2020. december 23., szerda

Orosz kupasorozat 5. fordulója és Orosz Nemzeti Bajnokság előzetes

Orosz kupasorozat 5. állomása

Az orosz kupasorozat utolsó, 5. állomásának versenyét Moszkvában rendezték meg. A verseny előtt sok korcsolyázó visszalépett, többük ugyanis megfertőződött a koronavírussal (van, akinél először "megfázást" jelentettek be, de aztán később kiderült, hogy koronavírusról volt szó...). Nem indult el Kolyada és Gulyakova a Mishin-csapatból, Alena Kostornaia, Zagorski/Guerreiro, és Boikova/Kozlovskii sem.

A nőknél így a toronymagas esélyes Kamila Valieva volt, aki magas különbséggel meg is nyerte a versenyt. A rövid programjába beletette a tripla Axelt, amit két kézzel a feje felett, ripponnal ugrott meg, egyelőre nem tisztán. A kűrben a két 4T ezúttal sikerült, a szóló Lutzából azonban csúnyán elesett. Emellett nagyon szép forgásokat mutatott be, amikért mind megkapta az ezen a hazai járó bónuszpontokat. Itt is látszódott egyébként, hogy a 4T-2T kombinációban a két ugrás között élt vált, ami a szabályok szerint nem lehetséges, bár ezt a bírák nem vették figyelembe. Továbbra is azt látom, hogy a Bolero kűrben kapkod Valieva, rohan a programban és nem érzi a zenét, amit nem tud kikorcsolyázni...

Az ezüstérmes a CSZKA-ban korcsolyázó Ksenia Tsibinova lett két jól megfutott, szép programmal (apró hibákkal, mint pl. a rövid programban az ellépett 3Lo). A bronzérmes a 2017-es junior Grand Prix Döntőben bronzérmet szerző, sok edzőváltáson átesett Anastasia Tarakanova lett. Tarakanovában mindig is szerettem azt, hogy olyan lendülettel, felszabadultsággal, hévvel tud korcsolyázni, ami itt is megmutatkozott. Ez a fiatalos lendület  nála néha átmegy túl kontrollálatlanságba, ami megmutatkozott pl. a rövid programban megugrott csak 2T-s kombinációban is. Remélem ezen túl majd javítani. Különösen örültem neki, hogy érmet tudott itt szerezni, mert az elmúlt szezonokban sok viszontagságon keresztül ment és ezen a versenyen jól korcsolyázott. 


Valieva a kűr közben. Új kosztümöt kapott erre a versenyre
forrás: gettyimages

A fiúk versenyében mindössze öten indultak. A rövid program után még a Tutberdize-tanítvány, korábbi junior világbajnok Alexey Erokhov állt az élen, a kűrben azonban sok hibát vétett, pl. esett a 4S-ből, leszimplázott egy Axelt és a szintjei sem voltak meg, így végül egy 3. hellyel kellett beérnie. A verseny így Petr Gumennik és Egor Rukhin között dőlt el és szoros küzdelemben az előbbi nyert. Gumennik a rövid programban nem futott jól, sem a 3A nem sikerült, és sem az egyébként eléggé biztos eleme, a 3Lz-3Lo sem jött össze, míg Rukhin jobban futotta meg a programját egy 4T-vel. A kűrben viszont nem sokkal, de Petr bizonyult jobbnak, csupán a második 4S-t rontotta el. Azt szeretem Gumennikben egyrészt, hogy sokszor megmutatta már, hogy egy elhibázott program után tud erősen futni, ilyenkor a végéig küzdeni szokott, másrészt hajlékonysága miatt sokszor érdekesek a forgásai és egy muzikális, jól interpretáló korcsolyázó, aki egyébként talán néhol giccsebe hajló programokat is kifejezetten jól elő tud adni (illenek is hozzá!).


Gumennik az Operaház Fantomjára korcsolyázik a kűrben
forrás: twitter

A párosok versenyében Boikováék távollétében egyértelműen a Moszkvina-csapatban versenyző másik páros, Mishina/Galliamov volt az esélyes. A versenyt meg is nyerték fölényesen, két, szinte tökéletesen megfutott programmal (ezúttal a 3S-eu-3S ugrássorozat is nagyon jól sikerült a kűrben). Az ezüstérmes az Akhanteva/Kolesov kettős, míg a bronzérmet Balabanova/Sviatchenko nyerte meg.

A jégtáncban Skoptsova/Aleshin nyert Shevchenko/Eremenko előtt, egyrészt a jobb szintek és magasabb GOE-k miatt, másrészt a jobb komponenseknek köszönhetően és végül azért is, mert Shevchenkoék szabad táncában a legutolsó, koreográfiai csúszás mozdulatuk 0 pontot ért, miután a fiú egy hydroblade-et, a lány pedig egy térdelős csúszást mutatott be.

