2019. november 23., szombat

NHK Trophy 2019

Véget ért a Grand Prix sorozat és megvan az összes döntősünk! 

Ezúttal tényleg röviden írnék a versenyről, majd pedig arról, kik lesznek ott a Döntőben.

Egyrészről a jégtáncban az abszolút várakozásoknak megfelelő dobogó született meg: Papadakisék nyertek, másodikak Stepanováék és harmadikok az olaszok, Guignardék lettek egy egyébként teljesen új, Grease ritmus tánccal, amit a francia GP óta tanultak meg (nekem egyelőre jobban tetszett a régi programjuk, de úgy tűnik megérte leváltani, mert több pontot kaptak a Grease-re). 
Papadakisék a szokásos módon megkapták a világcsúcsokat, első jégtáncosok akik a ritmus táncban 90 feletti pontot kaptak és 50 felett technikára. Annak ellenére kaptak ilyen pontokat, hogy pl. a twizzle-t rontotta Gabriella, azonban a bírók ezt nem vették figyelembe és így is megkapták rá a 4-es szintet...


Jégtánc dobogó
forrás: gettyimages

A párosok versenyében szintén az esélyes Sui/Han nyerte a versenyt jelentős fölénnyel. A rövid programban sikerült világcsúcsot is elérniük (81.27 pont), a kűrben Sui este a tripla Toe-loopot és így nem volt kombinációjuk, egyébként nagyon szépen futottak meg azt is. Teljesen külön kategória ők ketten, rendkívüli a kifejezőkészségük, szinkronban korcsolyázájuk, összességében a tudásuk a mezőnyben. Az ezüstérmesek Moore-Towers/Marinaro lett, és a bronzérmet Mishina/Galliamov nyerte, így a kanadaiak ezüstérmével biztossá vált, hogy Tarasova/Morozov nem lesz ott a Döntőben. A kanadiaknak a kivitelezése nem igazán tetszett, valahogy olyan darabosak voltak, főleg Marinaro. Jobban tetszett, ahogy a Nebelhorn Trohpy-n korcsolyáztak. Az oroszok pedig technikában futottak erős programot, de második pontszámban még jelentősen elmaradnak a legjobbaktól, egyelőre még juniorosan, kiforrottság nélkül korcsolyáznak.


A párosok dobogója
forrás: gettyimages

A nők versenyében Rika Kihira és Alena Kostornaia csatáját láthattuk amiből Kostornaia jött ki győztesként. A rövid programban nagyon jól futott és megcsinálta a 3A-t is, de a szóló ugrása egyelőre 3Lo még mindig (a Lutz-ot kisebb fájdalom miatt a lábában nem csinálja). Kostornaia szintén megugrotta a 3A-t és ezúttal nem volt hiányos se, ami - növekvő komponensnek is köszönhetően - új világcsúcsot ért (85.04 pont). A kűrben aztán Rika teljesen hibátlanul futott (közte két tökéletes 3A-val), Kostornaia a második tripla Axelből ellépett és hiányt is kapott az ugrására, de még így is megnyerte a kűrt, és így a versenyt is. Ezúttal Rika Kihira jobban tetszett nekem, mint Alena, aki a franciaországi versenyen jobban is tudta szerintem előadni ezt a programot. 
A bronzérmes Alina Zagitova lett, aki a rövid programban hibázott, amikor nem volt kombinációja, miután se a Lutz-ra, se a Flipre később nem tudta rátenni az ugrást. Talán egy 3T, esetleg 2T is elég lett volna, a Loop nagyon rizikós. A végeredményen mit sem változtatott volna viszont. A kűrben nagyobb hibája nem volt és tripla Axelek nélkül is gyakorlatilag egy pontot kapott Kihirával, amit kicsit sokalltam (151.15 vs 151.95).


