2019. március 5., kedd

Az orosz dráma

Az oroszok háza táján a szezonban eddig nem volt híján izgalomban és meglepetésekben, már ami elsősorban a női és férfi versenyzőket illeti. Múlt hét hétfőn volt a világbajnokságra utazó keretek megnevezésének határideje, ami az orosz csapat vonatkozásában - elsősorban a nőkre tekintettel - nem kevés fejtörést, végső soron pedig drámát okozott.

Az oroszoknál a nemzeti bajnokság eredménye befolyásolja a világbajnokságra utazók névsorát - pl. a nemzeti bajnokot nem szokták kihagyni a keretből - de nem csak ezt az eredményt veszik figyelembe a kiválasztás során, ellentétben más szövetségekkel. Az Európa-bajnokságra utazó kerethez képest a VB-csapat változhat, például az Európa-bajnokságon vagy az Orosz Kupa Döntőn elért eredményeket is figyelembe szokták venni, ha a döntéshozatal nem egyszerű - mint ahogy az idén is történt. Ezért is fordul elő az, hogy az oroszok igen későn szoktak keretet hirdetni a világbajnokságra (csak összehasonlításképpen, az amerikai, vagy japán szövetségek a nemzeti bajnokság után közvetlenül csapatot szoktak hirdetni, és például a Négy Kontinens bajnokságon elért eredmények sem változtatnak már a VB-csapaton).

Az oroszoknál a válogatási rendszer rugalmassága következtében lehetséges, hogy egy későbbi döntéshozatallal "kivárnak", így tudnak akár az utolsó pillanatban dönteni arról, hogy - minden körülményt figyelembe véve - ki érdemli meg az év legfontosabb eseményén való részvételt.

Nők

Az egész talán ott kezdett érdekessé válni, hogy az orosz nemzeti bajnokság azt a szokatlan helyzetet hozta, hogy a női verseny első három helyezettje mind junior korú versenyző lett. A legjobb helyezést elérő szenior, Stanislava Konstantinova a 4., az olimpiai bajnok és címvédő Alina Zagitova az 5., Sofia Samodurova a 6., és Evgenia Medvedeva a 7. helyezést érte el. A szezon első felében nagyon jó eredményeket produkáló Elizaveta Tuktamysheva pedig tüdőgyulladás miatt nem tudott részt venni a versenyen.
Tuktamysheva a korábbi eredményeire tekintettel, gyógyulása esetén indulhatott volna az Európa-bajnokságon, de mivel nem tudott időben felépülni, ezért az EB-re utazó keret a Konstantinova, Zagitova, Samodurova hármasból állt.

Az EB azután teljesen megkeverte a kártyákat. Ugyanis szinte mindenki Zagitova győzelmére számított, aki viszont - a nemzeti bajnoksághoz hasonlóan - itt is egy gyenge kűrt futott, négy hiányos és egy leminősített ugrásával csak a 4. volt a verseny e részében, összesítésben pedig az ezüstérmet szerezte meg. Amire kevesebben számítottak, az az volt, hogy Sofia Samodurova két nagyon jó futással megszerezte az aranyérmet. Stanislava Konstantinovának pedig a VB-csapatba kerülésre való esélyei azzal kezdtek apadni, hogy a várakozásokkal ellentétben nem sikerült a dobogóra állnia, és csak a 4. helyen végzett.


Zagitova és Samodurova az Európa-bajnokságon
forrás: tellerreport.com

Miután az Európa-bajnokot nem illik kihagyni a világbajnokságra utazó csapatból, ezért a kérdés az EB után az volt, hogy Samodurován kívül ki kerülhet még be a csapatba.

