2019. október 18., péntek

Finlandia Trophy 2019

Mielőtt elkezdődik a felnőttek Grand Prix szezonja (alig egy óra múlva), röviden összefoglalom, mi volt a múlt heti Finlandia Trophy-n. Sajnos a párosok és a jégtáncosok versenyéből nem tudtam sokat követni, ezért azoknál csak néhány lényegesebb dolgot emelnék ki :)

Jégtáncban Madison Chock/Evan Bates nyert, így idén már a második Challenger aranyérmüket zsebelhették be - ezúttal a ritmus táncban nem úgy sikerült a finnstep és a lépéssor, mint az US Classic versenyen, míg a szabad táncban a koreográfiai lépéssort vették érvénytelennek. Így is kényelmes győzelmet arattak a kínai páros, Wang/Liu előtt, akik egyébként a Nebelhorn Trophy-hoz képest kicsit rosszabb pontszámmal is ezüstérmet tudtak itt szerezni (Németországban a 6. helyre volt csak elég a pontjuk). A bronzérmet Popova/Mozgov szerezte meg, ők valamennyivel jobban futottak mint a Nepelán. Két magyar indulónk volt a versenyen, Monaghan/Fourati az US Classic-on elért eremdényhez képest kicsit elmaradtak, így a frissen alakult párosunk, Dozzi/Valdez alig két ponttal, de megelőzte őket.


Jégtánc dobogó
forrás: In the Loop

A párosok versenyében a junior világbajnok Mishina/Galliamov meggyőző fölénnyel nyert Efimova/Korovin előtt, Ilyushchekina/Bilodeau pedig első nemzetközi érmét nyerte. A kűrjük továbbra is nagyon tetszik, és bár van még sok mindenen csiszolnivalójuk (például az ugrásokon), az emeléseik különösen innovatívak, egyediek és szépek voltak ezúttal is.


A versenyen először indult az új párosunk, Magyar Márk és Chtchetinina Ioulia is, akik szépen helyt állva a 8. helyen végeztek a versenyen és mind a rövid programban, mint a kűrben megszerezték a technikai minimum pontszámot a világbajnokságra (min. 27 a rövid programban, és 44 pont a kűrben a párosok esetében).

A férfiak versenyében a rövid programot követően ha nem is sokkal, de Sota Yamamoto megelőzte Shoma Unot, miután sikerült a 4S és a 4T is, bár a kombinációjában csak egy dupla Toe-loop sikerült. Ezzel Sota az eddigi legjobb rövid programját futotta. Shoma rontott a 3A-ban, és a négyfordulatos Flipje sem volt jó - bár a panel ezúttal sem vette hiányosnak a Flipjét, ahogy azt kellett volna, a bírók viszont nem is tudták, mit pontozzanak, volt -2 GOE-tól +3-ig minden. Shoma programja egy korábbi gála száma lett, a Great Spirit, ami egy trance/techno, Armin van Buuren dal. A lépéssora érdekes, és például a cantilever jó helyen van elhelyezve a programban (Trusova például az ő esetéből is tanulhatna, hol kellene cantilevert csinálnia a kűrben), de a lassú részt leszámítva ez egy elég rizikós választás, gálára szerintem jobban való zene mint versenyprogramnak. A 3. helyen Roman Sadovsky állt, aki egy 3Lz-ot leszámítva jól futott, és aki a nyári sérüléséből visszatérve kifejezetten elégedett volt ezzel az előadásával. Roman nagyon szépen korcsolyázik, kifejezőkészsége kimagasló; ő egyébként mind a két programját megtartotta tavalyról, hiszen a kanadai bajnokság után nem versenyzett már és maradt még fejlődnivaló ezekben a programokban. (Vele kapcsolatosan egy kicsit off: nem tudom hány aktív korcsolyázó van, aki rendszeresen vlogol és aki olyan színvonvalas videókat készít, mint Roman. Bevallom, az összes videóját megnéztem már, úgyhogy nyáron is up-to-date voltam vele kapcsolatosan :). Itt elérhető a Youtube csatornája).
A kűrben aztán Sota futott legutoljára, és talán a nyomástól is, de nagyon sok hibát vétett, és sokkal rosszabbul futott, mint az US Classic-on. Inkább történjen meg itt egy ilyen helyzet megtapasztalása, mint mondjuk a Grand Prix versenyen. Végül 2. helyen zárta a versenyt, a bronzérmes Romantól alig lemaradva, aki szintén többet hibázott a kűrjében. Shoma nagy előnnyel nyerte így a kűrt, de neki is becsúsztak hibák (csak egy négyfordulatos, hibás 3S és 3A, mindössze két kombináció; egyébként furcsa módon egy 2A-3T kombinációja is volt, a két tripla Axel mellett). Ennek ellenére a bírók ceruzája a 87 pontos komponensekkel vastagon fogott.


