2019. november 7., csütörtök

Internationaux de France 2019

Túl vagyunk a Grand Prix versenyek felén és máris nyakunkon a következő verseny, az az érzésem, hogy nagyon gyorsan telik az idő. A francia versenyről sajnos sok mindenkit nem tudtam megnézni - elsősorban a párosok és jégtáncosok közül - és ehhez a bejegyzés megírásához sincsen sok időm, ezért igyekszem ezúttal rövidebben összefoglalni az eseményeket, és leginkább csak a fő benyomásaimról írni.

Kezdeném is azokkal, akikre kevesebb időm jutott. A jégtánc versenyben természetesen nagy fölénnyel nyert a Papadakis/Cizeron  és először láthattuk idei programjaikat nemzetközi versenyen. A Fame ritmus táncuk meglepően más, mint az idei programok a többiektől, és szerintem ez egy olyan programjukká válhat később, amire sokan fognak tőlük emlékezni. Ugyanakkor amennyire ötletesnek tűnt a program első része, a végefelé annyira kezdtem unni és repetitívnek érezni, ami egyelőre nem tudom miért lehet. Mindenesetre ezzel a programmal legalább stílusban próbálnak kicsit más irányba elmozdulni. A szabad táncukkal viszont kevésbé; gyakorlatilag egy felmondott versre készült koreográfia, ami szerintem az elmúlt évek líraiabb programjaik közül a legkevésbé fog majd lekötni. Nagyon szépen és könnyedén korcsolyáznak a franciák, de a kivitelezési pontszámban jóval többek kaptak mint a többiek és ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy tényleg ennyivel mindenkinél (még egy Chockéknál is), hogy +4, +5 GOE-kat kapjanak az összes elemre?


Papadakis/Cizeron a szabad táncban
forrás: tumblr 

Az ezüstérmes páros Chock/Bates lett, akik az idei programjaikkal remélem, hogy meg fogják majd tudni nyerni az amerikai bajnokságot, mert nagyon jó koreográfiákkal rukkoltak idén elő amit ezen a versenyen is megmutattak. A bronzérmet Guignard/Fabbri nyerte, akik nagyon szépen versenyeztek itt annak ellenére, hogy Marco Fabbri keze megsérült néhány hete az edzésen, mikor Charlene átkorcsolyázott rajta és elszakadt benne egy ín, így sínben volt ezen a versenyen és át kellett alakítaniuk az emeléseiket. Le a kalappal előttük! Az idei David Bowie szabad táncuk az egyik kedvencem ebben a szezonban. Ground Control to Major Marco!


Chock/Bates, Papadakis/Cizeron és Guignard/Fabbri a dobogón
forrás: Kiss & Cry magazin

A jégtánc verseny eredménye kiszámítható volt, a párosokéban viszont megint túl sokat vártam Cain/LeDuctól, akiknek azt hittem, ezúttal sikerül majd a dobogóra kerülniük. Csakúgy, mint a Skate Americán, itt sem sikerült, és ezúttal is Denney/Frazier állhatott fel a dobogóra. Denney-ék egyébként a kűrben a másodikak lettek, miután a rövid program után vezető Pavliuchenko/Khodykn két esés is volt. Az oroszok egyébként így is jóval megjavították a Skate Americán futott legjobbukat, köszönhetően a remek rövid programjuknak (amiben egyébként két hét alatt négy pontot javult a második pontszámuk!), de a kűrben is tudtak javítani a hibák ellenére. Így a Grand Prix debütánsok, Mishina/Galliamov nyerték meg a versenyt, akik egy hibát leszámítva - leduplázott Salchow - nagyon tisztán futottak és komponensekben is az első helyet szerezték meg. Az biztos, hogy ezek a fiatal orosz párosok - Boikova/Kozlovskii-t is ideértve - nagyon tehetségesek, és az idősebbek bajban lehetnek, ha nem tudnak jobb formát mutatni a következő hetekben. 


Pavliuchenko/Khodykin, Mishina/Galliamov és Denney/Frazier a dobogón
forrás: Kiss & Cry magazin

A férfiak versenyében nem meglepetésre Nathan Chen nyert, aki a Skate Americához képest változtatott a programelrendezéseken, már ami az ugrásait illeti: a rövid programban Lutz helyett Flipet ugrott és a kombinációt tette az első ugráselemnek. A rövid programban érdekes módon a 3A-ban nem kapott esésért levonást, pedig a teljes testsúlyával a jégen mindkét kezével letámaszkodott. A kűrben ezúttal az ugrásai nem voltak olyan minőségűek, mint az első GP versenyén, bár a bázispontszáma jó 12 ponttal magasabb volt, miután négy négyfordulatost ugrott meg, amiből három negatív kivitelezési pontszámot kapott. A technikai pontszáma az alacsonyabb kivitelezés miatt ugyanakkora volt, mint Amerikában. Egyébként a komponensei nagyon magasak voltak ezen a versenyen is, gyakorlatilag ugyanazokat a pontokat megkapta, mint hazai versenyen (46 pont a rövid programban, tavaly ilyenkor 44 pontos programokat futott), a kűrben pedig 92 feletti pontszámot. Először sikerült megugrania neki a 4T-1Eu-3F kombinációt, bár Hanyutól eltérően ő a program első felébe tette az ugrást.

