2020. december 21., hétfő

NHK Trophy és Japán Nemzeti Bajnokság előzetes

 NHK Trophy 2020

Az idei csonka Grand Prix szezon negyedik, egyben utolsó állomása az NHK Trophy volt Osakában. A verseny alatt továbbra sem lehetett tudni, hogy megrendezésre kerül-e a korábban már elhalasztott Grand Prix Döntő, és ha megtartják, milyen feltételekkel lehet majd a döntőbe kerülni. A versenyt követően aztán ezen már nem is kellett gondolkodni, miután a hivatalos döntés is született arról, hogy az idei Grand Prix Döntő törlésre kerül.

Visszatérve az NHK Trophy-ra, a nők versenyében Rika Kihira nem indult, mivel Svájcban edz és a hazautazás a jelenlegi körülmények miatt erre a versenyre nem lett volna megoldott. Ezért ez a verseny leginkább Kaori Sakamoto és Wakaba Higuchi küzdelméről szólt. Kaori Sakamoto megtartotta tavalyi kűrjét, a Mátrixot, a rövid programja pedig új, egy Bach prelűd, amit Benoit Richaud koreografált neki. Wakaba Higuchi megtartotta mindkét programját (rövid program: Birds Set Free, kűr: Poeta), és az idei évben mindkét programjába beletette a tripla Axelt, amit az őszi regionális, szekcionális versenyeken már láthattunk tőle. Így hát a kettejük közötti versenyt lehetett leginkább várni.

Végül az eredmény nem volt túl szoros, mert Kaori Sakamoto magabiztosan nyert. Kaori olyan pontokat kapott, amilyeneket akár nemzetközi versenyen is kaphatna. A japán pontozásra ugyanis jellemző - ellentétben az orosz, az amerikai, vagy sok más, kisebb ország pontozásával egybevetve -, hogy nem pontozzák meg a saját versenyzőiket a hazai versenyeiken, sőt. Ez alól viszont mindig van egy-két kivétel, akivel jól bánnak a bírók. Ezen a versenyen ez mindenképp Kaori volt a női mezőnyben. Kaori látszólag nagyobb hiba nélkül futotta le mindkét programját, szépen korcsolyázva, jó lendülettel és sebességgel, nagy pályát bekorcsolyázva, jól interpretálva, ugyanakkor az is igaz, hogy a panel elnéző volt vele, mert például a 3Lz-ra mindenképp élhibát kellett volna kapnia, emellett a GOE-kban, komponensekben is magas pontokat kapott. A rövid programban Wakaba Higuchi elesett a 3A-ból, ennek ellenére nem láttam közte és Kaori közötti 4 pont különbséget a komponensekben. Kaori korcsolyázása, előadása sem nem annyira kimunkált, mint Wakabáé, van benne egy kis hanyagság, az ugrásai sem annyira kontrolláltak, mint Higuchié. 

Kaorinak ugyanakkor jó választás volt megtartania a Mátrixot, amit tavaly nem tudott olyan jól megfutni egyszer sem, idén azonban sokkal jobb formában van. Amióta újra a betegségéből visszatérő Mai Miharával edz együtt (Mai kihagyott egy teljes szezont tavaly), sokkal motiváltabbnak tűnik és jobb formában is van.


Kaori Sakamoto a Mátrix közben
forrás: tumblr

Wakaba Higuchi lett a 2. a versenyben, aki elkövetett pár hibát a kűrben (leduplázott Salchow és Lutz, a 3A-ból a negyedfordulaton érkezett meg a panel szerint, a Flipje nem tiszta élt kapott), ugyanakkor ez egy nagyon jó program, illik hozzá a zene és a koreográfia, amit nagyon jól kikorcsolyázik. Azonban meglepett, hogy ha megcsinálta volna tisztán a programját, akkor sem biztos, hogy le tudta volna győzni Sakamotot a kűrben, amivel nem tudok egyetérteni...Tény viszont, hogy sok pontot eladott, ezért remélem, hogy a nemzeti bajnokságon jobban fogja ezeket a programokat megfutni.

