2021. december 8., szerda

Grand Prix Döntő 2021

A Rostelecom Kupáról írt bejegyzésemben nem említettem, kinek sikerült bejutnia a Világkupa döntőjébe, ezért bejegyzésemet ezzel kezdem most:

A férfiaknál Yuma Kagiyama, Shoma Uno, Vincent Zhou, Nathan Chen, Mikhail Kolyada és Jason Brown a döntősök. Evgeni Semenenkonak nem sikerült az a bravúr, hogy bejusson a Döntőbe, miután az orosz GP-viadalon nem sikerült a legjobbak között végeznie. 

A nőknél öt orosz: Kamila Valieva, Anna Shcherbakova, Elizaveta Tuktamysheva, Maiia Khromykh, Alena Kostornaia és egy japán, Kaori Sakamoto került be a Döntőbe. A párosoknál Mishina/Galliamov, Sui/Han, Tarasova/Morozov, Boikova/Kozlovskii, Pavliuchenko/Khodykin és Miura/Kihara a döntősök, míg jégtáncban Papadakis/Cizeron, Sinitsina/Katsalapov, Hubbell/Donohue, Gilles/Poirier, Chock/Bates és Guignard/Fabbri került be a legjobb hatba.

Az eredetileg december 10-12. között, Oszakában megrendezni tervezett Grand Prix döntőt viszont nem fogják megtartani, decemberben legalábbis biztosan nem. A japán kormány ugyanis az új vírus variáns miatt határzárat rendelt el, így nem lehet beutazni az országba, néhány rendkívüli kivételtől eltekintve (pl. azoknak akik többszöri beutazásra jogosító vízumuk van és különleges érdek indokolja - ilyen lesz majd Stephane Lambiel a nemzeti bajnokságon a hónap végén). A japán korcsolyázó szövetségnek tehát akkor is, ha meg akarta volna rendezni a versenyt, a kormány döntése értelmében törölnie kellett a megmérettetést. 

Felmerül a kérdés, ha a nyáron egy jóval nagyobb eseményt, az olimpiát is meg tudta rendezni az ország, akkor ezt a versenyt miért nem tudja? A legegyszerűbb válasz erre talán az, hogy Japánban azóta új kormány van, ugyanis október elején lépett hivatalba a Fumio Kishida vezette kormány, és a miniszterelnök jóval óvatosabban áll a járvánnyal kapcsolatos kérdésekhez, mint az olimpia előtti kormány. 

Ezért el kell fogadni a döntést, hogy Japán az utolsó pillanatban lemondta a verseny megrendezését. Emiatt a rövid idő miatt aztán esély sem mutatkozott arra, hogy a versenyt esetleg máshol rendezzék meg. Bár felmerültek olyan tervek, hogy a Döntőt majd a szezon végén megtartanák, meglátjuk, hogy erre mennyi esély lesz valójában. A GP Döntő az Olimpia felé vezető út egyik felkészülési állomása, ahol ráadásul a szezonban először mérkőznek meg az őszi szezon legjobb versenyzői, így az olimpia és a világbajnokság után gyakorlatilag értelmét veszítené a verseny megrendezése. Ezen felül nagyon hosszú az olimpiai szezon, először a Challenger-versenyeken, majd a GP állomásokon, a nemzeti bajnokságon, az olimpián, és utána a világbajnokságon indulnak a versenyzők. A top formát természetesen az olimpiára kell időzíteni, ezért egy olimpiai évben sokan már a világbajnokságot sem vállalják be. Jellemzően ilyenek azok, akik az olimpia után visszavonulnak, de sokszor az olimpiai bajnokok is lemondják a részvételt. Aki pedig nem, azoknál előfordul, hogy a forma korántsem olyan, mint amit az olimpián látunk. Példa erre Alina Zagitova, aki mindent megnyert az olimpiáig, aztán viszont a világbajnokságon még csak a dobogóra sem tudott felállni. De ha régebbre tekintünk vissza, Yuna Kim is mindent megnyert a 2009/2010-es szezonban, a világbajnokságon csak vonakodás után indult el, ahol egy nem jó rövid programot követően végül "csak" az ezüstérmet tudta megszerezni. Persze vannak ellenpéldák is, de mindenesetre már az olimpia utáni világbajnokságon sem a legjobb formát szoktuk látni, ezért egy még később - mondjuk áprilisban - megrendezett GP Döntőn még inkább fáradtabb versenyzőket láthatnánk (a fáradtsággal pedig a sérülés veszélye is nagyobb lenne).

Kérdés az is, hogy egyáltalán lenne-e olyan helyzetben Japán a szezon végén, hogy megrendezze a versenyt, ha pedig nem, lenne-e olyan ország, aki elvállalná a rendezést. A versenyek megrendezését nagyban befolyásolja a nézettség is, ha az nem lenne anyagilag kifizetődő, szintén nem érné meg megrendezni.

Az biztos, hogy nem tudjuk megmondani, kire milyen hatással lett volna, ha megtartják a GP Döntőt, és ez mennyiben befolyásolta volna a következő heteket. Annyi biztos, hogy a december végi japán és orosz nemzeti bajnokságokon résztvevőknek több idejük lesz felkészülni a versenyeikre; néhányuknak talán jól jött volna a programjaik versenyhelyzetben történő finomítása - például Anna Shcherbakova ha a kűrben kettő vagy három négyfordulatost tervez, a bajnokságon kell először tisztán megfutnia idén. Valieva csúcsformában van, talán neki jól jön az, hogy nem kell versenyezni a nemzeti bajnokság előtt és csak edzéssel, nem utazással és versenyzéssel tölti ezeket a napokat. Kérdéses, hogy Tuktamysheva felért volna-e a dobogóra, vagy Khromykh mutatott volna jobb formát, illetve Kostornaia tripla Axeljei sikerültek-e volna. A férfiaknál Shoma Uno és Yuma Kagiyama otthon versenyzett volna, de nekik is több idejük lesz így felkészülni a két hét múlva kezdődő nemzeti bajnokságra.

Az amerikai és kanadai bajnokságban résztvevőknek a legközelebbi versenyüket januárban rendezik meg. Nathan Chen állítólag nagyobb változásokat tervez a programjaiban, neki lehet, hogy szüksége lett volna egy versenyre a nemzeti bajnokság előtt, de ez majd később kiderül.  Érdekes lett volna, hogyan pontozzák például a jégtáncosokat, Papadakis/Cizeront vs Sinitsina/Katsalapovot (erre még az Európa-bajnokságban sor kerülhet), és kit preferálnak a bírók a 3. helyre. A párosoknál szintén - az oroszok illetve Sui/Han versenyzése lett volna érdekes.

A legközelebbi versenyek tehát a nemzeti bajnokságok, illetve egy részük már le is zajlott - ilyenek például az olasz, az észt, vagy a brit versenyek. A következő napokban-hetekben zajlanak le a német, osztrák, a spanyol, a négy nemzet bajnokság (közte a magyar) küzdelmei, illetve ahogy említettem, december végén a japán, az orosz, majd később az amerikai, a kanadai, a koreai versenyek, Kína pedig egyelőre elhalasztotta a nemzeti bajnokságát.

Karácsony előtt a nagyobb nemzeti bajnokságokról (japán és orosz) írok majd egy rövidebb bejegyzést. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...