Sota, Shoma és Roman a dobogón
forrás: In the Loop

A nők versenyében itt debütált a felnőttek között Alena Kostornaia, aki nem akárhogy nyerte meg a versenyt. Alena megtartotta a tavalyi rövid programját, amit nagyon szépen futott meg itt, és kapott igen magas pontokat, magas komponensekkel. Szerintem nagyon kevesen vannak a mai női mezőnyben, akik 9 feletti komponenseket érdemelnek, de ha valaki, akkor Kostornaia megérdemli őket. Nagyon jó a korcsolyázótudása, az átmenetei, remek a lendülete, jól bekorcsolyázza a pályát, rendkívül muzikális, a részleteket szépen kifejező, kifinomult korcsolyázó, jó előadó és interpretáló korcsolyázó már most, 16 évesen. Kostornaia a teszt versenyt követően kezdte el edzeni a tripla Axelt (!), és a kűrben mind a kettőt megugrotta, ráadásul nem hosszú rákészüléssel, és nehezített, rockeres, counteres bemenetellel, és bár a szóló tripla Axelje hiányos volt, a kombinációban levőt tökéletesen megcsinálta. Ezzel így közel 160 pontos kűrt futott, alig lemaradva Trusova pontszámától amit egy hete futott, és amelyben négy négyfordulatos volt. Hiányos ugrás, magasabb GOE és komponens számokkal ez a szám majd bőven 160 pont felé lesz emelhető a szezonban. Egyébként minden egyéb elemét szépen, magas kivitelezéssel csinálta meg, mindenre 4-es szintet kapott és a komponensei már most nagyon jók. Kíváncsian várom, hogy fog teljesíteni majd a Grand Prix szezonban is. :)


Kostornaia tripla Axelje után egy szellős, magas dupla Toe-loop a kűrben
forrás: tumblr

Az ezüstérmes Liza Tuktamysheva lett, aki visszavette a rövid programban az eredetileg használt zenét, azaz a Florence and the Machine dalt, ami, szerintem sokkal jobb választás, mint amint a Lombardián láthattunk tőle. Sikerült a tripla Axelja a rövid programban, és a kettő a kűrben is, de a Flipjét mindkét programban élhibásnak minősítették, és voltak egyéb hibái (leduplázott Salchow, élhibás Flip, kombinációs forgás) is. A komponensei pedig nem közelítik meg a 70-et, mert ahhoz a programjai túl üresek, átmenet nincsben benne sok. 
A bronzérmet a japán Yuhana Yokoi szerezte meg egy Operaház Fantomja kűrrel (rózsaszín kosztümben :), és néhány hibával. A program maga tetszett, de kicsit óvatosan korcsolyázott.


Női dobogó
forrás: In the Loop

A teljes végeredmény elérhető itt.

Videók:

Nők: 1. Alena Kostornaia (RUS) SP/FS 2. Elizaveta Tuktamysheva (RUS) SP/FS 3. Yuhana Yokoi (JPN) SP/FS
Férfiak: 1. Shoma Uno (JPN) SP/FS 2. Sota Yamamoto (JPN) SP/FS 3. Roman Sadovsky (CAN) SP/FS 
Párosok: 1.Mishina/Galliamov (RUS) SP/FS 2. Efimova/Korovin (RUS) SP/FS 3. Ilyushechkina/Bilodeau (CAN) SP/FS
Jégtánc: 1. Chock/Bates (USA) RD/FD 2. Wang/Liu (CHN) RD/FD 3. Popova/Mozgov (RUS) RD/FD

*

A Grand Prix/Világkupa szezon előtt a korcsolyázók a Challenger versenyeken tesztelték programjaikat, és a legjobbak a mai naptól megkezdik a szereplésüket a Grand Prix versenyeken. Challenger versenyek viszont még lesznek: ezen a hétvégén az Ice Star Minszkben, majd Asian Open Trophy két hét múlva, egy varsói Challenger novemberben, végül a zágrábi Golden Spinnel zárul decemberben a sorozat. A Világkup versenyek alatt nem fogom tudni olyan rendszeresen követni a hátralevő Challengereket, és majd csak később fogok írni róluk egy-egy rövidebb bejegyzést.

Addig is Grand Prix szezonra fel! 

~~BB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...