2022. február 14., hétfő

XXIV. Téli Olimpiai Játékok - Doppingügy, és Nők előzetes

Ha egy héttel ezelőtt írtam volna ezt a bejegyzést, akkor most nyugodtan csak arról írnék, hogy a három orosz lány, Kamila Valieva, Alexandra Trusova, és Anna Shcherbakova a legfőbb esélyesei a dobogónak, és ha valami rendkívüli nem történik, Kamila Valieva nyakába fogják akasztani az aranyérmet. De történt valami rendkívüli, ami fenekestül felforgatta az eseményeket és amiről biztosan emlékezetes marad majd ez az olimpia.

Szerintem aki ezt olvassa, már mindenki előtt ismert, hogy Kamila Valieva december végén a nemzeti bajnokságon pozitív doppingtesztet produkált, miután a szervezetében trimetazidinre bukkantak. A Nemzetközi Antidopping Szövetség (WADA) által akkreditált laboratórium azonban csak február 8-án jelezte a pozitív eredményt, és innen kezdődött el a nyilvánosság előtt az egész ügy. Az eredmény közlését követően Valieva eltiltást kapott, ezért nem is edzett múlt héten egy napot, viszont az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ezután úgy döntött, hogy az eltiltás végrehajtását felfüggeszti, így aztán Kamila folytathatta az edzéseket Pekingben. A RUSADA döntése ellen természetesen lehet jogorvoslattal élni, amivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) és a WADA is élt, ezért a tulajdonképpen három jogi procedúrát egy kalap alá véve a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság (CAS) ad hoc bírósága tárgyalta Kamila ügyét tegnap. Mivel a pozitív doppingminta eredménye csak a csapatversenyt követően lett meg, ezért tulajdonképpen a fellebbezés során arról kellett dönteni, hogy a RUSADA döntését - miszerint az eltiltás végrehajtása ideiglenesen felfüggesztésre kerül - hatályában fenntartja-e a CAS. Kamilát több, mint hét órán keresztül hallgatta meg videókonferencián a CAS, amin részt vett a NOB, a WADA, az ISU, a RUSADA és az Orosz Olimpiai Bizottság küldöttei is (természetesen gondolom a megfelelő tolmácsokkal és a Kamilát képviselő ügyvédekkel).

Nos, a CAS úgy döntött, hogy hatályában fenntartja a RUSADA döntését, azaz Kamila eltiltásának végrehajtása továbbra is felfüggesztett marad, így edzhet és indulhat az egyéni versenyben is. Az ad hoc bíróság azzal indokolta a döntést, hogy Kamila még 16 éven alulinak minősül, ezért védett személy, és ezért rá más jogkövetkezmények alkalmazandók, továbbá a pozitív mintát nem az olimpiai játékok alatt produkálta, és a körülményeket tekintetbe véve Valieva versenyzésének megakadályozása helyreállíthatatlan károkat eredményezhetne a számára. Ezen túlmenően a pozitív minta eredményét pedig hosszú ideig tartott közölni, az nem róható fel Valievának, ezért az ügy feltárásához több idő szükséges.

Én úgy gondolom - és ezt most jogászként mondom - hogy a körülményekhez képest jogilag a lehető legjobb döntést hozta meg a CAS. A fegyelmi eljárás ugyanis továbbra is folyamatban van a RUSADA előtt, és az olimpiát követően lehet majd minden körülményt tisztázni ahhoz, hogy a megfelelő döntést meghozzák az illetékesek. Akár olyan döntést, hogy Valievát eltiltsák, vagy hogy felmentik. Ehhez azonban a B-mintát is vizsgálni kell majd, illetve nyilván mérlegelni a Valieva által felhozott bizonyítékokat, hogy hogyan kerülhetett a szervezetébe a tiltott szer (amely egyébként a vér oxigén ellátását serkenti, ezáltal az állóképességet javítja). Ezért vizsgálta a CAS az arányosságot, hiszen ha utóbbi kiderülne Valieva ártatlansága, és nem engednék versenyezni holnap, azzal nem reparálható károkat okoznának neki.

