2022. február 7., hétfő

XXIV. Téli Olimpiai Játékok - Csapatverseny

Az elmúlt napokban lezajlottak a csapatversenyek, ezért gyorsan összefoglalom, mik történtek a versenyen. Mivel ma lett vége a versenynek, és órákon belül már kezdődnek is a férfiak egyéni versenye, nincs időm hosszan elemezni a csapatversenyt. Pedig rengeteg érdekességet lehetne írni arról, hogy ki hogy futott, részletesen elemezve az előadásokat, és hogy milyen érdekes pontozások voltak, hol melyik bíró adott-kapott, hogy adjon is és jusson is :) De inkább a lényegre szorítkozom.

A versenyen azok lettek a dobogósok, amire számítani lehetett, Oroszország nyert, az Egyesült Államok lett az ezüstérmes és Japán a bronzérmes. A 5 fős kűrökbe még a kanadaiak és a kínaik jutottak be, így ők végeztek a 4., illetve 5. helyen.

A rövid programok során először a férfiak futottak. Nathan Chen indult az amerikaiaktól, aki egy stabil futást mutatott be, 4F-el és 4Lz-3T-vel, ami majdnem világcsúcs pontszámot ért a bírók szemében (a világcsúcsot továbbra is Yuzuru Hanyu tartja). Shoma Uno is jól futott és ezúttal - talán az elmúlt 4 évben másodszorra - sikerült megugrania a rövid programban a négyfordulatos Toe-loopot tripla Toe-loopal (dupla helyett). Ezzel ő is egyéni legjobb pontszámot szerzett és 9 pontot szerzett a japán csapatnak. Az oroszok részéről Mark Kondratyuk el bírta viselni a terhet és egy jó programot futott, amivel a 3. helyen állt és 8 pontot hozott így az orosz csapatnak. Kvitelashvili a 4., Boyang Jin csak a 6. helyen állt, míg a kanadaiaktól Roman Sadovsky az utolsó előtti helyen végzett.

A legnagyobb meglepetés talán jégtáncban történt, ahol Sinitsina/Katsalapov, aktuális világbajnokként nem tudta megnyerni a ritmustáncot, miután nem futottak olyan tökéletesen, és Hubbell/Donohue egy remek Janet Jackson programot adtak elő, így az amerikaiak elhappolták a 10 pontot az oroszok elől. A 8 pontot az olaszok szerezték, Guignard/Fabbri Michael Jackson RD-je nagyon tetszett. A 4. helyen Gilles/Poirier végeztek, őket nem éreztem olyan átütőnek. Ami fontos volt még, hogy a leggyengébb láncszem a japán csapatban, Komatsubara/Koleto a 7. helyen végeztek, így végül azért 4 pontot így is sikerült Japánnak szerezniük. 

A párosok versenyében Sui/Han egy pazar rövid programot futott meg, ami világcsúcsot ért. Nagyon közel kerültek hozzájuk az oroszok, Mishina/Galliamov, alig két tizeddel maradtak le a kínaiak mögött: ők is nagyon jól futottak, de komponensekben ezúttal is úgy éreztem, hogy nem szabadott volna ilyen közel kerülniük a kínaiakhoz, sem előadásban, sem pl. korcsolyázótudásban. Ami azért is lesz majd veszélyes az egyéni versenyben, mert ha technikában magasabb pontokat kapnak, a komponensek kis különbsége miatt akár a javukra billenhet majd az eredmény. De vissza a csapatversenyhez: az amerikaiak, Knierim/Fraizer szerezte meg a 8 pontot, a nagyon jól futó japán Miura/Kihara alig lemaradva mögöttük 4. helyen végeztek, így 7 pontot kaptak. Ezzel a helyezéssel nem értettem egyet, és úgy éreztem, ez a döntés a végszámlálásnál majd fontos lehet az amerikaiaknak - így utólag kiderült, hogy így is lett.


Sui/Han világcsúcsot érő rövid programot futott
forrás: tumblr

A nők versenyében Valieva indult az oroszoknál, aki hozta a formáját és világcsúcs-közeli pontszámmal természetesen bőven első helyen végzett. A japánok részéről Wakaba Higuchi indult, aki nem rizikózta meg a tripla Axelját és inkább duplát ugrott: jól tette, mert egy hibátlan előadással magabiztosan végzett a 2. helyen, ezzel értékes pontokat szerzett csapatának. A 3. a kanadai Madeline Schizas lett, aki nekem kicsit feszülten korcsolyázott, de megfutotta, amit kellett. A 4. a grúz színekben versenyző Anastasiia Gubanova nagyon szépen korcsolyázott az Une vie d'amour c. dalra, és érzésem szerint alul pontozták, nálam egy 70 körüli vagy a fölötti pontszámot, és így 3. helyet biztos ért volna ez a futás. Az amerikaiak itt pontokat veszítettek, miután Karen Chen elesett a 3Lo-ból és a 3T-t is hiányosnak ítélték meg. 

