2019. október 12., szombat

JGP Zágráb és JGP Egna-Neumarkt + A junior GP Döntősök

A junior Grand Prix hatodik majd hetedik - egyben utolsó - versenyét Zágrábban, azután az olaszországi, dél-tiroli Egnában, német nevén Neumarktban rendezték meg, a Grand Prix Döntőben megszerezhető még fennmaradt helyekért tehát ezen a két versenyen éles küzdelem zajlott, sok izgalommal!
A zágrábi GP-n volt utoljára verseny a párosok számára, így a döntőbe jutottak sora már ott kiderült, viszont a női és férfi egyénizőkre, illetve a jégtáncosokra vonatkozóan az olaszországi GP-n alakult ki a végső lista.

JGP Zágráb

A nők versenye érdekesen zajlott olyan szempontból, hogy az aranyéremre esélyesek közül Daria Usacheva és Haein Lee megint egymás ellen versenyeztek, és Haein rigai győzelme után Usachevának lehetősége adódott arra, hogy itt visszavágjon neki. Ez nem történt meg, mert Haein Lee két tökéletes programmal tudott előrukkolni, így megint győzött Usacheva felett, sőt, megjavította az egyéni legjobb pontszámait is, és először ért el 200 feletti összpontszámot. Haein programjaiba és ahogy azokat megfutotta Zágrábban, nehéz belekötni. Mind a két programja, a Nocturne rövid program és a Riverdance - Firedance kűr remekül megkoreografált és nagyon jól felépített programok (különösen a kűr), amik minden erősségét kiemelik Haeinnek és amik nagyon jól is állnak neki. A kűr, ami a lassú részekből a gyorsabb részekbe vált át, ami aztán a lépéssorban csúcsosodik ki, és amit Haein nagyon jól, könnyedén, felszabadultan ad elő, a legjobb junior előadások közé emelte őt - már másodjára ebben a GP szezonban. Egyébként kifejezetten tetszett, hogy mind a két programja instrumentális, nem vokális darab, ami nem elnyomta a korcsolyázását, hanem kiemelte azt. A kiss and cry-ban nagyon aranyos volt Haein mind a két programja után, ahogy meglepve örült a pontjainak, mint aki nem akarta elhinni őket, pedig teljesen megérdemelten kapta azokat a pontokat. :) 

Usacheva sem versenyzett rosszul, de a kűrben több hibája is volt, ami egy tökéletesen futó Lee ellen nem volt elég még úgy sem, hogy a rövid program után még vezetett. Ellépés egy dupla Toe-Loopból, esés egy tripla Flipből - hiányos is volt az ugrás - és egy elég elkapkodott, csak 2-es szintű lépéssor voltak a fő hibák. Usacheva muzikális és korához képest érett előadó, tehetséges lány, mind a két programja esetében úgy érzem viszont, hogy talán nem a korához valóak. Nála két vokális darabot választottak, hasonló hangulatú, kellő érettséget megkövetelő szentimentális dalokat, amiket bár igyekezett előadni, de a programok nagy részében nem igazán jött át. A Je Suis Malade kűrben különösen éreztem, hogy a program vége, a szenvelgős éneklés próbára teszi az én idegeimet is, és ehhez a Tutberidze team-féle kapkodós koreográfia és nem túl precíz lépéssor is rátett egy lapáttal. 
Usacheva Lee után futott közvetlenül, tehát hallotta a pontjait és a tét nagy volt számára, így ez a verseny jó tapasztalatszerzés volt megint számára.

A bronzérmet a JGP-n először induló, Panova-tanítvány Anna Frolova szerezte meg, aki két jó programot futott, és bár minőségben nem az a szint, mint Usacheva, vagy Lee, így is magabiztosan szerezte meg az érmet a japánok, Kawabe és Uramatsu előtt (Kawabe egyébként megpróbálta a tripla Axelt, de elesett belőle). Frolova a Notre Dame kűrjében esett a tripla Lutz-ból, egyébként megcsinálta a többi elemét, egyelőre rákoncentrálva az elemekre és kevésbé jó minőségbeli kivitelezéssel. Frolova második GP versenye az egnai volt, így neki volt még valamennyi esélye a GP Döntőbe jutni.


