2021. szeptember 9., csütörtök

Kezdődik a 2021/2022-es szezon!

Kezdődik a 2021/22-es szezon a nagyobb versenyekkel (kisebb versenyek, illetve a junior Világkupa-sorozat már elkezdődött), ezért gondoltam, hogy kicsit összefoglalom, mi is történt a tavalyi szezon vége óta, amióta utoljára írtam.

Igazából még az előző szezonhoz tartozott az áprilisi World Team Trophy csapatverseny, csak erről nem írtam külön. Ezt a versenyt hagyományosan Japánban szokták megtartani, ezúttal Osaka adott helyszínt a versenynek. 2009-es debütálása óta hetedszerre került megrendezésre ez a verseny, azonban először tudott nyerni Oroszország, méghozzá fölényesen. Érdekesség egyébként, hogy a WTT-re a külföldről érkező versenyzők karanténkötelezettség nélkül léphettek be Japánba, míg azok a japán versenyzők, akik a stockholmi világbajnokságon szerepeltek, olyan karanténba kerültek, ami alatt csak a szálláshely és edzés helyszíne között mozoghattak a WTT-ig. Nem első példája ez annak, hogy a japán szervezők előtérbe helyezik a külföldieket a sajátjaikkal szemben, ami számomra kicsit érthetetlen. 

Japánnál maradva további hír, hogy az augusztusban elkezdődött junior Világkupa-versenysorozatra egyáltalán nem küldenek versenyzőket, mert továbbra is karanténkötelezettség várna a Japánba visszatérő versenyzőkre. Hogy lesznek-e kivételek a felnőtt Világkupa-sorozatra vonatkozóan, arról még nincs hír, de az már biztos, hogy se a Lombardia Trophy-ra, se az Autumn Classic versenyre nem küld a japán szövetség  versenyzőt. A juniorokat mindenesetre nagyon sajnálom, hiszen ez nekik a második szezon, hogy nem versenyezhetnek a Világkupán, ami alapvetően visszavetheti a fejlődésüket a jövőre nézve (motiváció, versenyzés, nemzetközi bírók visszajelzésének hiánya stb.). 

Egyébként Japánban megrendezésre került többek között a Stars on Ice show, és a Dreams on Ice is, ezeken a hazaiak vehettek részt, többek között Yuzuru Hanyu is. Yuzu egyébként idén is részt vett a 24h TV jótékonysági rendezvényén augusztusban, amin két programját adta elő (azon a sendai nyilvános pályán, amin egyébként edzeni is szokott).

Japánhoz kapcsolódó friss hír, hogy Rika Kihira a tegnapi nap Kanadába utazott, hogy Torontóban, a Cricket clubban elkezdje az edzéseket Brian Orser vezetésével. Rika már a járvány előtt Torontóba akart költözni, de akkor az utazási korlátozások miatt erre nem volt lehetősége, ezért ideiglenesen Lambielnél edzett. Sajnos Svájcban visszafejlődött technikailag és le is sérült, ezért most elsősorban azért lehet neki drukkolni, hogy egyáltalán felépüljön őszre és a japán nemzeti bajnokságon ki tudja majd harcolni az olimpiai helyet.

Ami a felnőtt Világkupa-sorozatot illeti, a legnagyobb hír, hogy Kína visszamondta a rendezési jogot, ezért idén nem kerül megrendezésre a Cup of China. Ezt azzal indokolták, hogy kevés repülőjárat van és a szigorú járványügyi elírások miatt nem tudnák buborékban megrendezni a versenyt. Az idei GP versenyt Csungkingben tartották volna meg, tehát Pekingből (vagy más városból) belföldi járattal kellett volna a versenyre repülni, amit a kínaiak nem tartottak kivitelezhetőnek. Az elmaradt verseny helyett Olaszország ugrik be, amit a torinói Palavela arénában tartanak meg (itt volt a 2006-os olimpia illetve a 2019-es GP döntő is). A Világkupa-sorozat meghívottainak listája egyébként itt érhető el:
Bár a Cup of China elmarad, de az október 13-17-e között megrendezendő Asian Open Trophy nem került törlésre, aminek az oka, hogy ez a verseny szolgál majd a pekingi olimpia tesztversenyeként, és emellett könnyebben megközelíthető helyszínen van, mint lett volna a kínai GP verseny.

