2019. november 14., csütörtök

Rostelecom Cup előzetes

Alig hiszem el, hogy már az utolsó előtti Grand Prix verseny kezdődik holnap! Röviden leírnám, mik az esélyek - anélkül, hogy nagyobb matematikai számításokba kezdenék.

A párosok versenyében egyértelműen orosz fölény várható. Mivel Tarasova/Morozov nem követhet itt el annyi hibát, mint Kanadában, és nyerniük kell ahhoz, hogy bejussanak a Döntőbe, szerintem a pontozás is segíteni fogja őket hazai pályán. De ahhoz viszont jól is kell futniuk. Boikova/Kozlovskii-nak egy ezüstérem is elég lenne a Döntőbe jutáshoz. A bronzéremért küzdhet majd Stolbova/Novoselov, akiket az orosz tesztkorcsolyázás óta nem láttunk, és bár nem tudni, milyen formában vannak, hol tartanak a közös munkában, haza pályán lehet azért esélyük dobogóra jutni. Kíváncsian várom egyébként a programjaikat és hogy hogyan futnak majd. :)

A jégtánc versenyben Sinitsina/Katsalapov az esélyes, és itt indul majd Gilles/Poirier is, mindketten természetesen Döntőbe kerülnek ha itt első és második helyen végeznek. A bronzéremre odaérhetnek többen is, akár Hurtado/Khaliavin, ha a Skate Canadánál futott programjaiknál jobban teljesítenek itt (összehasonlításképpen, az Ice Star versenyen 193 volt az összpontszámuk, Kanadában csak 180 pont, ami jelentős különbség jégtáncban). Gyengébb szereplésük esetén odaérhetnek például a lengyelek, Kaliszek/Spodyriev is a bronzéremre.

A férfiak versenyét csaknem olyan kiszámíthatatlan megtippelni, mint a Cup of China esetében. Az oroszok versenyzőknek nagy esélyük van, Aliev és Samarin is nagyon jó szereplés esetén megválthatják a jegyüket a Grand Prix Döntőbe. Azt viszont tudjuk róluk, hogy hazai pályán az orosz fiúk még az átlagnál is rosszabbul viselik el sokszor a nyomást, úgyhogy teljesen kiszámíthatatlan, hogyan fognak ők versenyezni. Ilyen szempontból talán valamivel jobb helyzetben van a harmadik orosz, Makar Ignatov, akinek legalább a GP Döntőbe jutásért nem kell izgulnia. Az viszont biztos, hogy ha egészen jól fut Aliev és Samarin, a bíróktól biztosan vastagon fog fogni a ceruza az értékelésnél. 
Shoma Uno az elmúlt két hétben Stephane Lambiellel edzett Svájcban - ő fog majd beülni mellé a kiss and cry-ba is itt - és nála pláne nem lehet tudni, hogy hogyan fog szerepelni. Akár nyerhet is ezen a versenyen, de olyan rosszul is futhat, hogy a dobogóról is lemarad, mint ahogy az Franciaországban történt vele. Lambiel jól bánt vele állítása szerint, tehát ez a két hét jól telt el, de persze ez nem garancia arra, hogy máris sokkal jobban fog majd itt futni. Nam Nguyennek a kanadai ezüstérmét követően van esélye Döntőbe jutni, de neki nem lesz könnyű dolga az oroszokkal szemben, jól kell ahhoz futnia, hogy dobogós legyen. És az első csoportból futva a rövid programban talán még nehezebb lesz neki. Mindenestre érdekes lesz a verseny itt, mert nyílt a GP Döntőbe jutók helye a fiúknál.

A nők versenye hasonló izgalmakat fog hozni. Alexandra Trusova egyértelmű esélyese a versenynek azzal a kűrrel, amiben négy darab négyfordulatost tervez ugrani. Mögötte esélyes hazai pályán Evgenia Medvedeva, akinek esélye már nincs sok bejutni a Döntőbe a Skate Canadán elért 5. helye után, tehát ha lehet ilyet mondani, kisebb teherrel fog itt küzdeni a legjobb helyekért. És ha jól fut, a pontokat ő is meg fogja kapni. Az viszont azt is jelenti majd, hogy beleszólhat azoknak a versenyébe, akik a Döntőbe jutásért küzdenek. Satoko Miyahara egy bronzéremmel is bejuthat. Ha viszont Mariah Bell Miyahara felett fog végezni, akkor azzal Bradie Tennellnek is van esélye Döntőbe jutni. Ekkor ugyanis 22 pontja lenne Miyaharának és Tennellnek is, de Tennell összpontszáma nagyobb a japán lányénál. Miyahara sorsa tehát nagy részben a technikai panel kezében lesz. Ha teleszórják hiányos ugrásokkal, akkor az a Döntőjébe kerülhet. Egyébként a technikai specialista Ivett edzője, Tokaji-Kulcsár Zsófia lesz, úgyhogy rajta lesz a világ szeme ezen a versenyen.

Már csak azért is, mert a minap Alexander Gorshkov, az orosz korcsolyaszövetség elnöke élesen kritizálta a technikai panelek kiegyensúlyozatlan értékeléseit, és azóta egy sajtótájékoztatót is összehívtak, amin Gorshkov mellett Alexander Kogan, a szövetség igazgatója is elmondta hasonló véleményét (angolul itt elérhető). A kritizálás elsősorban a francia versenyen Kostornaiát és Zagitovát ért hiányok, élhibák megállapítására, a technikai panelek kiegyensúlyozatlan munkájára vonatkozott. Az oroszok tehát nyíltan kifejezik nemtetszésüket, ha arról van szó, és persze mindezt a hazai verseny előttre időzítették. 
Egyébként az oroszok amíg éveken át nem állapítottak meg élhibát Medvedeva flutz-ára, addig nem szólaltak fel, és akkor se nagyon, mikor tavaly óta élhibásnak minősíti a panel az ugrását. Vagy akkor sem szólaltak fel, amikor Tuktamysheva rendre kevesebb pontot kapott a kelleténél. De sok más példát is lehetne mondani. Amíg ők megtehetik, hogy felszólalnak, addig viszont egy kis szövetség sosem tehetne meg ilyet, mert azzal jó időre elásnák a korcsolyázóikat a bírák.
Egyszóval egy kis nyomásgyakorlás és politika ez az orosz részről, aminek nyilván célja, hogy nem szeretnének sok hátrányos értékelést látni a korcsolyázóik részére. 
(Sőt, ha lehet, nyilván minél pozitívabb pontozást. Én egyébként nem tartom kizártnak, hogy ha Trusova nagyobb hiba nélkül fut, akár a 70 pont körül is lehet a komponensszáma).

Nem lepne meg, ha a hiányok megállapítása Miyaharát érintené a leginkább , miután az oroszokat békén hagynák, és akkor így a két japán lány helyett (Kihira, Miyahara) egy amerikai lány is a GP Döntőben lenne. Ezek csak találgatások, de van esély arra, hogy így is történjen.

Kíváncsian várom a versenyt tehát, ami holnap kezdődik. :)
Jó szurkolást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...