2019. október 25., péntek

Skate Canada előzetes

A mai napon megkezdődik a második Grand Prix verseny, a Skate Canada, amit ha minden jól megy majd, már az m4sport.hu oldalon is követhetünk majd élőben.

A nők versenyében izgalmas versenyre lesz itt is kilátás, miután indulni fog Rika Kihira, Evgenia Medvedeva, Alexandra Trusova, Bradie Tennell, és a koreai csapatból itt debütál a felnőtt Grand Prix sorozatban Yelim Kim és Young You is. Az aranyért leginkább Trusova és Kihira küzdhet majd meg, bár ha Trusovának a kűrben akár több tiszta négyfordulatos ugrása is lesz, akkor nehezen lesz majd verhető (különösen, ha a rövid programban sem lesz nagy hátrányban). De a jég csúszik, különösen ha minél rizikósabb elemekkel teli kűrt mutatnak be a korcsolyázók, így lehetnek itt is meglepetések. Kíváncsi vagyok arra, hogy Medvedeva az ígéretes, ACI-n futott előadások után itt hogyan fog teljesíteni, arra is, hogy Tennellnek sikerül néhány nappal az első GP versenye után megint jól futnia, illetve arra is, hogy például You Youngnak meglesznek-e a Tripla Axelek.

A hét eseményeihez köthető, hogy a versenyen induló Marin Honda három napja autóbaleset részese volt Kelownában, amikor egy taxiban ült Keiji Tanakával és egy autó beléjük hajtott. Marin beütötte a homlokát, valamint a lábszárát, és bár mindkettejüket engedték versenyezni az orvosok, Marin az edzések után jelezte, hogy érzi a baleset hatásait és fájdalmai vannak. Reméljük, hogy a körülményekhez képest jól fog tudni versenyezni ő is, és Tanaka is.

A férfiak versenyében magasan esélyes Yuzuru Hanyu, akinek célja a Grand Prix Döntőbe való bejutás, tekintve, hogy az elmúlt két évben a Grand Prix versenyeken elszenvedett sérülései miatt nem indulhatott a Döntőben (utoljára így 2016-ban láthattuk őt, amikor is sorozatban negyedszerre nyerte meg a GPF-et). Emiatt egyelőre nem láthatjuk tőle a 4Lz-ot ezen a versenyen. Az edzéseken gyönyörű, könnyed, szállós ugrásokat csinált, és az Otonal edzése nagyon szépre sikerült. Egyébként ő is lassú kezdő általában a szezonban, tehát a legjobb formáját nem lehet tőle elvárni ezen a versenyen, mindenesetre Brian Orser szerint jó formában érkezett a versenyre, amit eddig az edzések is alátámasztottak.


Tökéletes, magas, szállós és könnyed négyfordulatos Salchow

Az érmekért folytatott harc érdekes lesz, és többeknek lehet esélye a dobogóra kerülni. Például Matteo Rizzonak, a baleset ellenére Keiji Tanakának, vagy akár egy kiválóan futó Andrei Lazukinnak, valamelyik kanadainak, Nam Nguyennek, esetleg Roman Sadovsky-nak (bár utóbbi kettő eddig a Challenger versenyeiken nem mutattak jó valami jó formát, kivéve Roman rövid programját a Finlandia Trophy-n).

A párosok versenyében papíron Tarasova/Morozov a legesélyesebb, de nem tudom, mit lehet tőlük várni ezen a versenyen. Az US Classic-on meglepetésre kikaptak, és a Skate Canada edzéseken is elég sokat hibáztak eddig, bár persze az edzésből nem lehet mindig biztos következtetéseket levonni. Mindenesetre megszorongathatják őket a másik orosz páros, Boikova/Kozlovskii, és odaérhet majd a dobogóra a kanadaiak kettőse, Moore-Towers/Marinaro is.

Ha a jégtáncra a Skate Americán azt írtam, hogy kiszámítható, akkor a Skate Canadán talán nem lesz ennyire így: a második GP versenyén veszt részt idén Hubbell/Donohue, és bár a kanadaiak, Gilles/Poirier hazai pályán versenyeznek, nem biztos, hogy hazai pályán meg tudják-e majd szerezni az első Grand Prix aranyérmüket. A kettejük közötti verseny mindenesetre izgalmas lesz, de érdekes lesz az is, hogy ki szerezheti meg a harmadik helyet, mert arra is többeknek lehet esélye, például a másik amerikai kettősnek, Hawayek/Bakernek, esetleg a spanyoloknak, a Hurtado/Khaliavin kettősnek.

Remélem, hogy jó versenynek nézünk elébe, jó szurkolást kívánok!

~BlackBlades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...