2019. március 27., szerda

Világbajnokság 2019 - Párosok és Jégtánc

Az idei VB-n nem jutott túl sok időm és energiám a párosok és jégtáncosok versenyére, főleg azért mert azokat magyar idő szerint éjszaka, vagy kora reggel rendezték, emiatt napközben a nők vagy férfiak versenyét követtem, és csak a legjobbakat sikerült visszanézni a párosok és jégtáncosok közül. Íme egy rövid összefoglaló a két versenyszámról!

Párosok

Sui és Han második királysága

A párosok közül a legtöbben talán a James/Cipres, Tarasova/Morozov és Sui/Han hármast várták a dobogóra. A franciák idén mindent megnyertek, közte a GP Döntőt és az Európa-bajnokságot is, így a legtöbben talán az ő aranyérmükre fogadtak volna. Tarasováék EB-ezüstérmesként és GP Döntő bronzérmesként érkeztek a VB-re; Sui/Han pedig az első nagy idei nemzetközi versenyük, a Négy Kontinens bajnokság megnyerése után itt is esélyesek voltak, azonban voltak hírek arról, hogy a 4CC után megint sérülést szenvedett Sui, és csak később tudtak elkezdeni a VB-re edzeni, illetve Han sem volt 100%-os állapotban. Ezek fényében nem igazán lehetett tudni, hogy hogyan fognak itt teljesíteni.

A rövid programban aztán borult a papírforma: a hat perces bemelegítés során Vanessa James nagy sebességgel ütközött Matteo Guarise-vel, ami után fel kellett segíteni a jégről. Sajnos ez az incidens kizökkentette és megzavarta a francia lányt, ami azt eredményezte, hogy a program során leduplázták a szóló 3T-t, és a kidobós flipből is elesett. Csak a 7. helyről várhatták a folytatást, így az éremesély is veszélybe került. 

Ezt megelőzően azonban, még a 3. csoportban Sui/Han futott egy csodálatos rövid programot a No One Like You c. dalra. Gyönyörű lendületes, hosszú ívekben való korcsolyázásuk, érzelmekkel teli előadásmódjuk lebilincselő. Ezúttal tökéletesen sikerült a 3T is, és így 79.24 ponttal a második helyen álltak. Ha az utolsó csoportban futottak volna, valószínűleg több pontot kaptak volna, elsősorban a komponensekben, és nem lett volna két pont különbség közöttük és az oroszok között.


Sui/Han
forrás: tumblr

Tarasova/Morozov egy fantasztikus Rachmanyinov rövid programot mutatott be ezen a VB-n. Ez a komoly hangvételű program kitűnően illik hozzájuk és most mindent meg tudtak csinálni tökéletesen (összehasonlításképpen Sui/Hanhoz, nekik a halálforgás is 4-es szintű lett, a kínaiaké csak 3-as). Az elemeinek minősége hihetetlenül magas, pl. a kidobós 3Lo vagy 15-20 centivel volt magasabb mint mások kidobós ugrásai, erre az elemre pl. egy bírót leszámítva mindenkitől megkapták a +5 GOE-t.
A rövid program után közel két ponttal vezettek Suiék előtt.

Tarasova/Morozov kidobós tripla Rittbergere
forrás:  tumblr

A harmadik helyen egy szintén nagyon jó programmal a másik kínai kettős, Peng/Jin állt az Ophelia c. programmal. A negyedik helyen pedig az oroszok második számú kettőse, Zabiiako/Enbert egy elég érdekes koreográfiával, az I. Sándor nagyfejedelmről szóló Prokofjev-műre futott programmal, amiben még harci jelenetek is feltűntek. Ezzel a programmal elmozdultak az eddig megszokott stílusuktól, ami alapvetően jó, de nem vagyok biztos benne, hogy ez a stílus annyira illett hozzájuk. Az sem segített az egészen, hogy a kosztümük úgy nézett ki, mintha egy Halloween partra készültek volna. A kevesebb néha több.


Zabiiako/Enbert
forrás: mainichi.jp

A rövid programban az állás tehát 1. Tarasova/Morozov 2. Sui/Han 3. Peng/Jin 4. Zabiiako/Enbert 5. Moore-Towers/Marinaro 6. Boikova/Kozlovskii és 7. James/Cipres volt.

A kűrben kicsit változott a sorrend. Peng/Jin nem tudott szezonbeli legjobbat futni, kicsit elmaradtak attól (Peng  tripla Salchowja hiányos volt, emellett komponensekben eléggé lenyomták a pontjaikat), így nem sikerült megtartani a dobogós helyezésüket és 4. helyen végeztek. Zabiiako/Enbert két ponttal előzte meg a kínaiakat egy szezonbeli legjobb futással, így végül ők szerezték meg a bronzérmet.
A kűrben a 3. legjobb programot James és Cipres futották, a hármas kombinációt leszámítva (leduplázták az első toe-loopot), nagyon szépen futottak. Sajnos ez sem volt elég, hogy dobogó közelébe kerüljenek, így végül az 5. helyen végeztek ezen a világbajnokságon. Sajnos, úgy tűnik, hogy a VB-k nem igazán szerencsések nekik. De ahogy Silva Fontana mondta nekik a kiss & cry-ban, ilyen a sport...

Tarasova/Morozov Balmorhea Winter c. dalára korcsolyázott a kűrben, ami a rövid programhoz hasonlón szintén egy komolyabb hangvételű darab. Szerintem idén nagyon jó stílust alakítottak ki maguknak, olyat, ami hozzájuk illik. A kűrben Morozovnak volt két kisebb hibája: a szóló 3S-ben előredőlve érkezett, a hármas kombináció első ugrásában pedig letette a kezét. Ez még így is elég volt egy szezonbeli legjobbra és biztos 2. helyre. Jó programokkal, minőségi elemeikkel és kiegyensúlyozott versenyzéssel sokat elértek idén.


