2019. október 18., péntek

Indul a Grand Prix szezon: Skate America előzetes

A mai nap elkezdődik a Világkupa szezon (azaz Grand Prix szezon) a Skate Americával, ezért arra gondoltam, hogy egy nagyon rövid előzetest írok ebből az alkalomból. Bő egy hónapja írtam egy rövid bejegyzést a GP versenyekről, előzetes esélylatolgatásról, ami itt megtalálható. Azóta, mint ahogy elő szokott fordulni, voltak változások, elsősorban sérülések, betegségek miatt, és a Skate Americán sincs ez másképp. 

Az elmúlt időszakban aztán nagy találgatások voltak arra vonatkozóan is, hol lehet majd nézni a versenysorozatot, miután az ISU-nak új média partnere van az év elejétől, és azt lehetett sejteni, hogy az Eurosporttal nem fognak tudni megállapodni erre a szezonra. Végül a junior Grand Prix sorozat mintájára a felnőttek GP szezonját is a Youtube-on fogják streamelni, de korlátozások lehetnek azokban az országokban, amelyek megvásárolták a közvetítési jogokat. Magyarországon az MTVA megvette a jogokat a GP versenyekre és az ISU bajnokságokra is, így azt tervezik, hogy a Skate Canadától az m4sport.hu oldalon streamelik majd a versenyeket. Egyelőre a Skatet Americát még nem adják le, így a Youtube stream is elérhető Magyarországon.

Nehéz az esélylatolgatás, különösen a nők esetében, de néhány szót arról, kik a leginkább esélyesek az első GP versenyen.

A nők versenyében nagy küzdelem lesz: ha sikerül tisztán futnia, Anna Shcherbakovának nagy esélye lesz az aranyéremre, ezúttal két négyfordulatos Lutz-ot tervez a kűrjében, az egyiket egy tripla Toe-looppal. Ha azonban sokat rontana, Elizaveta Tuktamysheva is odaérhet tiszta tripla Axelekkel. A bronzéremre sokan esélyesek, így Eunsoo Lim, Kaori Sakamoto, vagy Bradie Tennell, esetleg Wakaba Higuchi, netán Konstantinova között dőlhet el a verseny. Kaori a Nepela óta kisebb sérüléssel küzd és ezúttal sem látunk majd tőle tripla Axel próbálkozást, míg Wakaba Higuchitól a kűrben lehet, hogy láthatjuk majd a 3A-t - legalábbis ez van neki betervezve. Egyébként Elizabet Tursnybaeva visszalépése miatt a helyét az Amerikában edző, de hong kongi Yi Christy Leung kapta meg.

A férfiaknál Nathan Chen az esélyes, mögötte odaérhet akár Jin, Cha, Messing vagy Aliev is, attól függően, ki mennyire tudja a tervezett elemeit megcsinálni. Jason Brown autóbalesete után először versenyzik, és állítólag a forgásokat nehéz megcsinálnia, úgyhogy kérdéses, milyen formában fogjuk őt látni ezen a versenyen.

A párosok versenyében Peng/Jin az esélyese a versenynek, az érmes helyekre szerintem az amerikaiaknak, Cain/Le Duc-nak és Pavliuchenko/Khodykinnak van. A versenyen indult volna Zabiiako/Enbert is, de már a tesztversenyen sem voltak ott, miután Enbertnek szívproblémái vannak. Sajnos nem tudom, hogy látjuk-e őket még versenyezni, nemcsak az idei szezonban, hanem valaha.

jégtáncosoknál a tippem Hubbell/Donohue, Stepanova/Bukin és Fournier-Beaudry/Sorensen.

A versenyből ezúttal nem fogok tudni sokat követni sajnos, legalábbis élőben nem, mert elutazom, de később visszanézem majd a videókat, amint lesz időm :)

Az ISU csatornáján elérhetőek az élő linkek, a pontozólap pedig itt található

Jó szurkolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...