Alina Zagitovának a szezonban nyújtott teljesítménye alapján (két GP győzelem, GP Döntő és EB-ezüstérem) természetesen helye lett volna a keretben, de különösen a nemzeti bajnokság óta mutatott formája, a két elrontott kűr felvetett kérdéseket mind a mentális felkészültségével, mind a fizikai állapotával kapcsolatosan. Ha azonban úgy érezte, hogy be tudja vállalni a világbajnokságot, amin tud majd az aranyéremért küzdeni és élvezi a szövetség támogatását is, akkor a csapatban való szereplése nem volt megkérdőjelezhető.

Elizaveta Tuktamysheva a betegségét követően februárban elindult a Dragon Trophy versenyen, amin láthatóan még messze volt a jó formájától - mindkétszer hibázott a tripla Axelban és hiányos is volt az ugrása, a kűrben pedig több más hibát is elkövetett, amellett, hogy lassúnak és óvatosnak tűnt a korcsolyázása.

A végső döntés kialakításában az Orosz Kupa Döntő nevű hazai verseny eredménye alaposan közrejátszott, ezen részt vett Tuktamysheva, Medvedeva és Konstantinova is.
A rövid programban Medvedeva szépen futott a decemberben elkészült új rövidprogramjára, a Toscára, a 3F-3T, a 2A és a 3Lo a program második felében tökéletes volt. Jól futott Konstantinova és Gubanova is, akik a 2-3. helyen álltak, Tuktamysheva pedig, miután hiányos volt és elesett a 3A-ból, a 4. helyről várhatta a folytatást.
A kűrben azután Tuktamysheva összekapta magát, és jól futva meg is nyerte azt. Két hiba azonban így is belecsúszott a programba: a 3Lz-3T kombinációban csak duplára sikerült a toe-loop, valamint a 2A-3T-2T kombinációban a tripla toe-loopot hiányosnak vette a panel.
Medvedeva a kűrben este a 3S-3Lo kombinációt (ez a nemzeti bajnokságon egyszer már sikerült neki), a kűrben 2., összesítésben pedig - a rövid programból hozott előnyének köszönhetően - megnyerte a versenyt.
Konstantinova többször hibázva a kűrben csak 6. lett, összesítésben pedig 4., így biztossá vált, hogy a VB-csapatba kerülésre az esélyei lenullázódtak.


Tuktamysheva, Medvedeva, Vasilieva dobogó a Kupa Döntőn
forrás: 38-studio.ru


A versenyt követően hétfőn hivatalosan is megküldték az oroszok a nevezési listát a világbajnokságra, amiben a Zagitova, Samodurova, Konstantinova hármas + két tartalék, Medvedeva és Tuktamysheva volt megjelölve, a szövetség azonban leszögezte, hogy bármilyen változtatások lehetnek még. Világos volt, hogy időhúzásként jelentették be ugyanazt a listát, mint az Európa-bajnokságra, és Konstantinova biztos nem indul majd a VB-n.

Közben pedig Zagitova állítólag zárt ajtók mögött futotta le a programjait a szövetség előtt, és miután azok jól sikerültek, zöld utat kapott a VB-szereplésre.

Néhány nappal utána az orosz szövetség bejelentette, hogy a 27 tagú edzői tanács 19-7 arányban Medvedeva mellett döntött Tuktamysheva ellenében (1 tartózkodással, aki vélhetően Eteri Tutberidze volt), így véglegessé vált, hogy Zagitova és Samodurova mellett Medvedeva indulhat a VB-n. 

A döntést nem kevesen kifogásolták, mondván, Tuktamysheva a szezon első felében kiválóan korcsolyázott, még a Grand Prix Döntőben is bronzérmet szerzett, a tüdőgyulladás után pedig ismét jobb formát mutatott a Kupa Döntőn. Ezzel szemben Medvedeva szezonjának eleje nem volt jó, bár az igaz, hogy a nemzeti bajnokságon már jobb formát mutatott és a Kupa Döntőt pedig sikerült is megnyernie két jó futással.

