2019. március 13., szerda

Junior Világbajnokság + Téli Universiade

Az elmúlt héten két nagyobb versenyt rendeztek, a juniorok világbajnokságát, illetve a két évente az egyetemisták részére megrendezésre kerülő Téli Universiade-t.

Junior Világbajnokság

A junior VB első felét még itthon néztem, a második felét, azaz a női versenyt, a férfiak kűrjét és részben a jégtáncosok szabad táncát már a helyszínen. :)

Férfiak

A fiúk rövid programja rendkívül színvonalas volt, mert az első tíz helyezett nagyobb hiba nélkül korcsolyázott és az első (Camden Pulkinen) és tizedik (Stephen Gogolev) között alig 5 és fél pont volt a különbség, így egy izgalmas kűr elébe néztünk. A junior férfiaknál a szabályok szerint nem megengedett a négyfordulatos ugrás a rövid programban, ezért is fordulhatott elő, hogy a rövid programban ilyen szoros volt a verseny azután, hogy sok tiszta futást láthattunk. A kűrben azonban már többen terveztek be egy, vagy akár több négyfordulatos ugrást is, így mindenképpen arra lehetett számítani, hogy borulni fog a rövid programok utáni sorrend. Így is történt. 

Camden Pulkinennek most sem sikerült két tisztább programot futnia egy versenyen, így végül az első helyről hátracsúszva csak a 8. helyen zárt. Tomoki Hiwatashi, aki a 2016-os, debreceni junior VB-n volt már egyszer érmes, egy tiszta 4T-3T kombinációval, és két tripla Axellel 2. lett a kűrben, összesítésben pedig sikerült megnyernie a versenyt. Szerintem szép jövő állhat előtte, mert nemcsak jók az ugrásai, de öt komponensekben is egyre ügyesebb. A kűrt Roman Savosin nyerte, akinek a 4T és a 4S is sikerült, bár emellett volt három hiányos ugrása is, ebből kettő tripla Axel. Összességében az ezüstérmet sikerült megnyernie. Ami nála feltűnt, hogy kifejezetten sokat fejlődött korcsolyázótudásban és interpretációban az utóbbi időben, és ez élőben is átjött.
A kűrben a 3. az első junior VB-jén résztvevő, mindössze 14 éves Stephen Gogolev lett, aki először leduplázta a tervezett négyfordulatos Lutzot, viszont a 4T-t és a 4S-t megugrotta. Ezután nagyon csúnyán elesett az első tripla Axelből, utána viszont rögtön megugrotta azt kombinációban! Összesítésben végül az 5. helyen végzett. 

A bronzérmes Daniel Grassl lett, aki - véleményem szerint - szerencsés volt, hogy a rövid programban utolsóként futott és a 3. helyről várhatta a versenyt. A kűrben nem sikerült megugornia a 4Lz-ot, a 4Lo-t igen, bár hiányos volt (mint ahogy a 3Lo-3T kombinációban mindkét ugrása is). Daniel mindenképpen ígéretes tehetség, de a korcsolyázótudásán még sokat kell csiszolnia, ami feltűnően gyengébb sok top versenyzőhöz képest, különösen hogy Pulkinen és az e téren sokat fejlődő Savosin között futott. 

A versenyen a kedvencem Artur Danielian volt, akit már nagyon szerettem volna élőben látni. Szerintem egy rendkívül tehetséges korcsolyázó, akinek bár nincsen (még) olyan erős technikai tudása, mint másoknak - a kűrben egy 4S-t tervezett be, amit leminősített a panel, viszont minden más sikerült neki -, de második pontszámban kiemelkedő és már most, 15 évesen nagyon jó korcsolyázótudással és előadókészséggel rendelkezik. Akár az érem is összejöhetett volna neki, ha Daniel Grassl-hoz hasonlóan neki is megvannak a forgások és a lépéssorok szintjei (a rövid programban pl. csak 2-es szintet kapott a lépéssorra. Grassl viszont mindenre 4-es szintet kapott a verseny két szegmensében!).
Kedvelem Petr Gumenniket is, akinek rendkívül szép forgáspozíciói vannak és a rövid programban még előkelő helyen állt, a kűrben viszont nem sikerült először se a 4S, majd a 3A se (amit idén kombinációban a 3Lo-val ugrott meg!) és a program második felében is több hibája volt.

Ami a japán fiúkat illeti, Koshiro Shimada a 9., míg a junior nemzeti bajnokságot fél ponttal megnyerő Tatsuya Tsuboi csak 14. lett (miután esett a 3A-ból a rövid programban és a Flipjét illetve a Lutzát is elhibásnak minősítette a panel), így sajnos a következő szezonban csak hat helye lesz a japán fiúknak a junior GP sorozatban.