Tarasova/Morozov
forrás: ISU

Sui/Han utolsó futóként fantasztikus és szinte tökéletes kűrt futott a Rain, In Your Black Eyes c. dalra, ami messze magasan a szezon legjobb kűrje és egyben természetesen szezonbeli legjobbjuk volt. Ezúttal a jobb kivitelezési pontszámoknak köszönhetően technikai pontokban is öt pontot vertek az oroszokra, míg komponensekben is többet kaptak náluk. A bírói panel kilenc db 10-es adott komponensekre nekik! Azt hiszem ennél jobb zárása nem is lehetett ennek a magas színvonalú páros versenynek. Suiék immáron kétszeres világbajnokok, Tarasováék harmadik érmüket szerezték meg a VB-ken, míg Zabiiakoék először állhattak fel a dobogóra. Gratulálok az érmeseknek! 


Sui/Han a kiss and cry-ban
forrás: ISU


Sui/Han, Tarasova/Morozov és Zabiiako/Enbert a dobogón
forrás: News.cn

A teljes végeremény itt található meg.

Jégtánc

Papadakisék megállíthatatlanok

A jégtánc versenyen tulajdonképpen két kérdés foglalkoztatott engem: lesz-e bárki is, aki egyáltalán kicsit is közelébe tud-e majd érni a Papadakis/Cizeron kettősnek? A másik, hogy ki kerül majd fel a dobogóra rajtuk kívül?

Az első kérdésre a válasz egyértelműen az lett, hogy nem, nincsen. Ez már a ritmus táncok után kiderült, amikor már 4.5 ponttal vezettek a Sinitsina/Katsalapov kettős előtt. 

A ritmustáncok során nekem Katsalapovék és Bukinék is nagyon tetszettek; előbbiek programja végén a középvonalú lépéssor szerintem zseniális volt, és jelzi minden elemük minőségét, hogy elég korán futva meg tudták őrizni a 2. helyüket a végéig. Ezúttal a twizzle is tökéletesen sikerült, nem úgy, mint az EB-n. Ami kicsit elvonta a figyelmemet, az a teljesen fekete öltözet volt, Katsalapov különösen úgy nézett ki, mint egy sírásó.

Ezen a szinten természetesen már nagyon kicsi a különbség a jégtáncosok között, ami pontszámokban is látszódott, a 2. és 6. helyezett Chock/Bates között csak másfél pont volt. 
Papadakisék hihetetlenül szofisztikáltak, mozdulataik rendkívül kimunkáltak és gyönyörűek, és minőség, minden, amit csinálnak nagyon magas szintű, a vezetésük nem igazán kérdőjelezhető meg. Ez a tangó más felfogású, mint sok más párosé; az én ízlésemnek kicsit túl puha és szellős, azt figyeltem meg, hogy a program második felére már kicsit elkezdtek másfele kalandozni a gondolataim. A különbséget köztük és a mezőny között kicsit túlságosan magasnak tartom. 



Papadakis/Cizeron
forrás: News.cn

A szabad táncban azután Papadakisék növelték az előnyüket, és tényleg olyan pontokat kaptak, aminél többet lassan nem igazán lehet adni (gyakorlatilag csak +4, +5-ös GOE-k, második pontszámban tökéletes 10-es előadásra és kompozícióra, de a legalacsonyabb komponens, az átmenetek is 9.68). Ez egy gyönyörű program, amiben hihetetlen lendülettel, harmóniában és kifinomultsággal táncolnak a jégen, szerintem egyébként Papadakis is fejlődött korcsolyázótudásban tavalyhoz képest. Mindennek ellenére ez után a szezon után is úgy gondolom, hogy ebben a programban csak egy fél fokkal mozdultak el attól, amit eddig az elmúlt szezonokban megszokhattunk tőlük, de én még mindig várok tőlük egy olyan stílust, amivel jobban kimozdulnak a komfortzónájukból. Ami természetesen rizikóval járna, mindenesetre annyira magas pontokat kapnak a bíróktól, hogy egy kis kísérletezés is beleférne nekik anélkül, hogy meginogna a helyük a trónon. Reménykedhetünk valami ilyesmiben jövőre?

Ami az érmeseket illeti, szerintem Katsalapovék megérdemelték az ezüstérmet, mindkettő programjuk rendkívüli jó volt, és sokat fejlődtek tavaly óta. A GP Döntő ezüstérme után ezúttal megvan az első VB-érmük is. Azt nagyon sajnáltam, hogy Bukinéknak nem sikerült a dobogóra feljutniuk; szerintem legalább voltak olyan jók, mint Hubbell/Donohue, akiknek az idei programjait, se a kicsit közönséges tangójukat, se a Rómeó és Júlia szabad táncukat nem kedvelem. Bukinéknak kijárt volna az az érem, de gondolom, muszáj volt egy amerikai párnak helyet szorítani az érmesek között, mert 1. különben csupa európai dobogóra került volna sor 2. a férfiakat leszámítva sehol sem szerzett volna érmet az USA, sőt, egész Észak-Amerika.


Papadakis/Cizeron, Sinitsina/Katsalapov és Hubbell/Donohue a dobogón
forrás: ISU

Magyar kettősünk, Janovszkaja Anna és Lukács Ádám bekerültek a legjobb húszba, a 19. helyen végeztek a versenyen. Gratulálok nekik!

A teljes eredmény itt érhető el. 

Ennyit a párosok és jégtáncok versenyéről. Legközelebbi posztomban a női versenyről fogok majd írni, ami jó kis küzdelmeket hozott!

~BlackBlades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...