2022. február 3., csütörtök

XXIV. Téli Olimpiai Játékok, Peking - Csapatverseny előzetes

El sem hiszem, hogy holnap hajnalban a csapatversenyekkel megkezdődnek a műkorcsolya és jégtánc versenyek a Téli Olimpiai Játékokon, Pekingben, a Capital Indoor stadionban.


Az olimpiai ötkarika
forrás: @Beijing2022

Mielőtt nekilátnék az esélylatolgatásoknak, íme a csapatverseny programja magyar idő szerint:

Február 4. (péntek) - 03.30-07:55 között élőben az Eurosport 1-en, 03:30-07:45 között élőben az M4 Sporton

02:55 - 04:15 - Férfiak rövid program

04:35 - 05:55 - Jégtánc ritmustánc

06:15 - 07:55 - Párosok rövid program

Február 6. (vasárnap) - 02:30-08.00 között élőben az Eurosport 1-en, 04:00-05:40 között élőben az Eurosport 2-n is

02:30 - 03:50 - Nők rövid program

04:50 - 05:36 - Férfiak kűr

Február 7. (hétfő) - 02.15-03.15 és 04:30-05:40 között élőben az Eurosport 1-en, 02:15-03.13 között majd 04:00-05:45 között élőben az M4 Sporton

02:15 - 03:09 - Párosok kűr

03:30 - 04:15 - Jégtánc szabad tánc

04:35 - 05:21 - Nők kűr

Az olimpia kabalafigurája Bing Dwen Dwen, ez a kedves pandamaci. A "Bing" jeget, míg a "Dwen Dwen" gyerekeket jelent.
forrás: @Beijing2022

A csapatversenyen 10 ország indul majd, ezek: Oroszország, Egyesült Államok, Kína, Japán, Kanada, Grúzia, Németország, Csehország, valamint Ukrajna. A verseny olyan formában működik, hogy a férfiak, nők, párosok és jégtáncos párok közül csapatonként 1-1 versenyző/páros lefutja a rövid programot/ritmustáncot, ami során az első helyezett 10 pontot, a második 9 pontot, a harmadik 8 pontot stb. végül az utolsó, 10. helyezett 1 pontot kap. A rövid programok után az összesített pontszámok alapján a legjobb 5 csapat kerül be a kűrbe. Amelyik csapat a legtöbb pontot gyűjti összesen, az lesz az olimpiai bajnok. A csapatoknak nem kötelező mind a négy szakágban ugyanazokat a versenyzőket indítani a két szegmensben, maximum két csere megengedett a rövid programok és a kűrök között, és a csapatok döntik el a rövid programokat követően, hogy kívánnak-e cserélni és ha igen, egyet vagy kettőt-e.

A műkorcsolya és jégtánc versenyeket a Capital Indoor Stadionban rendezik meg. 
forrás: @CezaryGurjew

A gyakorlópálya helyszíne
forrás: @yu_iwa3

A rövid programok indulóit (a nőket leszámítva, mert ők csak 6-án futnak majd először) ma közzétették. 

Az orosz csapat a férfiaknál Mark Kondratyukot, a párosoknál a Mishina/Galliamov kettőst, jégtáncban Sinitsina/Katsalapovot, míg a nőknél Kamila Valievát indítja a rövid programban. 

Megemlítem Mikhail Kolyadát, aki az olimpián nem indul, miután január 25-én bejelentették, hogy pozitív Covid-tesztet produkált. Ami azért érdekes, mert már az Európa-bajnokságot is kihagyta kisebb sérülés miatt, majd újra edzésbe állt rövid ideig - több korcsolyázó produkált az utóbbi napokban is pozitív tesztet, és mindegyikük próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy indulhassanak az olimpián, ezért Kolyada visszalépésére nem tudom, hogy nem inkább a gyengébb formája, sérülése miatt került-e sor...Mindenesetre sajnálom, hogy nem láthatjuk őt az olimpián. Talán az oroszok nem bíztak benne, hogy felkészült lett volna-e az olimpiára, mentálisan is - hiszen 2018-ban sok orosz szerint rajta ment el az aranyérmük (ami nem nagyon igaz, szerintem úgyis Kanada nyert volna).

Mindenesetre Kondratyuk jó választás a rövid programra és a kűrt is ő futhatja talán. Állítólag Tarasova/Morozovban nem bíznak annyira az oroszok, hogy a kűrben indítsák, ezért kiderül, hogy Mishináék fognak-e duplázni, esetleg Boikováék indulnak-e majd a kűrben. A jégtánc pedig azért érdekes, mert Stepanova/Bukin nem indul a csapatversenyben, kérdéses, mi okból: nem is mentek el egy hete a krasznojarszki edzőtáborba és Moszkvában maradtak, bízom benne, hogy nem sérülés vagy pozitív teszt miatt került erre sor...Katsalapovot tegnap hátrögzítőben mutatták az edzésen, ezért nem biztos, hogy bevállalják-e a szabad táncot (bár edzőjük, Zsulin szerint a szabad táncban is indulnak majd). Ha nem, akkor Davis/Smolkin futhatná a szabad táncot, ami egyben azt jelenthetné, hogy első szenior évükben olimpiai bajnokok lennének. Erre jégtáncban nemigen hiszem, hogy valaha volt már példa!