Tomoki Hiwatashi, Roman Savosin, Daniel Grassl a dobogón
forrás: saját kép
Nők

A hét első rossz híre az volt, hogy az aranyérem egyik esélyese, az idei GP Döntő győztese, Alena Kostornaia sérülés miatt visszalépett a versenytől, így az első számú tartalék, a junior nemzeti bajnokság 4. helyezettje, Kseniia Sinitsyna indult helyette. Arturhoz hasonlóan Alenát is nagyon szerettem volna élőben látni, így nagy szívfájdalmam, hogy ez nem jött össze. Remélem, hamarosan meggyógyul. Ugyanakkor, mindennek ellenére örültem annak, hogy Sinitsyna kapott egy lehetőséget, mert rendkívül tetszett a nemzeti bajnokságon nyújtott teljesítménye.

Ezek után az aranyérem a címvédő Trusova és az első junior VB-jén részt vevő Shcherbakova között dőlt el. A rövid programban Trusova a korábbi 3Lz-3Lo kombinációját az alacsonyabb bázispontszámú 3Lz-3T-re változtatta, így anyagerősségben gyakorlatilag ugyanaz volt a programja, mint Shcherbakovának. A komponensekben egy századdal Trusovát, míg a technikai pontszámban - elsősorban a forgások és a lépéssor kivitelezési pontszámaiban - Shcherbakovát látták jobbnak a bírók, így utóbbi állt az 1. helyen a rövid programot követően. Szerintem amúgy az átmenetekben és talán a kompozíción kívül a többi komponensben Shcherbakova mindenben kiemelkedőbb Trusovánál, jobb korcsolyázótudással és mindenképpen jobb előadókészséggel, és interpretációval rendelkezik. Mindkettejük rövid programja jó és az erősségeiket emeli ki, viszont Shcherbakova sokkal jobban érzi a nüanszokat a programban, amiket nagyon jó zenei érettséggel, és tartással ad elő. Trusova programjaiba (ez a kűrre is vonatkozik) olyan érdekes koreográfiai elemeket vagy egy-egy  mozdulatot tesznek be, ami ugyan emlékezetes, de az embernek olyan érzése van vele kapcsolatosan, hogy teljesen átkorcsolyázik a zenén, nem tudja interpretálni a programot.


Shcherbakova vezetett a rövid programot követően
forrás: ISU

A kűrben azonban Trusova bázispontszáma magasabb volt azzal, hogy három négyfordulatos ugrást próbált meg, amiből a 4Lz hiányos volt és elesett belőle, de a két 4T-t megugrotta. Emellett minden elemre 4-es szintet kapott. Néhány ugrásáért viszont meg kellett küzdenie (elsősorban a 3Lz-3Lo és a 3F volt bizonytalan). Shcherbakova az eredetileg tervezett két 4Lz helyett egyet tett be végül a programjába, szóló ugrásként, amiből ugyan ellépett, de nem vették hiányosnak a bírók. Minden egyéb eleme szépen sikerült, magas kivitelezési pontokkal, bár a lépéssora csak 3-as szintet kapott.
Így végül Trusova, bár nem sokkal, de megvédte világbajnoki címét.
Szerintem Trusova részére kevesebb öt komponenssel mind a rövid programban, mind a kűrben alakulhatott volna másként is ez az eredmény, de az nem kétséges, hogy technikai pontszámban ő volt a legerősebb ezen a versenyen.

A bronzérmes az amerikai Ting Cui lett, akinek sikerült két egészen jó programot futnia ezen a versenyen, mégis úgy gondolom, hogy nem korcsolyázott jobban Sinitsynánál, aki megszerezhette volna a bronzérmet ezen a versenyen. A rövid programban például jóval magasabb komponenseket kapott az amerikai lány, pedig szerintem Sinitsyna legalább olyan jó pontokat kaphatott volna mint ő. A kűrben Sinitsyna az utolsó tervezett ugrását, a 3F-et lecserélte egy 3Lo-3T-re, miután a tervezett 3Lz-3T kombinációban csak duplára sikerült a toe-loop. Ahhoz képest, hogy Kostornaia helyett beugró volt, szerintem nagyon szépen helytállt, és úgy érzem, a végeredményben benne lehetett az is, hogy nem szerettek volna - a páros verseny után - itt is csupa orosz dobogót...

