2020. december 29., kedd

Orosz bajnokság 2020

A múlt héten lezajlott az orosz bajnokság, amit a karácsonyi ünnepek és a párhuzamosan zajló japán bajnokság miatt csak fél szemmel tudtam követni. Annyi biztos, hogy az orosz bajnokságon győztes versenyzők már biztosan a VB-keret tagjai (ha lesz egyáltalán VB), a többiek azonban még nem, mert lesznek még hazai versenyek a következő hónapokban, és az ottani eredmények, forma alapján dönt majd arról az orosz szövetség, hogy kik kerülnek még be a csapatba.

A nők versenyében Anna Shcherbakova sorozatban harmadszorra lett felnőtt bajnok, ami utoljára Irina Slutskayának sikerült még 1999 és 2001 között. Pedig Shcherbakova indulása egyáltalán nem is volt biztos, miután a rövid program előtt lázas lett, láthatóan meg is viselte a program lefutása. Emellett a hírek szerint ő is tüdőgyulladással (Covid?) küzdött pár hete. Mindezek alapján egy nagyon jó eredményt könyvelhetett el.

A rövid programban Kamila Valieva állt a 2. helyen, aki ismételten megpróbálta a 3A-t, de hiányos volt és el is esett belőle. Alexandra Trusova szerintem az eddigi legjobb rövid programot futotta meg idén, amiben látszik a fejlődése, hogy sokkal jobban odafigyel a zenére mint korábban. Azonban így is csak a 4. helyen állt, miután Daria Usacheva megelőzte. Szerintem ha a tripla Flipje a bírók szerint nem volt teljesen tiszta élű, akkor a többi (Eteri csapatában készülő) top versenyző Lutz-át miért nem vették ugyanilyen górcső alá? Úgy tűnik nekem, mintha egy politikai játszmáról szólna ez az egész és nem is kifejezetten a korcsolyázásról. 

Mindenesetre Plushenko láthatóan nem örült a pontoknak a kiss and cry-ban (érthetően, hozzáteszem), amiért kapott is kritikát. Lehet, hogy ez a nyílt véleménynyilvánítás nem szokás újabban ebben a sportban, de az is lehet, hogy csak ilyen eszközzel lehet elérni valamit. Majd meglátjuk. Én még viszont emlékszem azokra az időkre, amikor például Michelle Kwan is kifejezte (nem is egyszer), hogy nem tetszik neki a pontszám, amit kap, tehát Plushenko reagálása annyira nem is meglepő.

A kűrben aztán mindenki megugrotta a magáét, ezúttal Trusova is "csak" két négyfordulatost mutatott be, a Lutz-ot kétszer. Shcherbakova kapta a legmagasabb GOE-kat és a komponensekben is ő volt a legjobb, emellett mindenre 4-es szintet kapott, csakúgy mint Valieva. Nekem egyébként forgásokban mindenképp Valieva tetszik a legjobban, ugrótechnikában pedig Trusova. 


Anna Shcherbakova a győztes
forrás: gettyimages

A nők versenyében egyébként Tuktamysheva csak a 7., Samodurova a 10., és Kostantinova az utolsó előtti, 16. helyen végzett.

A párosok versenye hozta talán a legnagyobb izgalmat, aminek a végén Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov harmadik aranyérmét szerezte meg Boikova/Kozlovskii és Pavliuchenko/Khodykin előtt. Tarasováék egy tökéletesen megfutott Boleroval vezették a rövid programot. Tetszik ez a kidolgozott program, amiben annyira precízen, minőségileg hajtják végre az elemeket és igazán szépen, összhangban korcsolyáznak benne. Az egyetlen hibájuk az volt, hogy -1 pont levonást kaptak azért, mert a jégre szólítástól számítva nem kezdték el fél percen belül a programot. A kűrben Tarasova hibázott (kézletétel az 3S-ből és a kidobós 3S-ből is esés), ettől függetlenül ez a program is egyre kidolgozottabb, és összességében elég volt ahhoz, hogy Boikováékat megelőzve megnyerjék a versenyt. Tarasova kifejezetten örült ennek a győzelemnek, mert ő is betegségből visszatérve tudott győzni.

Boikováék a rövid programban kicsit hibáztak (Boikova ellépett a kidobós 3Lz-ból), emellett szépen futottak, de mégis úgy érzem, hogy nem korcsolyáztak annyira lendületesen és ez a program kihozza azt, hogy itt-ott még nem annyira kiforrott a korcsolyázásuk. A James Bond kűr jobban áll nekik, ki tudták korcsolyázni a zenét és sokkal inkább lendülettel futották azt meg. 

