2019. március 25., hétfő

Fordítás - Massimiliano Ambesi: A komponensek felülvizsgálata mihamarabb szükséges

Mielőtt összefoglalnám véleményemet a világbajnokságon látottakról, álljon itt egy interjú Massimiliano Ambesivel, az olasz Eurosport kitűnő kommentátorával, aki a hétvégén interjút adott az egyik olasz lapnak. Max mindig objektíven és rendkívüli szakértéssel kommentál és beszél a sportágról, ezúttal is sok érdekességet mondott, amivel egyet tudok érteni.

Az interjú első felében a férfiak versenyét elemzi, csak ezt a részt fordítom le, a teljes interjú elérhető eredeti nyelven itt, angol fordítása pedig itt.

*

Műkorcsolya Világbajnokság 2019 –

Massimiliano Ambesi: A komponensek felülvizsgálata mihamarabb szükséges

Jó estét, Massimiliano. Yuzuru Hanyu megpróbált győzni úgy, hogy minden akadályon túllépve beleadott mindent. Nathan Chen azzal válaszolt erre, hogy egy hibátlan programot korcsolyázott. Mi a véleményed a férfiak versenyéről?

Max: A végén az a versenyző nyert, aki a két program alapján kevesebb vagy semmilyen hibát nem követett el. Úgy gondolom, hogy a győzelem jogos volt. Yuzuru Hanyu egy fontos ugrást hibázott el a rövid programban, a négyfordulatos Salchow-ot, ami még a kűrben is gondot okozott neki. Úgy gondolom, hogy ez egy kicsit meglepő volt, hiszen a kérdéses ugrás a legjobban ment neki az edzések során. A két hibával Yuzuru Hanyu nem tudott egyenlő mértékben küzdeni Nathan Chennel, a kettejük közötti különbséget a négyfordulatos Salchow határozta meg, ami ellen nem lehet sokat tenni. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy Hanyu előadása nagyon magas fokú volt. Ő nem volt a legjobb állapotban, a négyperces kűr nem volt benne a rutinjában, büszkén küzdött, beletette a szívét és képes volt szinte mindent megcsinálni a kűrjében. Megugrott egy négyfordulatos Loopot, aminek magassága a 60 centimétert is meghaladta, és megcsinálta a négyfordulatos Toe-loop-tripla Axel ugrósort is a program második felében [10%-os bónuszért]; ami a világbajnokságok történetében új elem volt. Ennek ellenére, ezen a világbajnokságon, Nathan Chen szintjére tekintettel hibázásra nem volt lehetőség, így emiatt úgy gondolom, hogy az 1-2. helyezés jogos. Véleményem szerint azonban a Hanyu és Chen komponensei közötti különbség nagyobb, mint ami ezekben a napokban megmutatkozott: a japán program komponensei tartalmasabbak, mint az amerikaié és a korcsolyázásának szintje is magasabb. Bár Nathan Chen sok szempontból fejlődött, a kettejük közötti különbség szabad szemmel egyértelműen látható, és nem lehet csak egy pont a kűrben.

Yuzuru Hanyu
forrás: oasport.it

Vincent Zhou ugyanakkor meglepetésre bronzérmet szerzett.

Max: Vincent Zhou számára fontos volt, hogy a kűr első két négyfordulatos ugrását sikeresen bemutassa, ez a Lutz és a Salchow volt, amelyeket a rövid programjában is bemutat. Ugyanakkor úgy vélem, hogy a komponensekben kapott pontszámai igen eltúlzottak, mivel egy olyan szintű korcsolyázó, mint ő, nem szabadna, hogy átlagban 8-at kapjon második pontszámban. Ma ez már a 87-et is elérte. A program komponensei nem szabad, hogy a négyfordulatosok számával arányosan emelkedjen, mert különben ezzel felszámoljuk a második pontszámot, és maradnak csakis a technikai elemek a kivitelezési pontszámmal [GOE]. Úgy gondolom, hogy a verseny vizsgálatát ezzel kell kezdenünk. Zhou érdeme volt, hogy a tervezett elemei közül aztán szinte mindent megvalósított, és a harmadik helyét jogosnak gondolhatnánk, ugyanakkor ha azt hisszük, hogy Zhou volt ezen a versenyen a harmadik legjobb a többi versenyző között, akkor talán téves elképzeléseink vannak. A mai versenyt a pontozási rendszer működésével kell megvizsgálni. Ha Nathan Chen bemutat egy kűrt, amelyben 130 pontos technikára képes – amelyben minden elem a legjobban sikerül – akkor nem értem, hogy egy magas művészi programban miért nem lehet 130 pontos komponenseket is kapni. Ha ezen nem akarunk komolyan elgondolkodni, sosem fognak a dolgok változni. Mindez számtalan korcsolyázó hátrányára válik.

