2021. november 22., hétfő

Internationaux de France 2021

Az utolsó előtti GP versenyt rendezték meg a hétvégén Franciaországban, Grenoble-ban, ahol jó pár versenyzőnek sikerült a GP Döntőbe kvalifikálnia ezen a versenyen.

Kezdjük rögtön a férfiakkal. Az aranyérmet nem meglepetésre Yuma Kagiyama nyerte meg, miután a rövid programban és a kűrben is a legmagasabb pontszámot érte el. A rövid programban annak ellenére kapott először 100 feletti pontot, hogy a tripla Axelje nem sikerült tökéletesen, kiugróan magas (45 pontos) komponenst kapott viszont, ami erre a futásra meglehetősen túlzás. Semmi gond lenne, ha korcsolyázótudásra kapna 9-eseket, de előadásban, interpretációban 7, 8 pontot érdemelne. A kűrje első fele jól sikerült, a mások felében kezdett elfogyni a szufla és ellépett a 3F-3Lo kombinációból, a második 4T sem volt tökéletes, illetve leszimplázott egy 3A-t, amivel sok pontot veszített. A lépéssorra pedig csak 2-es szintet kapott. Az erre a futásra kapott 90 komponens szám szintén rendkívül magas. Yuma ezzel a győzelmével az egyetlen, aki két GP arannyal kvalifikált a Döntőbe.

Ezüstérmet szerzett Shun Sato, aki első GP érmét szerezte ezen a versenyen. Shun sokat fejlődött az utóbbi időben, testtartásban, élhasználatban, a részletek odafigyelésében. Előadásban, interpretációban neki is fejlődnie kell még, de 17 évesen még nagyon fiatal, bőven lesz ideje a  kibontakozásra. Ő a rövid programban letriplázta a tervezett 4Lz-ot, a kűrje viszont jól sikerült, két piszkosabb 4T-je volt csak, egyébként 4Lz-ot, 4F-et és két tripla Axelt is megugrott. Szerencsére semmire sem kapott 2-es szintet, ami nem volt rá korábban jellemző, ez is javulás.

A bronzérmes Jason Brown lett, aki nem volt talán annyira meggyőző, mint az előző versenyein. A rövid programjában nem volt annyira dinamikus és feszes, mint szokott lenni, a kűr se állt annyira össze, mint amennyire tetszett a program a szezon elején. A 4S sikerült, bár szerintem hiányos volt (a technikai panel nem vette annak, és nagyot nevettem mikor láttam, hogy -4 és +2 GOE-t is kapott rá két bírótól!), és a két 3A-ra is nagyon odakoncentrált, viszont két könnyebb triplából is hibázott. A program vége nekem picit túl dramatizált volt a jégre való leborulással együtt, és valahogy nem illett a képbe, hogy egy ilyen szomorú program után a közönség sikoltva üvöltött, Jason pedig mosolygott hozzá. Shunnak és Jasonnak matematikai esélye még van a GP Döntőbe jutásra, ami a jövő héten Kolyada, és Semenenko eredményeitől függ majd.

A 4. lett Deniss Vasiljevs, aki egy nagyon szép rövid program után többet hibázott a kűrben, ami nem fér bele akkor, ha nincs több féle négyfordulatos ugrása. Az 5. lett Dmitri Aliev, a 6. Keegan Messing, a 7. pedig Andrei Mozalev, aki sajnálhatja a rontott rövid programot, mert a kűrt nagyon jól megfutotta és 2. lett a versenynek abban a részében.


Yuma Kagiyama két aranyéremmel döntős
forrás: tumblr

A párosok versenyét Alexandra Boikova és Dmitrii Kozlovskii nyerte meg, egy elég jól megfutott rövid programmal és egy kűrrel, ami jobban sikerült annál, amit a Skate Americán bemutattak. Ezúttal is voltak benne kisebb hibák (a hármas kombinációban a második ugrás nem sikerült, a kidobós 3Lo se volt tökéletes). De eléggé tetszettek, ők valahogy érdekesebb páros számomra, mint Mishináék, akik technikailag egy kicsit kiegyensúlyozottabbak jelenleg, de nem annyira érdekesek...Boikováék ezzel a győzelemmel már biztos, hogy ott lesznek az osakai döntőben. Az ezüstérmet Artemeva/Nazarychev nyerte meg, így az olasz GP után ismét dobogóra állhattak. A bronzérmet végül Knierim/Frazier nyerte meg, miután a kűrben tisztábban futottak a James/Radford kettősnél: a kanadaiak rengeteg pontot veszítettek azzal, hogy a forgásukat elvette a panel és az utána következő emelésük egyáltalán nem sikerült. Ezzel megint 4. helyen végeztek, aminek Radford láthatóan nem örült a kiss and cry-ban...
Márk és Ioulia egy helyet javítva a rövid programhoz képest a 6. helyen végeztek, megelőzve két francia párost - ezúton is gratulálok nekik!


Boikova/Kozlovskii nyerte a versenyt, így megválthatták a jegyüket a Döntőbe
forrás: ISU

A jégtánc versenyében természetesen Papadakis/Cizeron nyert az olasz versenyhez képest valamennyire magasabb pontokkal. A ritmustáncuk ezúttal is nagyon jól sikerült, a szabad tánc is egyre jobb, itt most Guillaume a twizzle-ben egy picit megingott, ezért erre az elemre nem szabadott volna +3 GOE-kat kapniuk, mint ahogy néhány bírótól azt kaptak. Az ezüstérmes Gilles/Poirier lett, így a franciákhoz hasonlóan ők is GP Döntősök; a bronzérmet a vártnak megfelelően Stepanova/Bukin nyerte meg. A szabad táncuk idén nem igazán tetszik, mert nem túl emlékezetes. Gilles-ékről is az a véleményem, hogy ez a programjuk nagyon hasonló azokhoz képest, amit az előző években csináltak, olyan mintha mindegyik programjukkal a nagyon sikeres Vincent FD-et próbálnák utánozni.

