2021. december 30., csütörtök

Orosz bajnokság 2021

Eseménydús hét van a hátunk mögött, miután a karácsonyi ünneplések mellett a két legizgalmasabb nemzeti bajnokság, az orosz és a japán bajnokságok is az elmúlt napokban zajlottak. Nem volt könnyű összeegyeztetni a családi ünnepléseket az éppen zajló eseményekkel, de a lényeget azért sikerült követnem, remélem másnak is :)

Először is az orosz versenyről írnék, ami nem kevés izgalmat hozott. Ezt a versenyt olyan szempontból egyszerűbb volt követni, hogy az oroszok - nagyon okosan - ezúttal is a YouTube-on közvetítették a versenyt (ráadásul angol kommentárral is), ezért nem kellett sokat keresgélni a streamet és a közvetítés is kiváló minőségben működött. Szerintem ez egy jó húzás az oroszoktól, mert fontosabbnak tartják azt, hogy a versenyeik mindenki számára - még a külföldiek számára is - könnyen elérhető legyen, és nem azt helyezik előtérbe, hogy mindenféle fizetős, nehezen elérhető streameken elsősorban a saját országok nézőinek kedvezzenek. Nem utolsó sorban a korcsolyázóikat ezúton is sokkal inkább megismerhetővé teszik, nemcsak a szurkolóknak, hanem akár a versenyt néző szakmabelieknek, bíróknak is.

A párosok versenyében bejött a papírforma, de egy izgalmas és emellett nagyon magas színvonalú versenyt láthattunk. A várakozásoknak megfelelően Mishina/Galliamov, Boikova/Kozlovskii és Tarasova/Morozov állhatott fel a dobogóra, ebben a sorrendben. A két Moszkvina-tanítvány, Mishináék és Boikováék kimagaslóan jó formát mutattak, főleg Boikováék fejlődtek, mivel ők a Grand Prix-sorozatban kevésbé meggyőző formát mutattak. Ugyan Mishináék nyertek összesen kb. 4 ponttal, nekem Boikováék jobban tetszettek ezen a versenyen: a rövid programban minimálisan maradtak csak le, miután bázispontszámban ugyanolyan nehézségű programot adott elő a két pár, de kivitelezésben és komponensekben minimálisan alulmaradtak Boikováék. Az ő kűrjük teljesen tökéletes volt és nekem ez a Malaguena program jobban tetszik, mint Mishináék Sviridov-programja. Több karakter van benne, több személyiséget mutat ez a pár és végig fenntartja a figyelmemet, míg Mishináék programjának lassabb része elég unalmas, és belőlük kicsit hiányolom a plusz személyiséget.  S bár Mishináék kűrje annyiban nehezebb, hogy 3S-eu-3S kombinációjuk van, ami több pontot ér, mint Boikováék 3T-2T-2T-je, de ezúttal Mishina picit ellépett az első 3S után, ezért nem értettem egyet a magas kivitelezési fokú értékeléssel. De ők az aktuális világbajnokok, és a szezonban eddig kiegyensúlyozottabb formát mutattak Boikováéknál, ez mind nyomhatott a latban a pontozásnál. A bronzérmet Tarasováék szerezték meg, akik ugyan ha valamit szépen megcsinálnak, arra valóban nagyon magas kivitelezési fokot érdemelnek, de ezúttal a rövid programban is volt egy hiba az emelésnél, és a kűrben se sikerült tökéletesen a kombináció, illetve a kidobós Rittbergerből való érkezés.

Ez a három pár mehet tehát az Európa-bajnokságra (a tartalékok a bajnokság 4-6. helyezettjei, Pavliuchenko/Khodykin, Artemeva/Nazarychev és Akopova/Rakhmanin), és minden bizonnyal majd az olimpiára is, aminek a hivatalos kerethirdetésére az Európa-bajnokság után kerül sor.