Szerintem végül több ok dönthetett Medvedeva mellett:

  1. Egyrészt lehet, hogy a döntésben részt vevőkre hatással volt nemcsak az idei, hanem összességében az elmúlt évek eredményei is, ami alapján Medvedevában általában véve jobban bíznak, mint Tuktamyshevában, aki az elmúlt években inkább volt lenn, mint fenn. 
  2. Lehetnek olyan egészségügyi okok is, amik nem nyilvánosak, pl. Tuktamysheva fizikai állapota most sem 100%, és nem bíznak abban, hogy a VB-re teljesen felépülhet - ezt nem tudhatjuk.
  3. Emellett befolyásoló lehet az is, hogy bár Tuktamysheva kiegyensúlyozottabb volt idén, az ugrásai stabilak és jók, mégsem kap rájuk rendkívül magas GOE-kat. Arról nem is beszélve, hogy általában alacsonyabb komponenseket kap, mint amit mondjuk egy tisztán futó Medvedeva vélhetően kapna. 
  4. Nem kis befolyásoló ereje lehet a nézettségnek, népszerűségnek is. Az első Zagitova-Medvedeva párharc az olimpia óta óriási érdeklődést válthat ki a szurkolók, TV-nézők és a média körében, ami azért nem kicsi anyagi előnyökkel is járhat.
  5. Elképzelhető az is, hogy a VB csapatba való beválasztással kívánják az orosz edzők bizalmukat kifejezni az iránt, hogy Medvedeva teljes egészében külföldön, külföldi edzővel készül a tavalyi év óta. Ő ráadásul szeretné még évekig folytatni a korcsolyázást, Tuktamysheva pedig tett arra utalásokat, hogy hamarosan befejezné a versenyzést, így tudatosan vagy sem, de a döntnökök inkább fektetnek bizalmat abba, akiben látnak még esélyt a jövőben, mint abba, akiben már nem igazán.
Ez egy nyilvánvalóan nehéz döntés volt, és a rizikós választás szerintem inkább Medvedeva, mint Tuktamysheva. Medvedeva az edzőváltást követően még mindig az áttanulós időszakban van, és egy esetleges elrontott VB neki sokkal többe kerülne, mint Elizavetának, akinek sok veszítenivalója nincsen.
Ugyanakkor bevallom, engem is jobban lázba hoz, hogy Medvedevát láthatom majd a VB-n, mint Tuktamyshevát.

Ennek fényében már alig várom a világbajnokságot, ami szerintem rendkívüli izgalmakat fog tartogatni.

Férfiak

A férfiak esetében a döntés nem volt ilyen nehéz, bár idén voltak azért meglepetések.

A szezonban a legkiegyensúlyozottabb formája Alexander Samarinnak van eddig, aki egy Grand Prix éremmel, a nemzeti bajnokságon elért 3. helyezésével és az Európa-bajnokságon elért ezüstérmével biztos VB-indulónak számított.

Az előző két nemzeti bajnokságnak a győztese, Mikhail Kolyada szezonbeli formája meglepőbb volt (bár a szenior B-versenyeken érmekkel tért haza, a két Grand Prix versenyen nem tudott a dobogóra se állni), aztán decemberben a nemzeti bajnokság előtt kórházba szállították súlyosabb arcüreggyulladással. A kórházból csaknem egyenesen a versenyre vezetett az útja, amin nagyot küzdve végül sikerült az ezüstérmet megszereznie.
Az Európa-bajnokságon aztán egy nagyon szép rövid programot bemutatva 100 feletti pontot sikerült elérnie és az 1. helyen állt, majd a kűrben sok hibát vétve hátracsúszott végül az 5. helyre. Ráadásul az egyik ugrásból olyan szerencsétlenül esett, hogy a jobb kézfeje súlyosan megsérült (de nem törött el). Azóta egy versenyen vett részt, a TallinK Hotels Cupon, amit ugyan megnyert, de a kűrben négyszer elesett...