Muszáj megemlítenem Diana Davis-t és Gleb Smolkint, annak ellenére, hogy ők nem a francia GP-n versenyeztek a hétvégén, hanem Varsóban a Challenger versenyen: olyan iszonyatosan magas pontokat kaptak, amivel majdnem Bukinékat is előzték volna ezen a versenyen (199 vs 200 pont). A végén még az is lehet, hogy Eteri Tutberidze kislánya és Smolkin Katsalapovék mögött a második számú orosz jégtánc páros lesznek nemsokára...


Papadakis/Cizeron magasan nyerték a francia versenyt
forrás: ISU

A nők versenye hozta talán a legnagyobb izgalmakat. Anna Shcherbakova egy új rövid programmal készült erre a versenyre, Inon Zur Dangerous Affairs és Total View c. kompozícióira korcsolyázik. Nekem annyival nem tűnt jobbnak ez a program az előző SP-hez képest, a legnagyobb problémám vele az, hogy nagyon gyors, ritmusos a koreográfia, ami olyasvalakinek állna jól, akinek kiemelkedő korcsolyázótudása van. Annáról ez pont nem mondható el, és egy ilyen programban még inkább kijön az, hogy húzza-vonja a lábát a jégen, amit gyors, dinamikus kézmozdulatokkal próbál ellensúlyozni. A rövid programban jobban tetszett Alena Kostornaia, akinek a New York, New York programja az előző versenyhez képest sokkal jobban összeállt. A program második felét jól adja elő, tündököl benne, amit a közönség is nagy tapssal fogadott. Igaz, hogy a lépéssora csak 3-as szintű volt, de GOE-kban és komponensekben Anna elé tettem volna (sőt, megkérdőjelezem, hogy a teljes versenyen jobb volt, mivel Anna élhibás és hiányos ugrásai felett a panel szemet hunyt). Mindketten Toe-loopos kombinációt csináltak, tehát Anna sem rizikózott a Looppal, mint második ugrással. 

A kűrben Shcherbakova megtartotta előnyét, de nem tudott nagy előnnyel győzni: a tervezett quad Lutz-ból már az ugrás indításánál megcsúszott és így 0 pontot érő elem lett belőle (olyan technikája van, hogy nem szúr le a jobb lábával, és ezért csúszott meg). A többi ugrást viszont megcsinálta, ismét megmutatva, hogy remek versenyzőalkat. Nekem a forgásai továbbra sem tetszenek, különösen az utolsó kombinációs forgásba belelassul, nem tudja központosítani sem. Kostornaia életében először esett el a 3A-ból versenyen, eddig hihetetlen mód a legrosszabb esetben is csak ellépett a 3A próbálkozásokból. A többi ugrása viszont jó minőségű és tiszta volt, és a szép korcsolyázása, jó korcsolyázótudással továbbra is megvan, bár ez a program hagy némi kivetnivalót maga után.

Shcherbakova ezzel a győzelmével - két aranyéremmel - kvalifikált a Döntőbe.


Kostornaia érdekes sminket (csillámport?) használt a kűrben

Nekem a kűrben a nap pillanata Wakaba Higuchi Oroszlánkirály előadása volt. Wakaba sajnos nem tudott olyan fantasztikus rövid programot futni, mint egy hete Ausztriában - leszimplázta a 3A-t, így értékes pontokat veszített. A kűrben aztán nemcsak a 3A sikerült, hanem minden más ugrás is (némi hibával, pl. élhibás Flip), és különösen a program második felében remek volt előadásban, interpretációban is. Akkor is, ha a program első felében nincs annyi összekötő elem, mint mondjuk Shcherbakova programjaiban, minőségben (élhasználat, gyorsulás-lassulás, felsőtesti mozdulatok stb.) a legjobb volt ebben a mezőnyben. Kár, hogy egy ilyen remek programot nem láthatunk majd a GP Döntőben, de remélem az olimpián láthatjuk majd.


Wakaba Higuchi magával ragadó kűrje volt a csúcspont számomra :)
forrás: tumblr

A 4. lett Kseniia Sinitsyna, két jól megfutott programmal, de néhány negyed fordulatnak ítélt hiány miatt és alacsonyabb komponensek miatt lecsúszott a dobogóról. Karen Chen javított a Skate Canada után és 5. lett, de ezúttal sem tudott tisztább programokat futni, és a rövid programban is csak 3Lz-2T-t ugrott. Mariah Bell lett a 6., aki jobb formában van, mint ahogy láttuk a szezon legelején augusztusban, ráadásul szerencsére a Lady Gaga programot is lecserélte, a River Flows in You és a Hallelujah stílus jobban áll neki. Akit még megemlítek, az Haein Lee: sajnáltam, hogy az ugrásai nincsenek olyan jó állapotban, mint voltak pár éve, amikor még junior volt. A 3A próbálkozása sem sikerült.

Ennyit röviden a versenyről, nemsokára kezdődik az utolsó GP verseny, a Rostelecom Kupa, amiről külön írok majd.

Az IdF teljes végeredménye itt elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...