2019. november 14., csütörtök

Cup of China 2019

Véget ért a negyedik Grand Prix verseny is, amit a kínai Csongcsingben rendeztek meg ezen a hétvégén. Két fordulóval a vége előtt, elsősorban a férfiaknál még mindig teljesen nyílt, kik juthatnak be a Döntőbe a már kvalifikált Nathan Chen és az NHK Trophy-n minden bizonnyal bejutó Yuzuru Hanyu után. A nőknél is izgalmas a verseny és a soron következő versenyen, a Rostelecom Kupán sok minden eldőlhet majd. A párosok és a jégtánc valamivel kiszámíthatóbb, de néhány meglepetés itt is lehet majd. De előbb a kínai versenyről essen néhány szó.

A párosok versenyében először indult nemzetközi megmérettetésen idén Wenjing Sui és Cong Han, akik a verseny toronymagas esélyeseként meg is nyerték az aranyérmet - 29 pont előnnyel. Suiék egy új, blues-os rövid programmal és a tavalyról meghagyott kűrjükkel, a Rain, In Your Black Eyes-szal készültek az idei szezonra; miután tavaly mindössze két versenyen indultak el (4CC, világbajnokság) érthető, hogy a kűrjüket megtartották. Ezen a versenyen szinte tökéletes rövid programot futottak, az elemeik minőségén és néhány szinten lehet javítani, úgyhogy majdnem világcsúcs pontszámot értek el. A program zeneválasztása elég rizikós és bár nem lesz azon a szinten, mint néhány korábbi programjuk, Wenjing el tudja vinni majd az előadást, amint azt itt is láthattuk. A kűrben egy nagyobb hibától eltekintve (leduplázott szóló Salchow) nagyon jól futottak. A programban nincsen egyelőre 3-2-2 kombináció (mint tavaly), csak tripla-dupla, amin később majd biztos, hogy nehezítenek. Kérdéses, hogy lesz-e majd nehezebb kidobós ugrásuk, vagy négyfordulatos pörgetett emelés. Lehet, hogy idén nem lesz rá szükségük, csakúgy, mint tavaly.
Az ezüstérmesek Peng/Jin lettek, akik a rövid program után a 3. helyen álltak, miután nem sikerült a szóló 3T a programban, és a kűrben sem sikerült kombinációban. Pengék ezzel az ezüstéremmel már biztos, hogy ott lesznek a Grand Prix Döntőben.
A bronzérmet a kanadaiak új kettőse, Ilyushechkina/Bilodeau szerezte meg, akik szintén nem keveset hibáztak a kűrben. Az olaszok Nicole Della Monica sérülését követően, alig egy hónap edzés után itt indultak el nagyobb versenyen, így ezúttal nekik a 4. hely jutott.


Peng/Jin, Sui/Han és Ilyushechkina/Bilodeau a dobogón

A jégtánc versenyben győzött a Sinitsina/Katsalapov kettős, nem sokkal lemaradva mögöttük Chock/Bates és harmadikok lettek a kanadaiak, Fournier-Beaudry/Sorensen. Talán túl optimista voltam, hogy Chockék nyerhetnek itt akkor is, ha nem túl oroszbarát a panel, hiszen a jégtáncban a hierarchiát megtörni nem igazán lehet akkor amikor viszonylag tisztán futnak a párok. Az érdekesség, ami ezen a versenyen történt, hogy Sinitsináék magasan nyerték a ritmus táncot, kb. öt pont különbséggel. Ez a Singing' in the Rain valóban egy szuper program, talán a legjobb ritmustánc a szezonban. A kűrjük azonban - akármennyire szépen is korcsolyáznak - elég unalmas, és egyhangú, nagyon Papadakisék stílusát próbálják követni benne. Ehhez képest Chockék egyiptomi szabad tánca tele van nagyon érdekes mozdulatokkal, emelésekkel, olyan koreográfia ami teljesen magával ragad. Emiatt hát jó négy pontot vertek Chockék Sinitsináékra a szabad táncban, ám ez sem volt elég arra, hogy megnyerjék az aranyérmet. Az oroszok számára viszont jelzés lehet az, hogy elvileg, papíron a világ 2. számú párosának mint ők, közel 10 pontos hátrányban vannak Papadakisékhoz képest a szabad táncban.


