2019. október 23., szerda

Skate America 2019

Véget ért az első Grand Prix verseny, amit a nevadai Las Vegasban tartottak meg a hétvégén. Nem tudtam mindent élőben nézni, egyrészt az időeltolódás miatt, másrészt mert elutaztam, ráadásul ahol voltam, ott - Magyarországgal ellentétben - korlátozva volt a hivatalos Youtube stream. Na de bepótoltam a lemaradást, legalábbis jó pár versenyző programját sikerült visszanéznem utólag.

Az előzetes várakozásaim, tippjeim egy része nem jött be, ebből is látszik, főleg a női és férfi versenyben sok minden előfordulhat, de a párosoknál is született némi meglepetés. A legkiszámíthatóbb a jégtánc volt ezúttal is, mert nyert Hubbell/Donohue, másodikak lettek Stepanováék és Fournier Beaudry/Sorensen vitte haza a bronzérmet, úgy, ahogy azt előzőleg amúgy megjósoltam. Igaz, az amerikaiaknak kellett, hogy lejtsen a hazai pálya, mert szerintem Stepanováék összességében jobbak voltak, különösen a szabad táncban, melyet ugyan megnyertek, de csak néhány századdal sikerült megelőzniük Hubelléket - az előny lehetett volna azonban magasabb is. Az amerikaiaktól a tavalyi után jobb programokat reméltem, de nemhogy jobbak lennének, hanem szerintem még gyengébben sikerültek...a ritmus tánc giccses, a szabad táncot pedig nem látom koherensnek, sok benne az oda nem illő mozdulat, és a zeneválasztás egyik programban sem valami találó. Nekem ők úgy tűnnek, hogy túlságosan sokat játszanak, sok a felsőtesti mozdulat, miközben a lábbal kevesebbet dolgoznak, és ez az idei programjaikban is így van.
Stepanováék kis híján visszaléptek a versenytől, ennek ellenére nagyon szépen futottak, különösen a szabad tánc tetszik, ami szerintem később jól össze fog majd állni. Tetszenek benne az emelések, és sok ötletes elem van benne, mint például a koreográfiai twizzle mozdulat, hogy csak egyet említsek. A kanadaiak, Fournier Beaudry/Sorensen ritmus tánca ötletes és a szabad táncban is szépen, lendületesen, kimért eleganciával futottak, szerintem az eddigi eredményeik együtt meggyőzőek.

Összességében tehát jégtáncban nem láttunk sok meglepetést. Hubelléket a következő versenyen, a Skate Canadán is láthatjuk majd, így ők nagyon korán be fogják majd fejezni a GP szezont.


Stepanova és Bukin nyerte a szabad táncot
forrás: tumblr


Dobogón Stepanova/Bukin, Hubbell/Donohue és Fournier Beaudry/Sorensen
forrás: figureskatingru

A párosok versenyében Peng/Jin nyert, és tették mindezt úgy, hogy a kűrben Cheng Peng nagyon csúnyát esett a kidobós tripla Loopból, amitől kificamodott a lába, a programot viszont még így is be tudták fejezni, sőt, nyertek is a kűrben. Róluk már korábban említettem, hogy a programjaik bíztatóak idén, és egyre jobbnak látom a kettejük közötti korcsolyázását, szinkront is. A programokban, így a rövid programban is akadt még hiba, amiken azonban a GP szezon során és utána is lehet csiszolni. Az ezüstérmet a 2018-as junior világbajnok páros, Pavliuchenko/Khodykin szerezte meg, a bronzérmet pedig némi meglepetésre nem a legesélyesebb amerikai páros, hanem Denney/Frazier nyerték meg, akik így sok év után először (2016, Skate America) ismét dobogóra állhattak Grand Prix versenyen. Cain/Leduc ugyanis esélyesként érkeztek erre a versenyre, ám a kűrben hibát hibára halmoztak, és jóval lemaradva a leggyengébb szereplést érték el az amerikaiak közül. Az US Classic-on elért sikerek után tehát ez egy kifejezetten sikertelen eredmény a számukra.
Az ő eredményüket leszámítva a párosok versenyébenn nagyjából azt láthattuk, amire számítani lehetett, a kínaiak az várakozásoknak megfelelően jól futottak (a sérülés ellenére is), és az oroszok is hozták az érmet. 