Mishina/Galliamov első nemzeti bajnoki címüket szerezték meg

Boikova és Kozlovskii a tavalyi ezüstérem után ismét ezüsttel zárták a bajnokságot

A tavalyi nemzeti bajnok Tarasova/Morozov kettősnek ezúttal a bronzéremmel kellett beérniük
Források: Maria Evteeva

A férfiak versenye volt a legkiszámíthatatlanabb abból a szempontból, hogy nem igazán lehetett megjósolni, kik kerülnek a dobogóra, ez alól csak Mikhail Kolyada volt a kivétel. Nagyon sokan próbálkoztak négyfordulatos ugrásokkal mindkét programban, például a rövid program után a legjobb 15 versenyző közül csak két olyan korcsolyázó volt, akinek nem volt kettő quadja a programjában. És mivel minél nagyobb a rizikó, annál nagyobb a hibázás lehetősége is, az orosz fiúk pedig elég kiegyensúlyozatlanok, ezért várható volt, hogy a kűrben a rövid programhoz képest másként alakulnak a dolgok.  A rövid program után tehát Semenenko, Kondratyuk, Ignatov, Erokhov, és Kolyada volt a sorrend, ezek közül csak Kolyada csinált egy nagyobb hibát, miután leszimplázta a tripla Axeljét. A kűrben aztán valóban fordult a kocka, és Kondratyuk tudott három quados kűrt megfutni, ami miatt - és a jó rövid programjára kapott 97 pont miatt - Kolyada elé tudott kerülni és meg is nyerte a versenyt. Kondratyuknak bár nincsenek olyan szép, magas ugrásai és elég kis pályát korcsolyázik be, de eredeti stílusa elég üdítő, legalábbis nekem tetszik, és ezúttal mindent beleadott a programjába. Mikhail Kolyada White Crow kűrje talán nem volt még annyira átütő, mint tavaly, és voltak is hibái: veszített pár pontot egy letriplázott, tervezett quad Toe-loopal és tripláznak tervezett, duplára sikerült Salchow-val. Pont annyit veszített, amivel megnyerte volna a bajnokságot, így ezúttal az ezüsttel kellett beérnie. Miután Kolyada edzőtársa, Evgeni Semenenko is többet hibázott a kűrben, a bronzérmet Andrei Mozalev szerezte meg, akinek szintén sikerült három négyfordulatos ugrás. A versenyt tehát leginkább az döntötte el, hogy kinek sikerült a leginkább tisztán, a nehéz ugrásokat megcsinálva megfutni a programokat. 

Az Európa-bajnokságra Kondratyuk, Kolyada és Semenenko utazhat majd. A szövetség azért választotta Semenenkot Mozalev helyett, mert több tapasztalata van és kiegyensúlyozottabb formát mutatott a szezon során. Az Európa-bajnokság után megtudjuk, hogy ez a három versenyző utazik-e majd Pekingbe is. Az Európa-bajnokság tartalékosai Mozalev, és a bajnokság 5-6. helyezettjei, Petr Gumennik és Alexander Samarin.

Mark Kondratyuk Jézus Krisztus Szupersztár c. film zenéjére futott kűrjével ugyan a szabad programban 3. volt, de összességében megnyerte a versenyt
forrás: tumblr

Mikhail Kolyada a White Crow c. film zenéjére futott kűrjével ezúttal második helyezett lett
forrás: tumblr

Andrei Mozalev lett a bronzérmes, mégsem utazhat az Európa-bajnokságra
forrás: gettyimages

A jégtánc verseny érdekesen alakult abból a szempontból, hogy Sinitsina/Katsalapov ugyan megfutották a ritmus táncukat, de a szabad tánc előtt visszaléptek, azzal a hivatalos indokkal, hogy Katsalapov hátsérülése rosszabbodott. Így hát a bajnok Stepanova/Bukin lett, az előzetesen bronzérmes helyre várt Davis/Smolkin kettős lett az ezüstérmes, és Khudaiberdieva/Bazin a bronzérmes.

