2020. december 31., csütörtök

Japán bajnokság 2020

A minap fejeződött be a japán bajnokság is, ezzel a bejegyzéssel zárom tehát a soraimat ebben az évben.

Az orosz bajnokság a kiélezett verseny és azt körülvevő dráma miatt izgalmas, ugyanakkor a japán bajnokságot még nagyobb örömmel szoktam követni, mert szeretem nézni a szép, mély élben korcsolyázást, művésziséget, ami igazán jellemző a japán mezőnyre. Ugyanakkor a magas színvonal, jó technikai tudás róluk is elmondható.

A japán bajnokságot idén Naganoban, az 1998-as Téli Olimpia helyszínéül szolgáló arénában rendezték meg, ahol a helyek felét foglalhatták el nézők, és olyan szigorú kéréssel fordultak hozzájuk a szervezők a járványügyi helyzet miatt, hogy ne éljenezzenek, drukkoljanak hangosan (az ajándékokat az utóbbi években sem lehetett bedobni a pályára). A japán bajnokságban hagyományosan az egyéni számok az erősek, a jégtánc mezőny kicsi és páros versenyt nem is rendeztek.

A férfiak versenyében fölényesen győzött Yuzuru Hanyu, aki a szezonban először versenyzett. Yuzu szeretett volna már a 2019-es nemzeti bajnokság után két új programot készíteni, amire nem volt idő a Négy Kontinens Bajnokságig (akkor visszahozta a Chopin és a Seimei programokat), ezért az idei szezonra készült új programokkal. Két nagyon jó, eltérő stílusú programmal állt elő. A rövid programját Robbie Williams Let Me Entertain You c. dalára futja idén, ami egy nagyon szórakoztató, jó program lett, ezt Jeffrey Buttle koreografálta neki, Yuzu pedig online gyakorolta be, illetve adta hozzá a saját ötleteit. A rövid programban vezetett ezzel a programmal. Az ugráselemek jól sikerültek, csupán az ülőforgását vette érvénytelennek a szigorú technikai panel (amiről később kiderült, hogy a panel szerint a lábváltást követően nem forogta ki bázis pozícióban). A kűr Isao Tomita klasszikus, és elektronikus zenét szerző művésznek két, 1969-es és 1972-es televíziós drámájához készített művére futja, amiben Ueszugi Kensin alakját formálja meg, aki egy híres középkori daimjó, azaz nagyúr volt. A programot Shae-Lynn Bourne koreografálta neki. Ez egy gyönyörű kűr, tele árnyalt, apró részletekkel, hol drámai, grandiózus, hol misztikus zenével, az elemeket pedig tökéletesen, a koreográfiával teljes egységet alkotva mutatta be, közte egy 4Lo-val, 4S-el, és a program második felében két 4T-s kombinációval. 

Hanyu március óta Japánban egyedül edz éjszakánként, azon a sendai pályán, amin gyerekkorában is korcsolyázott. Elmondása szerint nehéz egyedül készülnie, távol az edzőitől és koreográfusaitól, és volt olyan időszak ősszel, amikor se a tripla Axelje, se a négyfordulatos ugrásai nem voltak meg. A körülményekhez és ahhoz képest, hogy tíz hónapja nem versenyzett, ez egy fantasztikus teljesítmény volt a részéről. Úgy tűnik, mintha jobb formában lenne, mint az elmúlt szezonokban bármikor. Ezzel a győzelmével ötödik nemzeti bajnoki címét szerezte meg.           

  A rövid program 
 forrás: tumblr  
     
 Gyönyörű 3A-2T után egy tripla Rittberger a kűrben
 forrás: tumblr

A második a címvédő Shoma Uno lett, aki megtartotta tavalyi programjait és akit edzője, Stephane Lambiel is elkísért Svájcból. Shomának szintén ez volt az első versenye a szezonban, őt utoljára a Challenge Cupon láthattuk az idei év elején. Tavasszal Japánban volt, utána azonban Svájcba utazott Lambielhez, aki tavaly ősz óta edzi. 

Shoma a rövid programban nem tudott kombinációt bemutatni, miután elesett a 4T-ből, így csak a 3. helyen állt Hanyu és Yuma Kagiyama mögött. A kűrben azonban jobban futott, bár csak egy kombinációja volt és a lépéssora is csak 2-es szintű, de láthatóan örült a kűr után a teljesítményének. Összehasonlítva a tavalyi futásaival, mindenképp felszabadultabbnak korcsolyázott Shoma, legalábbis a kűrben.

A bronzérmes Yuma lett, aki jól futott a rövid programban, csupán a 4S után nem tudott triplát, csak duplát bepörgetni. Ezzel a 2. helyen állt a rövid programot követően. A kűrben láthatóan izgult, de így is megugrott három négyfordulatost, egy-két hibája azonban volt (ellépett az egyik 4T-ből, a lépéssor neki is 2-es szintű lett, illetve egy Salchowban is hibázott). Az oroszokkal ellentétben a japánoknál már a verseny után VB keretet hirdettek, és Yuma indulási jogot kapott a világbajnokságra az ezen a versenyen elért bronzérmével, így ha megtartják a világbajnokságot, akkor első felnőtt VB-jére készülhet majd.

