2021. október 22., péntek

Finlandia Trophy 2021 + JGP Ausztria

Finlandia Trophy

Október első hetében került megrendezésre a Finlandia Trophy Challenger verseny Espooban. Nagyon erős mezőny gyűlt össze mind a négy szakágban, ezért nagy érdeklődéssel figyeltem ezt a versenyt. S emiatt egy külön bejegyzést is írok a versenyről.

A férfiak versenyében Jason Brown nyert, aki néhány ponttal előzte meg a két oroszt, Mikhail Kolyadát és Dmitri Alievet. Jason visszahozta két korábbi programját, a rövid programja a Sinnerman, és a kűrje pedig a Schindler listájának filmzenéjére készült. Jason egy sérülést követően kezdte meg ezen a versenyen a szezont, ezért technikailag kicsit könnyített a programjain, négyfordulatos ugrást nem vállalt be a kűrben, és a tripla Axelje sem olyan stabil. A rövid programban 2. helyen állt Keegan Messing mögött, a kűrben azonban a technikailag kevésbé nehéz programja miatt csak az 5. legjobb programot futotta. 

Keegan bár megnyerte a rövid programot, a kűrben több hibát is vétett, többek között kétszer elesett és nem ugrott tripla Axelt, ezért végül leszorult a dobogóról.

A második helyezett Mikhail Kolyada lett, aki új rövid programot mutatott be a Diótörő zenéjére, miután a tesztkorcsolyázáson a rövid programja még a Caruso volt. Mikhail a rövid programban csak tripla Salchow-ot ugrott és a négyfordulatos Toe-loopból elesett, ezért mindössze 82 pontot kapott csak a futására. Érdekes volt, hogy a kűrben Brown előtt futott, ugyanarra a Schindler listája filmzenére, amelyre az amerikai is. Szerintem Brown kűrje jobb, mint Kolyadáé, ami nem annyira emlékezetes program egyelőre. Kolyada ugyan három négyfordulatos ugrást is megpróbált a kűrben (egy 4T-ből ellépett), de az utolsó ugráselemét, egy 3A-t leszimplázott, ami az aranyérmébe került.

A bronzérmes Dmitri Aliev lett. Aliev kűrje az And the Waltz Goes On, ami - hasonlóan a 2017/18-as keringő rövid programjára - illik a stílusához. Egyelőre azonban nekem úgy tűnik, vagy még nincs fizikálisan nagyon jó formában, persze még a szezonnak az eleje felé tartunk, és nem most kell a legjobb formában lenni. 

Evgeni Semenenko lett az 5., aki ugyan a rövid programban hibázott egy nagyot (a kombináció csak 2S-3T), a kűrben azonban magas technikai pontszámmal 3. lett (három tiszta quad és két tripla Axel). Neki még a második pontszámban kell fejlődnie, valamint az elemeinek a minőségében, ugyanakkor az is elmondható róla, hogy jelenleg az egyik legkiegyensúlyozottabb orosz korcsolyázó technikában.

Még megemlítem Matteo Rizzot, aki csak 19. volt a rövid programban, viszont a kűrt nagyon jó futással megnyerte, így összesítésben a 6. helyen végzett. A The Irrepressibles Two Men in Love c. dalára futott kűrje szerintem nagyon jó program. Matteo az utóbbi években sokszor pop-rock dalokra futotta a kűrjeit (Beatles, Queen), vagy olyan elcsépelt zenére, mint tavaly a Greatest Showman. Az idei kűrje koreográfiailag, stílusban is nagyon illik Matteohoz, amit szépen ki tudott korcsolyázni ezen a versenyen.


Jason Brown négyfordulatos ugrások nélkül is győzni tudott

forrás: tumblr

A párosok versenyében Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov nyert. Ahhoz képest, hogy a rövid programjukat (Esmeralda) megtartották a tavalyi szezonról, kevésbé volt kidolgozott, mint a kűr. És nemcsak amiatt, mert Mishina elesett a tripla Salchow-ból, ezért csak a 2. helyen álltak a rövid program után. A kűr azonban nagyon szépen sikerült, különösen tetszettek az emelések, és eleve, hogy az az egész kűrt egy emeléssel fejezik be.