Stepanováék nagyon szépen futottak mindkét programban és meggyőző fölénnyel nyertek (a ritmus táncot természetesen Sinitsináék nyerték viszont, mielőtt visszaléptek volna). Ami érdekesebb volt, az a bronzért folytatott küzdelem: nem is annyira lehet mondani küzdelemnek, mert van egy olyan megérzésem, hogy már a verseny előtt eldöntött volt, hogy mindenáron Davisék kerülnek fel a dobogóra. Így is történt, és kaptak Khudaiberdieváéknál illetve a Morozov/Bagin kettősnél mindenben egy kicsit magasabb, illetve a ritmus táncban Zagorskiéknál technikában magasabb pontokat, így már a verseny első felében is a 3. helyről várhatták a szabadtáncot. Tiffany Zagorski a súlyos agyhártyagyulladásából tért vissza a versenyzéshez, ezért a szabad táncot kevésbé bírta fizikálisan, de azért azt érdekes volt hallani, ahogy a közönség hangosan kifütyülte a bírókat azért, mert Zagorsiékat a ritmustáncban Davisék mögé tették be. Én Morozovékat és Khudaiberdieváékat se látom tehetségtelenebbnek Daviséknél, sőt, Morozovnak van egy személyisége is a jégen, amit Davisből egyelőre hiányolok. Davisék már nem is csinálnak abból nagyobb titkot, hogy Diana édesanyja, Eteri Tutberidze révén támogatást kapnak, Khudaiberdieváék pedig többször kifakadtak a médiában ebben a szezonban, egyrészt azért, mert csak egy GP meghívást kaptak, másrészt a nemzeti bajnokság után - nevek említése nélkül - jelezték, hogy nemcsak egy pár versenyez a fennmaradt olimpiai kvótáért, és ők is harcolni szeretnének érte, bár ezt az esélyt elvették tőlük. Azért ezek elég kemény szavak. 

Davisék egy viszonylag átlagos páros voltak kimagasló eredmények nélkül egészen tavalyig, amikor is Tutberidze egyre többet utazott ki és maradt az Egyesült Államokban, kapva az alkalmon, hogy a pandémiás időszakban egy kis plusz támogatást adjon a lányának és partnerének. Shpilbandék felkészítették őket a felnőttek közötti bemutatkozásra és már a legelső szenior versenyükön idén kimagaslóan magas pontokat kaptak. Ezek után ahogy elnéztem a szezon első felét, számomra egyértelmű volt, hogy Daviséket a nemzeti bajnokságon dobogóra segítik, hogy beválogassák őket az olimpiai keretbe, ahol akár a csapatversenyben is lehetőséget kaphatnának és (arany)érmet szerezhetnének. De rosszabbik esetben is az egyéni versenyben szerepelnének, ahol nagy pontokat és egy jó helyezést kaphatnának. Ezekkel a sikerekkel pedig egy igazán nagy lökettel vághatnának neki a következő olimpiai ciklusnak és egy esetlegesen visszavonuló Sinitsina/Katsalapov és Stepanova/Bukin után máris első számú orosz pár válhatna belőlük. Az első része a történetnek pontosan úgy alakult, ahogy azt várni lehetett, a jövő pedig majd eldönti, hogy a második fele is megtörténik-e.

Annyi biztos, hogy az Európa-bajnokságon Sinitsináék, Stepanováék és Davidék indulhatnak (tartalék Khudaiberdieváék, Morozovék és Shanaeva/Naryzhnyy) és hacsak nem történik valami rendkívüli, az olimpián is ők indulhatnak majd.

Stepanova/Bukin Sinitsináék távollétében immár kétszeres nemzeti bajnokok
forrás: tumblr

A Davis/Smolkin kettős legelső felnőtt nemzeti bajnokságán rögtön ezüstérmet szerzett
forrás: tumblr

Khudaiberdieva/Bazin szerezték meg a bronzérmet
forrás: tumblr

A nők versenye volt a leginkább várt és talán a legizgalmasabb is egyben. Kamila Valieva hatalmas fölénnyel nyerte meg a versenyt, miután a rövid programját és ezúttal a kűrjét is hiba nélkül futotta meg. Tulajdonképpen először sikerült megfutnia ezt a kűrt három négyfordulatossal és egy 3A-val mindenféle hiba nélkül. Most már nagyobb önbizalommal is versenyzik, mint korábban, és a technikai fölénye, illetve a korához képest kicsiszolt stílusa miatt a legelső számú olimpiai aranyesélyként fog majd Pekingbe utazni.

