2022. február 14., hétfő

XXIV. Téli Olimpiai Játékok - Jégtánc

Nagyon kevés időm van írni a jégtánc versenyről, aminek ma reggel lett vége, és máris nyakunkon a női verseny, amit ráadásul a világsajtót bejárt doppingbotrány előzött meg. Ezért egy rövid kis összefoglalót írnék csak a jégtáncról, ami egyébként az általam legkevésbé követett - és a bonyolult szabályrendszere miatt legkevésbé értett - része a sportágnak, de azért a szubjektív benyomásaimról írnék egy kicsit.

A várakozásoknak megfelelően Papadakis/Cizeron nyerte meg az aranyérmet, Sinitsina/Katsalapov nem tudott beleszólni az aranyéremért folytatott küzdelembe, a bronzérmet pedig természetesen egy amerikai pár, Hubbell/Donohue nyerte meg. Szombaton legalább emberi időben rendezték meg a ritmus táncokat, amiket tudtam követni, ez aztán nem igazán volt elmondható a szabad táncokról, amiket ma éjjel, kora reggel tartottak meg, így csak a verseny végét tudtam megnézni.

A ritmus táncok jobban tetszettek összességében: Papadakisék feszes, jól kikorcsolyázott John Legend RD-je világcsúcs pontszámot ért, őket követte Sinitsina/Katsalapov egy szintén jól megfutott RD-vel, majd Hubbell/Donohue Janet Jackson programja, ami nekem nagyon tetszett, ez hozzájuk illő, remek program. Chock/Bates állt a 4. helyen a Billie Eilish ritmus táncukkal, akik veszítettek szinteket, és komponensekben is alulmaradtak a Top 3-hoz képest. Náluk jobban tetszett Stepanova/Bukin Backstreet boys RD-je, amit viszont Chockék mögé soroltak a bírók. Guignard/Fabbri Michael Jackson RD-je tetszett még igazán, akik nemcsak technikásak, hanem jól is adták elő ezt a kreatív programot, és úgy éreztem, hogy kicsit alulpontozták őket.

A szabad tánc némileg unalmasabb volt: a Top 4-ben változás nem történt, itt a dobogósok mind líraibb programokkal készültek, s bár technikailag alig van különbség a top párok között, Papadakisék kivitelezésben, komponensekben a mezőny fölött állnak, amit jól lehetett látni az FD-ben is. Chockékat korcsolyázótudásban, összekötő elemekben gyengébbnek tartom, mint a Top 3-at, bár az űrbéli szerelmesek találkozás programjuk legalább mindenképp emlékezetesebb a top párokénál. Hubbellékhez a lírai stílus kevésbé áll közel, mégis technikailag nagyon jól kikorcsolyázott programot láthattunk tőlük, bár kaptak egy pont levonást túl hosszan kitartott emelés miatt. Guignard/Fabbri feljöttek az 5. helyre az Atonement FD-vel, míg Stepanováék a koreográfiai csúszós mozdulatukat rontották el, mert Stepanova kicsit kicsúszott belőle, amivel összességében egy hellyel hátrébb kerültek (6. helyen végeztek). Gilles/Poirier is egy elég rondán kivitelezett curve liftben hibáztak és összességében a Long and Winding Road FD-jük elmaradt attól a különlegesebb stílustól, amit tőlük megszokhattunk az elmúlt években. Ők végül a 7. helyen végeztek. Az egyik kedvencem Smart/Diaz Zorro FD-je volt a mai nap, akik a 8. helyen végeztek.


Papadakiséknak sikerült az, ami négy éve nem: a hőn áhított aranyéremmel lett teljes az éremkollekciójuk
forrás: tumblr

Az aranyérmet tehát a franciák vitték el, akik igen régóta vártak a legfényesebb olimpiai éremre. 4 éve kétszeres világ-, és háromszoros Európa bajnokként kis híján nem sikerült nekik az aranyérem a ritmus táncban elszenvedett ruha malőr miatt - akkor összességében a kanadaiak jobbak voltak, így a franciáknak négy évet kellett várniuk arra, hogy ismét megküzdjenek az aranyéremért. Egy versenyt, a 2020-as Európa-bajnokságot leszámítva mindent megnyertek ebben az olimpiai ciklusban, és most versenyeztek először a két évvel ezelőtti legyőzőjükkel, a Sinitsina/Katsalapov kettőssel szemben. Nem hagytak semmi kétséget afelől, hogy az aranyérem az övék legyen, és ezúttal megérdemelten az ő nyakukba került a legfényesebb érem, úgy is, hogy talán az idei szabad táncuk nem a legemlékezetesebb programjaik közül való. 

A ritmus tánc az M4 Sport oldalán itt található meg, a szabad tánc itt.

A teljes végeredmény elérhető itt.


Balról jobbra Sinitsina/Katsalapov, Papadakis/Cizeron és Hubbell/Donohue az éremátadó ünnepségen
forrás: gettyimages


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...