2022. február 7., hétfő

XXIV. Téli Olimpiai Játékok - Férfiak előzetes

A férfiak versenyéről egy nagyon rövid esélylatolgatást írnék pár órával azelőtt, hogy elkezdődik a verseny.

Talán elmondható, hogy ez lesz a legkiszámíthatatlanabb versenyszám az olimpián, miután itt próbálnak meg olyan nehéz elemeket, mint a négyfordulatosokat, így minél nagyobb a nehézség, annál nagyobb a rizikó. Az utóbbi években többeknek van 4-5 négyfordulatosból álló kűrje, arról nem is beszélve, hogy egy négyfordulatos a rövid programban már minimum kell egy jó helyezéshez, de a legjobbaknak kettő is van már. Nagyon fontos lesz, hogy az adott két napon milyenek lesznek fejben is a versenyzők, amin sok fog majd múlni.

Először is a nap híre, hogy Vincent Zhou pozitív teszt miatt visszalépett a versenyről, így csak két amerikai induló lesz a férfiak versenyében. Nagyon sajnálom őt, hiszen borzasztó érzés lehet éveken át készülni azért, hogy aztán egy ilyen eset miatt ne tudjon elindulni a versenyben. Vigasz számára, hogy a csapatversenyben részt vett, ahol ezüstérmet szerzett. Így ő mindenképp kiesik azok közül, akik a Top 5-be voltak esélyesek.

Maradt hát Nathan Chen, Yuzuru Hanyu, Shoma Uno és Yuma Kagiyama, akik leginkább felérhetnek a dobogóra. Nem szeretnék a pontozási tendenciákba belemenni, hiszen az elmúlt három évben sokszor leírtam mi a véleményem a bíráskodásról, de annyit elmondok, hogy Nathan Chen pontjait annyira magas szinte emelték, nemcsak a magas bázis pontszáma, hanem a sokszor irreálisan magas kivitelezési pontjai (GOE-k) és öt komponensei miatt is, ezért ha mindkét programját megfutja úgy, hogy az ugráselemekben nem lesz hiba, akkor nagyon esélyes az aranyéremre. A csapatversenyben jól futott, az edzéseken úgy néz ki jól megy neki egyelőre.

Aki olvas már egy ideje, az tudja, hogy Yuzuru Hanyut mennyire kedvelem, - nagyon kívánom neki, hogy elégedett legyen az olimpiai szereplésével, de még ezek előtt is remélem, hogy egészséges marad, nem lesz sérülése (már a nemzeti bajnokságon is fájdalomcsillapítókkal versenyzett és azóta el se tudom képzelni, mennyit edzhette a négyfordulatos Axelt). Nem tudom mi lesz a programelrendezése a kűrben, mindenesetre ma edzett először és próbálgatta a 4A-t (nem ugrotta meg hibátlanul), valamint újságírói kérdésre elmondta, lesz itt-ott változtatás a kűrben. Talán attól is függ majd, hogy alakul a rövid program eredménye. Álma a quad Axel megvalósítása; Yuzuru már kétszeres olimpiai bajnok és ő már azon a szinten van a karrierjében, hogy tényleg azt csinál, amit szeretne. Ha úgy fut, mint a japán nemzeti bajnokságon, aranyérmet is nyerhet (a többiektől is függően illetve a bíráskodástól) - három olimpiai bajnoki címre senki nem volt még képes 1928 óta, amikor Gillis Grafström nyerte meg harmadszorra a férfi versenyt olimpián. Szívből drukkolok neki, hajrá Yuzu!


Yuzuru Hanyu a február 7-ei edzésen
forrás: @figure365

Dobogóra esélyes még Shoma Uno is, aki öt darab négyfordulatos tervez majd szerintem a kűrben, és a csapatversenyben megugrotta a 4T-3T-t, hosszú idők után először. Állítólag bokasérülése van, hogy ez milyen komoly, nem tudni, mindenesetre eddig meggyőző formát mutatott. 

Nemcsak Shoma, hanem Yuma is esélyes a dobogóra, különösen azok után, hogy a csapatversenyben erős kűrt futott, négy négyfordulatossal, amire nagyon magas pontokat kapott (208 pont, 92 pontos komponenssel). Talán kevésbé nyomja majd a teher, mint másokat, ugyanakkor a csapatverseny kűrje után röviddel nem lesz olyan könnyű mindkét programot szinte hibátlanul megfutni. Egyértelműen őt tekinti a japán szövetség a jövőnek, ami a pontjain is meglátszik már most is.

Aki még a Top 5-be érhet, az például Mark Kondratyuk, akinek egyrészt a csapatversenyben elért aranyérme plusz erőt adhat, viszont elég fáradtnak tűnt a kűrben, ezért ismét lefutni két programot jól nem lesz könnyű. Andrei Mozalevre és Evgeni Semenenkora is figyelni kell majd, akik mindenképpen pihentebben érkeznek az egyéni versenyre és kevesebb lesz rajtuk a figyelem is - Kondratyukhoz képest.

Boyang Jin az előző olimpián 4. lett. Az utóbbi években nincs olyan jó formában, mint 2015-2018 között, azonban hazai pályán versenyez majd, ezért ha nem csinál sok hibát, elég szép pontokat kaphat.

Junhwan Cha-ra leszek még kíváncsi, aki bár egyedül edz Koreában a járvány óta, ezúttal ott lesz vele Brian Orser. A rövid programja a szezon egyik legjobbja, és az utóbbi időben elég kiegyensúlyozottan versenyzik.

Az olaszok közül Matteo Rizzo és Daniel Grassl is Top 10-es eredményt érhet el, attól függően hogy futnak. Rizzo volt már olimpián 2018-ban, Grassl pedig a csapatversenyben mutatkozott be olimpián itt Pekingben.

Keegan Messing rendkívül hosszú várakozás után végre produkált annyi negatív tesztet, amivel el tudott utazni Pekingbe, és tegnap érkezett meg. Nem hiszem, hogy a formája annyira jó lesz, de mivel egy nagyon tapasztalt versenyző, ez az ő malmára hajthatja a vizet ebben a nehéz helyzetben. A terhet pedig leveheti kicsit Roman Sadovsky válláról, aki remélem egy jó rövid programmal bejut a kűrbe, hogy aztán egy sokkal szebb futással örvendeztessen meg minket, mint a csapatversenyben.

Drukkolok még a vállát edzésen kificamító észt Aleksandr Selevekonak; a svéd Nikolaj Majorovnak, akit a svéd szövetség nagy nehezen "engedett el" az olimpiára (nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni az olimpiai keretbe jutáshoz, ebből engedett a szövetség); a mexikói Donovan Carrillonak, aki fantasztikus, hogy Mexikóból, mexikói edzővel olimpiára ki tudott jutni; vagy pl. Deniss Vasiljevs-nek, aki az EB-n megmutatta, tud ő egyszerre kiegyensúlyozottan és gyönyörűen futni. Ha jól számolom, az indulók közel feléről elmondható, hogy van már olimpiai tapasztalatuk: 12-en ott voltak Pyeongchangban. A mezőnyben a legidősebb induló az izraeli Bychenko, utána a 4. olimpiáján induló Brezina és Messing a sorrend, ők mind 30 felett vannak már.

Jó szurkolást kívánok!

Élő stream (rövid program, M4 Sport, csak részben közvetít): https://m4sport.hu/elo/mtv4live/

Pontozólap (rövid program:) https://results.isu.org/results/season2122/owg2022/SEG009.htm

Pontozólap (kűr): https://results.isu.org/results/season2122/owg2022/SEG002.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...