Haein Lee tripla Loopja a kűrben
forrás: tumblr

A fiúk versenye az egyik legjobb küzdelemmel ígérkezett, mert olyan nevek indultak el, mint Shun Sato, Andrei Mozalev, Artur Danielian, Andrew Torgashev, Sihyeong Lee vagy Stephen Gogolev.
A rövid programot követően az állás, miután négyen is tisztán futottak: Danielian, Torgashev, Mozalev és Sato volt, ami elsősorban számított köztük, az a kis eltérés a kapott szintekben. Gogolev csak a 6. volt, miután rontott a 3A-ban és az elemei sem voltak jó minőségűek, valamint komponensekben is alacsonyabban kapott, mint a top versenyzők. A kűrben azután sokat változtak a helyezések és az kerekedett felül, akik a legkevesebb hibázták és a legtöbb technikai pontszámot érték el: Mozalev egy hibás 4T után minden elemet megcsinált, közte még egy 4T-t és két 3A-t,  így a magas technikai pontszám - és hozzá az egyébként nagyon komponens szám - miatt a megszerezte az első helyet és így biztosság vált, hogy bejutott a Döntőbe. A kűrben második a koreai Lee lett, akinek viszont ez nem volt elég arra a gyengébb rövid programja után, hogy felérjen a dobogóra. Artur Danieliannak viszont sikerült; a kűrben leszimplázta a négyfordulatos Salchow-ját, és volt egy Lutz-os hibája is, így végül a másodikként zárta a versenyt - ezután pedig izgulnia kellett, hogy a két ezüstérme elég lesz-e arra, bejusson a Döntőbe. Shun Sato a kűrben nem ugrott 4S-t, a két négyfordulatos Toe-Loopja pedig nem sikerült tökéletesre, de a két megbízható tripla Axelje és a rövid programból hozott előnye segített neki abban, hogy a dobogón maradhasson. Ehhez azonban az is kellett, hogy Torgashev a kűrben (megint) sokat hibázzon, aki így csak a 4. helyen végzett összesítésben. Ha a dobogón lett volna, akkor azzal ő nem jutott volna be a Döntőbe az első GP versenyén elért 4. hely miatt, de másoknak - így Danieliannak vagy Satonak - okozhatta volna azt, hogy ők is búcsút mondhassanak torinói reményeiktől. Egyébként Satonak, mivel volt GP győzelme, pontegyenlőség esetén is előnybe került Danielian ellen, mert ez esetben az az első számú szempont a kvalifikációra, hogy kinek van aranyérme. Gogolev lett pedig az 5., aki számára viszont biztossá vált, hogy így nem lesz majd ott Torinoban.

   

Mozalev, Danielian, Sato
forrás: ISU

A párosok versenyében ezúttal nem született teljes orosz dobogó, bár nem hiányzott hozzá sok: a cseljabinszki ezüstérmesek, Artemeva/Nazarychev ezúttal győzött, de nem sokkal előzte meg  a Mukhametzianova/Mironov párost, akik egyébként a rövid program után még vezettek is. Ezzel az eredményükkel mindketten bekerültek a GP Döntőbe. Csakúgy, mint a németek, Hocke/Kunkel, akiknek itt is sikerült megcsípniük a bronzérmet, ezáltal pedig úgy tudom ők lettek az első német páros, akiknek sikerült a junior GP Döntőbe bekerülniük. A párosok GP versenye Zágrábban lezárult, a Döntőbe jutottak sorrendjéről majd kicsit később lesz szó.

Jégtáncban a rigai ezüstérmes grúzok, Kazakova/Reviya magabiztosan nyerték meg az aranyérmet. A Linkin parkos szabad táncuk szerintem nagyon jól megkoreografált program, érdekes mozdulatokkal, jó emelésekkel, és itt még jobban futották meg, mint az előző versenyükön. Tyutyunina/Shustitskiy szerezték meg az ezüstérmet, és Bronsard/Bouaraguia a bronzérmet (azzal a jó kis Bowie szabad tánccal), de egyiküknek sem volt elég arra ez az eredmény, hogy bekerüljenek a Döntőbe - az oroszoknak egy 3., a kanadaiaknak pedig egy 4. hely volt a másik eredményük.