Peng/Jin győzött a párosok versenyében
forrás: ISU

A férfiak versenyében a papírformának megfelelően nagy fölénnyel nyert Nathan Chen, és bár a győzelme nem volt kétségbe vonható, a pontjai (megint) azok voltak, már oly' sokadszorra. A rövid programot először mutatta be versenyen: szerintem ennek a programnak a koreográfiája Aznavour sanzonjához nem igazán van köze és emellett Chen végig loholt a zene után a programban, nem tudta tartani a ritmust. Még mindig nem jó előadó, a zenei nüanszokat egyszerűen nem érzi - ezt általában mondom, nemcsak erre a programra - a finom, halk részekben intenzíven, már-már agresszíven adott elő, a lépéssorban azt hittem elkezd hip-hopozni! Úgy gondolom, hogy attól, hogy ezúttal sanzont választott idénre, az interpretációja, előadása nagyon hasonló ahhoz, amiket eddig láttunk tőle a korábbi programjaiban. Nagyon magas pontokat kapott ezen a versenyen, a 46 feletti (!) komponens mellett például a 4Lz-ot, amiből kifordult, és ami negatív GOE-t kellett volna, hogy eredményezzen, több bíró is pozitívan értékelte. Emellett nagyon magas GOE-kat kap minden másra is, az Axeljának nem volt magassága, távolsága, gyengén érkezett belőle, és nem volt kifutóíve: 0 GOE-t érne, +3-ak és +4-ek helyett. És itt tartom a rendszert annyira problémásnak, hogy megpontozzák azt is, ami nem kimagaslóan jó minőség, holott a -5/+5-ös GOE rendszerben éppen, hogy még jobban kellene differenciálni rossz, átlag, jó és kiváló között. Ha összemossák a pontokat, egyszerűen elveszik a különbség az átlag és a kiváló között.

A rövid programban Dmitri Aliev és Keegan Messing 96 körüli ponttal álltak a 2. és a 3. helyen és mindketten jól futottak, szerintem mindketten magasabb komponenseket érdemeltek volna, mint Chen, Messing emellett jobb GOE-kat is. Keegan futása nagyon megindító volt azok után, hogy egy hónapja, néhány nappal az Autumn Classic verseny után motorbalesetben elveszítette a 26 éves öccsét. Nyilatkozta, hogy nagyon nehéz volt elindulna ezen a versenyen, és a rövid programban látszódott, hogy a szívét-lelkét beleadva korcsolyázott. Egyébként rendkívül jó sebessége, lendülete van Keegannek, jó élmunkával, kiemelkedő korcsolyázótudással; a Lutza például olyan ugrás, amire bőven lehet adni +3 vagy a feletti GOE-kat: nagy, szellős, remek ugrás közbeni testhelyzettel, indulással, nagy kifutóívvel az érkezéskor.

A rövid programban Jason Brown állt a 4. helyen, miután leszimplázta az Axelját, azonban nagyon szépen korcsolyázott emellett, szerintem a komponensekben Messing után neki kellett volna a legmagasabb pontokat kapnia, egyébként nemcsak itt, hanem a kűrben is [a kűrben 90-et kapott, Chen 94-et (!)]. A kűrben Jason Nathan után futott, és a különbség korcsolyázótudásban, lendületben, irányváltásokban, a mozdulatok precizitásában, kimunkálásában ég és föld Brown javára és így hogy egymás után futottak, a különbség még inkább látszódott köztük.

Nathan kűrjében (is) hanyagul adott elő; értem, hogy laza és modern akar lenni, de a korcsolyázáshoz kellenek kimunkált mozdulatok, jó lendület, sebesség, testkontroll, stb. ami nála nincsen meg. Tekintve pedig, hogy két ugrást kihagyott, amik súlyos hibának minősülnek, így a szabályok értelmében neki nem szabadott volna több pontot kapnia előadásra és interpretációra, mint 8.75. Ami szabályt keményen betartottak Hanyu esetében az ACI-n (89 komponensre), azt Chen esetében figyelmen kívül hagyták a Skate Americán, azaz mindenre megkapta a 9 feletti komponenst, 94-et összesen, ami egyáltalán nem tükrözi a valóságot.


Ez lenne minden idők egyik legmagasabb komponens számot érdemlő kűrje?
forrás: tumblr

Jason egy jól megfutott kűrrel szerezte meg végül az ezüstérmet. Ez egy szép szezonbeli bemutatkozás volt a balesetét követően és úgy, hogy nem csinált Challenger versenyt, így esélye nyílt arra, hogy egy második jó eredménnyel majd az NHK Trophy-n be tudjon jutni a Döntőbe. Egyébként ha már Jasonról van szó, meg kell említenem Alexei Yagudin mejegyzését, aki kommentátorként közvetítette a versenyt az orosz TV-ben: szerinte csak a négyfordulatosok a "férfias műkorcsolya", és jelezte, hogy Brown alatt sok érdekeset nem fogunk látni, maximum a "lábát a levegőben", így inkább Alievről folytatta a beszélgetést. Ilyen jellegű megjegyzést elkeserítő hallani egy nagy bajnoktól, hiszen négyfordulatos nélkül is lehet élvezni valaki szép korcsolyázását, a művészeti korcsolyázást és bizony azzal - legalábbis GP szinten - bizony lehet érmeket is nyerni.
Alievről is elmondható - aki amúgy nem sokkal elmaradva végzett Brown mögött - hogy esélyes lehet a GP Döntőbe jutni neki is, bár a hazai pálya terhe alatt, ami az oroszoknál gyakran nagyobb súly mint előny, nem lesz könnyű dolga Moszkvában.