A Pavliuchenko/Khodykin páros egy nagyon szórakoztató Sing, Sing, Sing rövid programot adott elő, akik annak ellenére, hogy sok szempontból még juniorosan korcsolyáznak, mindent megtettek, hogy kimaxolják az előadásból a legtöbbet. Emellett minden elemet megcsináltak tiszták. A kűrben kisebb hibákat csináltak csak (hiányos 3F és ellépés a kidobós 3F-ből), és ebben a programban egy érettebb oldalukat mutatták meg a S.O.S d'un terrien en detresse c. dalra, amire nagyon szépen korcsolyáztak. Végül elég meggyőző fölénnyel szerezték meg a bronzérmet Mishina/Galliamov előtt. Mishináék talán nem bírták el a nyomást, hogy akár aranyérmet is szerezhettek volna itt, és mindkét programjukban az ugráselemekben hibáztak, a legtöbb pontot érő a 3S-eu-3S ugrássorozatból a leszimplázott második ugrás volt...


Tarasova és Morozov a Bolero rövid program közben
forrás: gettyimages

A férfiak versenyében a legnagyobb esélyes Mikhail Kolyada volt, aki meg is nyerte a versenyt. Kolyada jó programjaival, és az elemek végrehajtásával, valamint a komponenseivel is kimagaslott minőségben ebben a mezőnyben. A kűrben ugyan voltak hibái (megbotlott a szóló 3A-ból és a 3Lz-eu-3S helyett csak dupla lett a Salchow), de így is fölényesen nyert. Kolyadának eddig sikeres szezonja van új edzőjével, Mishinnel. Ezt a felemás szezont arra tudja használni, hogy visszarázódjon a versenyzésbe és ha lesz világbajnokság, minél jobb helyezést tudjon elérni. Ugyanakkor igaz az is, hogy jelenleg csak egyféle négyfordulatost ugrik, ezért ha nem nehezít majd a kűrjén, akkor teljesen tisztán kell futnia mindkét programban ahhoz, hogy a világversenyeken a dobogós helyért küzdjön.

A 2. Makar Ignatov lett, aki majdnem megugrott mindent, amit tervezett, közte a 4Lo-t és a 4T-3T a rövid programban, ezzel Rukhinon és Mozaleven kívül az egyetlen volt, aki két négyfordulatossal próbálkozott a rövidben. Ignatov a kűrjét jobban futotta meg, mint idén korábban láthattuk, de azért lehetett látni, hogy a kűr második felére még mindig eléggé elfárad, és itt alaposan meg kellett küzdenie az elemekért.

A bronzérmes Mark Kondratyuk lett, aki két jól megfutott programmal lett 3. Kondratyuk rövid programja, amit a Summertime-re korcsolyázik, kifejezetten tetszett, jó lendülettel adta elő, összeszedetten korcsolyázott benne. Őt ugyanaz a Sokolovskaya edzi, aki Alexander Samarin edzője is, de szerintem Kondratyuk tehetségesebb korcsolyázó. 

A 4-8. helyezettet egyébként csak néhány pont választotta el egymástól, és több dobogóra esélyes versenyző sem tudta magából kihozni a legjobbat, így Samarin mellett Gumennik és Mozalev is többet hibázott.


Mikhail Kolyada harmadik nemzeti bajnoki címét nyerte
forrás: gettyimages

A jégtáncosok versenyében a várakozásoknak megfelelően Stepanova/Bukin nyert meggyőző fölénnyel, 2. lett Zagorski/Guerreiro és 3. Skoptcova/Aleshin. Morozova és Bagin ugyan a szabad táncban a 3. lett, de a ritmus táncot nagyon elrontották, Bagin a finnstepben megbotlott, Morozova pedig a pattern dance-ben botlott meg és rántotta magával Bagint is, így nagy hátrányuk miatt nem tudta feljebb kapaszkodni és végül csak a 6. helyen végeztek.


Stepanova és Bukin első nemzeti bajnokságukat nyerték
forrás: gettyimages

Ez volt tehát az orosz nemzeti bajnokság. A következő hónapokban meglátjuk, hogy milyen hazai rendezésű versenyek lesznek (az orosz kupasorozat döntőjén kívül), és ha egyáltalán lesz-e egy világbajnokság, kik fognak bekerülni a keretbe.

Az orosz bajnokság videói visszanézhetők a YouTube-on (oroszul, vagy az előző posztban angolul):

Nők rövid program, kűr

Férfiak rövid program, kűr

Párosok rövid program, kűr

Jégtánc ritmus tánc, szabad tánc

A verseny végeredménye itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...