Kazakova/Reviya a szabad táncban
forrás: ISU

A fent maradó helyekért végül az utolsó, egnai verseny döntött a nőknél, férfiaknál és a jégtáncosoknál.

JGP Egna-Neumarkt

Az utolsó JGP versenyen a férfiak küzdelmét vártam leginkább, mert sok minden múlott ezen az utolsó megmérettetésen, hogy kik kerülnek be a GP Döntőbe, és érdekes felhozatal volt olyan indulókkal, mint Gumennik, Grassl, Yablokov, Malinin, Siao Him Fa, Shmuratko, stb.
Daniel Grassl-nek vagy Ilyia Yablokovnak csak akkor volt esélye a Grand Prix Döntőbe kerülésre, ha itt győzni tudnak, míg Gumenniknek már volt GP győzelme, így neki egy érem is elég lett volna itt - győzelme esetén azonban "bejuttathatta" volna Artur Danieliant is a Döntőbe. 

Röviden az történt, hogy Yablokov csak az 5. helyen állt a rövid program után, így tulajdonképpen a nem hibázó Grassl és Petr Gumennik között dőlt el a verseny. Grassl-nek adtak valamennyi előnyt Gumennikhez képest a rövid programot követően, magas GOE-kat kapott és mindenre megkapta a 4-es szintet is, Gumennikkel ellentétben. A kűrben aztán a technikai panel "talált" három hiányos ugrást az orosz versenyzőnek, míg Grassl-nek egyet sem - holott az ő ugrásai mindenképp problémásak voltak -  így ő kapta az aranyérmet. Danielnél azt láttam, hogy rendkívül magas GOE-kat kapott ezen a versenyen, ahhoz képest, hogy előredőlve, egyáltalán nem szépen ugrik, és az ugrásait se minősítette a panel hiányosnak. A korcsolyázótudása nem igazán jó, és emellett eléggé merev is; a kűrben a lépéssorban meg is botlott, de arra se kapott mínusz GOE-t. A karjait, tenyerét szinte az egész rövid program közben kitárva hagyta, egy ismerősöm azt mondta, olyan volt mint egy béka. Elnézést, ez talán nem túl szép összehasonlítás, de tényleg úgy nézett ki! A forgásain kívül nekem sajnos nem igazán tetszik tőle, amit látok.
Gumennik szépen futott és őszintén szólva, amikor megnéztem az Operaház fantomja programját, arra gondoltam, ez elég kellene, majd hogy legyen az aranyéremhez. Végül nem lett az. Egyedüli olaszként a juniorok között csak Grassl-nek volt esélye GP Döntőbe jutni, amit ugye számára hazai pályán rendeznek meg, és eleve a JGP verseny helyszíne Egnában Daniel edzőpályája volt - nem volt így meglepő, hogy mindenben segíteni fogják és mindent megtegyenek, hogy bekerülhessen majd a Döntőbe.
Aminak azután Danielian viselte a következményeit. Ugyanakkor alakulhatott volna az az orosz GP verseny is máskánt, amin 0.2 ponttal kapott ki épp Gumennik előtt...Mindenesetre hiányozni fog Torinoból, a rövid programja különösképpen, ami az elmúlt évek egyik legjobb junior SP-je szerintem.

A bronzérmet egyébként két nagyon szép programmal az ukrán Ivan Shmuratko szerezte meg, aki első junior GP érmét nyerte ezzel. Bár nincsen egyelőre négyfordulatos ugrása, de a triplái, közte a 3A-ja is stabil és nagyon jók, a programjai kifejezetten jól megkoreografáltak, és elő is tudja adni azokat.


Ivan Shmuratko a kiss and cry-ban a kűr után
forrás: ISU

A nők versenyében Ksenia Sinitsyna volt ennek a versenynek magasan az esélyese, és a rövid program után, miután 13 ponttal vezetett, eldőlni is látszódott a verseny. A kűrben aztán megint tökéletesen futott, és először sikerült a 140 feletti ponthatárt áttörnie. A Grand Prix Döntő mindenképp érdekes lesz, mert két erős futással, és mások esetleges hibázgatásai miatt akár a dobogóra is odaérhet majd Sinitsyna. Az ezüstérmes Anna Frolova lett, akinek így Viktoria Vasilievához hasonlóan egy ezüst-, és egy bronzérme volt a GP versenyekről. A GP Döntőbe jutást azonban az döntötte el, hogy Vasilieva összpontszámai mindkét versenyen magasabbak voltak Frolováénál, így ő mehet majd Torinoba. A bronzérmet pedig a Moszkvában is készülő, olasz Alessia Tornaghi nyerte, aki egészen a 7. helyről lett 2. a kűrben, összességében pedig bronzérmes, így Shmuratkohoz hasonlóan ő is első GP érmét szerezte meg.

