2019. november 19., kedd

Rostelecom Cup 2019

A hétvégén lezajlott az ötödik Grand Prix verseny is, amit a moszkvai Megasport arénában tartottak meg. Az elmúlt két évben ott lehettem a Rostelecom Kupán személyesen, úgyhogy ezúttal kicsit nosztalgiával vegyes érzésekkel követtem otthon az eseményeket. :)

Először is kezdeném nők versenyével. Nem meglepetésre Alexandra Trusova megnyerte második Grand Prix versenyét is, de nem olyan meggyőző fölénnyel tette, mint az első versenyén Kanadában. Egyrészt kivette a rövid programból a 3Lz-3Lo kombinációt és helyette 3Lz-3T-t ugrott, amivel ráadásul meg kellett küzdenie és nem egy szépen sikerült elem volt ez a rövid programjában. A kűrben pedig este is a 3Lz-3Lo kombinációt, azon kívül, hogy ezúttal sem sikerült a 4S se és abból is esett (ez volt az egyetlen ugrása egyébként, ami hiányosnak ítélt a technikai panel). Egyébként ugyanazt tudom mondani a programjairól, mint eddig: az ugrásokon kívül nagyon kevés koreográfia van a programjaiban, egyelőre nagyon kevés előadást és interpretációt láthatunk tőle, a korcsolyázótudása pedig a top versenyzőkhöz képest igen gyenge. Az atletikusságát nem lehet megkérdőjelezni, de: az ugrások nehézsége mellett a minősége nem éri el azt a szintet, amire magas kivitelezési szintet lehetne adni, s bár például a 4T-je magas, nem fed le vele nagy pályát, mintegy "lezuhan" a jégre érkezésnél és azt se lehet mondani, hogy jó testpozíciója van közben. A forgásai sem kifejezetten jók és elég lassúak (mint ahogy azt a Nepelán is megjegyeztem már). 
A bírók mindenesetre továbbra is nagyon pozitívan értékelik, ha egy női versenyzőtől négyfordulatost látnak a minőségtől függetlenül: Trusova 4Lz-a ugyanannyi GOE-t kapott, mint egy hete Boyang Jin (pontosan 3.45-öt).
Ami a komponenseit illeti, a két eséssel is majdnem 67 pontot kapott, ami mindössze három ponttal maradt el Satoko Miyahara második pontszámától (!). Ebben a rendszerben, amiben kűrben 80 pont a maximum és amiben bőven lehetne differenciálni az átlag és a minőség között, a különbségek értékelése gyakorlatilag megszűnt.

Az ezüstérmes Evgenia Medvedeva lett, aki a Skate Canadán elszenvedett rövid programbeli hibázások után ezúttal két nagyon jó programot tudott bemutatni, és az elmúlt másfél szezon legmagasabb pontszámát tudta ezen a versenyen produkálni (összesen 225 pontot, ami 9 ponttal maradt el egyébként Trusováétól). 
Medvedeva egyrészt kivette a 3Lz-ot a rövid programból és 3Lo-t ugrott helyette, ami egy logikus döntés volt. Igazából a 3Lz a rövid programban nagyon rizikós volt, az utóbbi időben ugyanis mindig megkapja rá legalább a felkiáltójelet, vagy sokszor az élhibát, és egy kifogástalan és stabil 3Lo-val több pontot szerezhet mint egy rossz Lutz-al. Ami így is történt itt. A kűrben egyébként meg is kapta az élhibát a Lutz-ra, egyébként minden más elemet megcsinált. 
Ez a verseny Evgeniának önbizalomnövelő lehet majd a nemzeti bajnokság előtt a gyengébb szezonkezdés után, mert sikerült megmutatnia, hogy képes ezeket a programokat nagy hiba nélkül megfutni jelentős számú közönség előtt. Látszik a fejlődése a korcsolyázótudásban, jobban használja az éleket, a térdhasználata jobb, nagyobb ívekben korcsolyázik jó lendülettel. Mindemellett viszont  azt is ki kell emelni, hogy egyrészt ezen a versenyen elég óvatosan korcsolyázott, amit egyébként egy ismerősöm is megerősített, aki ott volt a versenyen, és őszintén szólva, még mindig nem lehet azt mondani rá, hogy egy erős 9-es versenyző komponensekben. Ha Eteri alatt alsó 8-as szintű volt, akkor most egy erősebb 8-as korcsolyázó. Ezeket csak azért mondom, mert mostanában nem arról van szó, hogy nem kapja meg a neki járó pontokat, hanem Eteri alatt volt megpontozva - mind komponensekben, mind a GOE-kat illetően vagy amiatt hogy sosem vették a Lutzát élhibásnak. A mostani pontjai közelednek inkább a realitáshoz. Hozzáteszem, hogy a 74 komponensszám nagyon magas még így is.