Ami az edzőváltásokat, új párokat illeti, az egyik hír volt, hogy Alexandra Trusova és Alena Kostornaia is visszamentek Eteri Tutberidzéhez edzeni. A Plushenko Akadémiáról távozott az a Sergei Rozanov is, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Kostornaia megtanulta a tripla Axelt még amikor Tutberidzénél edzett. Távozott Volkov is, aki saját korcsolya iskolát nyitott.

Tutberidze így jelenleg hat versenyzőt készít fel az olimpiára a nőknél: Shcherbakovát, Trusovát, Kostornaiát, Valievát, és a szintén juniorból a felnőttek között ebben a szezonban elsőként versenyző Usachevát és Khromykh-ot. Minden bizonnyal közülük fog kikerülni az a három versenyző, akik az olimpián részt vehetnek majd, ebbe a versenybe talán csak Tuktamyshevának lehet bármiféle beleszólása. Medvegyeva bejelentette, hogy kihagyja a teljes olimpiai szezont, miután a sérüléséből még nem épült fel. Úgy vélem, hogy se őt, se Zagitovát nem fogjuk már többet látni versenyezni.

A Tutberidze csapat egyébként meglehetősen csendben volt az utóbbi hónapokban. Az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy nyáron bejelentettek néhány programot, megmutatták ki hol tart, ki milyen ugrást tanult meg. Ez idén elmaradt. Az egyetlen hír, hogy Shcherbakova a nyár elején kisebb lábsérüléssel bajlódott, de hogy most milyen állapotban van, azt a hétvégi tesztkorcsolyázáson fogjuk megtudni.

Eteri Tutberidzéhez kapcsolódó további hír, hogy Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov párosát részben ő edzi, Trankovval együtt. 

Ami még az oroszokat illeti, érdekes hír, hogy két kiváló korcsolyázójuk, Anastasia Gubanova és Maria Talalaikina is országot vált - Gubanova grúz, míg Talalaikina olasz színekben fog a továbbiakban versenyezni. Nem meglepő egyébként az országváltás, és talán a jövőben több ilyen elő fog fordulni, mert hiába remek korcsolyázókról van szó, ha az elképesztően sűrű orosz mezőnyben évek óta nem jutnak ki nemzetközi versenyekre. 

A másik hír, hogy Vanessa James és Eric Radford visszatérnek a versenyzéshez és egy új párost alkotva fognak versenyezni ettől a szezontól, még pedig Kanada színeiben. Vanessát utoljára a 2019-es WTT-n láthattuk versenyezni Morgan Ciprés-vel, míg Eric Radford a 2018-as Téli olimpia után jelentette be visszavonulását a versenyzéstől. Ez azért is érdekes, mert Radford akkoriban hátsérüléssel is küzdött és koreográfusként, edzőként kívánt a továbbiakban dolgozni.

Ami még a párosokhoz kapcsolódó hír, hogy Aljona Savchenko is úgy tűnik, hogy a visszatérését fontolgatja, a német szövetség ugyanis kiadta őt az Egyesült Államoknak, és próbaedzéseken is volt TJ Nymannal. Ebből a párosból azonban úgy tűnik, végül mégsem lesz semmi és Benoit Richaud szerint Savchenko új  partnert keres (TJ Nymanról egyébként annyit, hogy súlyos szexuális zaklatással vádolták meg többen is, pl. Emma Tang, és edzője, Dalilah Sappenfield ellen a SafeSport amerikai szervezet a napokban indított vizsgálatot, egyúttal felfüggesztette az edzői tevékenységét is).

Még egy érdekes hír edzőváltásról: Loena Hendrickx otthagyta az edzőnőjét, akivel gyerekkora óta készül, és testvérével, Jorikkal illetve Sólya Ádám koreográfussal készül majd. Ez azért is meglepő váltás, mert a világbajnokság kifejezetten jól sikerült neki és olimpia előtt ritkán szoktak a versenyzők váltani.

Itthoni hír végül, hogy Láng Júlia tavasszal hosszabb időt töltött a Sambo-70 klubban Tutberidzééknél, majd később a CSZKA klubban Sergei Davydovval is, azonban nyáron eltörte a jobb lábfejét szárazedzés közben, ami visszavetette a felkészülésben. A Nebelhorn Trophy-ra, ami a szeptember végi olimpiai kvalifikációs verseny, nevezve van már.

Legvégül pedig egy lista az eddig bejelentett programokról, amelyeket hamarosan láthatunk versenyen!

Röviden ennyiben lehetne összefoglalni az elmúlt hónapok eseményeit, nemsokára ismét írni fogok a következő hetek eseményeiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...