2022. január 3., hétfő

Amerikai, kanadai és koreai nemzeti bajnokságok előzetes

Január elején az utolsó három nagyobb nemzeti bajnokságra kerül sor: az amerikaira, a kanadaira és a koreaira. 

Amerikai bajnokság

Az amerikai bajnokságot Nashville-ben rendezik meg e hét végéjén és a versenyen eldől majd, hogy a nők, férfiak és jégtáncosok 3-3, illetve a párosok 2 olimpiai kvótája alapján ki kerül majd  be az olimpiai keretbe. A férfiak mezőnyében minden bizonnyal kevesebb meglepetésre számíthatunk, mint a nőknél: a verseny esélyese Nathan Chen, aki erre a versenyre visszahozza majd a 2019/2020-as programjait, a La Bohéme rövid programot és az Elton John-féle Rocketman kűrt (és meglepődnék, ha az olimpiára nem ezeket viszi majd, de erről még nincs hír). Vincent Zhou állhat fel még a dobogóra, illetve vélhetően Jason Brownnak van még a legnagyobb esélye. Azért csak vélhetően, mert Jason sérüléssel bajlódott a nyáron és nem olyan kimagaslóan stabilak az ugrásai, amellett, hogy (tiszta) négyfordulatos ugrása nincsen, tehát a technikai pontszáma alulmarad a top versenyzőkhöz képest. A 16 éves Ilia Malinin esetleg megszorongathatja, ha mindkét programban jól fut, és több négyfordulatos ugrása is sikerül, viszont a komponensekben jóval kevesebbet kap majd a többiekhez képest. Az olimpiai csapat viszont - függetlenül attól, hogy Brown dobogós-e - szerintem Chen, Zhou és Brown lesznek majd. Tavaly ilyenkor azt mondtam volna, hogy akár Yaroslav Paniotnak is esélye lehet a keretbe jutásra: az ő  szezonja nem alakult olyan jól, ahogy azt remélni lehetett, az amerikai állampolgárságot viszont megkapta, tehát elvileg ő is küzdhet valamelyik helyért. És ami érdekesség: a 29 éves Artur Dmitrievet először láthatjuk amerikai bajnokságon, miután nemrég bejelentette, hogy Oroszországot otthagyva Amerikában próbál szerencsét. 

A nők versenye talán nagyobb izgalmakat fog tartogatni. A kétszeres nemzeti bajnok Bradie Tennell hosszan elnyúló sérüléssel küzd, és kénytelen volt minden versenytől visszalépni idén, így már biztos, hogy nem láthatjuk őt az olimpián (zárójelbe teszem, hogy Tennell azután lett ilyen sérült, hogy Tom Zakrajsekhez került, akinél sok versenyző veszíti el a formáját, sérül le. Ha már Tutberidzét kritizáltam az előző posztokban, ezt is meg kell jegyezni a korrektség kedvéért, még akkor is, ha az amerikaiknál nincs az a rendszerszintű folyamat, ami az oroszoknál). Tennell távollétével megnyílnak tehát az esélyek mások számára is. Alysa Liu lehet az egyik, aki bekerül a csapatba: az amerikaiak közül ő mutatta a legbiztatóbb formát eddig idén, de az is igaz, hogy alig másfél hónapja otthagyta a - szerintem jó munkát végző - Abbottot és Massimo Scalit és Colorado Springsbe ment el edzeni Patrick Chan korábbi edzőjéhez, Christy Krallhoz. Hogy milyen hatással lesz ez a váltás rá, nem lehet megmondani, mindenesetre nagyon rizikós olimpiai szezonban, a szezon közepén edzőt váltani...Dobogós lehet még Mariah Bell, akkor is ha neki nemhogy tripla Axelje, de még tripla-tripla kombinációja sincsen, legalábbis amikor láttam őt Szocsiban, még nem volt...Karen Chen is dobogóra érhet, bár az ő szezonja eddig elég hullámzóan alakult. Ott van még Amber Glenn, aki akár meglepetést is okozhat még akkor is, ha a tripla Axelját nem tudja majd megugrani. A másik, aki szintén okozhat meglepetést, az a fiatal, mindössz 16 éves Lindsay Thorngren, aki elég biztató formát mutatott a junior Világkupa-sorozatban. Ő már életkor alapján indulhatna is az olimpián, viszont Isabeu Levito, aki szintén dobogóesélyes, még nem, mert mindössze csak 14 éves. Kíváncsi leszek Gracie Goldra is, aki az utóbbi évekhez képest valamivel jobb formát mutatott az idei versenyein.

A jégtánc versenyében Chock/Bates, Hubbell/Donohue és Hawayek/Baker a legesélyesebbek a top 3-ra és az olimpiai jegyek megszerzésére. Abban nem vagyok biztos, hogy Hubbellék nyerik a bajnokságot, igaz, hogy a szezon elején még Chockékat legyőzték a Skate Americán, de akár meg is fordulhat a kocka...

A párosok versenyében csak két kvóta van és elvileg három páros esélyes erre a két helyre: Knierim/Frazier, Cain-Gribble/Leduc illetve a Lu/Mitrofanov kettős. Knierim/Frazier azonban visszalépni kényszerült a versenytől, mert Frazier a nemzeti bajnokság edzése után koronavírusos lett. Kérdés, hogy egyáltalán indulhatnak-e az olimpián, ha beválogatják őket a keretbe...

