aminek nem kellene, hogy köze legyen a flamencohoz és ezzel együtt a tapsolához sem. A lírai kűr, ami zeneileg egysíkú, nem illik Chen stílusához és sajnos ez a program is  üres, a programban rengeteg a koszorúzás, erős és szép átmenetek nélküli rész (egyébként ezeket a programokat is Shae-Lynn Bourne koreografálta, akinek úgy látszik nem az idei lesz a karrierje legkreatívabb szezonja...). Chen ugrásai egyébként stabilak - köszönhetően annak is, hogy végig, tavasszal is edzeni tudott a járvány ellenére, viszont a többi eleme, például a forgásai nem a legjobbak (az ülőforgás erre jó példa). Sajnálom, ha az ugrásokat leszámítva Chen korcsolyázásról nem tudok gyakran pozitívumokat mondani. 

Egyébként a Világkupa versenyt követően a helyszínen felvett Las Vegas Invitational meghívásos versenyen is előadta Chen a kűrjét, amiben megugrotta a négyfordulatos Loop ugrást, tehát ez már előrevetítheti azt, hogy az olimpiai szezonra akár majd hat quados kűrt tervez. A fiúknál egyébként Vincent Zhou lett a 2. és a 3. a kanadai Keegan Messing.

A nők és férfiak versenyében a fiatalabb generáció tagjai közül a bronzérmes Audrey Shin és a fiúknál Ilia Malinin (5. hely) érdemel még kiemelést.

A jégtáncosok versenyében Chock/Bates távollétében Hubbell/Donohue magasan nyert Hawayek/Baker és Carreira/Ponomarenko előtt. Hubbell/Donohue új szabad tánca a Hallelujah zenéjére szerintem a lányhoz illik, a fiúhoz viszont egyáltalán nem. Ebben a mezőnyben elindult az Amerikában edző magyar színekben versenyző páros, Emily Monaghan/Ilias Fourati is.

Végül a párosok versenyében Scimeca Knierim/Frazier nyert Calalang/Johnson és Lu/Mitrofanov előtt, Cain-Gribble/LeDuc nem sokkal lemaradva végeztek - némi meglepetésre - csak a 4. helyen.

A verseny végeredménye itt érhető el.

*

A kínai Grand Prix versenyen Chongquinben igazi házi verseny volt, ahol egyébként egy jóval szűkebb mezőny volt mind a négy ágban, mint a Skate Americán. A párosok versenyében sajnos nem láthattuk Sui/Hant, miután Han a nyári csípőműtétjéből lábadozik. Így mindössze három induló volt a versenyen, amelyet Peng/Jin magasan megnyert, 2. lett az idei junior VB 8. helyezettje, Wang/Huang és 3. Zhu/Liu. A jégtáncosok versenyében a fölényes esélyesnek számító Shiyue Wang/Xinyu Liu kettős a tavalyról megtartott programjaikkal nyerték a versenyt.

A férfiak versenyében nem meglepetésre Boyang Jin győzött egy jól megfutott rövid programmal (közte teljesen tiszta 4Lz-al és 4T-vel) és egy anyagerős kűrrel. A 2. az a Han Yan lett, akit az elmúlt években kevesebbszer láthattunk versenyezni, nem is volt biztos, hogy egyáltalán folytatja-e a versenyzést...gyönyörű A Thousand Years rövid programját harmadik szezon óta futja, de mindig öröm nézni, a La La Land kűrjét pedig szintén megtartotta tavalyról.


Han Yan gyönyörű szállós, nagy tripla Axelje a Cup of Chinán
forrás: tumblr

A nők versenyét a várakozásoknak megfelelően Hongyi Chen nyerte meg, akinek idei új programjai a Cinema Paradiso (SP) valamint kűrje az I Have the Strength to Fly című dalra készült el. 

A verseny teljes végeredménye itt érhető el.

*

Rostelecom Cup előzetes 

A harmadik Grand Prix versenyt Moszkvában rendezik meg, talán ez a verseny lesz leginkább érdekes több szempontból is. Egyrészt két magyar indulónak örülhetünk, Chtchetinina Ioulia/Magyar Márk ugyanis meghívást kapott a versenyen való részvételre, ugyanúgy, mint a Yanovskaya Anna/Lukács Ádám jégtánc kettős is, akiket már nagyon régen nem láthattunk versenyen. Másrészt egy nagyon erős mezőny lesz mind a négy ágban; a férfiaknál ott lesz pl. Kolyada, Aliev, Ignatov, Gumennik, Mozalev, Kvitelashvili, a párosoknál Boikova/Kozlovskii, Mishina/Galliamov, Panfilova/Rylov (Tarasova/Morozov nem, miután ők eredetileg a Skate Americára mentek volna), míg a jégtáncban többek között Sinitsina/Katsalapov (de Stepanova/Bukin nem indul el). A lányok versenyében pedig először láthatjuk majd idén egy versenyen Trusovát, Shcherbakovát, Kostornaiát, Tuktamyshevát, több más ismert névvel együtt. Medvegyeva az elhúzódó, krónikus hátsérülése miatt ezen a versenyen sem indul, kérdésesnek tartom, hogy egyáltalán az orosz nemzeti bajnokságon elindul-e majd...