3. lett a még csak 16 éves, Mihoko Higuchi tanítvány Rino Matsuike, 4. pedig a betegségéből visszatérő Mai Mihara, aki 2019 eleje óta (Winter Universiade) először lépett jégre nagyobb versenyen. Ez egy nagyon szép visszatérés volt tőle, és nem vagyok biztos benne, hogy nem érdemelt-e volna dobogós helyezést ezen a versenyen (a 61 komponens erre a gyönyörű korcsolyázásra, remek korcsolyázótudással szerintem nagyon kevés, de általában elmondható, hogy otthon a japán női versenyzők alacsony pontokat kapnak komponensekre is...).

Az egyetlen nem japán versenyző, a koreai Young You nagyon elrontotta a rövid programját, a kűrben azonban a 3A-t is megugorva sokkal jobban futott és végül a 7. lett összességében.


Balról jobbra Higuchi, Sakamoto és Matsuike a dobogón. Az éremátadás a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlott, a versenyzők maguk akasztották a nyakukba az érmeket és vették át a virágokat is.
forrás: gettyimages

A férfiak versenye talán nyíltabb volt, mert Yuzuru Hanyu és Shoma Uno sem indultak el a versenyen. A versenyt a 2020-as Négy Kontinens Bajnokságon már dobogós, 17 éves Yuma Kagiyama nyerte, ráadásul nagy fölénnyel. Általában elmondható volt a versenyről, hogy - főleg a kűrben - sokat hibáztak a versenyzők, amit talán az okozhatott, hogy idén nehezebb volt felkészülni a versenyekre, a forma sokaknál nincs a legjobb szinten, és az arénában sok szurkoló volt, ezért hazai pályán versenyezni ennyi néző előtt eleve nagyobb nyomással járhatott sokaknak.

Yuma a rövid programjában leszimplázta az Axelját, de még így is 1. helyen tudott állni (2. Kazuki Tomono volt), nagyon magas pontokat kapva. Ha Kaori volt a nők versenyében az, akivel egyáltalán nem bántak szigorúan a bírók (sőt), akkor az a fiúk versenyében Kagiyama volt. Ha nincs az Axeles hiba, 100 pont fölé is adtak volna neki. 

Némi meglepetésre Lucas Tsuyoshi Honda állt a 3. helyen a rövid program után, aki meg is tartotta a helyezését, annak ellenére, hogy a kűrben sem ugrott négyfordulatost és nem futott tisztán. Ehhez kellett az is, hogy a rövid programban még 4. helyen álló Keiji Tanaka a kűrben is csak egy 4S-t tudott megugrani és mind a két Axelját leszimplázta, amivel rengeteg értékes pontot veszített el. A legtisztábban Yuma Kagiyama futott, megugrott három négyfordulatost is, így magasan ő nyerte a versenyt. A 2019-es junior GPF győztes Shun Sato nem volt teljesen egészséges ezen a versenyen, de így is megugrott két 4T-t a kűrben, azonban a 4Lz próbálkozásai nem sikerültek. 


Balról jobbra Tomono, Kagiyama és Honda az NHK Trophy dobogóján.
forrás: gettyimages

A jégtánc versenyében három induló volt, Komatsubara/Koleto, Fukase/Cho és az újonc Muramoto/Takahashi. A papírformának megfelelően Komatsubara/Koleto nyert (egyébként Tim Koleto nemrég megkapta a japán állampolgárságot is), a verseny inkább a 2. helyért volt izgalmas, amit végül Fukase és Cho szerzett meg kevéssel. Takahashiék az első versenyükön helytálltak, de az látszik rajtuk egyrészt, hogy friss párosról van szó, általában évekbe telik ugyanis, mire egy páros összeszokik. Másrészt Takahashi élhasználata bizonytalankodó, ami ex-egyénizkőként nem is meglepetés, és az emeléseikkel is nagyon óvatosak egyelőre, a szintjeik sincsenek meg. A ritmus táncban a Maszkot adták elő, ami szerintem túl szórakoztató jellegre sikeredett és a hangsúly kiemelkedően Takahashin volt (a kettejükön levő kosztümök eltérése, a rikító sárga nadrág Daisukén szerintem zavaróan eltérő volt, a nadrág pedig óhatatlanul Takahashi lábára szegezte a figyelmet, ami nem biztos, hogy jó ötlet volt), a Bayadere szabad tánc viszont jobban tetszett. A Bayadere-ben azonban Takahashi hibázott és megbotlott a twizzle-ben, ezért végül a 3. hellyel kellett beérniük.