Az indulói lista itt elérhető, a pontozólapok pedig itt lesznek elérhetőek: 
https://ijs.usfigureskating.org/leaderboard/results/2022/29546/index.asp
A verseny időbeosztása itt elérhető (Magyarország +7 órával van később, mint Nashville)

A bajnokságon az egyéni számokat az Olympic Channel élőben streamelni fogja a Youtube-on:
illetve úgy tűnik, az Olympic Channel honlapján majd a párosok és jégtáncosok versenyét is.

Kanadai bajnokság

A kanadai bajnokságot Ottawában rendezik meg a hétvégén. A kanadai csapat jóval gyengébb ebben az olimpiai ciklusban, mint azelőtt (2018-ban még a csapataranyat is sikerült elhozniuk az olimpián), de azért lehetnek érdekességek itt is. A férfiaknál 2 kvóta áll rendelkezésre, amik közül az egyik vélhetően Keegan Messingé lesz majd (hacsak nem történik valami rendkívüli...), a másik viszont nyitottabb: a 2. kvótát a Nebelhorn Trophy-n bebiztosító és a Rostelecom Kupán 4. helyen végzett Roman Sadovsky-nak lehetnek jó esélyei; Nam Nguyen sajnos egy ideje elég formán kívül van, és meglepődnék, ha a nemzeti bajnokságon sokkal jobb futásokat látnánk tőle, de azért nem írnám le teljesen. Aki még esélyes lehet, az Stephen Gogolev, aki pár éve a sok négyfordulatos ugrásával tűnt ki, majd egy jó ideig nem láttuk (sokat nőtt, Kaliforniában edzett) amikor is aztán ősszel visszatért a versenyzéshez. Egyelőre kevesebb négyfordulatossal láttuk őt, de ki tudja, mit tartogat a tarsolyában erre a versenyre.

A nőknek mindössze 1 kvótájuk van. Az idén a legstabilabbnak Madeline Schizas tűnik, ezért talán neki van a legnagyobb esélye győzni a nemzeti bajnokságon és kijutni az olimpiára. A korábbi VB-bronzérmes Gabrielle Daleman is készen áll a megmérettetésre, de az utóbbi időben annyira kiegyensúlyozatlanul versenyzik, hogy rá kevesebb esélyt tennék.

A jégtáncosoknak van a legtöbb kvótája, 3. Természetesen Gilles/Poirier a legnagyobb esélyesek a győzelemre, mögöttük Fournier-Beaudry/Sorensen és Lajoie/Lagha szerezhetnek még érmet és indulhatnak Pekingben.

A párosoknak 2 kvótájuk van: érdekes lesz nézni, ki lesz a jobb kettős, a James/Radford vagy Moore-Towers/Marinaro kettős, akik közül az előbbiek felszállóágban, az utóbbiak pedig leszállóágban vannak...

Az indulói listák itt érhetők el (a starting order and results fül alatt), a verseny időbeosztása itt érhető el (Magyarország +6 órával van később, mint Ottawa). A versenyt a CBC közvetíti, esetleges linket beteszek ha lesz. Addig is a jó öreg kínai linken talán majd streamelik a versenyt.

Koreai bajnokság

A dél-koreaiak bajnokságát a Szöultól északra fekvő kisvárosban, Uijeongbuban rendezik meg. Koreának nincsen kvótája párosban és jégtáncban, ezért a nemzeti bajnokság leginkább abból a szempontból lesz érdekes, hogy a női és férfi 2-2 kvótát ki szerzi majd meg. A koreai olimpiai csapat azonban nemcsak a nemzeti bajnokság eredményétől függően alakul ki, hanem tulajdonképpen a decemberi rangsoroló verseny és a nemzeti bajnokság összpontszámát összeadják, és az úgy legjobb helyeken végzők szerzik meg az olimpiai kvótákat. A nőknél Young You 208.59 ponttal az első, míg Yelim Kim 205.82 ponttal a második helyen áll a rangsoroló versenyt követően, ezért nekik van a legtöbb esélyük bekerülni az olimpiai keretbe. Haein Lee három juniorkorú versenyző után a 6. helyen áll 190.63 ponttal, ami már egy jelentősebb lemaradás a Top 2-höz képest. Nagyon sajnálom, hogy a természetes karizmával, "IT faktorral" megáldott Eunsoo Lim csak a 12. helyen áll a rangsoroló versenyt követően, így őt már szinte biztos, hogy nem láthatjuk az olimpián...

A férfiak versenyében Junhwan Cha és Sihyeong Lee nagy előnnyel végeztek az 1. és a 2. helyen a rangsoroló versenyen, így nagy meglepetés lenne, ha valamilyen okból kifolyólag valamelyikőjük mégse lenne ott Pekingben.

A verseny időbeosztása itt található meg (Magyarország -8 órával korábban van a koreai időhöz képest).
Az indulói lista itt elérhető, a Youtube-on szerintem streameli majd a koreai szövetség a versenyeket, a január 7-ei 1. napi stream itt elérhető.

Jó szurkolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...