Az év visszatérője mindenképpen az a Maxim Kovtun, aki korábban háromszor is nyert nemzeti bajnokságot, a 2017/18-as szezont azonban teljes egészében kihagyta, és kérdéses volt, hogy egyáltalán visszatér-e a versenyzéshez. Először a Tallinn Trophy versenyt nyerte meg novemberben, majd sikerült megnyernie a nemzeti bajnokságot is. Az Európa-bajnokságon azonban már nem ment neki olyan jól, és csak a 14. helyen végzett.
Ennek ellenére, mint nemzeti bajnok, az ő helye sem volt igazán kérdéses a VB csapatban.

Az Orosz Kupa Döntőn csak két olyan versenyző volt, akinek valamiféle esélye lehetett volna bejutni a VB-csapatba, és az Andrei Lazukin és Dmitri Aliev volt, akik a 4., ill. az 5. helyen végeztek a bajnokságon. Nekik esélyük csupán akkor lett volna, ha elsöprő fölénnyel, remekül korcsolyázva megnyerik ezt a versenyt, ami végül egyikőjüknek sem sikerült. Lazukin bár megnyerte a versenyt, de a kűrben sok hibával futva csak a 6. lett, míg Dmitri Aliev új rövid programot mutatott be, amiben sokat hibázott, és miután a kűr sem volt meggyőző, végül csak a 9. helyen végzett.

Említést érdemel még Sergei Voronov, akinek a szezon első fele nagyon jól sikerült (két Grand Prix érem, és még a GP Döntőbe is sikerült bejutnia), azonban egy sérülés miatt visszalépni kényszerült a nemzeti bajnokságtól, ami azután a szezonja végét jelentette.

Így végül a nemzeti bajnokság első három helyezettje, Kovtun, Kolyada és Samarin került be a VB-csapatba, tartalékként pedig Lazukin és Aliev lett kijelölve.


Kolyada, Kovtun és Samarin a nemzeti bajnokság dobogóján
forrás: RIA Novosti

Párosok

A párosok versenyében a nemzeti bajnokság első három helyezettje került be a VB-csapatba. A Tarasova/Morozov kettős nyerte meg a bajnokságot, Zabiiako/Enbert lett az ezüstérmes; utóbbiak amúgy kénytelenek voltak kihagyni az Európa-bajnokságot Enbert betegsége miatt. A bronzérmes Boikova/Kozlovskii és a 4. helyezett Pavliuchenko/Khodykin között dőlt el a harmadik hely sorsa az Európa-bajnokságon elért eredményeket is figyelembe véve. Miután Boikova/Kozlovskii dobogóra állhatott az EB-n, míg Pavliuchenkoék csak az 5. helyet szerezték meg, így végleg eldőlt, hogy Boikováék mehetnek majd a világbajnokságra.


Zabiiako/Enbert, Tarasova/Morozov és Boikova/Kozlovskii a nemzeti bajnokságon
forrás: Absolute Skating

Jégtánc

A jégtánc az egyetlen versenyszám, amiben az oroszoknak csak kettő kvótája van a világbajnokságon. Sok meglepetésre itt nem kellett számítani, miután a két kiemelkedő páros, Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov és Alexandra Stepanova/Ivan Bukin a legjobb eredményeket érték el a Grand Prix versenyek során, és a nemzeti bajnokságon is az első két helyet szerezték meg (érdekességként, a GP Döntőben 2. helyet szerző és a bajnokságot is megnyerő Sinitsináék az EB-n csak a 4. helyet szerezték meg, Stepanováéknak pedig a GP Döntőn nem sikerült dobogóra állniuk, az EB-n viszont sikerült megszerezniük az ezüstérmet).

*

Egész hihetetlen, hogy a tavalyi milánói VB óta majdnem egy év eltelt, és nyakunkon az idei év legrangosabb eseménye. De addig még hátra van egy kis idő; amikor ezeket a sorokat írom, épp elkezdődött a juniorok világbajnoksága, ami szintén nem kevés izgalmat tartogat majd. Az lesz majd a következő bejegyzésem témája.

~ Black Blades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...