A japán lányok közül a már második éve szeniorban versenyző Yuna Shiraiwa idei két programja nagyon eltalált szerintem, és ő sok tekintetben kiemelkedő volt ebben a junior mezőnyben. Sajnos nála is úgy éreztem, hogy kifejezetten alacsony második pontszámot kapott a kűrben, például korcsolyázótudásban mindenképpen a mezőny felett volt ezen a versenyen, emellett egyes elemekre is kevés GOE-t kapott. Olyat pedig ritkán látunk, hogy valaki egy kűrt egy teljesen tiszta tripla ugrással zárja, mint ahogy Yuna tette a 3Lo-val. Ezzel az 5. helyezésével és Yuhana Yokoi 9. helyezésével a japánok sajnos elveszítették a három kvótájukat a jövő szezonra...

Külön említést érdemel Láng Juli, aki a rövid programban tisztán futva, szép korcsolyázással a 10. helyen állt ebben a nagyon erős mezőnyben, s a kűrben is minden tőle telhetőt megtett, így végül a 14. helyen zárt, ami egy nagyon jó eredmény.


Alexandra Trusova, Anna Shcherbakova és Ting Cui a dobogón
forrás: ISU



Julcsi a Kiss & Cry-ban
forrás: saját kép

Párosok

A párosok versenyében orosz házi döntőt rendeztek, másnak valós beleszólása a versenybe nem igazán volt ebben a szezonban. Az idei GP Döntő aranyérmesei, Mishina/Galliamov a korábbi junior VB ezüst-, és bronzérem után idén sikerült az aranyérmet megnyerniük. Az ezüstérmes az első junior VB-n résztvevő Panfilova/Rylov, míg a rövid programban vezető, de a kűrben több hibát elkövető, tavalyi VB-ezüstérmes Kostiukovich/Ialin lett a bronzérmes.


Negyedszerre is csupa orosz dobogó a párosok versenyében a junior VB-n
forrás: ISU

Jégtánc

A jégtánc versenyben kiemelkedő volt a kanadai kettős, Lajoie/Lagha, akik magabiztos fölénnyel nyerték meg az első junior VB-aranyukat azok után, hogy az előző három évben a 13., 6., és 4. helyen végeztek és az idei GP Döntőn sem tudtak a dobogóra felállni. Egyébként Tessa Virtue és Scott Moir 2006-os győzelme után ez volt az első kanadai junior VB arany jégtáncban. 
Az ezüstérmet a GP Döntő bronzérmesei, a Khudaiberdieva/Nazarov kettős, míg a bronzérmet a szabad táncban második helyet elérő Shevchenko/Eremenko szerezte meg.


Jégtánc dobogó
forrás: ISU

Összességében szerintem a junior VB idei mezőnyei erősebbek voltak, mint például a tavalyiak, és néhány versenyszám, pl. a férfiak rövid programja emlékezetes marad majd egy ideig. A pontozással ugyanakkor nem igazán tudtam sok helyen egyetérteni, és mikor a helyszínen néztem a versenyt, sokszor megfordult a fejemben, hogy "alakulhatott volna ez az eredmény másként is".

A junior VB teljes végeredménye itt megtalálható:

Téli Universiade


A Téli Universiade egy hosszú hagyományokra visszanyúló verseny, amelyen műkorcsolyázók először 1960-ban mérettették meg magukat (először csak a nők). Ez a verseny azóta is csak kétévente kerül megrendezésre és azok vehetnek rajta részt, akik egyetemre/főiskolára járnak, vagy azt nemrég fejezték be. Műkorcsolya szempontjából ez egy szenior "B" nemzetközi verseny, kisebb a Challenger versenyeknél is, így a mezőny ennek megfelelően nem szokott túl erős lenni.

Az idei versenyt a szibériai Krasznojarszkban tartották meg, amelyen a nők és a férfiak versenye hozott kiemelkedőbb küzdelmet. A párosoknál mindössze négy induló volt, és az Efimova/Korovin kettős nyert; míg jégtáncban nagyobb volt a felhozatal, és ott is orosz győzelem született miután Popova/Mozgov diadalmaskodott. Egyébként magyar kettős is indult, a Monaghan/Fourati jégtáncospár a 10. helyen végzett.

Térjünk rá a női versenyre!