Muramoto/Takahashi a ritmus táncban
forrás: gettyimages

A Muramoto/Takahashi párosnak nem lesz sok ideje ahhoz, hogy összecsiszolódjanak (Takahashi már 35 éves lesz a tavasszal), a cél mégis az lehet, hogy kijussanak a pekingi olimpiára, ehhez azonban a JSF jelentős politikai támogatására lenne szükségük. Kérdés, hogy tudnak-e annyit javulni pontokban, képes lenne-e a japán szövetség mindent latba vetni ahhoz, hogy sikerüljön-e kijutniuk az olimpiára? Jégtáncban különösen fontos a (politikai) befolyásolás, sokat számít a promóció is, és nem vitás, hogy ezeknek köszönhetően is sok érdekes döntést és végeredményt lehetett látni ebben a szakágban az elmúlt évtizedekben...Szerintem a nemzeti bajnokság sokatmondó lesz, ezért kíváncsi leszek az ottani futásokra és pontozásra is. 

Komatsubara és Koleto, a jégtánc verseny győztese az NHK Trophy-n. Forrás: gettyimages

Az NHK Trophy teljes végeredménye itt érhető el.

*

Japán Nemzeti Bajnokság 2020 - előzetes

A héten zajlik le az ún. Össznemzeti japán bajnokság Naganoban. Össznemzeti, mert az ősszel a regionális és szekcionális versenyek eredményei alapján alakul azok listája, akik elindulhatnak a nemzeti bajnokságon. Ezek alól természetesen vannak kivételek, így korábbi eredmények alapján a nagy neveknek nem kell részt venniük ezeken a kvalifikációs versenyeken. 

30-30 induló lesz a nőknél és a férfiaknál, míg 5 induló jégtáncban (párosban ezúttal sem lesz induló). A teljes lista itt érhető el.

Az indulói listán van Yuzuru Hanyu, Shoma Uno, Rika Kihira és Satoko Miyahara is, őket - amennyiben mind indulnak - először láthatjuk majd idén versenyezni. Yuzuru Hanyu nem indult el az NHK Trophy-n és Japánban edz jelenleg, Shoma Uno és Rika Kihira Svájcból térnek vissza Japánba erre a versenyre, míg Satoko Miyahara Torontóban maradt ezidáig és onnan repül vissza Japánba a nemzeti bajnokságra. Yuzuru Hanyu új programokkal készül a versenyre, amiket még nem jelentett be, ezért is nagyon várom, hogy mivel rukkolt elő erre a szezonra. Elmondása szerint egyedül edz Japánban, ami igazán nehéz volt számára az elején.

A bajnokság programja magyar idő szerint:

  • December 25.: 
    • 04:30-08:40 - Férfiak rövid program
    • 09:00-13:10 - Nők rövid program

  • December 26.:
    • 07:30-08:07 - Jégtánc ritmus tánc
    • 09:04-13:11 - Férfiak kűr
  • December 27.:
    • 07:30-08:15 - Jégtánc szabad tánc
    • 09:04-13:11 - Nők kűr
  • December 28.:
    • 05:00-07:45 - Gála (Medalist on Ice)
A közvetítéssel kapcsolatosan itt érhető el információ. Az iSakura online szolgáltatón keresztül 3 napos előfizetéssel lehet követni a teljes versenyt a Fuji TV-n (5-ös csatorna) és a Fuji TV One csatornán (66-os csatorna) élőben (itt lehet regisztrálni és előfizetni). Hogy melyik versenyszámot melyik csatornán adják, itt lehet megnézni. A Fuji TV-nek van ingyenesen elérhető linkje is: 1, 2. Emellett a kínai Live QQ-s szurkolói streamen is szokták adni a bajnokságot. 

Pontozólap (angolul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...