 
Kifinomult interpretáció, gyönyörű spirál Jason kűrjében
forrás: tumblr

A versenyen csak 6. lett Boyang Jin és 8. Junhwan Cha. Boyang általában lassú kezdő a szezon elején, de az idei év eleji jó formája bizakodást adott arra, hogy a GP sorozatot is erősebben kezdi majd. Ez nem így történt, és még az olyan stabil elemei, mint a 4Lz se sikerültek és nagyon sok hibával korcsolyázott. Úgy tűnik tehát, hogy sorozatban harmadszorra nem lesz majd ott a Döntőben. Junhwan formája szintén nem meggyőző: kétszer is elesett a kűrben (4T, 4S) és szimplázása is volt, amikkel sok technikai pontot vesztett, de a komponensei is estek. Egyébként nagyon szép a kűrje, szerintem jobb koreográfia a tavalyinál, de akármilyen jó lendülettel is korcsolyázik, sokszor elviszi a hév és nem fejezi ki a részleteket a programban. Bár ebben van még ideje fejlődni. Nekem úgy tűnik egyébként, mintha megint nőtt volna az elmúlt hónapokban, nem tudom, hogy valóban így van-e. Mindenesetre gyengébben kezdte a szezont, mint tavaly és ha idén is sok hazai válogató versenyre kell majd mennie, akkor még nagyobb esélye lesz, hogy megint előjönnek a sérülései, mint ahogy az tavaly is történt. Az pedig nem lenne biztató...

A nők versenyében Anna Shcherbakova nyert, a második Bradie Tennell lett, míg a harmadik Elizaveta Tuktamysheva. Anna a rövid programban csak a 4. helyen állt; úgy gondolom, hogy nem tudta ezt a programot jól interpretálni, nem közvetít kifelé, az ugrásai közül a 2A és a 3F is nagyon picike volt, nem jó elugrással, a 3Lo pedig hiányos. Ezúttal is feltűnő volt, hogy az alapkorcsolyázótudását átmenetekkel igyekszik kompenzálni. Bradie Tennell lett az első, akinek szerintem jól megkoreografált programja van. Ami viszont zavaró nála, az a lendület hiánya, a mozdulatainak kifinomulatlansága, merevsége, az ugrásai neki is kicsik, és 2A-ba például nagyon kis sebességgel ment bele. A komponensei is nagyon magasak voltak. Nála jobban futott Kaori Sakamoto, akinek az ugrásairól tényleg el lehet mondani azt, hogy minimum +4 GOE-kat értek a rövid program során. Komponensekben nincs meg benne a mozdulatainak a kifinomultsága, de az élhasználata, sebessége, lendülete fantasztikus, és előadásban, interpretációban is jó. Wakaba Higuchi lett a 3., aki viszont nagyon jól fejezi ki a részleteket, és jól is vetítette ki az előadást, a legjobb pedig szerintem a lépéssor a programjában. A 2A-ja gyönyörű és nagy, egyébként edzi a tripla Axelt is, amit tervezett itt is megpróbálni de végül nem tette be a kűrjébe. Nála a lépéssor a legjobb a programban. Tuktamysheva rövid programja jobb ezzel a zenével, de a lépéssoron kívül üres a többi top korcsolyázóhoz képest, és az ugrásai is hiányosak voltak, emellett a forgásai is igencsak lassúak.


Wakaba kifogástalan, nagy pályát befedő, magas, könnyed, és jó kifutóívő Axelja a rövid programban
forrás: tumblr