Jégtáncban nem volt túl erős a mezőny az utolsó versenyen és a magas esélyesnek számító Khudaiberdieva/Filatov nyert, így ezzel eldőlt, hogy ők is ott lesznek Torinoban. Az ezüstérmes a rigai 4. helyezett D'Alessandro/Waddel lett, míg a bronzérmes az első GP versenyén induló Lazareva/Prokofiev.


Khudaiberdieva/Filatov
forrás: ISU

Véget ért tehát a hét versenyből álló junior GP sorozat, amiben láthattunk nagyon szép programokat, érdekes versenyeket, fiatal feltörekvő tehetségeket, vagy épp olyanokat akik lassan már kifelé mennek a juniorok közü. Sajnos nem kevés pontozásbeli probléma is láthattunk viszont, és csak bízni tudok benne, hogy valamiféle pozitív irányváltás lesz e téren, ha egyáltalán az a cél, hogy ne veszítsen el még több rajongóját ez a szép sportág.

A Junior Grand Prix Döntősök 

A junior GP Döntősök sora tehát a következőképpen alakul (plusz a 3 tartalék listája):

Nők:
  1. Kamila Valieva (orosz) - 30 pont
  2. Alysa Liu (amerikai) - 30 pont
  3. Haein Lee (dél-koreai) - 30 pont
  4. Ksenia Sinitsyna (orosz) - 28 pont
  5. Daria Usacheva (orosz) - 26 pont
  6. Viktoria Vasilieva (orosz) - 24 pont
Tartalékok: Anna Frolova (orosz, 24 pont), Seoyeong Wi (dél-koreai, 22 pont), Anastasia Tarakanova (orosz, 22 pont)

Férfiak:
  1. Andrei Mozalev (orosz) - 30 pont
  2. Yuma Kagiyama (japán) - 28 pont
  3. Petr Gumennik (orosz) - 28 pont
  4. Daniel Grassl (olasz) - 26 pont
  5. Daniil Samsonov (orosz) - 26 pont
  6. Shun Sato (japán) - 26 pont
Tartalékok: Artur Danielian (orosz, 26 pont), Stephen Gogolev (kanadai, 20 pont), Ilyia Yablokov (orosz, 20 pont)

Párosok:
  1. Apollinariia Panfilova/Dmitry Rylov (orosz) - 30 pont
  2. Iuliia Artemeva/Mikhail Nazarychev (orosz) - 28 pont
  3. Ksenia Akhanteva/Valerii Kolesov (orosz) - 28 pont
  4. Diana Mukhametzianova/Ilya Mironov (ororsz) - 24 pont
  5. Annika Hocke/Robert Kunkel (német) - 22 pont
  6. Alina Pepeleva/Roman Plsehov (orosz) - 20 pont
Tartalékok: Kate Finster/Balázs Nagy (amerikai, 18 pont), Anna Shcheglova/Ilia Kalashnikov (orosz, 16 pont), Wang Huidi/Jia Ziq)

Jégtánc:
  1. Avonley Nguyen/Vadym Kolesnik (amerikai) - 30 pont
  2. Elizaveta Shanaeva/Devid Narzyhnyy (orosz) - 30 pont
  3. Elizaveta Khudaiberdieva/Andrey Filatov - 30 pont
  4. Maria Kazakova/Georgy Reviya (grúz) - 28 pont
  5. Loicia Demougeot/Theo Le Mercier (francia) - 26 pont
  6. Diana Davis/Gleb Smolkin (orosz) - 26 pont
Tartalékok: Sofia Tyutyunina/Alexander Shustitskiy (orosz, 24 pont), Natalia D'Alessandro/Bruce Waddell (kanadai, 22 pont), Ekaterina Katashinkaia/Alexandr Vaskovich (orosz, 22 pont)

*

~BB


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...