Az ezüstérmes Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov lett. Nagyon jól sikerült a rövid programjuk, amivel vezettek is, a kűrben viszont, amelyet a Lighthouse c. dalra futottak, Tarasova elesett a tripla Toe-loopból és a kidobós Lutz sem sikerült. Érdekességképpen, annak ellenére, hogy az idei szezonban már Tutberidze is edzi őket, aki mindig nagyon ügyel arra, hogy a korcsolyázói hogyan néznek ki (kosztüm, megjelenés stb.), náluk nem tetszett a különböző színű kosztümruha a rövid programban, és a kűrbeli megjelenésük is unalmas, például Mishináékhoz képest.

A bronzérmet szorosan, de megnyerte Ashley Cain/Timothy LeDuc a másik amerikai páros, Jessica Calalang és Brian Johnson valamint a kanadai Vanessa James/Eric Radford előtt.

A jégtánc versenyében a 2020-as Európa-bajnokság óta először vett részt nemzetközi megmérettetésen Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron. Szerintem egyrészt nagyon felkészülten tértek vissza, két jó futással, másrészt minden más top pár, akiket eddig láttunk, nem közelítik meg őket, se a programjaikkal, sem a korcsolyázásbeli minőséggel. Papadakisék a ritmustáncban waackingot mutatnak be, ami a street dance egyik fajtája, a szabadtáncban pedig Gabriel Faure Elégiájára korcsolyáznak. Az eddig megszokott, légies stílustól eltérően a szabadtáncban kicsit szögletesebb a korcsolyázásuk, kíváncsian várom, hogy hogyan fejlődik majd a szezon során.

A második helyezett Madison Chock/Evan Bates lett, akik szintén először mutatták be a szezonban a programjaikat. A Billie Eilish ritmustáncuk nem tetszett, a Daft Punk szabadtáncuk - amelyben egy űrlény és űrhajós találkozását mutatják be - ötletesnek ígérkezik.

Lilah Fear/Lewis Gibson szórakoztató programokkal (Kiss, és Oroszlánkirály) lettek bronzérmesek, és ami még érdekesség, hogy a spanyol jégtáncosok, Hurtado/Khaliavin és Smart/Diaz először mérkőztek meg egymással az olimpiai részvételért: az előbbiek végeztek előrébb a ritmustáncban, ám a szabadtáncban Smarték jobb pontokat kaptak kivitelezésben és komponensekben is a Zorro programjukra, mint Hurtadoék a Led Zeppelin szabadtáncukra. Hurtadóéknak tehát a másik két "kvalifikációs" versenyen le kell majd győzniük Smartékat, ha részt szeretnének venni az olimpián.


Papadakis/Cizeron először versenyeztek 2020 januárja óta
forrás: tumblr

Végül a nők versenyéről néhány szó. A felnőttek között először mutatkozott be Kamila Valieva, akit Eteri Tutberidze (okosan) sok-sok tavalyi hazai versenyen elindított a felnőttekkel, így az embernek olyan érzése volt, mintha Valieva egy ideje már szenior lenne...tehát Valieva bemutatkozott, és ugyan a tripla Axel egyik programban sem sikerült, a tesztversenyhez képest ezúttal mindhárom négyfordulatos ugrást sikerült megugornia. Szerintem Valieva rövid programja továbbra is egy unalmasabb és nagyon hasonló verziója a tavalyi rövid programjának, a Bolero pedig továbbra sem jó kűr, de Tutberidze szempontjából mindegy, ha annyira magas (világcsúcs) pontszámot kap már rá most is.