Medvedeva és a kifejező szemei a kűr közben. És a nap, amelyiken ezeket a sorokat írom, Zsenya 20. születésnapja - ezúton is boldog születésnapot kívánok neki!
forrás: tumblr

A harmadik helyet Mariah Bell szerezte meg, akinek esetében nem számítottam arra, hogy a panel nagyon górcső alá veszi majd az ugrásait - és így is történt. A két bronzérmével viszont minden bizonnyal Bradie Tennellnek segít majd bejutni a GP Döntőbe, Mariah két 3. helye ugyanis pontegyenlőség esetén hátrányban van egy 2. és 4. hellyel szemben. Hogy végül bejut-e a Döntőbe Tennell, az majd végül az NHK Trophy után derül ki.
Satoko Miyaharának elég lett volna egy bronzérem a Döntőbe jutáshoz, ami nem sikerült neki. Egyrészt ő maga is hibázott, mind a rövid programban, mind a kűrben, ugyanakkor ő volt az a versenyző, akit a technikai panel nem kímélt, és csak a kűrben öt kacsacsőrt adtak neki. A technikai panel döntéseivel egyet lehet érteni, ugyanakkor felteszem a kérdést, ha Miyahara megkapta a jogos hiányokat, akkor más versenyzők - Trusova, Bell és Medvedeva - miért nem? Mindhármójuknak voltak hiányos ugrásaik, nem is egy. Egyébként Satokoval kapcsolatosan csak azt tudom mondani, mint múlt héten: egész csodálatos, ahogy a legapróbb részletekig kifejezi a zenét, a korcsolyázótudása csillagos ötös, és ha valaki, akkor ő az a versenyző, aki komponensekben 9-et érdemel.

Akit még érdemes kiemelni: Ekaterina Ryabova azeri versenyző, aki a Plushenko Akadémián készül, első GP versenyén 5. lett és szépen helytállt, önbizalommal, félelem nélkül állt ki a progamjaihoz. Yuhana Yokoi lett a 6., aki egy erős kűrt futott, egyébként neki is nagyon jó korcsolyázótudása van.


Női dobogó: Medvedeva, Trusova és Bell
forrás: gettyimages

Trusova tehát szintén kvalifikált a Döntőbe, a maradék helyek majd az NHK Trophy után alakulnak majd ki. 

A párosok versenyében Boikova/Kozlovskii verhetetlen volt ezen a versenyen és két aranyérmükkel szintén jegyet váltottak Torinoba. Boikováék két, gyakorlatilag technikailag teljesen tiszta programot adtak elő és fölényesen verték meg Tarasova/Morozovot, akik több hibát is elkövettek, egy forgásban és a kűrben az ugráselemekben is hibáztak. Tarasováéknak ezzel kicsire csökkent az esélyük a GP Döntőbe jutásra, miután már csak hárman juthatnak be, és leginkább az esélyes, hogy az NHK Trophy-n induló Sui/Han, Mishina/Galliamov és Moore-Towers/Marinaro lesz majd. Boikováék egyéként nagyon jó, megbízható technikájukkal és a fiatalos lendületükkel robbantak be már tavaly a felnőttek között, de ha lehet egy valami kritizálnom náluk, az az, hogy még mindig nagyon fiatalok és emiatt a kifinomultság még hiányzik belőlük. Ha Tarasováék hiányoznak majd a GP Döntőről, pont a precizitásuk, érettebb és kifinomultabb kivitelezésük az, ami hiányozni fog majd a versenyről, legalábbis ami az orosz párosokat illeti (annak ellenére, hogy egyik tehetségesebb, mint a másik).

