2021. október 22., péntek

Budapest Trophy és Asian Open Trophy (olimpiai tesztverseny)

 Budapest Trophy 2021

Meglepetéssel vettem észre néhány hete, hogy a Budapest Trophy nemzetközi versenyre - amely tavalyhoz képest ezúttal nem egy Challenger-verseny - rendkívül erős nevezési listát tettek közzé. Ezért aztán próbáltam úgy alakítani a programomat, hogy legalább a női és férfi versenyeken ott lehessek az egyébként nagyon messze található (Dunakeszi határán lévő) Vasas jégcentrumban. 

Először a párosokról és jégtáncosokról néhány szó. A párosok versenyében az orosz kettős Akopova/Rakmanin meggyőző fölénnyel győzött, második lett a grúz Metelkina/Parkman, míg Magyar Márk és Julia Chtchetinina lettek a bronzérmesek. Az új magyar páros, Mariia Pavlova és Nagy Balázs a 7. helyen végeztek.

A jégtáncosok versenyében Garabedian/Proulx Senecal nagyon szoros versenyben, mindössze négy századdal győzte le a litván párost, Reed/Ambrulevicius-t. A litván páros ha a szabad tánc során nem kap egy kicsit túl hosszan kitartott emelésére -1 pontot, akkor meg is nyerhették volna  versenyt, de így az örményeknek hangozhatott el először a himnuszuk nemzetközi versenyen.

A férfiak versenyében a kűrt péntek délután a helyszínen néztem végig. A rövid programok során sok volt a hibázgatás, ezért Alexander Samarin mindössze 74 pontos futása ért 1. helyet (amit a kiss and cry-ban mulatságosan vett tudomásul az edzőnőjével együtt). A kűrben aztán Matteo Rizzo futott a legjobban és nyerte meg a versenyt Dmitri Aliev előtt. Rizzo és Aliev is néhány nappal korábban még a Finlandia Trophy-n versenyeztek, ezért érthető módon kicsit fáradtabbak voltak. Rizzo például az első 4T-t letriplázta és az egyik Axel sem volt tökéletes. Ennek ellenére a kűrfutása nagyon tetszett nekem, ez egy remek program neki, a lépéssort különösen jól adja elő. Személyesen sokkal jobban lehetett látni, hogy nagyon jól bekorcsolyázza a pályát, sokkal jobb, mint például Aliev, akinek a korcsolyázása kicsit erőtlennek hatott az olaszhoz képest. Érdekesség még, hogy ami a videón talán eltúlzó arcmozdulat, kifejezésnek hat, az élőben nem tűnik annak, mert nagyobb a tér, távolabb vannak a bírók, a nézők is, mint a kamera...

Matteo Rizzo a kűrben (a kép a Finlandia Trophy-n készült)

forrás: tumblr

A bronzérmet Alexander Samarin nyerte, aki ugyan egy 4Lz-3T-t megugrott, de egyrészt több quadja nem volt a kűrben, másrészt voltak hibái is (az Axelek, vagy csak 2A-2T kombináció) és harmadrészt ez a kűr sem több tartalmában, mint az előző programjai...A 4. az ukrán Ivan Shmuratko lett, akinek ugyan nincs négyfordulatos ugrása, egy nagyon szép kűrt mutatott be, jó előadással, tiszta tripla Axelekkel, ezért talán szorosabb is lehetett volna a verseny a bronzéremért. Külön kiemelném még az olasz származású, de horvát színeket képviselő Jari Kesslert, aki ugyan nem egy erős ugró, de nagyon szépen, művésziesen korcsolyázik és élőben igazán tetszett nekem. 

A szombati és vasárnapi női versenyeket is az arénában néztem végig, vasárnap egy ismerősömmel, Lacival néztük a 2. sorban a versenyt, aki egyébként egy remek cikket írt az Eurosport oldalán a versenyről. 