Az ezüstérmet Alexandra Trusova nyerte meg, aki a rövid programban szerintem feleslegesen rizikózott egy tripla Axellel, amiből elesett és így csak az 5. helyen állt, de a kűrben három négyfordulatos ugrást is megugrott (egy 4T-ből pedig elesett), így a magas technikai pontszámnak köszönhetően fel tudott kapaszkodni a dobogóra. A Skate America óta tehát először láttuk őt és elég jó formában van ahhoz képest, hogy sérülésből tért vissza.

Az elmúlt három orosz bajnokság győztese, Anna Shcherbakova ezúttal csak a bronzérmet szerezte meg. Anna a rövid programban még jobban futott, de a kűrben az egyetlen négyfordulatos próbálkozásból (4F) elesett, illetve a 3Lz-3Lo kombinációja sem volt tiszta. Anna a francia GP versenyén már két quadot (egy Flipet és egy Lutzot) tervezett a kűrjében, ezért némileg meglepődtem, hogy könnyítette a kűrjét és az az egy quad sem sikerült. Az a hír járja, hogy (ismét) sérüléssel bajlódik, a versenyen a betapaszolt térdét láthattuk is. Ha ez valóban így van, akkor az megmagyarázná azt, hogy nem igazán mutatott jobb formát annál, amit ősszel láthattunk tőle, sőt. Nemcsak az ugrásai, hanem a lassú, erőltetett alapkorcsolyázása, vagy a rosszabbodó forgásai is arra engednek következtetni, hogy nincs túl jó formában. A bírók ennek ellenére ott segítették, ahol tudták és hihetetlen magas pontokat kapott.

Elizaveta Tuktamyshevának nem sikerült a dobogóra felküzdenie magát és három junior korú versenyző (Petrosian, Samodelkina és Muravieva) mögött a 7. helyen végzett. A rövid programban nagyokat hibázott, se a 3A nem sikerült (elesett belőle) és a kombinációja is csak tripla-dupla lett, amivel sok pontot veszített, hiába futott aztán egy erős kűrt. Maiia Khromykh is hibázott mindkét programmal, így csak a 8. helyen zárt a versenyen. Az Európa-bajnokságon Valieva, Trusova és Shcherbakova indulhat, de Liza lesz az első számú tartalék. Kíváncsi leszek Shcherbakova formájára három hét múlva, mert bár Tutberidze elsőszámú célja, hogy mindhárom női helyet az ő versenyzői vigyék el, ha Shcherbakova még rosszabb formában kerülne az Európa-bajnokságra, akkor érdekes döntés elé állhat a szövetség. Akkor ugyanis annál nagyobb esély lehet arra, hogy az olimpián egy esetlegesen tökéletesen futó Kaori Sakamoto (vagy valami csoda folytán Wakaba Higuchi) akár az olimpiai dobogó alsó fokára felérjen. 

A versenyen talán az 5. helyezett Sofia Muravieva tetszett a legjobban. Érdekesebb koreográfiája van, egész jó korcsolyázótudása, korához képest jó előadása és neki is van tripla Axelje, a "klasszikus" fajtából, nem abból, amelyben felteszik mindkét kezüket a fejük fölé. Muravieva a 2. helyen állt a rövid programban egy megugrott 3A-val, azonban órákkal a verseny után megváltoztatták az eredményt és késői kezdés miatt (31 másodperccel a neve szólítása után állt be a kezdőpozícióba, tehát 1 mp-el később) levontak 1 pontot tőle, így került mégiscsak Shcherbakova a 2. helyre. Furcsa döntés volt, mert órákkal a verseny után nem szoktak megváltoztatni eredményt, így a Muravievát edző Plushenko nem ok nélkül emelte fel a hangját ez ellen. Egyébként szerintem a három négyfordulatost megugró Samodelkina is akár dobogós lehetett volna, főleg annak fényében, hogy Shcherbakovának nem voltak nehéz (ultra-c) elemei, és azért annyival nem kimagasló minőségi korcsolyázásban sem, mint Samodelkina vagy akár a két quadot ugró Petrosian. A cél viszont egyértelmű volt: az olimpia előtt Shcherbakovát mindenáron a dobogón tartani, különben egy esetleges 4-5. hely ártott volna a megítélésének, ami olimpia előtt nem szerencsés. Ez is az oka annak, hogy az idei nemzeti bajnokságon (némi tanakodás után) mégsem indulhatott el a jelenlegi juniorok sztárja, a 14 éves Sofia Akatyeva, hiszen ő biztosan maga mögé utasította volna Shcherbakovát a tripla Axeljével és négyfordulatosaival. Annyival Anna sem tudott volna többet kapni komponensekben, amivel Akatyeva technikában jelenleg előrébb jár nála...