A kínaiak a nők versenyében eliminálták a párosban elért 10 pontot (Yi Zhu az utolsó helyen végzett), míg a kanadaiaknál Roman Sadovsky 3 pontot szerzett a fiúknál, így azért látni lehetett már, hogy az éremesélyes mindenképp Japán lesz. A grúzok részéről az egész évben sérülés miatt nem versenyző Kazakova/Reviya csak a 8. helyen végzett jégtáncban, és a párosban Safina/Berulava is csak a középmezőnyben (bár tőlük jobb eredmény nemigen volt várható). Kína és Grúzia között pontegyenlőség alakult ki (22 pont), és mivel Kína két legjobb eredményének az összpontszáma (Suiék és Wangék) megelőzték a grúzok két legjobb eredményének pontszámát (Kvitelashvili és Gubanova), ezért a grúzok kiestek és a kínaiak kerültek a döntőbe. Alakulhatott volna másként is (pl. Gubanova kicsit magasabb pontjaival), de a házigazdákat nyilván szerették volna a döntőben látni....

A rövid programokat követően Oroszország előnye nem volt annyira nagy az amerikaiakhoz képest (2 ponttal vezettek), ezért ennek alapján kellett dönteniük arról, ki indul a kűrökben. Szerintem ugyan az aranyérmük nem igazán forgott veszélyben a nagyon erős párosozóik és női versenyzőik miatt, de végül érdekességképp nem cseréltek senkit a csapatban a kűrökre: tehát ismét Valieva és Kondratyuk futottak egyéniben, a párosoknál Mishina/Galliamov, a jégtáncban Sinitsináék - nem került be tehát a csapatversenybe Davis/Smolkin, akik a legjobb esetben is 4. helyen végeztek volna a szabadtáncban a három erős amerikai, kanadai és olasz kettős mögött, így azért jelentős pontokat veszíthettek volna. Az orosz csapat a legbiztosabbra akart menni, ami valahol érthető volt.

Az USA két helyen cserélt: a férfiaknál Zhou futott, érthető okokból, hiszen Nathan Chen az egyéni versenyre fókuszál, ahol aranyesélyes; valamint jégtáncban, amiben Chockék Hubellékhez hasonlóan erősek és így sok pont szerzésére volt kilátás. A nőknél és párosoknál nem lehetett már így csere, de ez a két a gyengébb szakáguk.

Japán csak egyéniben tudott cserélni, hiszen párosozóikból és jégtáncosaikból csak 1-1 indulójuk van.

A kűrök során először a férfiak futottak: a japánok Yuma Kagiyamát indították, aki nagyon erősen mutatkozott be az olimpián: négy négyfordulatost is megugrott, közte azt a 4Lo-t, ami az edzésen nem volt valami stabil (igaz, hozzáteszem, hogy kifordult belőle, amire kapott -2-től +2 GOE-re mindenfélét), és emellett minden más elemet is megcsinált. A komponensei felfele száguldoztak; a 92 pontot azért tartom túlzásnak, mert összekötő elemekben nem olyan komplex a programja, és előadásban, interpretációban sem erős 9-es versenyző egyelőre. Mindenesetre ő is, Shomához hasonlóan nagyon szépen odatették magukat a csapatban és ezzel 10 pontot szerzett Yuma. A második Kondratyuk lett, aki ismét elviselte a terhet, annak ellenére, hogy egy esetleges hibákkal teli programmal jó pár pontot veszített volna a csapatának. Nem így történt, és a Jézus Krisztus Szupersztár programját - legalábbis egy részét - igen nagy beleéléssel adta elő, amivel biztos szerzett magának pár új szurkolót is. Az amerikaiak részéről Vincent Zhou lett a 3., akinek volt egy leszimplázott Flipje és több hiányosnak ítélt ugrása is, ezzel az amerikai csapatnak 8 pontot szerzett. Boyang Jin lett a 4. - a 4Lz-a még mindig csoda, de nem annyira stabil futó, mint volt korábban. Roman Sadovsky nagyon elizgulva felnőtt karrierje egyik leggyengébb kűrjét futotta. Nagyon sajnálom őt, hiszen Keegan Messing távolléte miatt neki kellett helytállnia mindkét programban. Kanadának a jó futása mellett sem igazán voltak esélyei az éremre. Bízom benne, hogy az egyéni versenyre elfelejti ezt a kűrt és jobban fut majd.