Második lett Elizaveta Tuktamysheva, aki jó formában van, sikerültek a tripla Axelek mindkét programban és nagyon magas pontszámot kapott a komponensekre is. Hozzá kell tenni, hogy a két tripla Axel ellenére is majdnem annyi pontot kapott technikára, mint Shcherbakova a minap Budapesten, annak ellenére, hogy Annának nincs tripla Axelje és a négyfordulatos ugrása sem volt meg (erről majd később). Tehát Liza jó formában van jelenleg, ami önbizalmat adhat neki a következő hónapokra is, a csúcsformát azonban majd decemberre kell időzíteni az orosz bajnokságra.

Végül harmadik lett Alena Kostornaia, aki két éve ezen a versenyen robbant be a felnőttek között. A rövid programban csak 2A-t ugrott, így is szép, 78 feletti pontszámot kapott egy egyébként jól előadott programra. A kűr azonban magához képest vérszegény volt, egy 3A-t próbált meg, de hiányos volt és majdnem elesett belőle, és kicsit olyan volt, mintha nem lenne ott fejben, a tudásához képest gyengén adta elő ezt az egyébként nem túl érdekes programot...Kíváncsian várom, vissza tudja-e hozni, vagy megközelíteni régi formáját, a tripla Axelekre szüksége lesz majd a nemzeti bajnokságon ahhoz, hogy versenyben legyen az olimpiai helyek egyikéért.

Loena Hendrickx lett a 4., és az immár grúz színekben induló Anastasia Gubanova az 5., aki három év óta először volt nemzetközi versenyen. Nagyon szépen korcsolyázott ezen a versenyen.


Kamila Valieva: első felnőtt verseny, két világcsúcs

forrás: tumblr

Így zárult a Finlandia Trophy, amiről elmondható egyrészt, hogy színvonalas verseny volt sok nagyon jó indulóval, másrészt általában elmondható, hogy vastagon fogott a ceruza a bíróknál, különösen a női versenyen és párosban születtek talán túlságosan is magas pontok.

*

Junior GP Ausztria

A Finlandia Trophy-val azonos hétvégén zajlott a juniorok utolsó GP állomása Ausztriában. A férfiaknál Ilia Malinin (USA) a legelső GP versenyen elért aranya után ismét aranyéremmel térhetett haza. A nőknél a Plushenko-tanítvány Sofia Muravieva lett a győztes, a párosoknál és a jégtáncosok mezőnyében is orosz aranyak születtek. 

A juniorok GP döntőbe kerülésére az ISU ezúttal speciális követelményeket írt elő. Az egyénizők és jégtáncosok esetében a 7 GP verseny győztese, a párosoknál a 4 GP-n győztes automatikusan döntős, emellett a a nők és férfiak versenyében Japán, mint a junior GP döntő rendező országa 1-1 versenyzőt küldhet majd a versenyre (tekintve, hogy japán versenyzők nem indultak a GP-sorozatban).

A junior GP-döntősök tehát az alábbi versenyzők:

Férfiak: Ilia Malinin (amerikai), Ilya Yablokov (orosz), Gleb Lutfullin (orosz), Kirill Sarnovskiy (orosz), Wesley Chiu (kanadai), Egor Rukhin (orosz) + 1 japán

Nők: Sofia Akatieva (orosz), Veronika Zhilina (orosz), Sofia Muravieva (orosz), Adeliia Petrosyan (orosz), Isabeau Levito (amerikai), Lindsay Thorngren (amerikai) + 1 japán

Párosok: Chikmareva/Ianchenkov (orosz), Khabibullina/Knyazhuk (orosz), Mukhortova/Evgenyev (orosz), Petrushkova/Malikov (orosz)

Jégtánc: Khavronina/Cirisano (orosz), Kaganovskaia/Angelopol (orosz), Wolfkostin/Chen (amerikai), D'Alessandro/Waddell (kanadai), Tyutyunina/Shustitskiy (orosz), Brown/Brown (amerikai)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...