Ami még érdekes volt, a junior lányok versenye. A Davydov-tanítvány Sofia Samodelkina és a Plushenko csapatát erősítő Veronika Zhilina is 3A-t ugrott meg a rövid programban (kombinációban, hiszen szóló ugrásként nem engedik a szabályok), míg a Tutberidze-tanítvány Petrosyan 3., a jól előadó Osokina pedig 4. helyen állt. Samodelkina aztán a kűrben is 3A-t és 4S-t ugrott meg és meg is nyerte a versenyt Zhilina előtt (Osokina lett a 3., míg Petrosyan a 4.).

A kupasorozatnak tehát vége és a legjobbak a februárban megrendezésre kerülő döntőben versenyezhetnek majd egymással. A sok betegség, sérülés miatt is úgy néz ki, hogy a világbajnokságra kijelölt csapat eredményeinél nemcsak a nemzeti bajnokság, hanem a kupasorozat döntőjének eredményét is figyelembe veszik majd (mint ahogy tették az elmúlt években is). Ami érthető, egyrészt azért, mert a nemzeti bajnokságon is több visszalépő lesz, másrészt a márciusi világbajnokság előtt pár héttel jobban lehet látni, ki az, aki jó formában van.

A verseny teljes végeredménye itt érhető el.

*

Orosz Nemzeti Bajnokság 2020 - előzetes

Az idei Karácsony sem múlik el sok korcsolya nélkül, a japán bajnokság mellett ugyanis az oroszt is hagyományosan a karácsonyi ünnepek alatt szokták megtartani, és ez idén sem lesz másképp. 

Idén azonban sokan visszalépni kényszerültek a versenytől, egyrészt sérülések, másrészt amiatt, mert sokan megfertőződtek a koronavírussal, vagy lett egyéb betegségük. Így nem indul Alena Kostornaia, Valeria Shulskaya és Dmitri Aliev (mind pozitív koronavírus tesztet produkáltak; Kostornaia ugyan már edzhet egy ideje, de nem volt elegendő ideje felkészülni a versenyre). Sinitsina/Katsalapov és Roman Savosin sem indulnak.
Egész szezonban nem láttuk eddig a 2020-as Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Artur Danieliant, aki bokasérüléséből lábadozik. Ksenia Sinitsyna betegség miatt nem versenyzett a szezonban. 
Evgenia Medvegyeva krónikus hátsérülése után elkapta a koronavírust (először csak megfázásként jelentették be...), ami miatt kórházba is került és tüdőkárosodást szenvedett. Hogy mikor látjuk őt versenyezni legközelebb, kérdéses.
Alexey Erokhov is visszalépett és a párosok közül Akhanteva/Kolesov valamint a jégtáncosok közül a Rostelecom Kupán is már távollevő Konkina/Drozd sem indul.

Hosszú tehát a sor...Érdekesség, hogy a legtöbb fertőzéses betegség a Rostelecom Kupa után alakult ki, azután a verseny után, amin gálát és utána bankettet is tartottak, ahol a korcsolyázók maszk nélkül, jó kedvűen mulatoztak. Igaz, hogy az NHK Trophy után is volt gála, azonban a japánoknál senki sem lett fertőzött, amit igazol a december 17-én elvégzett koronavírus tesztelés is, amit a nemzeti bajnokság előtt készítettek. Minden japán korcsolyázó tesztje negatív lett ugyanis, érdekes tehát, hogy az oroszoknál sokkal rosszabbul állnak e téren. 

A nőknél indul a kétszeres nemzeti bajnok Anna Shcherbakova, aki szintén fertőzött volt, és kb. 3 here kezdett újra edzeni. Elmondása szerint nem fut mostanában le teljes programokat, így kérdéses, milyen formában lesz ezen a versenyen. Trusova és Tuktamysheva is indulnak. És ott lesz természetesen Kamila Valieva is, akinek itt lenne az esélye, hogy megnyerje első szenior nemzeti aranyérmét. A szezonban a junior világbajnokság eltörlése miatt neki már nem lesz sok versenye, ezért az olimpiai szezon előtt nagy dobás lehetne, ha megnyerné ezt a versenyt. Kérdés persze, hogy az elvárásokkal járó nyomást mennyire fogja bírni.

A férfiak versenye a hiányzók nélkül is érdekes lesz, hiszen ott lesz többek között Kolyada, Samarin, Gumennik, Ignatov, és Mozalev is. A jégtánc versenyben a nagy hiányzó Sinitsina/Katsalapov miatt Bukinéknak áll a zászló, és érdekes lesz nézni, hogy rajtuk kívül kik tudnak felérni még a dobogóra, talán Zagorski/Guerreiro (az állapotuktól és formájuktól függően) és Morozov/Bagin, vagy Skoptcova/Aleshin lehet talán a legnagyobb esélyes. A párosok versenye sok izgalmas tartogat majd, mert újból összecsap Boikova/Kozlovskii és Mishina/Galliamov, valamint Tarasova/Morozov is indul, több más jó páros mellett...

A versenyt a YouTube-on közvetítik angol kommentárral, a menetrend és a közvetítési linkek:
  • December 24.:
  • December 25.:
  • December 26.:
  • December 27.:
    • 10:00 - 12:30 - Gála
Pontozólap (angolul): https://www.fsrussia.ru/results/2021/rusnat2021/ENG/index.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...