Tutberidze sajnálta azt is, hogy Kostornaia a csuklótörése ellenére nem indult a versenyen, de nem azért, mert neki lett volna még bármiféle esélye bekerülni a keretbe, hanem mert akár Tuktamysheva elé helyezhették őt volna (akár csak 2A-val és triplákkal), amivel Liza olimpiai esélyeit még inkább alááshatta volna. Tutberidze nagy spíler, aki pontosan tudja, hogy kell keverni a kártyákat.

Valieva toronymagasan nyerte meg első nemzeti bajnoki címét
forrás: Maria Evteeva

Alexandra Trusova ezüstéremmel tért vissza a sérülése után
forrás: tumblr

Shcherbakova ezúttal csak harmadik lett (a képen látható a bal térde, ami be van tapaszolva)

A női pontozás hagyott tehát nem kicsi keserű szájízt bennem. A jégtánc eredményét követően, a nőknél is egyértelmű volt, hogy Tutberidze versenyzőit máshogy pontozzák és az ő keze mindenhova elér. Az egyébként Oroszországban sokak által elismert edző ellen mintha kezdene megváltozni a "közhangulat": már Szocsiban is feltűnt, hogy kevésbé tapsolnak az olimpiai aranyesélyes Valievának, mint Lizának, itt viszont a jégtáncban egyenesen kifütyülték a bírók a Tutberidze lánya ellen futó vetélytárs alacsony pontjait és a nőknél pedig mindenféle támogatást megkapó versenyzőinek segítése is egyre több kritikát kap, pl. az olimpiai bajnok Bestemianova is kritizálta. Azok az edzők, akiknek a versenyzői korrektebb pontozás szerint le is győzhetnék Tutberidze tanítványait (elsősorban Plushenko és Davydov tanítványai) szintén nem ok nélkül emelik fel a hangjuk egyre gyakrabban. Kívánom, hogy más edzők tanítványai is egyre jobbak legyenek, hogy legyen nagyobb verseny Oroszországon belül is, és akkor nem biztos, hogy minden extra pont csak a Tutberidze csapat korcsolyázóinak fog járni...

Eteri Tutberidze figyelni a versenyt a szentpétervári nemzeti bajnokságon. Már régóta nemcsak edz, hanem rendkívül nagy befolyása van az orosz műkorcsolya és jégtánc működésére
forrás: Maria Evteeva

A gálát nem igazán követtem, de Alina Zagitova és Evgenia Medvegyeva gálaprogramjaiba azért belenéztem. Nagyon furcsa, hogy négy éve ilyenkor köztük ment a nagy verseny, Zagitova épp megnyerte a nemzeti bajnokságot, Medvegyeváról pedig vártuk a híreket, hogy felépül-e az Európa-bajnokságra. Bár Medvegyeva súlyos sérülések közepette hagyta ott a sportot, mégis jobb formában korcsolyázik, mint Zagitova, s még egy tripla Salcow-ot is be tudott mutatni a programjában. Alina felnőtt és egészségesen néz ki, de a korcsolyázótudása rohamosan romlik lefele (még a 40 éves Shizuka Arakawa is jobb formában van mint ő...) és legújabban már az ugrások sem mennek. Mindkettejük jól szimbolizálja a Tutberidze-iskola metódusait: addig mennek igazán jól az ugrások a felnőttek között, amíg valaki 15-max.17 éves és gyermekteste van, vagy sérülés miatt már csak egy, vagy maximum két típusú triplát tud megcsinálni, mint Medvegyeva...

Kíváncsi vagyok, merre tart a női műkorcsolya és négy éve múlva ilyenkor ugyanígy fogok írni Valieváról, Petrosianról, Akatyeváról is, mint most Zagitováról és Medvegyeváról írtam.

*
Az első nap versenyei itt és itt, a második nap versenyei itt, míg a harmadik nap versenyei itt visszanézhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...