A bronzérmes az első GP érmét nyerő német páros, Hase/Seegert lett, akik a rövid programban a 4. helyről tudtak felkapaszkodni a dobogóra, miután a 3. helyen álló Stolbova/Novoselov sok hibát vétett a kűrben. Stolbováék egyébként szépen helytálltak ezen a versenyen. Az látszik, hogy kettejük közül a sokkal erősebb korcsolyázó Stolbova, aki még mindig olyan karizmatikus és olyan jó korcsolyázótudása van, mint előtte volt. Idővel nyilván sokat fognak fejlődni.


Boikova/Kozlovskii kidobós ugrás közben
forrás: ISU


Tarasováék, Boikováék és Hase/Seegert a dobogón
forrás: gettyimages

A jégtáncosoknál nem volt meglepetés, győzött az aranyesélyes Sinitsina/Katsalapov, mögötte Gilles/Poirier lett az ezüstérmes és harmadikok lettek a spanyolok, Hurtado/Khaliavin. Sinitsináék magasabb pontokat kaptak, mint egy hete, de a nagyobb előnyüket inkább a ritmus táncból kovácsolták össze ezúttal is, a szabad táncban nem sokkal maradtak le mögöttük a kanadaiak. Nekem Piperék jobban tetszenek, bár Sinitsináék ritmus tánca nagyon jó, de a szabad táncuk nem igazán érdekes. Őszintén szólva pár év múlva nem biztos, hogy emlékezni fogok rá, mire korcsolyáznak most, míg Piperék Joni Mitchell tánca emlékezetesebb (bár nincsen azon a színvonalon, mint a tavalyi Vincent). 
Jégtáncban jövő héten láthatjuk még Papadakisékat és Bukinékat, így ha hozzák a papírformát, és nem jön közbe váratlan esemény, a GP Döntőt ez a hat kettős alkotja majd: Sinitsináék, Papadakisék, Gilles-ék, Hubbellék, Bukinék és Chockék.


Gilles/Poirier a szabad tánc során
forrás: ISU


Gilles-ék, Sinitsináék, Hurtadóék a dobogón
forrás: gettyimages

Végezetül a férfi versenyről. Nem volt meglepetés, hogy hasonló futások esetén Alexander Samarint hozzák ki győztesnek Dmitri Aliev ellenében. Ami leginkább meglepett, hogy Samarinnak mind a rövid programban, mind a kűrben több komponenst adtak a bírók, mint a honfitársának, illetve, hogy Samarin csak egy tiszta négyfordulatost mutatott be a kűrben, a komponensszáma pedig így is magasabb volt, mint a technikai. Ha erre a futásra 86 pontot kapott, mi lett volna, ha bemutat három quadrát tisztán? Elérte volna-e a 90-et a második pontszám?
Samarin egyébként a kűrben megugrott 4Lz-3T kombinációjára megkapta minden idők legmagasabb pontszámát ugráselemre: 21.12 pontot ért, ami 0.22 ponttal több Yuzuru Hanyu 4T-1Eu-3F kombinációjánál, amit a Skate Canadán ugrott. Samarin azon kívül, hogy nagy az ugrása, nem látom miben érdemelte ki a csupa  +4 és +5 GOE-kat: se nem volt nehéz be-, és kijövetel az ugrásból, se a testhelyzete vagy se az érkezése nem volt kifogástalan. Erre az elemre kapott több, mint +5 GOE-t, minden másra egyébként 1 alattit!
Ami Alievet illeti, már csak komponensek alapján is jobbnak találtam őt ezen a versenyen Samarinnál. Ugyanakkor a kűrben nagy hibát vétett ő maga is: a letriplázott Lutz-a és Toe-loopja után rosszul számolt, és hiába teljesített két 4T-t és két 3T-t, azután ugrott még egy Lutz-ot, ahogy azt eredetileg tervezte. Ezzel megszegte azt a szabályt, hogy csak egyszer lehet ismételni ugyanazt a négyfordulatost (4T) és ugyanazt a triplát (3T), így a második 3Lz érvénytelen elem lett. Egy tripla Flip vagy akár egy dupla Axel is elég lett volna - akár az aranyéremhez is...

