2020. február 16., vasárnap

Négy Kontinens Bajnokság 2020

Múlt héten befejeződött a Négy Kontinens Bajnokság, ami jó versenyt hozott, és igazából olyan eredmények születtek, amikre előzetesen leginkább számítani lehetett. Igaz, lehetnek mindig nagy meglepetések, ezért inkább csak azt szoktam leírni ide is, kik a leginkább esélyesek, de ez nem azt jelenti, hogy az eredmény mindig a papírforma lesz. Most azonban olyanok lettek érmesek, akikre számítani lehetett, talán csak  a fiatal Yuma Kagiyama érme volt némileg meglepetés.

Ezen a versenyen a nőknél Rika Kihira nyert, aki így sikeresen megvédte a címét a Négy Kontinens Bajnokságon. Rika visszahozta a tripla Lutz-ot a korábbi lábfájdalma után, és az ugrást betette a rövid programjába és a kűrbe is. Rika magabiztosan győzött, egy nagyobb hibája, hogy a kűrben az első tripla Axelt leszimplázta, egyébként nagyon meggyőzően versenyzett. A rövid programja szerintem nagyon jó volt most is, a kűrje is jó de nem olyan kiemelkedő mint a tavalyi Beautiful Storm volt.


Rika Kihira tripla Axel-dupla Toe-loop a kűrben
forrás: tumblr 

Az ezüstérmes Young You lett, akitől nem is volt meglepetés a jó eredmény: Rika csapattársaként egyre jobb a szezonban és a tripla Axelt a kűrben sikerült megcsinálnia (a rövid programban kevésbé sikerült jól). A kűrben viszont elég visszafogottan adott elő, volt már ennél jobb futása is és ez nem is igazán jó programja, ennek ellenére azért nagyon magas pontokat kapott (69 pontot a komponensekre!). A bronzérmes Bradie Tennell lett, akiről - elnézést, de - megint azt tudom csak írni, hogy nehéz nézni a merev térdmunkáját, főleg az ugrásoknál, a programjai jellegtelenek, és az előadásával se tudja kifejezni őket. Nincs igazán személyisége a jégen, olyan, mint egy jó munkásember, megcsinálja a programot, de ennél nem több. Nagyon magas pontokat kapott ő is, komponensekben biztosan Rika Kihira vagy Wakaba Higuchi mögé tettem volna.  A 4. Yelim Kim lett, az 5. Higuchi, aki először próbált meg tripla Axelt nemzetközi versenyen, mégpedig a kűrben. A bemelegítés során gyönyörűen sikerült, a versenyen sajnos nem, elesett belőle (de nem volt hiányos). Remélem a világbajnokságon majd sikerül neki. Egyébként ez a Poeta programja is nagyon jó, jól interpretál, ad elő, a lépéssor a végén szuper. Ezen a verseny próbálta meg először a négyfordulatos Toe-loopot Kaori Sakamoto, akinek még nem igazán van meg az ugrása, leminősített lett és el is esett belőle. Kaorinak ez az idei utolsó versenye, így végülis nem volt sok veszítenivalója azzal, hogy megpróbálkozott az ugrással. Remélem őt a jövő szezonban jobb formában látjuk már, és megmarad azért a motivációja a versenyzéshez, ami állítása szerint az idei szezonban kevésbé volt meg.


Balról jobbra Young You, Rika Kihira és Bradie Tennell a dobogón
forrás: gettyimages