Chock/Bates, Sinitsina/Katsalapov és Fournier-Beaudry/Sorensen
forrás: gettyimages

A férfiak versenye hozott érdekességeket a Grand Prix Döntőbe jutás szempontjából is. Az aranyérmet Boyang Jin nyerte, aki sokkal jobban versenyzett itt, mint az első GP versenyén. Talán a Skate America túlságosan is korai verseny olyasvalakinek, aki ennyire későn szokott belelendülni a szezonba, mint ő. Boyang a 4Lz-ot - saját elmondása szerint - elizgulta a rövid programban, a kűrben viszont nagyon szépen demonstrálta, milyen is egy tökéletes technikájú, szép Lutz. Egy leduplázott 4T-t leszámítva megfutotta, amit tervezett. Egy érdekes dolog volt amiért pontot vontak nála: a program utolsó pár másodpercében, már térdelve a vég pozíció felé kicsit megbotlott és miután letette a kezét így a testsúlya a jégre nehezedett, ezért ezt esésnek vették nála. Boyang egyébként három Cup of China ezüstérem után nyert végre aranyérmet, amihez ezúton is gratulálok :)
A verseny meglepetése az a Han Yan volt, akit nemzetközi versenyen utoljára másfél éve a Téli Olimpián láthattunk, és kérdéses volt, hogy láthatjuk-e őt még valaha versenyezni. A formája emiatt kérdéses volt, csak annyit lehetett tudni egy szeptemberi hazai versenyről, hogy a triplái megvannak és a csodaszép korcsolyázótudása sem változott sokat.
A rövid programját megtartotta az olimpiai szezonból, amit nagyon szépen futott itt meg, és vezette a versenyt a rövid programot követően. A kűrben a kisebb bázispontszám miatt eleve nem volt sok esélye Jin ellen, de így is erős programot tudott bemutatni kevés hibával, és a legmagasabb komponenseinek köszönhetően megnyerte az ezüstérmet. Nagyon örülök neki, hogy visszatért a mezőnybe, hiányzott a minőségi korcsolyázótudása, hosszú ívekben történő korcsolyázása, zeneisége, gyönyörű ugrótechnikája, különösen a nagy szállós Axeljei és a Lutz-a.


Han Yan 3A-3T a kűrben, amivel nagyon nagy pályát fed be és amiben különösen az Axel nagyon magas és könnyed
forrás: tumblr

A bronzérmes Matteo Rizzo lett, aki a rövid programot elrontva - esett a 3Lz-ból és emiatt kombinációja sem volt - és a kűrben is esett egy 3A-ból. A flamencós kűrje ezúttal jobban átjött nekem, mint az előző versenyeken, a rövid programja pedig egész jó eleve - csak azt az egyet nem értem, hogy egy vidám, gyorsabb ütemű dalhoz egy a legszimplább fekete kosztüm hogy jön? A nem igazán karakteres Rizzoból elveszi azt a maradék egyéniséget, ami van neki.

A GP Döntőbe jutásért folytatott küzdelem a férfiak részéről teljesen nyílt maradt, mert -az eddig egy bronzéremmel bíró - Tanaka csak 5. lett, így az ő esélyei gyakorlatilag nullára csökkentek; Jinnek egy 6. helye van az első versenyéről, de ezzel a győzelemmel 20 pontja lett, Han Yannak eleve csak egy GP meghívása volt idén, Rizzonak pedig a bronzérem mellett a 6. hely szintén nem lesz elegendő. A Rostelecom Kupán eldőlhet néhány dolog, de a végső helyekért majd az NHK Trophy fog dönteni két hét múlva.