A 4. jócskán lemaradva a dobogósoktól Keiji Tanaka lett, az 5. a sérüléssel küzdő Shun Sato, és 6. Kazuki Tomono.


Éremátadó után, Hanyu, a háttérben Uno és Kagiyama
forrás: gettyimages

A nők versenyében Rika Kihira nyerte második bajnoki címét, 2. Kaori Sakamoto, 3. pedig Satoko Miyahara lett. Rika Kihira szintén először versenyzett a szezonban. Két új programot mutatott be ezen a versenyen, a Fire Within c. dalra futja a rövid programját, amit Benoit Richaud koreografált. Szerintem ez egy jól eltalált program neki, ami illik a stílusához. A kűrt pedig egy líraibb dalra, a Baby, God Bless You-ra korcsolyázza, amit Stephane Lambiel koreografált neki. Ez egy más jellegű program, mint amit tőle láthattunk az elmúlt szezonokban a kűrben. Szerintem kifejezetten jó, hogy Rika egy olyan más stílusú kűrt mutat be, ami egy kicsit érettebb előadásmódot igényel. Rika először ugrotta meg a 4S-t versenyen, igaz, hogy nem volt teljesen tiszta (ez leginkább lassításban látszik csak és a panel nem ítélte annak). Ezúttal egy 3A-t ugrott a kűrben, ami szintén nem volt tiszta. Azonban ez is bőven elegendő volt a győzelemhez.


Rika Kihira négyfordulatos Salchow-ja a kűrben
forrás: tumblr

Kaori Sakamoto két jó programot futott meg  - bár a rövid programban nem volt tripla-tripla kombinációja - a kűrben pedig némi meglepetésre ezúttal élhibásnak vették a Lutzát. Azért írom, hogy némi meglepetésre, mert vele a technikai panel nem szokott szőrös szívű lenni hazai pályán. 

A bronzérmes Satoko Miyahara lett, akit szintén először láthattunk a szezonban versenyezni, miután eddig Kanadában készült Lee Barkellel (Barkell egyébként elkísérte őt erre a versenyre). Satoko csak a 6. helyen állt a rövid program után, a kűrt azonban nagyon jól megfutotta, azon kívül, hogy egyszer elesett. Satoko a kűrben a Lori Nichol által koreografált Toscára fut idén, amiben ezen a versenyen gyönyörűen korcsolyázott. Korcsolyázótudásban, az apró részletek finoman előadásában Satoko szerintem a világ jelenlegi legjobbja, egyszerűen élvezet nézni a korcsolyázását. Meglepett, hogy komponensekben Kaori Sakamoto előtte végzett. Nagyon kár azonban, hogy az ugrásai annyira picik, hogy alig tud elrugaszkodni a jégtől és folyamatosan hiányosak.


Satoko Miyahara a kűrben
forrás: tumblr

A 4. helyet a még junior korú Rino Matsuike szerezte meg, aki az idei NHK Trophy-n bronzérmet szerzett. 5. lett Mai Mihara, aki két szinte tökéletes programot futott meg, a komponensei azonban elmaradnak a legjobbakétól.

A verseny legnagyobb csalódása Wakaba Higuchi volt, aki a rövid programban és a kűrben is többet hibázott és nem sikerült megugrania a tripla Axelt sem. Sajnálom, hogy nem sikerült neki ez a verseny, azért is, mert a tavalyi bajnokságon nagyon jól futott és be is került a VB-keretbe, azonban amint tudjuk, a világbajnokság végül elmaradt...


Rika Kihira a bajnok
forrás: gettyimages

A jégtáncosok versenyében a várakozásoknak megfelelően Komatsubara/Koleto nyert. Muramoto/Takahashi egy jól megfutotta ritmus táncot követően a 2. helyen állt (Daisuke le is cserélte a múltkor kifogásolt rikító sárga nadrágot!). A szabad táncban viszont több hibát is elkövettek, illetve elkövetett Takahashi, aki megbotlott az álló emelésből és a twizzle-ből is, emellett a szintjeik sem voltak meg. A szabad táncban a 3. helyen, összességének az ezüstérmet szerezték meg. A bronzérmet Fukase/Cho szerezte meg.


Komatsubara/Koleto sorozatban harmadszorra nyert
forrás: gettyimages

A verseny teljes végeredménye angolul itt érhető el.

*

A japán VB-keret:

Férfiak: Yuzuru Hanyu, Shoma Uno, Yuma Kagiyama 
(tartalékok: Keiji Tanaka, Kazuki Tomono, Shun Sato)

Nők: Rika Kihira, Kaori Sakamoto, Satoko Miyahara 
(tartalékok: Rino Matsuike - TES-minimum szükséges, Wakaba Higuchi, Mai Mihara)

Párosok: Riku Miura/Ryuichi Kihara

Jégtánc: Misato Komatsubara/Tim Koleto 
(tartalékok: Kana Muramoto/Daisuke Takahashi - TES minimum szükséges)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...