2022. január 11., kedd

Európa-bajnokság 2022 előzetes

Holnap kezdetét veszi az Európa-bajnokság, amit Észtországban, Tallinnban rendeznek meg, és ami az európai versenyzők számára az utolsó megmérettetés az olimpia előtt. Pont emiatt néhányan már nem rizikózzák be ezt a versenyt, nemcsak a potenciális sérülésveszély miatt, hanem amiatt is, hogy ne kapják el a Covid-fertőzést, illetve hogy egyáltalán több idejük maradjon felkészülni az olimpiára. 

A nők versenye lesz a leghosszabb, 37 indulóval és az eddigi hírek szerint nincsenek nagy visszalépők. Meglepetés lenne, ha nem lenne teljes orosz dobogó, mivel Valieva, Trusova és Shcherbakova indulhat majd a versenyen. Shcherbakova formájára azonban kíváncsi leszek azok után, hogy nem mutatott valami meggyőző formát a nemzeti bajnokságon december végén. Loena Hendrickx a dobogó közelébe érhet, csakúgy, mint például az idén már grúz színekben induló kiválóság, Anastasiia Gubanova. Amióta Ekaterina Kurakova Lorenzo Magrival edz Olaszországban, egyre jobb formát mutat, ezért kíváncsi leszek, hogy tud majd ezen az EB-n teljesíteni. Ott lesz még a holland Lindsay van Zundert is, akire a világbajnokságon figyeltem fel, amikor jól szerepelt és 16. lett. Őt idén főleg a szezon eleji Challenger-versenyeken láthattuk. A magyarok közül Schermann Regina lesz az induló, sok sikert neki!

A férfiak versenyében két nagy hiányzó biztos lesz: Mikhail Kolyada egy kisebb bokaficam miatt kihagyja az Európa-bajnokságot. Az edzője szerint egy hét pihenés vár rá, de a sérülés nem veszélyezteti az olimpiai részvételét. Helyette az orosz bajnokság bronzérmese, Andrei Mozalev indulhat majd, ami azért is érdekes, mert indul a bajnokság 4. helyezettje, Evgeni Semenenko is, és el tudom azt képzelni, hogy ha pl. Semenenko nem szerepel jól a versenyen, míg Mozalev nagyon odateszi magát, akkor akár az utóbbi mehet majd Pekingbe. Amennyiben viszont Semenenko szerepel jól, vagy jobban, szerintem őt fogják indítani az olimpián, szóval a kettejük közötti versenyt érdemes lesz nézni. Mindenesetre mindhárom orosz odaérhet a dobogóra, az a Mark Kondratiuk is, aki megnyerte a bajnokságot decemberben. Matteo Rizzo "technikai okok" miatt nem vesz rész a versenyen, elképzelhető, hogy nem szeretne rizikózni az olimpia előtt. Az olaszok közül viszont Daniel Grassl ott lesz és akár a dobogóra is felérhet. A 2020-as EB-bronzérmes és idei orosz GP-győztes Morisi Kvitelashvilivel is számolni kell. Kevin Aymoz is indul, aki a sérülését követően kezdi visszanyerni régebbi formáját. A magyarok közül Csernoch András indul majd.

A párosok versenyében orosz dobogó várható, Mishina/Galliamov, Boikova/Kozlovskii és Tarasova/Morozov állhat majd a dobogóra valamilyen sorrendben. A két előzőt EB 4. helyezettje, Della Monica/Guarise estek edzésen, és nem akarnak sérülést szerezni az olimpia előtt, ezért elővigyázatosságból nem indulnak el a versenyen. Két magyar páros induló is lesz, Márk és Júlia mellett a frissen alakult Marija Pavlova/Nagy Balázs kettős is ott lesz Tallinnban.

A verseny legnagyobb hiányzója a Papadakis/Cizeron kettős lesz jégtáncban. Érthető módon kihagyják a versenyt, mert nem szeretnék elkapni a Covid fertőzést, ezért nem utaznak el Kanadából Észtországba s a maradék néhány hetet inkább az olimpiai felkészülésre fordítják. Nem értettem egyet Averbukh minap tett megjegyzésével, miszerint a franciák félnek a Sinitsina/Katsalapov pártól: erre a versenyre tényleg nem éri meg elmenni a franciáknak, hacsak az egyikőjük tesztje pozitív, vége az olimpiai álmuknak. Az olimpián úgyis találkoznak majd az oroszokkal és kiderül, ki a jobb. Az idén látott teljesítmények és programok alapján azonban eddig a franciáknak áll a zászló.
A dobogóra tehát Sinitsináékon túl Stepanova/Bukin és Guignard/Fabbri lehet a legnagyobb esélyes. Kíváncsi leszek arra is, hogy a friss orosz nemzeti bronzérmest, Davis/Smolkint hova teszik majd be. Ami még érdekes lesz, az a spanyol háziverseny: itt dől el, ki mehet majd Pekingbe a Smart/Diaz és Hurtado/Khaliavin kettős közül, bár az előző versenyek (Finlandia, nemzeti bajnokság) alapján Smarték 8 ponttal vezetnek, amit igen nehéz lesz behoznia Hurtadoéknak. A magyar induló Ignateva/Szemko lesz, miután Lukács Ádám és Anna Yanovskaya úgy tudom, hogy befejezték a közös munkát.

A verseny egy részét az M4 Sport élőben adja le, lesznek ismétlések is (a TV műsor itt elérhető), illetve az M4 Sport online felületén szerintem kommentár nélkül adni fogják majd. Az Eurosport 1 és 2 is közvetíti majd részben.

Az indulói listák és pontozólapok itt elérhetőek: http://www.isuresults.com/results/season2122/ec2022/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...