A nőknél szerintem vagy Valievát, esetleg Shcherbakovát indítják majd a kűrben.

Az amerikai csapatból a férfiaknál Chen indul a rövid programban, Knierim/Frazier a párosoknál és Hubbell/Donohue jégtáncban. A nőknél vagy Mariah Bell, vagy Karen Chen indul majd, Alysa Liu úgy tudom még nincs Pekingben és majd csak az egyéni versenyben indul majd. Itt a férfiaknál lehet csere a kűrben (Vincent Zhou), illetve a jégtáncban Chock/Bates indulhat minden bizonnyal.

A japán csapatban Shoma Uno indul a rövid programban, és mivel Yuzuru Hanyu nem érkezett még meg Pekingbe, a kűrben vélhetően Yuma Kagiyamát láthatjuk versenyezni. A nőket még nem tudjuk, de Kaori Sakamoto és Wakaba Higuchi már Pekingben vannak, talán Kaori indulhat majd a rövid programban és Wakaba a kűrben, meglátjuk majd, hogy döntenek. A párosoknál és jégtáncosoknál nincs cseréjük, mert csak egy indulójuk van, Miura/Kihara, illetve Komatsubara/Koleto. A japán egyénizők erősek és idén a Miura/Kihara is kettős is nagyon jó formát mutat, a leggyengébb szakág náluk a jégtánc.

A kínai csapatban Sui/Han indul a párosok rövid programjában, és csak egy cseréjük lehet maximum, hiszen a párosoknál Suiék, illetve Peng/Jin indulhat majd, a többi szakágban nincs több indulójuk. A férfiaknál Boyang Jin a versenyzőjük, aki néha kiszámíthatatlan, hogy jól fut-e, vagy sem (bízom benne, hogy ezúttal jól fog), a jégtáncos párjuk, Wang/Liu jók, de a legjobb esetben is egy 5. hely várható tőlük a ritmustáncban, míg a nőknél induló Yi Zhu lehet talán a leggyengébb láncszemük.

A kanadai csapatban a nagy változás az lehet az eredeti tervhez képest, hogy a férfiaknál a rövid programot és a kűrt is Roman Sadovsky lesz kénytelen futni (ha Kanada bejut a Top 5-be, amire megvan az esély), mert Keegan Messing még Kanadában, az olimpiára való indulás előtt pozitív Covid-tesztet produkált, ezért még az is kérdéses, hogy az egyéni versenyen ott lehet-e majd egyáltalán. Gilles/Poirier talán mindkét részben versenyeznek majd, hiszen ők a legerősebbek a kanadai csapatban; a nőknél egy indulójuk van Schizas személyében, a párosoknál Moore-Towers/Marinaro futja a rövid programot, a kűrt James/Radford versenyezhet majd.

Aki még odaérhet a Top 5-be, az a grúz csapat lehet, akiknek 1-1 indulójuk lesz a csapatversenyben. Attól függ, hogy Gubanova, Kvitelashvili, a hosszú kihagyás után visszatérő tehetséges jégtáncosaik, Kazakova/Reviya és a párosoknál Safina/Berulava hogy fut majd.

Rajtuk kívül az olasz csapatot említem még meg, akiknál a férfiak (Grassl és Rizzo) és a jégtáncos pár, Guignard/Fabbri szerepelhet jól, de a párosoknál Della Monica/Guarise formája szereplése kérdéses, a nőknél pedig csak a csapatversenyben induló Lara Naki Gutmann lehet a gyengébb láncszem.  

Ami még hír, hogy a németeknél Hase/Seegert visszalépett a párosok versenyétől, mert a fiú már Pekingben pozitív tesztet produkált; ők a 2 hét múlva esedékes egyéni versenyre már kaphatnak indulási jogot, ha a fiú negatív teszteket produkál addig. Így ők 0 pontot kapnak a csapatversenyben. Az ukránoknál pedig Ivan Shmuratko lett pozitív, így ő sem indulhat a csapatban, és kérdéses, hogy az egyéni versenyen indulhat-e majd.

A csapatok teljes listája itt érhető el.

Nem számolgatom az összes létező esélyt és pontokat, egyrészt azért nem, mert nem tudjuk, hogy a kűrben kik indulnak (a rövid program után nyilván fognak taktikázni majd a csapatok, már aki megteheti), másrészt bárkinél lehet egy, a vártál rosszabb futás, másnál pedig egy kimagasló előadás, ami megkeverheti a kártyákat, mindenesetre szerintem Oroszország aranyérmét alig lehetne megkérdőjelezni, és a dobogóra az USA illetve talán Japán állhat majd még föl. Kanada egy jóval gyengébb csapattal érkezik, mint négy éve, ezért tőlük idén egy maximum Top 4-Top 5-ös eredményt lehet várni, Grúzia okozhat még nagyobb meglepetést, illetve a hazai kínaiakra leszek még kíváncsi.

A pontozólap és indulói listák itt érhetők el.

Az olimpiai falu
forrás: @Beijing2022

Kezdődjék hát az olimpia! Jó szurkolást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...