Bízom azonban abban is, hogy az olimpiát követően nemcsak Valievát, hanem az edzői teamet is alaposan vizsgálat alá vonják, aminek szükség esetén lesz eredménye is. Az bizonyos, hogy egy igen hosszú jogi eljárás elé nézünk, ami hónapokig is eltarthat.


Kamila Valieva edzőnőjével, Eteri Tutberidzével beszél 2022. február 11-én edzésen.
forrás: gettyimages 

Ezzel az is eldőlt, hogy amennyiben Valieva a dobogón végez ezen a versenyen, nem kerül sor az éremátadó ünnepségre, és a dobogósok majd a jogi procedúra után kapják meg az érmeiket. Ezzel együtt arról is döntés született, hogy a női egyéni verseny kűrjébe - amennyiben Valieva a legjobb 24-ben végez  a rövid programban - nem a szokásos legjobb 24, hanem 25 versenyző kerül majd be.

Műkorcsolya rajongóként viszont nagyon sajnálom a történteket. Sajnálom egyrészt Valievát, akiről nehezen tudom elképzelni, hogy a tudtával került a szervezetébe az anyag, és kiemelt felelőssége van a körülötte levő felnőtteknek (elsősorban az edzőinek, az orvosi stábnak). Sajnálom a leendő érmeseket (és a csapatverseny érmeseit), akik nem a helyszínen, Pekingben fogják megkapni az érmeket és ezzel meg lesznek fosztva attól az - sokak számára egyetlen - élménytől, hogy olimpiai dobogón, ünnepélyes keretek között kapják meg az érmeiket. Sajnálom a holnapi versenyben indulói nőket, akiket ugyanígy megviselt ez az egész történet, ami kihatással van az edzéseikre, és akik akár joggal érezhetik azt, hogy minek küzdjenek tisztán, ha valakit doppingolással is engednek versenyezni  (interjúkból, instagram és twitter like-okból tapasztalható egyes versenyzők reakciója).

Valieva ma először állt kamerák elé, sírva nyilatkozott, hogy milyen megterhelőek voltak számára az elmúlt napok. Ilyen előzmények után, az irtózatos mentális teher és média figyelem középpontjában nem tudom, hogy fog teljesíteni a versenyen. S mindez milyen hatással lesz majd a csapattársaira is. Anna Shcherbakova edzett quad Flipet és Lutz-ot amióta Pekingben van, de néhány napja neki sem sikerültek a quadok, ismét nyak tapasszal látni edzéseken, amin ő is sokszor elsírja magát. Állítólag új cipőt kellett betörnie, és ma már ugrott néhány 4F-et. Kérdés, milyen formában láthatjuk majd őt. Trusova edzései jobban mennek (kivéve a tripla Axelt), de nem tudni, hogy áll a sérülésével, és egyébként mennyi négyfordulatost tud majd megugrani.

Rajtuk kívül Kaori Sakamoto, vagy a tripla Axellel rendelkező Wakaba Higuchi érhet oda a dobogóra vagy a közeli helyre - a mai edzés beszámolók alapján nekik sem voltak túl jó napjaik. A japánok harmadik számú versenyzőjére, Mana Kawabére is figyelni kell, de ott lesz Young You, Yelim KimKaren Chen, Alysa Liu, vagy Loena Hendrickx is, akik mind a Top 10-ben végezhetnek.

A következő napokban legyen a figyelem a sportteljesítményen, sok sikert kívánok mindenkinek!

Pontozólap/indulási lista: https://results.isu.org/results/season2122/owg2022/CAT002EN.htm

A teljes női rövid program élőben itt (2-től pedig a TV-n is): https://m4sport.hu/elo/m4sport3/

2 megjegyzés:

  1. Szintén jogászként egyetértek én is a döntéssel, de rajongóként látni ezt az egészet nagyon szomorú. Főleg a bejegyzésed óta napvilágot látott magyarázkodással a nagypapával közös pohárról. (Tkn71 voltam a fórumról)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy írtál Tkn (jó tudni, hogy te is jogász vagy:). Igen, korcsolya rajongóként nagyon szomorú volt ezt az egészet végignézni. És ki tudja hol van még az egész ügy vége.

      Törlés

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...