A nőknél igazából Mai Miharán, Stanislava Konstantinován és Elizabet Tursynbaeván kívül nem igazán volt esélyes a dobogóra és végül pontosan ez a három lány végzett az első három helyen.
Mai Mihara rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett itt is, és egy hiányos 3T-t leszámítva a kűrben mindent tökéletesen megcsinált ezúttal is. Amikor azt írtam a Négy Kontinens Bajnokságot követően, hogy szépen zárta a szezont, igazából csak félig gondoltam arra, hogy tényleg az volt a szezonzárója; az volt az utolsó nagy versenye a szezonban, míg ez a verseny természetesen kevesebbet nyom a latba. De a lényeg talán nem is ez, hanem, hogy megint kitűnően tudott futni. Egy kicsit fáj a szívem érte, hogy egy olyan kiegyensúlyozott és jó versenyző, mint ő, már másodszorra marad le a világbajnokságról.


Mai Mihara az aranyéremmel, a kabalával, és egy ajándékkal
forrás: team_nippon @instagram

Az ezüstérmes Elizabet Tursynbaeva lett, aki a rövid programban ugyan esett a 3Lz-ból és a kombinációban sem volt tripla, csak dupla toe-loopja, de a rendkívül magas technikai bázispontszámának köszönhetően megnyerte a kűrt és a 2. helyre kapaszkodott fel összesítésben. A négyfordulatos Salchow-ból ezúttal is elesett, de már sokkal biztosabb volt az ugrás, mint a 4CC-n. Már várom, hogy a VB-n sikerül-e megcsinálnia az ugrást. Ha igen, ő lesz az első szenior női versenyző, aki négyfordulatos ugrást csinál meg versenyen. Egyébként a kűrben mind a három ugráskombinációja a program második felében van és most mindenre megkapta a 4-es szintet. Ha a VB-n képes lesz a rövid programban is jól futni, akkor kiemelkedő eredményre számíthat majd.

A bronzérmes Konstantinova lett, akinek nem volt tökéletes a kűrje (két hiányos ugrása volt), viszont meglepő volt látni, hogy a rövid programban sem pontozták meg őt annyira, mint amennyire számítottam, ha azt vesszük, hogy ezen a versenyen igen magas második pontszámokat adtak a bírók szinte mindenkinek, és ráadásul ő hazai pályán versenyzett.

Említést érdemel még a koreai Soyoun Park, aki még 2016 végén sérült meg súlyosabban, és azóta nagyon sok versenyt hagyott ki. Őszintén szólva a feltörekvő koreai lányok mellett nem gondoltam volna, hogy látjuk még sokat őt versenyezni. Egy nagyon szép kűrt futott itt és lett végül 5. helyezett.

A fiúk versenye némileg nagyobb izgalmakat tartogatott, miután az oroszok közül indult a versenyen Kovtun, Samarin és Lazukin, vagy ott volt Rizzo, Tomono és Kvitelashvili is. A rövid programot követően Kovtun - Rizzo - Lazukin volt a sorrend, miután mindhárman tisztán futottak. A 4. Hiroaki Sato volt, az 5. Kvitelashvili, aki leduplázta a 4T-t, míg némi meglepetésre Samarin csak a 6., miután a 4Lz-3T kombinációja hiányos volt és el is esett belőle.
A kűrben azonban Rizzo - akinek csak egy 4T-je volt - tökéletesen meg tudta futni a programját, így két jó programmal az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Kovtun a 4T-t megugrotta, a 4S-ből viszont nagyon csúnyán elesett és egy 3Lo-t is leszimplázott, amellett, hogy a program második felében láthatóan nem bírta jól és fáradtan korcsolyázott. Mikor ezeket a sorokat írom, épp kijött a hír, hogy visszalépett a világbajnokságtól, orvosi indokokra hivatkozással, így neki vélhetően ez volt idén az utolsó versenye.
A versenyen a 3. Kvitelashvili lett, aki egy bizonytalan 4S után mindent megcsinált tökéletesen, közte két 4T-t a program második felében. Láthatóan nagyon örült az eredménynek, ami nem sokkal maradt el az ezüstéremtől sem.
Samarin végzett a 4. helyen, aki futott már sokkal jobban is ebben a szezonban: csak egy tiszta négyfordulatosa volt a kűrben, de több más hiba is becsúszott (bizonytalan 4Lz és 4Lo, leminősített 3T); valahogy mintha ő sem lenne abban a formában, mint amiben a szezon első felében volt.

A Téli Universiade teljes végeredménye:
https://fsrussia.ru/results/1819/universiada2019/index.html


Rizzo, Kovtun és Kvitelashvili a dobogón
forrás: screenshot FISU streamből

Néhány nap múlva világbajnokság, amit már alig várok! Legközelebb arról a versenyről írok, ha időm engedi, talán majd akár verseny közben is leírom majd gondolataimat, s nemcsak a teljes versenyt követően.

~Black Blades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...