A verseny második helyezettje Alexander Samarin lett, aki nagyon magas rövid programbeli pontszámmal (98) bebiztosította magának az érmet úgy is, hogy a kűrben, kétszer elesett. Az ő korcsolyázásáról nehéz valami pozitívumot írnom, de ha egy dolgot ki kell emeljek, az az, hogy nagyokat tud ugrani...
A bronzérmes az első GP érmét nyerő Kevin Aymoz lett, aki hazai pályán nagyon örült ennek a sikernek, miután a rövid programot követően papíron nem volt rá nagy esély, hogy tényleg a dobogón tud végezni (16 pontra volt lemaradva Samarintól és három ponttal állt mögötte Shoma Uno). Kevin kifejező előadó, szerintem ő az jól tud kifejezni akár egy modern hip-hopot és egy lírai darabot is. Bár technikailag voltak hibák a programjaiban, második pontszámban kifejezetten erős volt.

A bronzéremnek azért is tudott úgy örülni, ugyanis Shoma - aki a versenynek mindenképp éremesélyese volt - teljesen szétesett, és összességében csak a 8. helyen végzett, miután a rövid programban kétszer, a kűrben négyszer (!) elesett. Shoma  a szezont mindig erősen kezdi, úgyhogy talán lehetett volna már a Finlandia után is sejteni - ahol nem volt azért olyan jó formában - , hogy az első GP versenye sem lesz erős. De hogy ilyen szinten fog korcsolyázni, arra senki sem számított. Az, hogy edző nélkül készül, teljesen rányomja a bélyegét az eredményeire, ezért legkésőbb év elején szeretné eldönteni, kit szeretne edzőjének,  addig azonban hátra van a nemzeti bajnokság december végén, ezért nem lepne meg, ha addig is már találna valakit. Mindenesetre a Grand Prix Döntő már biztos, hogy elúszott neki.


 

Kevin Aymoz a kűrben
forrás: tumblr

A nők versenye érdekesen alakult a francia GP-n. A technikai panel végezte a munkáját itt, úgyhogy nagyon sok hiányos és élhibás ugrást állapítottak meg, hol jogosan, hol nem annyira. A győztes Alena Kostornaia lett, aki annak ellenére, hogy az edzésen nem ment neki jól a tripla Axel, a versenyen megcsinlta mind a háromszor! Semmi egyéb elemében nem hibázott, ezért a technikai fölénynek, és az amúgy jó komponenseinek köszönhetően nagy fölénnyel nyert Alina Zagitova felett. Kostornaia-nál látszik, hogy a kűrt jobban szereti, mint a rövid programot, ebből a nem túl jó programból is kihozza az abszolút maximot. Nem is tudom, mit csinálna, ha egy szuper programja lenne...neki ugyanis nincs olyan, amit ne tudna előadni. Kostornaia Axelját egyébként rövid programban hiányosnak ítélték, egyébként én a kűrben a kombinációban levőt hiányosabbnak láttam, a rövid programban szerintem meg kellett volna adniuk tisztán. 


Kostornaia tripla Axelje a kűrben
forrás: tumblr


Zagitova nyerte az ezüstérmet, akitől először láthattuk a rövid programot versenyen. Ami előny ebben a programban, hogy végre nem olyat adtak neki, amiben van sok-sok zenevágás, ugyanakkor az énekesnő szenvelgős hangja továbbra sem tetszik. Alinának ez a program viszont jobban áll, mint a kűr, ami egyelőre nem igazán áll össze, és amiben a gyengeségei jobban kijönnek egyelőre. Alina láthatóan nem olyan vékony, mint tavaly ilyenkor volt és vélhetően ezért sem tudja jelenleg kiforogni az ugrásait tisztán, illetve a testtartásán is látszik, hogy nőtt. (Egyébként elmondása szerint ahhoz, hogy négyfordulatossal próbálkozzon, ahhoz három kilót le kellene adnia). Az ő esetében valóban jogosak voltak a hiányos ugrások. Az élhibás Lutz-ot viszont nem tudom hova tenni, mert Alina Lutz-a maximum lapos volt, de belső élű biztos, hogy nem. 

A bronzérmet Mariah Bell nyerte, akinek az Adam Rippon által koreografált Work, Bitch! programja inkább show-ra való, mint versenyre: sok benne a koszorúzás és a pózolás, tartalom viszont nem sok van. Mariah-val bánt egyébként a technikai panel a legkesztyűsebb kézzel, és miután Kaori Sakamotot a rövid programban is elkaszálták sok ponttal, valamint az egyébként nagyon jól sikerült Matrix programjában is hiányosnak ítéltek jó pár ugrást, felvetődött bennem az összeesküvés-elmélet, hogy vajon nem azért adtak ilyen jó pontokat Bellnek, és pontozták le Kaorit, hogy az amerikai biztosan dobogón végezzen itt...


Alina Zagitova Ina Bauerje a kűrben
forrás: tumblr

Talán rövidebb bejegyzés volt, mint szokott lenni, de rögtön itt a kínai GP verseny, amiről hamarosan írok egy előzetest is. Ezért ezzel zárom soraimat most a francia GP-ről.

A teljes eredmény elérhető itt.

Videók:

Nők: 1. Alena Kostornaia (RUS) SP/FS 2. Alina Zagitova (RUS) SP/FS 3. Mariah Bell (USA) SP/FS
Férfiak: 1. Nathan Chen (USA) SP/FS 2. Alexander Samarin (RUS) SP/FS 3. Kevin Aymoz (FRA) SP/FS
Párosok: 1. Mishina/Galliamov SP/FS (RUS) 2. Pavliuchenko/Khodykin (RUS) SP/FS 3. Denney/Frazier (USA) SP/FS - nincs videó
Jégtánc: 1. Papadakis/Cizeron (FRA) RD/FD 2. Chock/Bates (USA) RD/FD 3. Guignard/Fabbri (ITA) RD/FD

~BlackBlades

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...