A rövid programban a világbajnoki címvédő Anna Shcherbakova vezetett, de a 3Lz-3Lo kombinációjára hiányt kapott (a Lutz-ra csak egy negyed hiányt, a Loopra viszont már "igazi" kacsacsőrt). Nekem ez a program kevésbé tetszik, mint mondjuk a Parfüm c. film zenéjére készült tavalyi programja. Kicsit sablonos egyiptomi, orientális kézmozdulatok sokasága van a programban, a koreográfia szerintem nem igazán átütő. A 2. helyen állt nem sokkal lemaradva Maiia Khromykh a Beth Hart programjával. 3. lett Sofia Samodurova egy elég jól megfutott programmal (a kombinációra ő is negyed hiányt, azaz "q" betűt kapott).

A kűrben aztán fordult a kocka. Nagyon érdekes volt nézni a bemelegítés során, ahogy Shcherbakova többször is megpróbálja a négyfordulatos Flipet, azonban mindegyikből elesett. Shcherbakovát utoljára a 2019-es GP döntőben láttam élőben, és a mostani formáját tekintve úgy tűnik, mintha lassabban menne bele a quad ugrásba és lassabban pörgeti be azt. Ezért nincs ideje kiforogni őket, hiányosak és elesik belőlük. A kűrben aztán szintén esett az egyetlen próbálkozásból. Egyébként Anna muzikalitása, interpretációs képességei élőben tetszett, ugyanakkor ez a kűr programja szerintem nagyon hasonlít a tavalyihoz. Shcherbakovát egyébként nem kímélte a technikai panel (és hála égnek, hogy nem voltak olyan elnézőek, mint például a Finlandia Trophy-n), a Flipjeit kérdéses élűnek minősítette és két ugrását is negyed fordulattal hiányosnak ítélték. Ennek ellenére a 147 pontot kűr is kifejezetten magasnak mondható.

Maiia Khromykh-nak úgy sikerült megnyernie a kűrt és a versenyt is, hogy a legutolsó ugráseleme érvénytelen lett, amivel jó 6 pontot veszített. Khromykh Buenos Aires Hora Cero/El  Tango de Roxanne kűrje a Tutberidze-csapat programjai közül kifejezetten jó (talán azért is, mert szerencsére nem Daniil Gleikhengauz koreografálta, hanem Ksenia Potalitsyna), és bár nem egy olyan kifinomult korcsolyázó, mint Anna, nem lehet elmenni amellett, hogy az alap korcsolyázótudása jobb, mint a világbajnoké. Emellett két 4T-t próbált meg a programjában, az első nem sikerült tökéletesre, a második viszont igen, ráadásul kombinációban. Az utolsó ugrását azért vették el, mert egy ugyanolyan quadot (4T) és egy triplát (3T) kétszer ugrott meg, így a második tripla Lutz érvénytelen - a szabályok értelmében ugyanis nem lehet egy ugyanolyan quadot és két ugyanolyan triplát is ismételni. És bár komponensekben persze nem kapott annyit, mint Anna, de a magasabb technikai pontszám alapján sikerült fordítania és nyernie.


Maiia Khromykh lett a Budapest Trophy idei győztese

forrás: tumblr

Bár még hátravan két hónap az orosz bajnokságig, már így a szezon első versenyein is látszik, mennyire nagy küzdelem lesz a három olimpiai helyért. Shcherbakova vissza tudja-e hozni a quadot a bajnokságig, ha nem, elég lesz-e a jelenlegi technikai arzenál a csapatba kerüléshez? Maiia Khromykh is bejelentkezett a három hely valamelyikére, lesz ilyen jó formában a következő hónapokban is?  

A bronzérmes Samodurova lett, egy kevésbé meggyőző kűrrel a rövid programjához képest. A magyarok közül Schermann Regina érte el a legjobb eredményt, 6. lett, ő technikai tudásban jelenleg a legstabilabb magyar versenyző. 9. Szigeti Bernadett és csak 13. lett Láng Júlia, aki négyszer is elesett a kűrjében. Úgy látszik, sajnos a sérüléséből visszatérés eltart egy ideig.