A versenyt az M4 Sport közvetíti, a részletes eredmények pedig ezen a linken lesznek elérhetőek.

*

Orosz kupasorozat 4. forduló (Kazany)

Az orosz Grand Prix verseny előtt kanyarodjunk kicsit vissza, mi is történt a kupasorozatban az oroszok háza táján. A kupasorozat 4. állomásán nagyon jó verseny alakult ki, különösen a fiúk és a párosok versenyében. A párosok közül Boikova/Kozlovskii, Mishina/Galliamov és Tarasova/Morozov is indult, amit Mishina/Galliamov a stabil technikai elemek kivitelezésével meg is nyert. Boikova/Kozlovskii nem teljesen zökkenőmentes felkészülésének köszönhetően néhány hibát elkövetett a kűrben, ennek ellenére jobban tetszettek, mint Tarasova/Morozov, akiknek bár a Bolero rövid programja nagyon tetszik, a kűrjük viszont annál kevésbé, ez a program a zenével együtt nem igazán illik hozzájuk. Emellett nem tűntek annyira kimunkáltnak és precíznek az elemeik, lassabbnak is tűntek, mint szoktak lenni. Mishináék és Boikováék edzője, Tamara Moskvina egyébként annak ellenére velük volt a versenyen, hogy férje, Igor Moskvin a verseny előtt egy nappal, 91 évesen elhunyt.

A fiúk versenyét Egor Semenenko nyerte, stabilan megfutott programokkal és kétszer megugrott 4S-el, míg Andrei Mozalev a 7. helyről felkapaszkodva lett 2. Mozalevnek ezen a versenyen egyáltalán nem ment a 4F és a 4T sem sikerült a rövid programban. A 3. Ignatov lett, aki ugyan megugrotta a 4Lo-t mindkét programban, de a kűrben ezúttal is elfáradt a program második felére, ahol aztán jöttek a hibák.

A jégtánc versenyt toronymagasan Skoptcova/Aleshin nyerte meg.

A nők versenyében először láthattuk idén Alena Kostornaiát versenyen. Az edzőváltás, a tény, hogy utoljára 10 hónapja versenyzett, az új programjai (különösen az online megtanult kűrje) ellenére szépen helytállt a versenyen, egyelőre azonban tripla Axel nélkül mutatta be a programjait. A Billie Eilish rövid program kiforrhat a szezon végére, a kűrben egyelőre helyenként elég sok az üresség, nyilvánvalóan nincsen annyi átmenettel teletűzdelve a program, mint Tutberidze alatt, de ez a verseny pont arra is jó volt, hogy a Grand Prix verseny előtt lássa, mikben kell még alaposan javulnia. A rövid programbeli magas pontszám őt magát is meglepte, azt mondta, hogy úgy vélte, voltak félelmei amiatt, hogy az edzőváltás miatt alacsonyabb pontokat kap majd (ami egyben jól jelzi, hogy ha valaki sztáredzővel készül, aki mögött a politikai befolyás ott van, akkor azért járnak bizonyos bónuszok, még hazai versenyen is! És ezt a megszerzett plusz támogatást edzőváltás esetén könnyen el lehet veszíteni).


Alena Kostornaia az orosz kupasorozat 4. állomásának rövid programjában
forrás: tumblr

A versenyt Alexandra Trusova nyerte meg, meglepetésre nagyon jól kivitelezett 4S-el (ez volt a gyenge eleme tavaly), 4Lz-al és a program második felében 4T-eu-3S-al (!). A rövid programban pedig egyre közelebb van ahhoz, hogy megugorja a 3A-t. A cél mindenesetre az ugrások hosszú távon való stabilizálása, és őszintén szólva, ha a 3A mellett lesz jó pár stabil négyfordulatos ugrása a kűrben, nehéz lesz őt megverni bárkinek is, már pusztán a magas bázispontok miatt.


Trusova négyfordulatos Salchow-ja a kűrben
forrás: tumblr

A 3. helyet a Tutberidze-tanítvány Maiia Khromykh szerezte meg, akinek a 4S ezúttal sem sikerült, egyként egy kifejezetten jó rövid programot adott elő. Sofia Samodurova 4., míg a visszatérő Tarakanova 8. lett.

A junior lányok versenyében a Tutberidze-tanítvány, Sofiya Akatieva két 4T-t és egy 3A-t ugrott meg a kűrben, ami rekordnak számít, míg a 2. helyezett Plushenko-tanítvány, Veronika Zhilina heteken át nem tudott edzeni, de így is megugrott egy 4T-t. Valahol félelmetes, hogy 12 éves lányok milyen technikai elemekre képesek...

A verseny teljes végeredménye itt érhető el.

Az orosz kupasorozatnak tehát egyetlen állomása maradt hátra. Az eddigiekben a szabály az volt, hogy mindenkinek két fordulón részt kell vennie ahhoz (és bizonyos helyezést elérni) hogy a nemzeti bajnokságon egyáltalán elindulhasson. Viszont sokan nem tudnak részt venni egy állomáson sem (sérülések, járvány miatt), ezért az orosz szövetség vélhetően más kvalifikációs szabályt fog kitalálni, ha nem akarják, hogy olyan nevek maradjanak le a nemzeti bajnokságról, mint Stepanova/Bukin vagy Medvegyeva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...