A kűrben aztán voltak változások a sorrendet illetően. Shcherbakova összeszedte magát, és nem hibázva futott egy 160 pontos programot, amiben két 4Lz-ot is megugrott. A Lutza azonban továbbra is problémás, nem szúr le a lábával, hanem szinte élből ugorja, és ezúttal is látszódott, hogy az elejéből az ugrásnak nagyon sokat lecsal. Azzal egyáltalán nem tudok egyetérteni, hogy olyan GOE-kat kap erre a technikailag nem jól kivitelezett ugrásra, mint a legjobb technikával rendelkező férfi versenyzők a tiszta quadrákra. Mindennek ellenére ez a program jobb, mint a rövid programja és fejben ezúttal is nagyon erős volt Anna, hogy így meg tudta futni ezt a programot, miután csak a 4. helyen állt. Sok szempontból lehet kritizálni a Tutberidze csapatot (joggal), de az tény, hogy mentálisan nagyon jók a versenyzőik és szinte nincsen olyan verseny, amiben nem hoznák ki magukból a legjobbat.
Bradie Tennell lett az ezüstérmes, és Tuktamysheva annak ellenére lett csak 3., hogy megvolt a két  tiszta tripla Axel a kűrjében. Egyébként sajnos a kűrje is eléggé üres és hiába jók az ugrásai, ha komponensekben alacsonyra értékelik a bírók és a GOE-kat sem kapja meg. Ennek ellenére így is jóval kisebb pontokat kap két Axellel, mint korábban eggyel.

Kaori bár hibázott a Mátrix kűrjében, mégis szerintem neki kellett volna a legmagasabb komponenseket kapnia, s nem Tennellnek, mert a minősége a korcsolyázásának mindenben jobb mint Tennellé. Kaori végül a 4., míg Wakaba sajnos csak a 6. hely zárt. Az 5. Eunsoo Lim lett, aki, Chához hasonlóan úgy tűnik mintha nőtt volna egy kicsit és részben ez, másrészt talán az edzőváltás okozhatja a nem túl kiegyensúlyozott formát.


Tennell, Shcherbakova, Tuktamysheva a dobogón
forrás: screenshot

A női verseny konklúziójaként elmondható, hogy az amerikai versenyeken erősen szokott lejteni a pálya a hazai versenyzőknek (a többi szakágról amúgy ugyanez volt elmondható) ennek ellenére is érezhető volt, hogy Tennellt nagyon segítik a bírók, míg Tuktamyshevát igyekszenek még lejjebb pontozni. Szerintem nem kevés politika, és pénz érdekek állhatnak e mögött: a GP Döntőbe kerülésnél nem érdeke az ISU-nak, hogy legyen akár öt orosz korcsolyázó, sokkal inkább jobb lenne nekik, ha lenne egy amerikai is (például négy orosz, és egy japán mellett). Ha Tennell a Skate Canadán is jól fut, esélye lesz bejutni a Döntőbe. Ahhoz pedig nemcsak az ezüstérem kellett itt, hanem minél jobb pontok, amik innentől a Skate Canadán akár még magasabbak is lehetnek egy kicsivel. Tennell Döntőbe kerülése nézettséget hozna az amerikai TV társaságnak, az NBC-nek, végső soron pedig pénzt az ISU-nak. Ellenkező esetben meglehet annak is a veszélye, hogy érdeklődés híján esetleg jövőre nem adnák le a női versenyt az USA-ban, hiszen mely amerikai néző kíváncsi öt, akár hat orosz lányra a Döntőben?

A versenyt egyébként az ISU YouTube csatornáján lehetett követni Magyarországon. Az MTVA viszont megvette a közvetítési jogokat a teljes Grand Prix sorozatra és az ISU bajnokságokra is, és a következő versenytől, a  Skate Canadától élőben is fogják már streamelni a versenyt az m4sport.hu oldalon (tehát a TV-ben úgy tűnik, nem fogják követíteni a GP versenyeket). Amelyik országban rendelkeznek e jogokkal, azokban a YouTube streamben lehetnek korlátozások. Így végülis szerencsénk volt, hogy a Skate Americát lehetett itthon nézni, miután ezt a versenyt még nem streamelte az M4 Sport. De péntektől szerintem már itthon is le lesz korlátozva a YouTube.

Az első GP versenynek vége is, és nagyon hamar jön a következő: a Skate Canada előzetest is hamarosan posztolni fogom. :)

*

A teljes végeredmény itt elérhető.

Videók:

Férfiak: 1. Nathan Chen (USA) SP/FS 2. Jason Brown (USA) SP/FS 3. Dmitri Aliev (RUS) SP/FS bónusz: Keegan Messing (CAN) SP
Nők: 1. Anna Shcherbakova (RUS) SP/FS 2. Bradie Tennell (USA) SP/FS 3. Elizaveta Tuktamysheva (RUS) SP/FS bónusz: Kaori Sakamoto SP, Wakaba Higuchi SP
Párosok: 1. Peng/Jin (CHN) SP/FS 2. Pavliuchenko/Khodykin (RUS) SP/FS 3. Denney/Frazier (USA) FS
Jégtánc: Hubbell/Donohue (USA) RD/FD 2. Stepanova/Bukin (RUS) RD/FD 3. Fournier Beaudry/Sorensen (CAN) RD/FD

~Black Blades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...