A párosok versenyében Sui/Han nyert, ezzel Rikához hasonlóan a kínaiak is címet védtek ezen a versenyen. 2. lett Peng/Jin és 3. Moore-Towers/Marinaro. A rövid programban Suiék még csak harmadik helyen álltak, miután a kidobós ugrás csak duplára sikerült és a program közben megint közbejött egy kosztüm probléma Suinál. Az első helyen a kanadaiak álltak, míg a 2. helyen Pengék. A kűrben aztán fordult az eredmény, és Suiék az élre törtek, bár nem sikerült tökéletesen futniuk nekik sem, a szóló tripla Salchow-juk csak dupla lett. Marinaróék is a Salchow-ban hibáztak és a fiú két elem között is esett egyszer, így lecsúsztak a 3. helyre. 
A világbajnokság mindenképp érdekes lesz, mert Boikováék jóval nagyobb fölénnyel nyerték az Európa-bajnokságot, mint ahogy Suiék itt nyertek és a technikai tisztaság mellett még komponensekben is majdnem kettő ponttal kaptak többet ők. Akármennyire tehetségesek Boikováék, egyelőre sok szempontból nem látom még azt, hogy - főleg második pontszámban - meg lehetne közelíteni a kínaiakat, akkor is, ha technikában kevesebbet hibáznak. A verseny Montrealban lesz, más bírói panellel, de elképzelhető, hogy ez a irány amit láttunk az elmúlt hetekben a párosok pontozása terén, a világbajnokságon is hasonló lesz majd.


Balról jobbra Peng/Jin, Sui/Han és Moore-Towers/Marinaro a dobogón
forrás: gettyimages

A jégtáncosok versenyében az volt leginkább érdekes, hogy az újdonsült amerikai bajnok páros, Chock/Bates legyőzi-e az amerikai bajnokság ezüstérmesét, Hubbell/Donohue-t, illetve, hogy a kanadaiak, Gilles/Poirier a dobogó melyik fokára állhatnak - amennyiben mindenki jól fut. A ritmustáncban fej-fej mellett állt a két amerikai pár, mögöttük a kanadaiak, a szabad táncban aztán Chockék nyertek még úgy is, hogy Madison Chock egy elemen kívül megbotlott, így egy pontos levonást is kaptak. Ennek ellenére úgy tűnik, a bíróknak Chockék szabadtánca sokkal jobban tetszik, mint Hubbelléké, ami érthető, mert szerintem Hubbellék idei FD-je nem jó és az az öt pont különbség, amivel Chockék előzték őket, meglehetősen sok. Egyébként Gilles-ék lettek az ezüstérmesek, így Hubbelléknek csak a bronzérem jutott végül ezen a versenyen, annak ellenére, hogy vezettek a ritmustáncot követően.


Balról jobbra Gilles/Poirier, Chock/Bates és Hubbell/Donohue a dobogón
forrás: gettyimages

A férfiak versenyében mindenki kíváncsian várta, milyenek lesznek Yuzuru Hanyu visszahozott programjai, az átdolgozott Chopin és a Seimei. Yuzuru ugyanis - ahogy már említettem - a verseny előtt néhány héttel úgy döntött, hogy lecseréli az Otonal és Origin programokat és visszatér a szezon utolsó két versenyére a Chopin Ballade No. 1 és a Seimei programokkal.  Yuzuru még sose váltott programot szezon közben, de elmondása ezekben a programokban tudja leginkább megmutatni a saját korcsolyázását, és bár szeretett volna új programokban is gondolkodni, az idő szűke miatt nem volt lehetőség teljesen új koreográfiákra.

Yuzurunak nem volt még olyan erős szezonkezdése mint az idei programjaival, és már a Skate Canadán nagyon jól futott, aztán a GP Döntőn először próbálkozott öt quados kűrrel, amiben mind az ötöt meg is ugrotta (bár a végén nem tudta megugrani a 3A-t kombinációban). Rá két héttel kimerülve érkezett a nemzeti bajnokságra, így nem meglepetés, hogy ott nem futott jól. A jó futásaikor - kivéve talán a Skate Canadát - sem igazán kapta meg viszont azokat a pontokat, amiket megkaphatott volna, ez igaz a kűrre és a rövid programra is, az utóbbira 109 volt idén a legjobbja.