Han Yan, Boyang Jin és Matteo Rizzo a dobogón
forrás: gettyimages

A nők versenyében nem meglepetésre Anna Shcherbakova nyert, az ezüstérmes Satoko Miyahara lett és Elizaveta Tuktamysheva lett a bronzérmes. Shcherbakova ezúttal egy jobb rövid programot futott, mint a korábbi versenyein, és a 3-as szintű lépéssor, valamint nem tiszta 3Lz él mellett a többi elemet hiba nélkül csinálta meg, így vezetett is a rövid programok után. Mindennek ellenére továbbra is úgy látom, hogy elég nehéz előadnia A Parfüm c. film zenéjére a koreográfiát és nem igazán él ebben a programban. Ez egy gyönyörű zene, de ismerve a történetet, felkavaró és zavarba ejtő és talán Shcherbakovának több idő kell ahhoz, hogy kellő érettséggel elő tudja ezt adni.  A kűrben aztán bár megugrotta a négyfordulatos Lutz-okat, de az első - amit kombinációban ugrott -  a technikai panel szerint egy kacsacsőrös volt, és mind a négy Lutz-ára a programban nem tiszta élt állapítottak meg. A 4Lz-a - mint azt már említettem - súlyosan problémás, az elejéből közel háromnegyedet előforgat, a végéből pedig majdnem negyed fordulatot, tehát technikailag ez inkább tripla ugrás, semmint négyfordulatos. Az éle pedig inkább belsőről indul, arról nem is szólva, hogy a leszúró lábával leszúrás helyett élből ugorja el az ugrást. A panel csak egy hiányt állapított meg, ennek ellenére Shcherbakova meglepődött a pontjain, pedig lehetett volna az - visszaminősítés esetén, a szóló Lutz-a esetén is - még alacsonyabb.
Mindenképpen az a jó, ha ezeket a hibákat a szezon elején jelzik a pontozók, és a korcsolyázó arra törekszik, hogy javítson a problémákon (bár persze egy ugrás technikán javítani évekbe tellhet, ha egyáltalán valakinek sikerül gyökeresen változtatni a rossz beidegződéseken). Tiszta elemeket rossznak minősíteni baj, de technikailag hibás elemeket annak is minősíteni: az a panel feladata végső soron.
A második helyezett Satoko Miyahara lett, akitől az edzőváltása miatt nem annyira vártam kiugró eredményt. Satoko azonban mindig is híres volt a kiegyensúlyozottságáról, és ezt ezen a versenyen is megmutatta. A kűrben végre megkapta a neki járó magas komponens pontokat. Egészen fantasztikus előadó, a korcsolyázókészsége, rendkívüli precizitása, zeneisége, kifejezőkészsége jelenleg a legeslegjobbak között van a női mezőnyben. Ő tényleg az a versenyző, aki teljesen magával tud ragadni az előadásába, és el tudja felejtetni a hibáit is, legalábbis első nézésre. :) Az ugrásai ugyanis továbbra is nagyon kicsik és hiányosak, és ha a panel vele szemben szigorúbb lett volna, Elizaveta Tuktamysheva megszerezhette volna az ezüstérmet. Így viszont hiába lett meg a két tripla Axel a kűrben és hozta vissza a tavalyi programját, néhány hibával, mint például az esés a 3A-ból a rövid programban és így két bronzéremmel elúszott a GP Döntőbe jutás lehetősége. Alexei Mishin szerint egyenesen azért, mert az ISU nem akar öt női orosz korcsolyázót látni a Döntőben, így Miyahara ugrásainak kevésbé szigorú megítélésével és ezüstérmével esélyt kaphat más arra, hogy jegyet váltosn majd Torinoba (maga Miyahara, Bell, vagy akár Tennell). Hogy mi lesz az igazság, az majd hamarosan kiderül...
A versenyben egyébként 4. lett Young You, akinek a tripla Axelek ezúttal nem sikerültek és kombinációja sem volt, így már eleve nagy hátrányban indult neki a kűrnek. Young You ígyis nagyon sikeres GP szezont tudhat magáénak első felnőtt szezonjában. Az 5. Sofia Samodurova lett, aki Miyaharaához hasonlóan kicsiket ugrik és sok hiánya is van, attól a formától amit tavaly láthattunk tőle, elmarad eddig idén.

Anna Shcherbakova tehát a két aranyérmével már biztos bejutó a Döntőbe. A fennmaradó helyekről pedig az utolsó két GP verseny fog dönteni, ami nagyon sok izgalmat fog okozni, mert elég ritka, hogy a GP szezon 2/3-ának eltelte után még csak 1-1 Döntős van minden szakágban.

De erről részben majd a Rostelecom Kupa előzetesében írok egy kicsit.


Miyahara, Shcherbakova és Tuktamysheva a dobogón
forrás: gettyimages

*

A teljes eredmény elérhető itt.

Videók:

Nők: 1. Anna Shcherbakova (RUS) SP/FS 2. Satoko Miyahara (JPN) SP/FS 3. Elizaveta Tuktamysheva (RUS) SP/FS
Férfiak: 1. Boyang Jin (CHN) SP/FS 2. Han Yan (CHN) SP/FS 3. Matteo Rizzo (ITA) SP/FS
Párosok: 1. Sui/Han (CHN) SP/FS 3. Peng/Jin (CHN) SP/FS 3. Ilyushechkina/Bilodeau (CAN) SP/FS
Jégtánc: 1. Sinitsina/Katsalapov (RUS) RD/FD 2. Chock/Bates (USA) RD/FD 3. Fournier Beaudry/Sorensen (CAN) RD/FD

~BB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...