A párosok versenyében Mishináék nem meglepetésre nyertek, bár a kűr végén az utolsó emelésnél nagyon csúnyát estek és a fiúra ráesett a lány, így remélem nem lett sérülés a vége...Miura/Kihira nagyon szépen futva 9 pontot szerzett Japánnak; a kínaiak részéről Peng/Jin futottak, akik 3. helyen végeztek, a kanadaiaktól James/Radford 4. és Knierimék csak az utolsó helyen végeztek. James-ékről annyit, hogy ők edzésen ütköztek össze csúnyán Della Monica/Guarise-vel, miközben az olaszok a kűrjüket gyakorolták, és ment a zenéjük - nekik tehát előnyük volt és a kanadaiak nem volt elég óvatosak, főleg, hogy ők haladtak előrefele a jégen, az olaszok pedig hátra. Végül aztán James/Radford nem léptek vissza a csapatversenytől és lefutották a kűrt.

A jégtánc verseny ismét meglepetést hozott: itt azért kevésbé fordul elő, hogy az erősorrend átalakul, mégis ismét legyőzték  Sinitsináékat, ezúttal Chock/Bates. Az amerikaiak vélhetően úgy keverték a kártyákat, hogy biztosan ezüstérmesek legyenek, ehhez pedig elérték, hogy Chockék nyerjenek...ami egyben azt is jelzi (amit már az EB pontszámai is előremutattak), hogy Sinitsináék csak akkor kerülhetnek szóba aranyesélyesként az egyéni versenyben, ha nagyon nagyot rontanak majd Papadakisék (és lehet, hogy meglepetés amit írok, de az sem kizárt, hogy az amerikaiak ezüstéreméért nagyobb lesz majd a lobbi, mint korábban gondoltuk). A kanadaiak hozták el a 8 pontot, Wang/Liu a 7-et és a várakozásnak megfelelően Komatsubara/Koleto 5 pontot.

A nők versenyében Valieva természetesen nyert: a kűrben megugrott négyfordulatos Salchow-val ő lett az első női versenyző, aki quadot ugrott olimpián. A japánok a megbízható Kaori Sakamotot választották, és helyesen döntöttek, mert hozta amit tud, és egy tiszta programot sikerült futnia. A 8 pontot ismét Madeline Schizas futotta meg, már az esélytelenek nyugalmával, mert ekkor lehetett tudni, hogy Kanada nem lehet már dobogós. Karen Chen csak a 4. lett és a kínai Zhu az utolsó.

Mindent egybevetve az oroszok megérdemelten nyertek és nem igazán fért kétség ahhoz, hogy legyőzhetőek. Az amerikaiak majdnem lecsúsztak az ezüstről, de egy-két helyen érezhető volt, hogy szerintem beleszólt a sportdiplomácia a versenybe: a párosok rövid programjában és Chockék győzelmével a szabad táncban, ezzel tudtak 2. helyet szerezni. Japán igazán büszke lehet magára, mert mindenki a legjobb hozta, s ezzel az első csapatérmüket szerezték meg. Ha nem is tartom olyan fontosan ezt a csapatversenyt, annak mindenképp örültem, hogy végre nem Oroszország, USA, Kanada a dobogós, hanem az igazán erős Japán csapat nyert érmet ezúttal.

A plüssátadó ceremónián:

Oroszország, balról jobbra: Valieva, Kondratyuk, Mishina/Galliamov és Sinitsina/Katsalapov

USA, balról jobbra: Hubbell/Donohue, Chock/Bates, Knierim/Frazier, Nathan Chen, Karen Chen (+ a hiányzó Vincent Zhou)

Japán, balról jobbra: Higuchi, Kagiyama, Sakamoto, Uno, Miura/Kihara, Komatsubara/Koleto

A csapatverseny végeredménye itt található.

Visszanézhető versenyek (M4 Sport): 

férfiak/jégtáncosok/párosok rövid program

női rövid program

párosok/jégtánc/nők kűr

férfiak kűr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...