Szerintem Yuzuru 2018 után, miután megvalósította legnagyobb álmát és megvédte olimpiai bajnoki címét, inspirációt, motivációt keresett, amit a két példaképe előtti tisztelgésben talált meg az Otonalban és az Originben. Nagyon nehéz ugyanis ilyen siker után motivált maradni és folytatni az edzéseket, folytatni a versenyzést hasonlóan magas szinten. A tavalyi szezonban azonban megint sérüléssel bajlódott, így a fél szezont ki kellett hagynia. Ezek után talán úgy gondolhatta, tökéletesíteni fogja a programokat, és meghagyja őket erre a szezonra is, azonban út közben rájöhetett, hogy másra van szüksége, olyan programokra amiben jobban önmaga lehet és amiket jobban tud előadni, különösen a nehéz elemekkel.

A Chopin olyan gyönyörű volt, mint előtte, és Yuzuru ezzel a futással 111.82 pontot, új világcsúcsot ért el (a 19.-et a karrierje során). Az ugrások maradtak, 4S, 4T-3T és 3A, bár a sorrend változott a 2 évvel ezelőttihez képest, és az új szabályok értelmében már csak egy ugráselemre jár a bónusz 10% a program második felében, ezért itt a 3A volt az, amire megkapta a 10%-ot (ellenben az olimpián a 3A-ra és a 4T-3T-re is).

A kűrt mindössze két hetet tudta edzeni, miután át kellett alakítani a 4 perces követelményre, és a zenét is hozzá kellett vágni. Úgy oldotta meg a programot, hogy az ugrásaiba való bemeneteleket lerövidítette, például a 4S, 3A majd onnan rögtön 3F és abból a beugrós forgás zseniális megoldás. A 4Lz ezúttal nem sikerült tökéletesen és az egyik 4T-ből elesett, de ilyen rövid idő alatt nagyon jól megcsinálták a programot. Kíváncsi vagyok hogy milyen lesz majd a világbajnokságon úgy, hogy több ideje lesz edzeni.


Tripla Axelből néhány lépés és azonnal tripla Flip
forrás: tumblr

Yuzuru először nyerte meg tehát a Négy Kontinens Bajnokságot, és ezáltal ő lett az első férfi versenyző, akinek sikerült a karrier Super Slam, azaz az első versenyző akinek sikerült megnyernie a junior Grand Prix Döntőt, junior Világbajnokságot, Grand Prix Döntőt, Négy Kontinens Bajnokságot a Világbajnokságot és az Olimpiai bajnoki címet. 
Gratulálok ehhez az újabb sikerhez neki! :)

Az ezüstérmes Jason Brown lett, aki nagyon szépen futott ezen a versenyen, és bár a 4T ezúttal sem sikerült, minden egyéb eleme nagyon szép volt, közte a forgásaival, lépéseivel, összekötő elemeinek minőségével, stb. Azt hozzáteszem viszont, ha Jason nem kap a 3Lz-ra élhibát, akkor Yuzurunak sem kellett volna kapnia a Flipjére egy felkiáltójelet...

A bronzérmes az első Négy Kontinens Bajnokságán induló Yuma Kagiyama lett, aki a nemzeti bajnokságon elért 3. helye miatt indulhatott el itt, és egyre jobb formában van, ezért ez a verseny adhat neki motivációt majd a junior világbajnokságra is.

Nagyon tetszett még a hazaiak indulója, Junhwan Cha, aki az 5. helyen végzett, míg Boyang Jin lett a 4., aki a kűrben két négyfordulatos ugrását is leduplázta, amivel értékes pontokat veszített. Boyang az utóbbi időben nem igazán kiegyensúlyozott és a korábban még biztos quadjai sem mennek úgy.
A kanadaiak közül Nam Nguyen érte el a legjobb helyezést, a nemzeti bajnok Roman Sadovsky előtt jóval jobb eredményt ért el, így amikor ezeket a sorokat írom, már az is biztos, hogy Nguyen képvselheti majd Kanadát a montreali VB-n.


Balról jobbra Jason Brown, Yuzuru Hanyu és Yuma Kagiyama
forrás: gettyimages


A teljes végeredmény itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...