Összességében szerintem ez egy nagyon jó alkalom volt, hogy egy remek versenyt lehessen élőben megnézni. Mindezt ingyen, és az olimpia előtt néhány hónappal, ennél többet már nem is lehet kívánni (az egyetlen, amit sajnáltam, hogy a versenyre benevezett Kostornaia aztán mégsem jött el a versenyre).

A Budapest Trophy teljes eredménylistája: 

http://hunskate.hu/external/mukorcsolya/2021_2022/BT2021/index.htm

*

 Asian Open Trophy

Az Asian Open Trophy verseny szolgált az idei pekingi olimpia tesztversenyéül, amely az olimpiának otthon adó arénában került megrendezésre. Ennek ellenére nem vettek sokan részt a versenyen, elsősorban nyilván a szigorú járványügyi rendelkezések és a verseny távolsága miatt.

A férfiak versenyében japán csata volt a győzelemért, amit a világbajnoki ezüstérmes Yuma Kagiyama nyert meg. Yuma a rövid programban Michael Bublé zenéjére korcsolyázik, amire szerintem ilyen fiatalon nincs meg a kellő érettsége előadni, és talán nem is annyira érdekes a zeneválasztás. A kűrben is egyelőre olyan, mint aki átkorcsolyázik a zenén, szépen siklik, de nem fejezi ki azt, amire korcsolyázik. Kváncsi leszek azért, hogy a két program hogy fejlődik a szezon során. Egyébként négy quados kűrt tervez idén (4Lo, 4S és két 4T). A 2. Shun Sato lett, aki bár 4Lz és 4T-3T-t is ugrott, de a Lutz-ot élhibásnak minősítették a bírók, ami így jelentős pontlevonással járt (bázispontszámban és kivitelezésben is). A kűrben is négy quadot tervez (4Lz, 4F, és két 4T). Shun összeszedettebbnek tűnik idén, mint volt tavaly-tavalyelőtt. A bronzérmes lett Boyang Jin, aki súlyosabb betegségből tért vissza, ezért jelenleg nincs még valami jó formában. A 4. Deniss Vasiljevs, míg a koreaiak elsőszámú versenyzője, Junhwan Cha csak a 6. lett.

A nőknél Kaori Sakamotonak állt a zászló a verseny előtt, Kaori azonban a Japan Openen, majd a regionális bajnokságban is részt vett, így ez már sorozatban a harmadik versenye volt, ami meg is látszott a kűrben, ahol több hibát is elkövetett és végül nem tudott nyerni. Így aztán Mai Mihara egy majdnem tökéletes kűrrel megelőzte őt és nyert először versenyt a 2019-es Téli Universiade óta. A bronzérmet a hong-kongi Joanna So nyerte több, mint ötven ponttal (!) lemaradva Sakamototól.


Mai Mihara az Asian Open Trophy kűrjében

forrás: gettyimages

A párosok versenyében csak kínaiak indultak, és először láthattuk az idén a Wenjing Sui/Cong Han kettőst, akik a rövid programban a Mission Impossible 2 zenéjére, a kűrben a Bridge Over Troubled Waterre korcsolyáznak (ez utóbbi nem teljesen egyezik meg a néhány éve futott kűrjükkel). Szerintem minőségben kimagaslanak a mezőnyből ezekkel a programokkal úgy is, hogy kicsit lassabbnak tűnnek, mint a top orosz párosok. A 2. Peng/Jin lett, a 3. pedig Wang/Huang. A jégtáncosok versenyében még ennél is kisebb volt a felhozatal, mindössze két páros indult a hazaiaktól, és Wang/Liu nyerte meg a versenyt.


Sui/Han az Asian Opn Trophy aranyérmével

forrás: tumblr

 Az Asian Trophy teljes eredménylistája: http://www.isuresults.com/results/season2122/cschn2021/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...