Ha már a pontokról beszélünk, egy bizonyos dolog megmosolyogtatott. Egy bíró [a török Ebru Anildi - ford.] korcsolyázótudásban mindössze 0.25 pontos különbséget tett Hanyu és Zhou között. Ő a négyfordulatos Rittbergerjére is +1 GOE-t adott az olimpiai bajnoknak, szerencsére ez volt az egyetlen, mivel a többiek +3 és +5 között adtak rá pontot…

Max: Amennyire tudom, egy ilyen pontot a komponensek közül figyelembe sem vesznek, mert objektíve nem lehetséges, hogy mindössze 0.25 pont különbség van a két korcsolyázó között. De nemcsak erről van szó. Nem lehet Zhou-t olyan korcsolyázók elé tenni, mint Matteo Rizzo, Kolyada, Shoma Uno, és még vagy tizenöt másik elé. Nem fogadhatjuk el, hogy a program komponensek szimbiózisban növekednek együtt a végrehajtott négyfordulatosok számával. Emellett véleményem szerint az a négyfordulatos Rittberger, olyan belemenetellel és magassággal nem kaphat +1-et. Nyilvánvalóan az a bíró valami mást látott, mint a többiek.
De vigyázat, nem ragadhatunk le az egyének szintjén, a probléma általános és a bíróknak nem csak az ezen a versenyen való pontozását érinti, hanem az egész rendszert. Nem lehet ilyen ellentmondás a technikai pont és a komponensek között, úgyhogy valami megoldást muszáj lesz találni. Valaki azt javasolja, hogy az elemek bázispontszámát csökkenteni kell, én ezt személy szerint rossznak és nem helyénvalónak találom. A program komponenseknek egyenlőnek kell lennie a [potenciálisan elérhető] technikai pontszámmal; és akkor változtatni fog ez majd egy kicsit a helyezéseken? Én ezt rendben érzem; a korcsolyázók rá lennének arra kényszerítve, hogy megpróbálják fejleszteni azokat a részleteket, amik most a háttérbe szorulnak. A mai versenyen, a Top 10 közül akin a leginkább meglepődtem, az Kevin Aymoz volt. Eredeti programot mutatott be, ami tele volt átmenetekkel és jól interpretálni is tudta a programot. Csinált néhány hibát, ugyanúgy mint más korcsolyázók. Az egyértelmű, hogy egy olyan pontozási rendszer, mint a jelenlegi, bünteti az olyan korcsolyázót, mint őt, de hosszú távon az olyanokat is, mint pl. Matteo Rizzo. Azt mondom, hogy fontos fejlődni és annyi négyfordulatos ugrást beletenni a programba amennyi lehetséges, de a bírónak elemezni kell hogy az az adott elem hogyan van betéve és kivetelezve a programba: ha nagyon nagy rákészülés előzi meg, ha üres a program, ha nincsenek benne átmenetek, ha nincsen interpretáció, akkor nem lehet 8-9-eket adni.

Említetted a francia Aymozt. Sokan beszéltek róla és a koreai Junhwan Cha-ról is ebben a szezonban. Gondolod, hogy érmesek lehetnek a 2022-es pekingi olimpián?

Először kezdjük azzal a ténnyel, hogy a pekingi olimpia még nagyon messze van, szóval nagyon sok minden történhet még mostantól 2022-ig. Ők ketten mindenképpen érdekes korcsolyázók. Az a Cha, akit láttunk Saitamában, csak árnyéka annak a korcsolyázónak, akit a szezon első felében úgy kedveltünk. Fizikálisan nem volt top formában, voltak kisebb sérülései is, de nem tudott nem versenyezni ezen a fontos viadalon. Ha a [fizikai] állapot nem jó, úgy nehéz versenyképes pontokat szerezni. Ugyanakkor semmi nem hiányzik Cha-ból, hogy ne legyen érmes korcsolyázó Pekingben.

Kevin Aymoz az egyike azon korcsolyázóknak, akik a legtöbbet fejlődtek ebben a szezonban, a másik Matteo Rizzo. Mindketten teljes korcsolyázók, mivel technikai szemszögből nézve minőséget alkotnak, jó előadók, jól korcsolyáznak, mindenképpen olyanok, akiket követni érdemes. Mindkettejük számára a probléma a fentebb kiemeltek. Jelenleg a négyfordulatos Toe-loopot tudják, megpróbálnak majd úgy versenyezni, hogy a kűrben is kettő legyen ebből az ugrásból, de az egyértelmű, hogy ahhoz, hogy az ázsiaiakkal, vagy amerikaiakkal fel tudják venni a versenyt, valami többre van szükségük, mivel a jelenlegi rendszer azokat jutalmazza, akiknek négyfordulatos ugrásaik vannak. És akkor ott vannak azok, akik ezeket kitűnően csinálják és a lehető legjobban építik be a programjaiba [az ugrásokat], mint Hanyu. Mások semmiképp se. Nem hiszem, hogy amikor létrehozták ezt a rendszert, azzal az egysíkú versenyzőket akarták jutalmazni, azokat, akik képesek négyfordulatosokat ugrani anélkül, hogy más lenne a programjaikban. Ennek felülvizsgálata szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...