A bronzérmes az a Makar Ignatov lett, aki a legkevésbé esélyes orosz révén talán nyugodtabban használta ki a hazai pálya előnyeit, és egy leszimplázott ugrást leszámítva tisztán megcsinálta az elemeit mind a két programjában. Tetszenek az ugrásai, nagyon szépen csinálja őket, viszont a kűr második felében látszódott, hogy nagyon elfáradt, az állóképessége nem az igazi.  Ignatov egyébként az NHK Trophy-n is indulni fog, amiről kicsit megfeledkeztem, tehát matematikailag neki is esélye lesz még a GP Döntőbe jutni; de az biztos, hogy nagyon nehéz dolga lesz azzal, hogy két egymást követő GP versenyen indul el és azért olyan kimagasló pontokra mint itt, nem biztos, hogy számíthat majd. Ignatov ugyanis 13 ponttal javította meg a komponensszámát a kűrben a Nebelhorn Trophy-hoz képest (67 pontról 80-ra), ami kissé túlzó, mert még nem egy olyan korcsolyázó, aki a 80-as kategóriába tartozik.

Shoma Uno lett a 4., aki Lambiel kíséretében jobb eredményt ért el itt, mint a francia Grand Prix versenyen, de a dobogó így sem jött össze. Továbbra is eléggé enerváltan, lassan korcsolyázik, kicsit olyan, mintha félig rögtönözné a koreográfiát (pedig nem erről van szó). A rövid programban este a 4F-et, de így sem állt messze a Top 3-tól (igazából a 3-6. helyezett között alig volt különbség). A kűrben aztán meg sem próbálta a Flipet: helyette 4S-t ugrott, amiből elesett, majd meglazult a cipője, és emiatt teljesen kihagyta a tervezett 4T-3T-t. A kűr legvégén, legutolsó (!) ugráselemként azonban megpróbálta a 4T-t. Egyébként ez teljesen érthetetlen volt a részéről, mert a program legvégén négyfordulatost ugrani egyenlő azzal, hogy biztos nem sikerül...helyette akár egy dupla Axel is elég lett volna. Fél ponttal maradt le a dobogóról végül. Egyébként ha Ignatovnak csak egy nagyon kicsivel adtak volna kevesebb komponenst, Shoma a dobogón végezhetett volna - ritka ilyet kimondanom, de ezúttal úgy tűnik, Shomát megfosztották itt egy éremtől.


Aliev, Samarin és Ignatov a dobogón
forrás: gettyimages

*
Összességében azt lehet mondani, hogy az orosz szövetség részéről a pontozás kritizálása megtette a hatását, és jelentős előnyt élveztek az oroszok ezen a versenyen. Az egy dolog, hogy előfordul ebben a sportban a hazai pálya előnye, de amit itt láthattunk, az még ezen az előnyön is túlment. Ha csak a komponenseket pontoznák úgy, ahogy azt objektívabban kellene, már más eredmények születtek volna.
Mindenesetre láttunk nagyon szép programokat itt - ha néhányat ki kell emelnem, Medvedeva programjai, Miyahara Schindler Listája, Boikováék programjai, vagy Gilles-ék táncai tetszettek a legjobban.

Pár nap és kezdődik a NHK Trophy, az ottani esélyekről és a GP Döntőbe jutásért folytatott küzdelemről a verseny előtt írok majd.

*

A teljes végeredmény elérhető itt.

Videók:

Nők: 1. Alexandra Trusova (RUS) SP/FS 2. Evgenia Medvedeva (RUS) SP/FS 3. Mariah Bell (USA) SP/FS
Férfiak: 1. Alexander Samarin (RUS) SP/FS 2. Dmitri Aliev (RUS) SP/FS 3. Makar Ignatov (RUS) SP/FS
Párosok: 1. Boikova/Kozlovskii (RUS) SP/FS 2. Tarasova/Morozov (RUS) SP/FS 3. Hase/Seegert (GER) SP/FS
Jégtánc: 1. Sinitsina/Katsalapov (RUS) RD/FD 2. Gilles/Poirier (CAN) RD/FD 3. Hurtado/Khaliavin (ESP) RD/FD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...