Rika, Alena és Alina a dobogón
forrás: gettyimages

A férfiak versenyét toronymagasan Yuzuru Hanyu nyerte, akinek ez volt a negyedik NHK Trophy aranyérme és a 10. szenior szezonjában nyolcadszorra került be a Grand Prix Döntőbe (elképesztő számok ezek). A rövid programban a Skate Canadához hasonlóan futott, minden elemet jól, csak a 4T-ben kellett picit korrigálnia (míg így is pozitív GOE-t ért természetesen). A kűrben szintén nagyon erős formát mutatott, a 4Lo és 4S is sikerültek, a második 4T-t pedig leduplázta (ez lett volna a 4T-1Eu-3F), ezután viszont jól mutatta, mennyire erős fejben, számolásban és fizikálisan is: a program második felét futás közben átalakította és a tervezett 3A-3T, 3T-2T helyett ugrott egy 4T-3T-t, és egy 3A-1Eu-3S-t utolsó elemként! Komponensekben mindkét programra kevesebbet kapott mint Kanadában, ami kicsit furcsa, tekintve, hogy otthon versenyzett és nem futott rosszabbul, mint néhány hete. A nőknél, a párosoknál és a jégtáncban is világcsúcsok születtek rövid programban, ez nem sikerült Yuzunak. Mindenesetre a lényeg, hogy sérülés nélkül megúszta a versenyt, elmondása szerint is le kellett küzdenie ezt a félelmét hazai pályán, nagy nyomás mellett. 
Sokaknak voltak esélye a dobogóra és így a Döntőbe is bejutni, ezek közül Brownnak nem sikerült (miután mindkét programban hibázott), és Ignatov is hibákat vétett. Kevin Aymoznak viszont sikerült egy jó rövid programban, így egy kevésbé sikerült kűrrel is ezüstérmes lett. Roman Sadovsky pedig sokkal jobban versenyzett, mint a Skate Canadán, főleg a kűrben, és bronzérmet nyert itt. Mindez azt jelentette - hogy mivel Brown csak 5. lett és Ignatov se lett dobogós - a nevető Döntőbe kerülő Boyang Jin lett!


Kevin, Yuzuru és Roman a dobogón
forrás: Yahoo Japan

*

A GP Döntősök sora (linkelve az összpontszámok)

1. Alena Kostornaia (RUS) 30
2. Alexandra Trusova (RUS) 30
3. Anna Shcherbakova (RUS) 30
4. Rika Kihira (JPN) 26
5. Alina Zagitova (RUS) 24
6. Bradie Tennell (USA) 22

Tartalék: Satoko Miyahara (JPN), Mariah Bell (USA), Elizaveta Tuktamysheva (RUS)

1. Yuzuru Hanyu (JPN) 30
2. Nathan Chen (USA) 30
3. Alexander Samarin (RUS) 28
4. Dmitri Aliev (RUS) 24
5. Kevin Aymoz (FRA) 24
6. Boyang Jin (CHN) 20

Tartalék: Nam Nguyen (CAN), Jason Brown (USA), Keiji Tanaka (JPN)

1. Wenjing Sui / Cong Han (CHN) 30
2. Alexandra Boikova / Dmitrii Kozlovskii (RUS) 30
3. Cheng Peng / Yang Jin (CHN) 28
4. Anastasia Mishina / Aleksandr Galliamov (RUS) 26
5. Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro (CAN) 26
6. Daria Pavliuchenko / Denis Khodykin (RUS) 26

Tartalék: Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov (RUS), Haven Denney / Brandon Frazier (USA), Liubov Ilyushechkina / Charlie Bilodeau (CAN)

1. Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron (FRA) 30
2. Victoria Sinitsina / Nikita Katsalapov (RUS) 30
3. Piper Gilles / Paul Poirier (CAN) 28
4. Madison Hubbell / Zachary Donohue (USA) 28
5. Alexandra Stepanova / Ivan Bukin (RUS) 26
6. Madison Chock / Evan Bates (USA) 26

Tartalék: Charlene Guignard / Marco Fabbri (ITA), Laurence Fournier Beaudry / Nikolaj Sorensen (CAN), Lilah Fear / Lewis Gibson (GBR)

*

Az NHK Trophy teljes végeredménye elérhető itt.


Videók:

Nők: 1. Alena Kostornaia (RUS) SP/FS 2. Rika Kihira (JPN) SP/FS 3. Alina Zagitova (RUS) SP/FS
Férfiak: 1. Yuzuru Hanyu SP/FS 2. Kevin Aymoz SP/FS 3. Roman Sadovsky SP/FS
Párosok: 1. Sui/Han SP/FS 2. Moore-Towers/Marinaro SP/FS 3. Mishina/Galliamov SP/FS
Jégtánc: 1. Papadakis/Cizeron RD/FD 2. Stepanova/Bukin RD/FD 3. Guignard/Fabbri RD/FD

Viszlát a Grand Prix Döntőig!


(x)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kis műkorcsolya történet - Nők

Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy írok arról, hogyan ismerkedtem meg a műkorcsolyával és hogyan követtem sokáig a sportágat, de rájöttem...